icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
29. mar 2019

@romiada no sú to nervy mna opka čaká tiež a neviem v akom rozsahu ci len kvadrant alebo cela žľaza koza a bradavka mi pstane

helga9
29. mar 2019

@romiada je to tou čapicou lebo ochladí a neprúdi tak krv chemo sa tam nedostane ale treba ratat ze je to 50/50 a záleží od zloženia chema sú dva druhy celkom neviem ten rozdiel v zložkách ale pri tej druhej čiapku nedajú lebo nepomôže. Ono je kvázi stále len v studii

romiada
29. mar 2019

@helga9 ako to zobrala Tvoja rodina? pomahaju Ti? ako? ak nechceš odpovedať nemusiš, pochopim. 😉
ja sa na tu čiapku aj opytam tuto v BA doktora, uplnou nahodou sme zistili že to bol dlhoročny kamarat našho rodinneho znameho, tak snaď ma neodpalkuje.

romiada
29. mar 2019

@helga9 teraz ale asi skôr pristupuju k tomu jemnejšie ak sa da, nie? že vyoperuju tkanivo a vonkajšok prsnika sa snažia zachovať - aby sa donho dal dat pripadne implantat. Či mylim sa?
Viem že keď moju babku operovali pred cca viac ako 30timi rokmi, tak jej jednoducho odrezali cely prsnik až po kľučnu kosť. Šance na menši zasah žiadne, rekonštrukcie vtedy ešte neexistovali, bolo to davno. Teraz aspoň davaju šancu ženam po tej estetickej stranke. Aspoň toto sa mi zda na "plastike" užitočne a fakt napomocne.

helga9
29. mar 2019

@romiada zatiaľ to vie len manžel a kolegyňa. Keď začnú padať vlasy potom to nejak šetrne poviem deťom respektíve podľa situácie. Zatiaľ sa cítim dobre nic si nevšimli neviem ci je to dobre alebo nie pokial to pojde tak ich budem chrániť co najdlhšie. Ľudia sú svine budu zazerať na mna aj deti ja to znesiem mam takú povahu ze úplný ignorant ale mladšia dcéra je citlivka ma 11 rokov a to viem ze ju to rozhodí veľmi. A z rodiny ani nechcem aby to vedeli aby mi niekto chodil vyplakávať ja o to nestojím. S kolegyňou som dohodnutá ak niečo budem potrebovať kedykoľvek sa na nu možem obrátiť.Verím ze sa vyliecim a iné si nepripustim.

emjee
29. mar 2019

@romiada zalezi od konkretnej diagnozy, nie vzdy sa to da zachovat aspon nieco. Ale plastika je na spickovej urovni, takze aj po totalnej mastektomii moze mat zena este prsia

helga9
29. mar 2019

@romiada záleží to od druhu nádoru niekomu musia zobrat všetko aj dnes myslim ze @emjee mala taký druh nádoru ze jej aj sval zobrali ale aj pri takejto mastektómii vedia urobit rekonštrukciu ona to ma urobene naozaj perfektne.Mala by mi ostať bradavka aj koža a možno mi vezmú len kvadrant prsníka lebo mam taký nádor ze sa nerozsiruje do ciev nie je spojený s hruďou ani kožou. Všetko je to este vo hviezdach som na začiatku liečby

emjee
29. mar 2019

@helga9 mne zase pomohlo to povedat co najsirsiemu okruhu, hlavne v praci, kde sme v kontakte denne. Lebo ludia nevedia, ako maju reagovat, a tak casto zo soku (ked ta prvy raz vidia napr. bez vlasov) reaguju neprimerane - bud ta hrozne lutuju, alebo ignoruju. Zatial co ked su na to pripraveni, reaguju chapavo ale nie lutujuco

helga9
29. mar 2019

@emjee uvidím ako sa to celé vyvinie prácu mam doma s ľudmi komunikujem zväčša mail a mobil atd keď idem na stretko s investormi vidíme sa malo to ze budem mat parochňu si myslim ze oni vôbec nepostrehnu a cez leto ja bežne nosím klobuk a šiltovku tak to uz vôbec nejako bude necham tomu voľný priebeh

tilly
29. mar 2019

@romiada nie, na foto mam vlasy tesne pred, ulizane... a motto som teraz pocula podobne este krajsie. Ked ti zivot ponuka same citrony, premen ich na vybornu citronadu.

tilly
29. mar 2019

@helga9 to je tak akurat, da sa to zniest

mery34
29. mar 2019

@emjee mám otázku na teba aj na ostatné. Moja mamina v pondelok začína rádioterapiu. Dcéra akurát dneska dostala sadru na nohu, čiže celkom by nám babkin babysitting pomohol. Môže byť babka s vnúčatami počas rádioterapie? 8 a 5 rokov

sabova3
29. mar 2019

@mery34 samozrejme že môže.

tilly
29. mar 2019

@mery34 ja som v dobe oziarov mala 6 a 10 ročné deti a normálne som s nimi fungovala. Skôr ona bude unavená a horšiu imunitu má, tak na to treba dať pozor.

mery34
29. mar 2019

Ďakujem baby, toto bolo z kategórie jedna suseda povedala. Horšia imunita je mi jasné, už počas polroka chémie sme sa jej snažili vyhýbať, nech ju nenakazíme. Do nemocnice po operácii som chodila iba v rúške. Decká doteraz neopatrovala, až do choroby robila. Ale teraz sa chce revanšovať za ten čas čo sme jej pomáhali.

emjee
29. mar 2019

@mery34 ak sa jedna o klasicku radioterapiu tak ano. Ale su aj take, kde sa podava radioaktivna latka do tela a vtedy nie (ale to by vas upozornili).
A ja som chodila na radioterapiu denne, a skoro vzdy som tam dlho cakala, tak neviem celkom ako to mamina bude vediet sklbit s babysittingom.

mery34
30. mar 2019

@emjee vďaka za túto informáciu, vyskladáme s mužom ako obvykle. Aspoň viem, že sa na to nemáme spoliehať. V stredu na dlahu dostane sadru a na to môže aj stúpať a už potom bude môcť ísť aj do školy.

helga9
30. mar 2019

Ženy veđ som jak nemluvňa jem každé tri hodiny

romiada
30. mar 2019

@helga9 to je dobré nie? 😉 Ja som mala vždy pocit že človeku po chemo alebo radio nechutí a vychudne (asi pozeram veľa filmov)

saslavka73
30. mar 2019

@helga9 Asi telo sa pripravuje na boj, potrebuje energiu. Len papaj.

anniera
30. mar 2019

@helga9 ja som jedla častejšie 😁😁

helga9
30. mar 2019

No papám papám ale teda toto som jak zrut polievku musím dvakrát plnú misku inak sa mi to ani neráta

sticker
sabova3
30. mar 2019

Ja som od začiatku choroby pribrala 4 kg a to ešte počítam,že priberiem,lebo ešte štyri chéma má čakaju.a ja tiež len by som jedla.

helga9
31. mar 2019

@sabova3 uff tak budeme sa vykrmovat

daniela1616
31. mar 2019

@helga9 si ako ja, ešte aj v noci aspoň pomaranč. Mne je normálne zle od hladu.

daniela1616
31. mar 2019

@sabova3 aj ja a už 5 kg a to som po druhej😁

helga9
31. mar 2019

@daniela1616 presne až zle od hladu

helga9
31. mar 2019

@daniela1616 ako sa cítiš po druhej chemo?

daniela1616
31. mar 2019

@helga9 trošku sa mi v ten deň krutila hlava a bolela ma do druhého dňa. Žalúdok ako na vode ale pomohla mi jedna tabletka deganu. Keby nie tá hlava tak ok. Na druhý deň som už bola na nákup a aj v záhradke 😉. Červené mam za sebou. Ty maš koľko červených?

helga9
31. mar 2019

@daniela1616 ahoj 4 jednu mam za sebou.ty máš mať koľko?