icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
17. jan 2020

@inka to je anastrozol pre ženy po menopauze. Treba nám kvôli kostiam D vitamín aj vápnik. Pri najbližšej krvi chcem aby mi decko dali vyšetriť

hracka123
17. jan 2020

@midori123 ahoj moja už máš výsledky z vyšetrenia kosti?

jarmila40
17. jan 2020

@inka akú masticku ti dali na tu ránu? 🙂

helga9
17. jan 2020

Baby penim a nadavam jak pohan. Budúci týždeň neni rádio. Majú údržbu stroja ktorá je raz za pol roka a presne keď ja chodim. Slak ma ide trafiť.

hracka123
17. jan 2020

@helga9 cozeeee tak ta mali dať na nový stroj?

inka
17. jan 2020

@helga9 aj mňa by to naštvalo a môže byť prerušená liečba?
Však už zase mohla byť o jeden krok bližšie k ukončeniu.
Ja teda neviem prečo u mňa nerobili odbery,však ani neviem aké markery mám

inka
17. jan 2020

@jarmila40 akou on má ošetril neviem,kázal mi kúpiť v lekárni a raz denne natrieť a v pondelok,bude ošetrenie u neho na choré.
Idem odfotiť a pošlem ak chces

helga9
17. jan 2020

@hracka123 no.vidis nervy mam v kybli. Nemôže ma dať na nový že tam dáke parametre či čo neviem. A tam je zas odstávka na týždeň potom.

helga9
17. jan 2020

@inka môže byť prerušená a často.sa to aj stáva keď niekto horsie reaguje na liečbu aj krvinky môžu klesať. Treba aj počas rádio brat pyridoxin. Nebrali ti krv? Podľa mňa markery sú prvé čo berú. Aj keď bohvie veď vidíte že každý dr inak

inka
17. jan 2020

@helga9 však to , že doteraz žiadne markery a ja myslela,že má na to onko komisia pošle.
Je tu vôbec niektorá čo jej nebrali krv pred onko liečbou? Možno budú robiť pred rádioterapiou.Poznala som u nás starú pôrodnicu a bola som milo prekvapená ako to tam teraz vyzerá,tam je teraz onko terapia,tak to nepôsobí na pacienta deprimujuci ako tam kde podávajú chemo a kde ležia pacienti,tak len dúfam,že už v júni bude aj onko mať projmeksie prostredie a nie ako teraz a pochopila som prečo rádio sa neprestahuje,je to vynovené

inka
17. jan 2020

@helga9 tak som si myslela,že rádio sa neprerušuje ako chemo,tak je to na rovnako aj s poklesom krviniek,ale keď porovnas chemo a ožiare,tak čo lepšie znášas a zaujíma ma ,že po prvý raz keď si išla na rádio koľko to trvalo 2-3 hodiny ako dom to niekde čítala?

helga9
17. jan 2020

@inka vieš čo je to jedno či chemo či rádio keďže aj chemo.som dobre niesla. Len rádio je otravne lebo každý deň. Prvé rádio 3 minúty.

inka
17. jan 2020

@helga9 ja som myslela,že po prvý krát s tým zakreslovanim trvať dlhšie.
Ty si z tých ojedinelých ktoré to znášajú dobre,zrejme si preto aj niečo urobila naviac,okrem céčka a arónie

jarmila40
17. jan 2020

@helga9 och, to ako naschvál
☹ a koľko je ta odstávka, týždeň?

helga9
17. jan 2020

@jarmila40 áno týždeň neskutočne ma to nasralo

helga9
17. jan 2020

@inka uzivam penoxal

zuzap33
17. jan 2020

@inka rádio sa neprestahuje. A hore na treťom je predsa oddelenie radio.

inka
17. jan 2020

@zuzap33 áno viem a veľa sa do toho investovalo,je to už iná úroveň

zuzap33
17. jan 2020

@inka keď ti robili odbery na biochémiu, to je do červenej skumavky, tak ti urobia aj markery. Pre onko oddelenie sa robí v tom labaku, kde som robila ja. A výsledok nebude hneď, lebo sa to vozi do Košíc a tam spracúva. Stroje na oziare sú Po dva, ale často sa kazia tak sú aj nútené prestávky. Jeden má skoro 20rokov a druhý menej.

zuzap33
17. jan 2020

@inka investovalo sa kvôli pôrodnici

inka
17. jan 2020

Ešte by ma zaujímalo, že či oziaruju len miesto kde bol nádor,alebo aj uzliny ak boli negatívne,lebo som tu od nejakej žienky čítala, že po oziaroch dá o rokoch vyvinie lymfadem

inka
17. jan 2020

@zuzap33 aha to som nevedela....

zuzap33
17. jan 2020

@inka odbery na biochémiu sa robia raz mesačne.

inka
17. jan 2020

@zuzap33 nebrali mi žiadnu krv,odber na internom predoperačné.
Ja som počula,že kúpili nové prístroje zo zbierky

zuzap33
17. jan 2020

@inka samozrejme ak nie je problém. ale mne brali na markery od augusta tri krát.

zuzap33
17. jan 2020

@inka a to kto povedal?? Blbosť. Ja som sa pred Vianocami akurát pýtala ci bude okrem novej budovy aj novy lineárny urýchľovač. Zatiaľ nehrozí. A ten novší sa kazí ešte viac ako starý

zuzap33
17. jan 2020

@inka my nie sme bohužiaľ v Bratislave ani západnom Slovensku

inka
17. jan 2020

@zuzap33 však ako vedia,že pri rakovine neurobia markery ani CT a mňa to na komisií ani nenapadlo sa opýtať

zuzap33
17. jan 2020

@inka k jakemu dr budeš chodiť na onko?

inka
17. jan 2020

@zuzap33 Áno na východe nič nie je....