icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

alica_tn
17. jan 2020

@drdolka presne. Ja som cvičila tri krát denne, lebo sa mi skracovali šľachy v podpazuší a bolelo to. Už som ich roztiahla, ale cvičím pravidelne. Teraz mi stačí cvičiť dva krát za deň a ruka je zatiaľ bez poškodení

inka
17. jan 2020

Tak začnem, však už tu boli pridané cviky.
Ja len viem,že sa nemá ruka zaťažovať,ale to sa nedá dodržiavať

jarmila40
17. jan 2020

@drdolka áno, mám strach, zas ale tiež nechcem zbytočne podstupovať to.. a akou obhliadkou myslíš?

jarmila40
17. jan 2020

@alica_tn áno, to viem.. Podľa ER a PR tak ale tá, ktorá má oba negatívne, tá hormonálnu liečbu mat nebude..tak čo bude mať miesto nej? Len ožiare? Chápeš..keby som ich mala ja negat. tak by som mala len ožiare?

alica_tn
17. jan 2020

@inka Inka, rozumné cvičenie neni zaťažovanie ruky. Zaťažíš ju, keď umyješ naraz okná na celej chalupe a k tomu povysávaš všetky koberce. Ale ak si 5 minút pocvičíš s rukou, určite ti to len prospeje...

alica_tn
17. jan 2020

@jarmila40 neviem. Záleží aj od Her2, či je pozitívne...

jarmila40
17. jan 2020

@inka ano, to viem, že ak máme pozit ER a PR tak horm.liecbu budeme mat

jarmila40
17. jan 2020

@alica_tn a to her2 sa ako zisťuje? Ja to nikde spomenuté nemam ☹

alica_tn
17. jan 2020

@jarmila40 je to napísané v biopsii

inka
17. jan 2020

@alica_tn tak cvičenie som nebrala ako zaťažovanie,ale ako píšeš my ženy a domácnosť,žehlenie,okná a pod.U mňa zaťaženie je,,e chodím s oporou,k vôli koksatroze, čaká ma vymena bedrového kĺbu,tak zaťažujem tú ruku až-až

alica_tn
17. jan 2020

@inka jasné, chápem. Treba si tú prácu v domácnosti rozdeliť na etapy a medzitým oddychovať 🙂

inka
17. jan 2020

@jarmila40 a neposlali ti to Her2 dodatočné ako to písali v predoperacnej biopsii? A pooperacnej biopsii?

jarmila40
17. jan 2020

@alica_tn vidím tam len MOLEKULARNA KLASIFIKACIA: po doplnení Her2 vyšetrenia a nie je tam slovo pozit ani negat🙄

jarmila40
17. jan 2020

@jarmila40 ta 3 fotka je z 20.11. písané, že výsledok Her2 zašlú dodatočne a iné mu už dodatočne nedali nič a tie dve foto sú po opke 12.12.

jarmila40
17. jan 2020

@alica_tn ja som už asi z toho jelen😀
Her2 to sú tie hormóny ER a PR?
A ešte som tu v skupine zahliadla skratku brc1 a brc2 je co??

hutch17
18. jan 2020

@jarmila40 her2 je bielkovina na povrchu nadorovych buniek, vďaka ktorej sa rýchlo množia, ER, PR sú hormóny, Brca1 a Brca2 sú gény s dedicnou mutaciou

inka
18. jan 2020

@hutch17 ako si to pekne a polopate vysvetlela, Jarmila zrejme okrem hormonálnej liečbe na potlačenie E.nebude potrebovať žiadnu inú liečbu,ale toť môj názor ale ja som v tej problematike nie tak zbehla ako vy dievčatá

helga9
18. jan 2020

@alica_tn práveže radioterapia spôsobuje lymfedem. Vieš že každý na liečbu reaguje inak ake rádio podnecuje vznik lymfedemu

jarmila40
18. jan 2020

@inka bodaj by si mala pravdu.. Ale nemyslím, že len HL.. ale určite aj rádio.. V pondelok budem vedieť 🙂

jarmila40
18. jan 2020

@hutch17 ďakujem krásne za vysvetlenie.. No a vidíš tam ale vy ostatné v tej mojej biopsii, čo som foto v noci pridala, vidíte mi tam výsledok Her2?

inka
18. jan 2020

Helga,tak som to dobre napísala,že rádioterapia ... rovná sa lymfedem,ale v kútiku sa nádejam, že nemusí to byť u každého,ale keď to odborníci z rádioterapie povedali,tak to asi je,ale až po rokoch vraj,ale ako tomu predísť. tak to už nepíšu,asi len cvičiť a menamahat ruku, takže jedno lieči a druhé nám pridá

inka
18. jan 2020

Inak mňa by zaujímalo,kde sú dievčatá čo tu písali,tak len tak to bude, že sa vyliečili a nemajú potrebu tu už chodiť,ale sem tam by mohli dať o sebe vedieť,nech nás motivujú, že sa z toho každá dostaneme.

helga9
18. jan 2020

@inka nie to určite nie ze rádio sa rovná lymfedem to záleží od organizmu ako zareaguje. Písali tu baby s odstránením axily mali rádio a lymfedem nie. A na druhej strane odstranili len sentinelky a lymfedem je. To naozaj ako u koho. Ja sa nesetrim ja som taká proste ja behám cvičím umyvam okná všetko jak predtým. Neviem to inak a hotovo. Bude jak bude.

hracka123
Autor odpoveď zmazal
inka
18. jan 2020

@hracka123 no ja zase varím segedínsky guláš a slepačíu polievku, tá bude aj na zajtra a poobede upečiem jablkový koláč.
Máš sa?

inka
18. jan 2020

@helga9 však ani sa nedá šetriť, musím však ono sa to samo nespraví a na upratovaciu službu z dôchodku to nejde.
Tak píšeš,bude ako bude,len ja tu ruku namáhané aj s paličkou.Opytam sa v Košiciach ako je to s tou rádioterapiou a lymf.
Inak ak nemám zahojenu ranu o opke tak plávanie do bazéna to zrejme nie však?

helga9
18. jan 2020

@inka radšej nie zbytočne infekciu aby si nedostala. Ja som 2 týždne po opke bola v mori aj v bazéne no mala som všetko zahojene

inka
18. jan 2020

@helga9 a ako podporiť hojenie,ja budem mať o tri dni tri týždne a nehoji sa to a stále tá rána bolí,ale pod pazuchou lepšie,tak asi rany hore sa boja horšie a stále ma to tam ťahá,ten vnútorný steh si myslím,tak už aby povolil...

helga9
18. jan 2020

@inka skús wobenzym

inka
18. jan 2020

@helga9 už som začala s ním z pred týždňom,ale nie tak vysokou dávkou.Ty si ho brala,?