Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@jarmila40 ahojky,no ja som v Anglicku,tak tu je to asi ine trosku,co tak sledujem tak mne tu vsetko daju hned a automaticky,nemusim nic sama vybavovat,Len mi chodi postou vzdy list,kedy sa mam Kam dostavit,som v soku,ked citam,ze vy si musite vybavovat vysetrenia a ostatne..je mi to moc luto.moja onko mi povedala ze tiez tu v Uk je problem vybavit genetiku,kedze je to drahy test,ale vzhladom k tomu,ze moja mamina,starka a vsetci strykovia stari rodicia rakovina,tak ma automatic.poslala na gen testy
@alica_tn @kika_32 trochu na odľahčenie, dajte mi kúsok, och, ved ja nemám žiadne prsia 😀 😀
V novembri na oslave som hovorila o mojej chorobe, ako to zacalo a všetko okolo toh ..a môj bracho, taky srandista, potočil hlavou a riekol : hmmm, mne len raz nejde do hlavy, že ako sa mohla urobiť hrčka na hrčke 😀
@kika_32 a ešte k tomu,, zmiznutiu,, nádoru..@midori123 mala 3 v jednom kvadrante a nemala ani jeden z nich hmatny..nevedela o nich, až preventívne sono/mamo ich objavili
@ira25 zväčšenie je dočasné. Nastáva pri zápale v operovaných tkanivach. Je to vlastne tekutina v tkanivách, ktorá sa tam tvorí a je užitočná na vyplavenie mŕtvych buniek z vnutorných rán na tkanivách, aby sa tieto mohli zaceliť a zahojiť. Najväčší opuch trvá 2- 3 týždne, potom sa stráca. Pokiaľ nahromadená tekutina sama nemizne, je nutné ju vybrať ihlou. ( to je práca chirurga behom kontroly). Do cca 6 týždňov od operácie by to malo byť v poriadku
@alica_tn no od Silvestra by už som videla zmenu a nekoná sa a na chirurgii všetko v poriadku a tým,že som mala nádor vrchnej strane tak mám prsník ako po plastike...prečo takto píšem? Som žena v rokoch a tak prsníky neboli až tak stojace aj keď ja ich mala vďaka hormónov ešte dosť pevné aj bez podprsenky,teraz tým, že nádor v hornej časti vybrali aj s okolitým zdravým okrajom a zošili,tak ho vlastne ako pri plastike dvihli a tým pádom aj bradavka ju vyššie ako u druhého prsníka.Po opke to bolo veľmi viditeľné...jeden prsník hore a druhý dole,teraz sa to zrovnalo až na bradavku a veľkosť... nevadí v podprsenke dá to stratí,len ja som doma nenosila podprsenku, nakoľko mne prsia nevideli,tak oporu nepotrebovali.
Keďže budem po oziaroch brať hormonálnu liečbu,tak sa to možno vyrovná ak bude blokovaniu estrogén
@jarmila40 keby sa dalo nadelit z prsníka,tak aj by som ti dala z mojich a to hneď o týždeň keď pôjdem do ZA nakoľko priletí brať z GB a ja mu maľujem kraslice na veľkú noc už mu sľubujem druhý rok,ale keďže neviem ako poslať tak aby sa nerozbila krehká škrupina,tak mu donesiem osobné,ale ak by mi niekto poradil ako poslať poštou buem rada,nemusela by som sa ponáhľať s maľovaním a domov by som išla až pred Veľkou nocou.
@jarmila40 no ja by som Ti kludne dala zo svojich 😅ale su dost neforemne, vytahane, po dvoch detoch (kojeniach) 😂😂😂vzdy som srandovala ze raz pojdem na plastiku (nie silikony) aby boli znova na povodnom mieste... A teraz v mojej situacii sa zda ze naozaj budem tu plastiku potrebovat 🙈
Môj názor je vyliečiť sa nadobro bez recidívy a hoc bez prsníkov...
Ahojte bábiky moje čo robkate dnes čo dobre varíte?my maľujeme izbu boooordel všade sibne ma

@cejuska Prešov, som odtiaľ a na opku idem do Michaloviec