icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

hracka123
18. jan 2020

@katka14 a ako bez vlaskou dá sa? len nech sme zdravie

helga9
18. jan 2020

@hracka123 mne tieto vlasy narástli za 5 mesiacov

inka
18. jan 2020

@katka14 ale enzimy sú potrebné,tak možno preto...

hracka123
18. jan 2020

@helga9 tak ja som 3mesiace tak celkom dobre potom mám či?

hracka123
18. jan 2020

@mata9522 ahoj keď ťa kaderníčka ostrihala tak už šediny nemáš?

inka
18. jan 2020

Dievčatá a ako je to s tým ožarovanim a poškodenie pľúc a tiež píšu,že nežiaduce bývajú,že vzniknu nádory,ale už potom rádio opakovane nezaberie,tak ako po tej protonovej....fakt ma to serie

helga9
18. jan 2020

@hracka123 áno dobre máš

hracka123
18. jan 2020

@inka kde to ty všetko čítať? Nečítaj nič lebo tá stoho sibne.Aj chemo aj oziare sú pre nás dôležité tak čo už narobime

inka
18. jan 2020

To mi hovorí každý,ale štve ma to,že tu nemáme ako v Prahe a potom po rokoch sa nám to vráti a práve liečbou čo nás mala vylieči.
Jasné užnebudem okolo toho nič vyhľadávať,lebo scvoknem

nori21
18. jan 2020

@katka14 nevadí,ani moja dcéra ma nechcela vidieť bez vlasov,aj teraz iba v šatke alebo parochni.

nori21
18. jan 2020

@hutch17 Aj mne boleli a pár dní nato začali padať

nori21
18. jan 2020

@helga9 A čím umývaš myslím akým šampónom?

hutch17
18. jan 2020

@hracka123 16 dní, veru asi už pôjdu

helga9
18. jan 2020

@nori21 milva šampón aj kondicioner s chininom odporucila kamoska spokojná som

zuzap33
18. jan 2020

@inka nič už nečítaj. Máš prvé štádium, uzliny nechytene. Šanca na vyliečenie 99%. Drz sa toho a zameraj sa na to

inka
18. jan 2020

@zuzap33 však áno ale nedá mi to a stále vyhľadávam na nete.Uz mi chcú vypnúť internet.,ako povedala Amazonka,že lekárka povedala len si níc negugli

nori21
18. jan 2020

@helga9 musím aj ja kúpiť na moje bábätkovské vlásky asi objednám nemyslím si,že u nás niekde budú.

helga9
18. jan 2020

@nori21 ja som si cez internet objednala. Donesie kurier domov a ešte je aj lacnejšie ako.v obchode

katka14
18. jan 2020

@hutch17 mne zacali vlasy len vo štvrtok pomaly padat. Ale po umyti sa tak zachlpili ze sa to nedalo vobec rozcesat. Tak som to dnes dala na kratke

mata9522
18. jan 2020

@hracka123 cosi,kadernicka trosku cvakla končeky lebo boli take rozštiepene z tej chemie,ale sive ostali.Tak mi povedala ze si mozem kupit farbu sampon,ten neobsahuje peroxid vodika,ze tou farbou si farbia onko zakaznicky co k nej chodia.

jarmila40
18. jan 2020

@helga9 @inka ahojte, ja beriem wobenzym 🙂

inka
19. jan 2020

@jarmila40 akú dávku berieš?
Nakoľko tam píšu dosť veľké dávkovanie,tak ja som si znížila na tri - štyri a to asi je málo, lenže je drahý, čo riadne prevetra peňaženku

jarmila40
19. jan 2020

@inka inuš, áno, píšu tam poriadne dávky..ja dávam len 3 tbl x 3 denne

inka
19. jan 2020

@jarmila40 tak isto ako aj ja.
A jazvy sa ti hoja dobre?
Mne začal konečne zápal ustupovať,ešte nech sa uzavrie tá časť čo je trochu viac otvorená a hnisala.
Inak v tej časti čo bol nádor mám také ťahanie vo vnútri ,ale od pazuchou nie.
A prečo ty máš tri rezy, však si mala malinký nádor.

jarmila40
19. jan 2020

@inka ľavý prsník lumpektomia karcinómu a uzlín a pravý prsník extirpácia lipómu, keď už som tam bola, vybrali mi aj neškodný lipóm.. Pod pazuchou mám kúštik jazvy taký začerveňalý

inka
19. jan 2020

@jarmila40 tak ti nebrali kvadrant,len vybrali ten malý nádor,tak mne stále vychádza,že by mala byť len hormonálna pre E.ktore máš 100% a žiadny ukazovateľ šírenia si nemala zlý,však zajtra uvidíš 🍀
Mne vyberali nádor v hornej časti a preto ma to zrejme tam ťahá a hovorí sa, že rany na hrudi dá hoja horšie.
Tiež mám pod pazuchu ešte červený rez,ale okolie není zapálené ako u druhého rezu.

hracka123
19. jan 2020

@inka ty to máš tiež naštudované a to je ktorý ten ukazovateľ šírenia?

jarmila40
19. jan 2020

@hracka123 @inka ukazovatel sirenia je zrejme Ki67, ci sa mylim? no ano, uvidm, co mi povedia zajtra,ale spominala v stredu aj oziare...a brali mi kvadrant..spodny vnutorny, nie iba nador....a tebe brali uzlinu cez ten rez, kde aj nador?

inka
19. jan 2020

@hracka123 ja to viem len od helgy,Jarmila má 1%to Ki67 a potom to druhé čo už ja som písala,že ja mám zlé a podľa toho čo som bola na komisií je to ukazovateľ,že pravdepodobnosť u mňa , že sa mi to vráti a aj preto mám zabezpečujúcu liečbu.
Takže stále budem žiť v strese kedy sa mi to vráti a pri mojej povahe ako to už viete to nie je dobré, lenže povaha sa nedá zmeniť aj keď na Tom pracujem a vy mi v tom ste dosť nápomocné

helga9
19. jan 2020

@inka neviem či mi to baby potvrdia ale také psychické uvoľnenie prišlo keď už bola liečba že som dostala chemo proste že sa to už lieci