Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@inka tak to máte určite vyhrané! Iste ide o nádor, s výbornou prognózou, keď nepotrebujete chemoterapiu. Rôzne nádory prsníka sú totiž úplne odlišné choroby, s odlišnou prognózou. Sú staršie pacientky, ktoré potrebujú aj chemoterapiu (aj po 70tke), pretože ich nádor vykazuje parametre, ktoré treba zabezpečiť zaisťovaciou liečbou .
Dnes je to aj trend v Amerike, aby ženy nepodstupovali takúto liečbu zbytočne, čiže nie každý nádor má byť liečený chemoterapiu. Sú to svetové smernice, platné všade na svete, aj na Slovensku - kedy komu akú liečbu dať. Rádioterapie sa vôbec nie je prečo báť. Zvládnete to iste výborne. Držte sa
a samozrejme mamografia/sonografia každý rok, na konci liečby som bola na PET ale to som si vybavila sama, lekárka vraví že kým nie sú problémy CT netreba, bolo ťažké si na to zvyknúť hlavne zo začiatku
@hracka123 PET je pozitrónová emisná tomografia spojená s CT celého tela. Je to veľmi podrobná vyšetrovacia metóda. Onkológovia pri karcinóme prsnika na toto vyšetrenie neposielajú, stačí CT - aj to nie u všetkých štádií. CT v kontrole po liečbe zväčša podstupujú BRca 1, Brca 2 pacientky (jedenkrát ročne), ostatné až keď majú obtiaže, aby sa vylúčili metastázy. Bežne sa berie len krv (onkomarkery), prehmatajú prsníky, uzliny a rozhovorom zisťujú obtiaže.
@jarmila40 S týmto konštatovaním nemôžem súhlasiť. Radioterapia a chemoterapia sú úplne rozdielne liečby s radikálne odlišnými následkami. Po radioterapii môže byť únava, oneskorené následky (nikoho takého nepoznám kto by mal následky po radio) a v porovnaní s rádioterapiou iných orgánov, je radio prsnika v absolútnej pohode (zväčša lokálne spálená pokožka a únava), pri radioterapii maternice alebo prostaty majú ľudia silné hnačky, vnútorne spálené sliznice a iné nepríjemné niekedy trvalé následky). Chemoterapia je o dosť závažnejšia liečba. To najlepšie potvrdia všetci, čo podstúpili chemo a porovnajú s radiou. Nechcem radio bagatelizovať a držím palce!
@zuzap33 Je to najmodernejšia vyšetrovacia metóda, držím ti moc palce!

@mata9522 20 minút, však tu písali pár minút