icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

jankastraza
20. feb 2020

@cejuska daju ti injekcie domov,kt si budes pichat 7dni,mne to pichal muz do zadku,lebo do brucha som nezniesla,su velmi dolezite,ako Helka pisala,aby ti biele krvinky neklesali

ira25
20. feb 2020

@cejuska áno injekcie,tak ako písala Helga... sú dvojaké u nás je to Zarzio a pichame po 24 hod od skončenia chemo3-4 injekcie,je to aby neklesli biele krvinky.

helga9
20. feb 2020

@ira25 ono ich je omnoho viac je zarzio neulasta grastofil a plno iných ale funkcia tá istá

kika_32
20. feb 2020

@jankastraza tesim sa, tak to si mala super! Ja mam buduci tyzden posledny paclitaxel a aj kontrolne mri prsnikov tak som zvedava aky bude vysledok. Tebe urobili aj napriek tomu ze zo uplne zmizlo obijstrannu mastektomiu ak sa dobre pamatam tak potom preco ak to zmizlo? Kvoli genetike? Ja mam vsetko negatívne som triple negat a aj genetika negat... Tak som zvedava pre aku operáciu sa rozhodnu v mojom pripade, 🤷‍♀️

nori21
20. feb 2020

Dnes som mala prvé ožarovanie,dobre že tu čítam o pudrovaní a kremovaní,lebo tam nikto nič nepovie ani na nástenke nie je nič.

hracka123
20. feb 2020

@nori21 ahoj no pred ožarovaní natieraj radiocare a po oziari veľa pudruj

helga9
20. feb 2020

@nori21 ahoj ja tiež pred oziarom ráno natrela radiocare krém a po oziari puder

kika_32
20. feb 2020

@helga9 mne pocas chemo 2x pichli tu neulastu ale do ramena

zuzap33
20. feb 2020

@kika_32 ja som mala neulastu po každej chemo

jankastraza
20. feb 2020

@kika_32 ano mne kvoli genetike zobrali prsniky a musim dat von aj vajecniky co najskor,inak by mi Len lumpektomiu robili,tesim sa ze mas geneticke negativ

ira25
20. feb 2020

Posielam všetkým dievčatám ktoré bojujete s touto chorobou aj pre tie ktoré sú už po liečbe.

helga9
20. feb 2020

@kika_32 ja som to nemala dvakrát mi klesli krvinky cakalo sa kým sa obnovia

ira25
20. feb 2020

@helga9 a akú hrúbku toho krému naniesť?
Detský púder mám s azulenom...je to ok?

helga9
20. feb 2020

@ira25 áno ja som mala s azulenom. Krém taký jemný film

kika_32
20. feb 2020

@jankastraza dakujem.neviem ci je to dobre ze mam vsetko negatívne, alebo je lepsie ked je nieco pozitivne a vedia to potom aj cielene liecit🤔 v mojom pripade kedze mam vsetko negat tak asi nevedia pricinu a to je dost na nervy, neviem na com som, co mozem ocakavat do buducna 😥ale aj Ty más toho este dost pred sebou, klobuk dole pred Tebou ako to vsetko super zvladas, aj chemo aj operáciu a fungujes dalej ako keby sa ani nechumelilo, si silna zena, drzim Ti palce aby si mala cím skor vsetko za sebou a bola stastna a hlavne zdrava!!

kika_32
20. feb 2020

@helga9 no mne dvakrat poklesli a pichli mi tu neulastu(to bolo pocas tych cervenych) teraz pocas paclitaxelu mi poklesli raz ale vtedy mi to uz nepichli ale dali odklad od chemo, na dalsi tyzden som mala ist znova na odbery ci sa to upravilo samo, a upravilo tazlkte mi uz mohli podat chemo

kika_32
20. feb 2020

@zuzap33 fuha, to muselo byt neprijemne.. Mne to pichli do ramena dvakrat pocas chemo ked som chodila na to cervene... A nebolo to nic prijemne asi 24 hod po podani tej neulasty mi bolo tazko, vsetko ma bolelo ako pri chripke ale nastastie teplotu som nemala (ale doktorka ma na to pripravila, ze to je injekcia aby kostna dren nadmieru zacala produkovat cervene krvinky a preto sa mozem tak citit), keby ze je to uz velmi neznesitelne mala som si dat Paralen🤷‍♀️ale vydrzala som, nic som si nedala.

helga9
21. feb 2020

@kika_32 klesli mi tiež pri červenej chemo pri týždňovom paklitaxele už nie , ten týždňový paklitaxel sa omnoho lepšie znáša ako trojtýždňovy

lula94
21. feb 2020

Prosím Vás, viete mi poradiť? Môže sa počas oziaroch užívať tabletkovy jod? Ďakujem

ira25
21. feb 2020

@lula94 a k vôli čomu ho berieš?Inak to by ma aj mňa zaujímalo.

ira25
21. feb 2020

@helga9 Helka,v pondelok nastupujem na ožiare,len som ochorela...teda hrdlo , nádcha,no ak sa to dovtedy neupravi,tak sa to tak ako pri chemo posunie?

lula94
21. feb 2020

@ira25 vyčítala som že podporuje organizmus a redukuje zlý cholesterol a podporuje chudnutie čím sa znižuje miera estrogenu.

helga9
21. feb 2020

@ira25 do pondelku sa kuríruj pokiaľ to nebude fakt zlé a nebude horúčka ja myslím že môžeš ísť. V pondelok ideš na zameranie? Nato choď a opýtaj sa podľa stavu v akom budeš.

ira25
21. feb 2020

@helga9 dík, zrejme na zameranie keď idem po prvý raz, aspoň tú od vás čo píšete o zakreslovani.
Ešte k tým B vit. Tak tí alternatívny poradcovia nedoporucuje,ale pri konvenčnej liečbe áno okrem B 12.Pytala som sa včera onkologický na kyselinu listovú nakoľko som si kúpila tabletky na cholesterol a v zložení je aj kys. listová... takže môžem..
Uvažovala si niekedy o alternatívnej liečbe namiesto konvenčnej....ja hej,ale radšej skĺbiť oboje.
Helka a kožička stále ok a únava sa nedostavila? A čo to CT?

ira25
21. feb 2020

@lula94 máš cholesterol a estrogén... prepáč je náš hodne tak sa strácam

lula94
21. feb 2020

@ira25 nie ja ale pani ktorá bojuje s týmto ochorením tak chcem zistiť čo najviac informácií.

lula94
21. feb 2020

@ira25 v prípade o ktorom pisem zistili estrogénovo citlivé receptory. Berie teraz rádioterapiu a išlo mi o to, či sa v priebehu môže užívať kód. Lebo chráni organizmus aj proti negatívami rádioterapie.

helga9
21. feb 2020

@ira25 zisťujem aj ohľadom toho béčka a áno B12 sa nemôže pyridoxin sa môže. Koža je zatiaľ tak isto únava nič cítim sa normálne. CT neviem pôjdem ku onko ale poviem nie nech mi dá sono a rtg

ira25
21. feb 2020

@lula94 tak pani je na tom ako ja rádio a hormonálna potom a ako znáša rádio?

ira25
21. feb 2020

@helga9 čítala som že piridoxin je ženský vitamín a či tak nejako.
Ja som pila hodne sójového mlieka do kávy,tak či aj to tie estrogény...to je ale dohady