Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@helga9 teraz ale asi skôr pristupuju k tomu jemnejšie ak sa da, nie? že vyoperuju tkanivo a vonkajšok prsnika sa snažia zachovať - aby sa donho dal dat pripadne implantat. Či mylim sa?
Viem že keď moju babku operovali pred cca viac ako 30timi rokmi, tak jej jednoducho odrezali cely prsnik až po kľučnu kosť. Šance na menši zasah žiadne, rekonštrukcie vtedy ešte neexistovali, bolo to davno. Teraz aspoň davaju šancu ženam po tej estetickej stranke. Aspoň toto sa mi zda na "plastike" užitočne a fakt napomocne.
@romiada zatiaľ to vie len manžel a kolegyňa. Keď začnú padať vlasy potom to nejak šetrne poviem deťom respektíve podľa situácie. Zatiaľ sa cítim dobre nic si nevšimli neviem ci je to dobre alebo nie pokial to pojde tak ich budem chrániť co najdlhšie. Ľudia sú svine budu zazerať na mna aj deti ja to znesiem mam takú povahu ze úplný ignorant ale mladšia dcéra je citlivka ma 11 rokov a to viem ze ju to rozhodí veľmi. A z rodiny ani nechcem aby to vedeli aby mi niekto chodil vyplakávať ja o to nestojím. S kolegyňou som dohodnutá ak niečo budem potrebovať kedykoľvek sa na nu možem obrátiť.Verím ze sa vyliecim a iné si nepripustim.
@romiada záleží to od druhu nádoru niekomu musia zobrat všetko aj dnes myslim ze @emjee mala taký druh nádoru ze jej aj sval zobrali ale aj pri takejto mastektómii vedia urobit rekonštrukciu ona to ma urobene naozaj perfektne.Mala by mi ostať bradavka aj koža a možno mi vezmú len kvadrant prsníka lebo mam taký nádor ze sa nerozsiruje do ciev nie je spojený s hruďou ani kožou. Všetko je to este vo hviezdach som na začiatku liečby
@helga9 mne zase pomohlo to povedat co najsirsiemu okruhu, hlavne v praci, kde sme v kontakte denne. Lebo ludia nevedia, ako maju reagovat, a tak casto zo soku (ked ta prvy raz vidia napr. bez vlasov) reaguju neprimerane - bud ta hrozne lutuju, alebo ignoruju. Zatial co ked su na to pripraveni, reaguju chapavo ale nie lutujuco
@emjee uvidím ako sa to celé vyvinie prácu mam doma s ľudmi komunikujem zväčša mail a mobil atd keď idem na stretko s investormi vidíme sa malo to ze budem mat parochňu si myslim ze oni vôbec nepostrehnu a cez leto ja bežne nosím klobuk a šiltovku tak to uz vôbec nejako bude necham tomu voľný priebeh
Ďakujem baby, toto bolo z kategórie jedna suseda povedala. Horšia imunita je mi jasné, už počas polroka chémie sme sa jej snažili vyhýbať, nech ju nenakazíme. Do nemocnice po operácii som chodila iba v rúške. Decká doteraz neopatrovala, až do choroby robila. Ale teraz sa chce revanšovať za ten čas čo sme jej pomáhali.
@mery34 ak sa jedna o klasicku radioterapiu tak ano. Ale su aj take, kde sa podava radioaktivna latka do tela a vtedy nie (ale to by vas upozornili).
A ja som chodila na radioterapiu denne, a skoro vzdy som tam dlho cakala, tak neviem celkom ako to mamina bude vediet sklbit s babysittingom.
Ženy veđ som jak nemluvňa jem každé tri hodiny
@helga9 Asi telo sa pripravuje na boj, potrebuje energiu. Len papaj.
No papám papám ale teda toto som jak zrut polievku musím dvakrát plnú misku inak sa mi to ani neráta

Ja som od začiatku choroby pribrala 4 kg a to ešte počítam,že priberiem,lebo ešte štyri chéma má čakaju.a ja tiež len by som jedla.
@helga9 si ako ja, ešte aj v noci aspoň pomaranč. Mne je normálne zle od hladu.
@sabova3 aj ja a už 5 kg a to som po druhej😁
@daniela1616 presne až zle od hladu
@daniela1616 ako sa cítiš po druhej chemo?
@helga9 trošku sa mi v ten deň krutila hlava a bolela ma do druhého dňa. Žalúdok ako na vode ale pomohla mi jedna tabletka deganu. Keby nie tá hlava tak ok. Na druhý deň som už bola na nákup a aj v záhradke 😉. Červené mam za sebou. Ty maš koľko červených?
@daniela1616 ahoj 4 jednu mam za sebou.ty máš mať koľko?

@romiada no sú to nervy mna opka čaká tiež a neviem v akom rozsahu ci len kvadrant alebo cela žľaza koza a bradavka mi pstane