icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

inka
17. jan 2020

@mata9522 20 minút, však tu písali pár minút

drdolka
17. jan 2020

@inka Ale chemoterapiu nepodtupujete však? nie je prečo sa báť radioterapie, naozaj, to už väčšina pacientov popisuje ako cestu z kopca. Držím palce

helga9
17. jan 2020

@mata9522 áno aj ja som citila

mata9522
17. jan 2020

@inka ano stale k dr.Leskovej.No prvy krat som bola pri radio doktorke,ta ma pofixovala a od 12-13hod.ma radio rezerv.Ct stroj na znacrnie pod nim.a potom domov.

inka
17. jan 2020

@drdolka nie chemo mi nedali to neviem prečo, helga písala, že starším nedajú aj keď hodne staršie ženy chodia mne dali ožiare a hormonálnu liečbu

inka
17. jan 2020

@mata9522 tak prvý deň nedajú ožiare?

mata9522
17. jan 2020

@inka no zakreslenie trva cca 20min.aspon u mna to tak bolo.Ostatne oziare su par minutove.

helga9
17. jan 2020

@drdolka nastvalo ma to ale nepomôžem si všetci čo tam boli nadávali. Jednému pánovi chybali 2 oziare. No čo už o týždeň sa to posunie.

zuzap33
17. jan 2020

@inka chemo nedali, lebo asi nalez nebol taky zly. Keby si mala zle vysledky a pokrocile stadium, tak by ti dali aj chemo. Ved oni vedia co robia

jarmila40
17. jan 2020

@drdolka ale v konečnom dôsledku rádio tak isto niči organizmus, imunitu, všetko ako aj chemo 🙄

inka
17. jan 2020

@mata9522 K Leskovej chce veľa pacientov chodiť,vraj je super lekárka.
No škoda,že sa nám nekrizia termíny, dali by sme si spolu kávičku aj zo Zuzkou,je to super baba

inka
17. jan 2020

@jarmila40 tento krém.
Áno rovnako ničí organizmus,len vlasy nevypadnu.... možno

mata9522
17. jan 2020

@inka no j budem najblizsie cca 4tyzdne denne v po tak sa mozme dohodnut a dat kavicku.

jarmila40
17. jan 2020

@inka nie preto, že si staršia ti nedali chemo.. Ale preto, že ti podľa výsledkov chemo netreba, je to šťastie v nešťastí ako sa povie..ja čakám, že to budem mať tiež tak..ak nie, bude to pre mňa poriadny šok🙄

mata9522
17. jan 2020

@helga9 no to maa ty brdo blbe ze ta tyzdnova udrzba vysla akurat pri tebe,mna by asi tiez piclo takto v polke to prerusit,o com to je sakra.

inka
17. jan 2020

@jarmila40 podľa tvojej histologii máš rovnakú diagnózu tak zrejme áno,ale bola si skôr na opke a ešte nemáš určenú liečbu,ale máš odber krvi a ja nie,tak všade je to inak

hracka123
17. jan 2020

@inka aj si sa pýtala.preco nebudeš mať chemo?

hracka123
17. jan 2020

@drdolka ako často chodíš teraz na kontroly a aké?

drdolka
17. jan 2020

@inka tak to máte určite vyhrané! Iste ide o nádor, s výbornou prognózou, keď nepotrebujete chemoterapiu. Rôzne nádory prsníka sú totiž úplne odlišné choroby, s odlišnou prognózou. Sú staršie pacientky, ktoré potrebujú aj chemoterapiu (aj po 70tke), pretože ich nádor vykazuje parametre, ktoré treba zabezpečiť zaisťovaciou liečbou .
Dnes je to aj trend v Amerike, aby ženy nepodstupovali takúto liečbu zbytočne, čiže nie každý nádor má byť liečený chemoterapiu. Sú to svetové smernice, platné všade na svete, aj na Slovensku - kedy komu akú liečbu dať. Rádioterapie sa vôbec nie je prečo báť. Zvládnete to iste výborne. Držte sa

drdolka
17. jan 2020

@hracka123 každé tri mesiace, krv nič viac, pýtam sa raz ročne echo srdca kvôli herceptínu

drdolka
17. jan 2020

a samozrejme mamografia/sonografia každý rok, na konci liečby som bola na PET ale to som si vybavila sama, lekárka vraví že kým nie sú problémy CT netreba, bolo ťažké si na to zvyknúť hlavne zo začiatku

hracka123
17. jan 2020

@drdolka čo vyšetruje PET?

drdolka
17. jan 2020

@hracka123 PET je pozitrónová emisná tomografia spojená s CT celého tela. Je to veľmi podrobná vyšetrovacia metóda. Onkológovia pri karcinóme prsnika na toto vyšetrenie neposielajú, stačí CT - aj to nie u všetkých štádií. CT v kontrole po liečbe zväčša podstupujú BRca 1, Brca 2 pacientky (jedenkrát ročne), ostatné až keď majú obtiaže, aby sa vylúčili metastázy. Bežne sa berie len krv (onkomarkery), prehmatajú prsníky, uzliny a rozhovorom zisťujú obtiaže.

zuzap33
17. jan 2020

@drdolka na toto vysetrenie ja mam ist. Ani mri nedokazala potvrdit alebo vylucit mts pecene a sleziny

drdolka
17. jan 2020

@jarmila40 S týmto konštatovaním nemôžem súhlasiť. Radioterapia a chemoterapia sú úplne rozdielne liečby s radikálne odlišnými následkami. Po radioterapii môže byť únava, oneskorené následky (nikoho takého nepoznám kto by mal následky po radio) a v porovnaní s rádioterapiou iných orgánov, je radio prsnika v absolútnej pohode (zväčša lokálne spálená pokožka a únava), pri radioterapii maternice alebo prostaty majú ľudia silné hnačky, vnútorne spálené sliznice a iné nepríjemné niekedy trvalé následky). Chemoterapia je o dosť závažnejšia liečba. To najlepšie potvrdia všetci, čo podstúpili chemo a porovnajú s radiou. Nechcem radio bagatelizovať a držím palce!

@zuzap33 Je to najmodernejšia vyšetrovacia metóda, držím ti moc palce!

inka
17. jan 2020

@hracka123 nie to ma nenapadlo sa opýtať

inka
17. jan 2020

@drdolka ďakujem,ale kľudne mi tykaj však sme na jednej lodi ako tu už niektorá napísala.Aj ožarovanie je tiež zaisťovacia liečba ako chemoterapia

drdolka
17. jan 2020

@inka Vďaka za potykanie (nechcela som byť drzá), áno samozrejme radio je zaisťovacia liečba, určite ju zvládneš výborne. Človek zo začiatku plný obáv z neznámeho. Držím palce!

alica_tn
17. jan 2020

@inka chemoterapia je akútna liečba, nie zaisťovacia.

inka
17. jan 2020

@alica_tn najlepšie by bolo keby nebola žiadna...vyoperuju tú sviňu a bolo by po probléme,ale takto to nejde, škoda.