icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

hracka123
7. jan 2020

@inka skús potierať betadinom

inka
7. jan 2020

@hracka123 musím kúpiť zajtra

nori21
7. jan 2020

@inka Treba potierať betadinom,ja som mala dezinfekčný sprej Softasept to používali aj v nemocnici a nemala som to prelepené iba pár dní a potom áno treba sprchovať poprípade dezinf.mydlom ale treba nechať bez lepenia.Podprdu treba nosiť aj mne kázali pooperačnú.

inka
7. jan 2020

@nori21 no aká to je pooperacna podprsenka?ale mne vadí to zažite pod pazuchou,idem umyť repikom a teda nezalepit?

inka
7. jan 2020

@nori21 kúpim v lekárni ten sprej?Betadine obsahuje jod

nori21
8. jan 2020

@inka Áno v lekárni sa dá, aj v nemocke používajú betadine.

hracka123
Autor odpoveď zmazal
inka
8. jan 2020

Takže betadine kúpené aj potreté a ráno bolo lepšie,prospelo tomu,že to nebolo zalepene,takže chce to vzduch.

inka
8. jan 2020

Dievčatá aj vy to tak máte po opke, že operovaný prsník je väčší než zdravý,napriek odstránený kvadrant....alebo je to operačný opuch?

nori21
8. jan 2020

@hracka123 Dnes som bola na usg kvôli pečeni všetko je v poriadku a aj krv na pečeňové testy je lepší oveĺa takže asi chemo pôsobilo tak.Zajtra zas cestujem na komisiu kvôli ožiarom.

alica_tn
8. jan 2020

@inka môžno je to už lymfedém...

hutch17
8. jan 2020

@inka aj ja som to tak chvíľku mala, mozno sa tam tvorí ešte ta tekutina, ale potom sa to samo vstrebalo, ani raz mi netrebalo odsávať, mne dren vybrali až po týždni, ženám

inka
8. jan 2020

@alica_tn no zbohom ..dúfam,že nie

inka
8. jan 2020

@hutch17 no je pravda,že mne vybrali dreň v deň prepustenia to je celkové tri dni ,tak to môže byť....dúfam, že sa to vstrebe

anetkabagetka
8. jan 2020

Dnes odber krvi biele krvinky minulý týždeň 2,9 a dnes 6,8 tak tretia chemo za mnou teším sa

helga9
8. jan 2020

@anetkabagetka ahoj no super nech to je aj naďalej

lula94
9. jan 2020

@hracka123 len si nedávajte nasadiť antibiotiká. Tie sú pri onkoliecbe zabijak.

hracka123
9. jan 2020

Ahojte no u nás poriadne prší to je namiesto snehu.Take smutné pocasie@anetkabagetka ako po cheme dobre?

inka
9. jan 2020

@lula94 no tak v rodine by sme už museli dávno chystať pohreb, nakoľko sa brali ATB pred chemo a počas chemo aj po chemo a to už trikrát počas troch mesiacoch,bez nich by sa 40 teploty pri zníženej imunite neprežilo

hracka123
9. jan 2020

@katka14 ahoj ako sa máš zvládaš chodiť do práce?

hracka123
9. jan 2020

@lula94 veď ja som nepísala že si idem dať nasadiť antibiotiká zatiaľ nemám preco

hracka123
9. jan 2020

@inka ahoj a ty ako dobre?

anetkabagetka
9. jan 2020

@hracka123 ahoj no v noci som spala celkom dobre tak uvidím ako bude dostala som tabletky proti vracaniu Emegar a tri dni po sebe si budem pichať Zorzio na b.krvinky
,

inka
9. jan 2020

@hracka123 je to na prd,operačná rana je stále zapálená, našťastie iba tá z odobratého tumoru a tá z uzlín je v pohode, betadine zatiaľ nepomáha

inka
9. jan 2020

@anetkabagetka tie tabletky u nás fungujú,ale jednu hodinu pred chemo zobrať a Zarzio tri dni pichať po chemo teda tri injekcie a žiadne negatíva z chemo zatiaľ nie sú,ale bedrové kĺby bolia,no nie vždy

anetkabagetka
9. jan 2020

@inka ja som aj po druhej chemo mala injekcie tri a bolo to v pohode ale tak za 10dní tie kĺby boleli dala som si panadol a dalo sa vydržať

inka
9. jan 2020

@anetkabagetka oni už preventívne dajú injekcie na biele krvinky aj proti vracanie a to je dobre

hracka123
9. jan 2020

@jarmila40 ahoj moja máš sa dobre?👍

hracka123
9. jan 2020

@helga9 ahoj takže 4.2.kontrola na onko