icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

hracka123
4. apr 2020

@larike ahoj ako si zvládla oziare dobre?Aký máš ďalší postup liečby?Chodíš už aj do práce.No vlasy máš už poriadne veľké.🤗😃

rybarmartin
4. apr 2020

zdravim vas, mam na vas velku prosbu s vysvetlenim zdravotneho zaznamu.
Moj otec je zial v poslednom stadiu rakoviny zaludka...trosku nam dali nadej, zeby herceptin (trastuzumab) trosku mohol predlzit zivot otca.
A dnes som si pozrel jeho zaznam, v ktorom sa pise, ze mu zdravotna sestra ma aplikovat chemoterapiu s trastuzumabom.....a nakoniec sa tam pise: fr 250+trastuzumab 300mg/1h NIE JE

Neviete prosim, ci to znamena, ze nedostal ten trastuzumab ? Alebo si to zle vysvetlujem? Dakujem

rybarmartin
5. apr 2020

@rybarmartin

na nieco som z toho zdravotneho zaznamu prisiel, otec dostal uz 4 cykly po sebe toho trastuzumabu, cize herceptinu . Teraz uz ma dva cykly po sebe bez trastuzumabu. Neviete, ci je to bezny postup ? Dik🙂

zuzap33
5. apr 2020

@rybarmartin neviem či ti z nás niekto poradí. My čo sme tu ženy máme inú diagnózu a či je to bežný postup to nevieme. Odporúčam ti sa poradiť s jeho ošetrujúcim lekárom

larike
5. apr 2020

@hracka123 ahoj moja. Posledné ožiare som mala koncom decembra zvládla som to celkom dobre. Trochu ma spálili ale zahojilo sa to pekne. Už sme si mysleli aj s mojou Dr., že bude už len dobre, ale mýlili sme sa. PET vyšetrenie my našiel nález v hrudnom svale. Čiže znovu chemo. Bola som z toho na dne, ale včera som sa zobudila s tým, že ja to dám. Len na druhý krát je ten rozbeh už ťažší. Inak som OK 😉.

ira25
5. apr 2020

Dievčatá čo ste natierali radiocare krémom , koľko krát ho denne môžem natierať? - píšu 1× ja natieram 2×...robím zle

nori21
5. apr 2020

@ira25 ja som natierala ráno a večer, cez deň púder.

ira25
5. apr 2020

@nori21 tak robím a už mám kožu dosť spálenú tak sa desím,aby som nemala pľuzgiere keď skončím s 20 ožiarmi,tak s sa chcela uistiť, že či robím dobre.

nori21
5. apr 2020

@larike určite to dáš.Už sa nepamätám mala si mastektómiu aj chemo?

hracka123
5. apr 2020

@larike ahoj moja do kelu zase?svinucha jedna čo nám nedá pokoj.To bude chemo či aj opka?To tam kde robili mestektomiu tebe robili jednostrannú veeeelmi držím palce

rybarmartin
5. apr 2020

@zuzap33
o.k, dik🙂
pytali sme sa aj jeho doktorky, ale ta je tak podrazdena.....ma toho moc.

Ono totiz ten herceptin sa dava najma zenam k tymto problemom ,o ktorych sa tu bavite , preto som sa pokusil opytat na tomto fore.

A pre vsetky dievcata bojovnice, ak ten moj otec sa dozije leta, v auguste by mal mat 77 rokov, tak vam potom napisem, co mu davam k chemoterapii 🙂 Lebo doktori ho uz minuly rok pochovavali....
Držte sa !

helga9
5. apr 2020

@ira25 ja som tiež dvakrát

helga9
5. apr 2020

@rybarmartin no tých podrazdenych doktorov je bohužiaľ viac hlavne keď sa začneš vypytovat akože sme len kusy na tu máš a ďalší prosím. Otcovi držím palce

helga9
5. apr 2020

@larike Oj kua jedna prasiva. No je to niečo maličké nie? Ty to dáš vyj... s nou aj bránu

ira25
5. apr 2020

@helga9 však to, že robím tak ako vy a výsledok nie je dobrý ach jo.

rybarmartin
6. apr 2020

@helga9
dik 🙂

larike
6. apr 2020

@hracka123 @helga9 zatiaľ chemo je to malé. Ale aj tak, nerozumiem ako to je možné. A jasné že s ňou zatočím.

helga9
6. apr 2020

@larike no moja tak na toto ti asi nikto nedá odpoved tá špina si robí čo chce

helga9
6. apr 2020

@larike už si nepamätám presne ty si horm. Poz alebo her2? Neprehliadli niečo coby tu špinu burcovalo

onkomama
6. apr 2020

Prosím, je tu niekto kto ležal na NOU. Robili Vám prosím pred operáciou klystir? Ja viem že banalita popri všetkom ale naozaj sa mi to prieči.

larike
6. apr 2020

@helga9 moja ja som Triple negatív + BRCA1

anetkabagetka
6. apr 2020

@onkomama Ahoj ja som bola v oktobri v NOU a pred operáciou nerobia klystýr deň pred som ešte dostala večeru

midori123
6. apr 2020

@onkomama ahoj, aj ja som tam bola operovana posledny januarovy den a klystir nerobili a vecer som este normalne dostala veceru🙂))
Drzim palce👍👍😊

helga9
6. apr 2020

@larike aha. No o triple neg tvrdia že vynikajúco zaberá chemo.

onkomama
6. apr 2020

Ďakujem Vám. Odľahlo mi. Zajtra ma čaká operácia. Nech už je to prso aj všetko preč a cela hospitalizacia za mnou a som spat doma. 🙏🤞

onkomama
6. apr 2020

@larike pozerám, že píšeš, že v decembri si len skončila liečbu a už teraz ti ukázalo další nález na hrudi? Juj to mi je strašne ľúto. 😢 A urobili ti preventívne úplnú mastektomiu keďže si BRCA?

hracka123
6. apr 2020

@onkomama držím palce aby opka dobre dopadla✊🙏

helga9
6. apr 2020

@onkomama uvidíš opka bude ok ja som haluzila lebo nikdy predtým som nebola operovana a úplná pohoda a teraz jak nič keby nebolo a to mi vzali aj uzliny. Nechcem zakriknut nemám ziadne problémy ani s rukou ani lymfedem normálne cvičím behám všetky domáce práce robím aj obloky Umyvam a to ich mám teda požehnane

adrika762
7. apr 2020

Ahojte, chcem sa opýtať aký krém alebo co používate po oziaroch, dnes mam len zameranie a krém radiocare sa nedá zohnať že je výpadok, poraďte čo dobré a účinné používate. 😉

jankastraza
7. apr 2020

@adrika762 ahoj, aj mne dnes zacina prvy oziar,ja mam Aveeno telove mlieko,to odporuca vacsina zienok tu v Uk ,ja nie som na Svk a taktiez chvalia Aloe vera gel a baby tu odporucali Aviril puder tesne po oziari...