icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

hracka123
5. jan 2020

@katka14 kedy si mala chemo?mne po 4chemo bolo ako tak 5a6 má odpálili vracanie nohy boleli v ústach žiadna chuť blee a nevedela som sa tresky a kyslé ryby dokedy mne ani voda nechutila len ríbezľový dzus

katka14
5. jan 2020

@zuzap33 tak to by bolo super. Ja som bola vo štvrtok na prvej chemoske. Cely den som bola ok akurat vecer mi uz bolo tazko od zaludka. Na druhy den som bola uplne v pohode v praci cely den. Ale od soboty sa tu len tmolim jak matoha. Este ze su deti u babky s dedkom. V utorok planujem ist do prace len neviem ci to dam ???

katka14
5. jan 2020

@hracka123 vo stvrtok bola prva chemoska.

alica_tn
5. jan 2020

@katka14 ja som chemo zvládla bez problémov, normálne som fungovala. Starala som sa o dcéru, domácnosť, boli sme na dovolenke, aj turistike. Ale brala som Biobran, ten mi veľmi pomohol....

katka14
5. jan 2020

@alica_tn a co to je ten biobran? Ja som si zatial kupila nejake komplexy vitaminov b17 s hlivou a marhul.kostkami.

zuzap33
5. jan 2020

@katka14 a akú máš prácu? Ja chodím po celú dobu chemo. Brala som vždy v piatok a v utorok v práci.V utorok by ti malo byť už dobre. Ale to závisí od každého organizmu.

zuzap33
5. jan 2020

Kúp si pyridoxin na krvinky 3x1, aby ti veľmi neklesli a začni hneď brať. Mne osobne po prvej veľmi klesli práve tie.

katka14
5. jan 2020

@zuzap33 robim ekonomku. Mam auto. Neni to ani daleko . Len neviem ci tie stavy postupne sa stracaju alebo zosiluju. Ci mam cakat ze mi bude horsie alebo lepsie

katka14
5. jan 2020

A este som sa vas tu chcela spytat kedy vam opadli vlasky?

zuzap33
5. jan 2020

@katka14 ja tiež som ekonomka. Stavy sa zlepšuju neboj. Daj si chemo v štvrtok alebo piatok, cez víkend sa otradies. Áno človek je potom poslabsi prvý týždeň, ale pracovať v kancelárii sa dá. Ja tak fungujem od augusta.

hracka123
5. jan 2020

@katka14 no mne na 14 deň po prvej chemo

zuzap33
5. jan 2020

@zuzap33 10dni po prvej chemo.

helga9
5. jan 2020

@katka14 to je u každého individuálne aj čo sa týka vlasov a aj stavy po chemo. Cez celú liečbu som tiež pracovala cvicila bola na dovolenke na túre. Uvidis ako tebe bude. Ja uzivam penoxal to je vyzivovy doplnok pre onko a zmiernuje pochemo stavy.

helga9
5. jan 2020

@hracka123 ako si s kožou? Dala si si nato niečo?

zuzap33
5. jan 2020

@katka14 tak ako hovoria helga, každý organizmus je iní. Ja som mala najhoršie prvé tri. Potom akoby som si už zvykla. Ja som nebrala okrem pyridoxinu a vit. C nič. Občas šťavu z aronie. Tie doplnky sú pre mňa dosť drahé.

hracka123
5. jan 2020

@helga9 vieš čo rozprávala som sa s jednou tu u nás čo mala oziare tak len stoh nechtikovou si mám tak super pomalí sa to supe a ostáva pekná koza nemala som to veľmi spálené a ty ešte v pohode

hracka123
5. jan 2020

@alica_tn ty máš ako s kožou po oziaroch?

hracka123
5. jan 2020

@jankastraza no ako bolo na masáži?😀

alica_tn
5. jan 2020

@katka14 japonské lieky na podporu imunity. Špička na trhu, pozri si ich.

alica_tn
5. jan 2020

@hracka123 už dobre, bez problémov či poškodení. Ale pred vianocami to bolo zlé, časť kože sa zlúpala dole, ako pri popálenine ☹

hracka123
5. jan 2020

@hutch17 no ako sa cítiš po chemo ok?

hracka123
5. jan 2020

@alica_tn a aký máš postup ďalej po oziaroch že čo ma čaká?

hracka123
5. jan 2020

@helga9 a s @romiadou si nie v kontakte že ako mamina?

alica_tn
5. jan 2020

@hracka123 hormonálna liečba a kontroly každé tri mesiace

hracka123
5. jan 2020

@zuzap33 a teraz voľačo beries?

hutch17
5. jan 2020

@hracka123 dá sa, včera úplne v pohode a dnes som trochu viac unavená, žalúdok nič moc, ale fungujem normálne, pri deťoch sa inak nedá

helga9
5. jan 2020

@hracka123 pisala som jej asi pred dvoma týždňami ale zatiaľ sa neozvala

zuzap33
5. jan 2020

@hracka123 skoro nič. Som po poslednej chemo, krv mám úplne ok. Teraz som vysadila aj pyridoxin, občas vit. C. Beriem Lagosu na pečeň a Zennaro z alergo na imunitu. Popíjam aroniu 1dcl denne, akurat som dnes objednala. Na onko ma práveže varovali pred doplnkami, aby sa vraj nebili s chemo. Tak neriešim.

hracka123
Autor odpoveď zmazal
inka
5. jan 2020

@hracka123 ja budem mať Silvestra, ktorý som nemala