Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@ira25 och tie kraslice ma mrzia 😭😭😭😭😭 v utorok sa uvidíme 😉 budeme tam cca 9:30... Dnes mi zomrela onko partacka 😭😭😭😭😭 trošku staršia odo mňa... Moja krásna Martinka ❤️ No nič, idem na cigu, otrasiem zo seba smútok (rehotala sa vždy jak koza presne ako ja 😆) a ide sa ďalej
@cenculinka ach to vie zaskočiť a aj zraziť k zemi,ale áno musí sa človek otriasť a myslieť pozitívne.Tak pekný víkend a neprestavaj sa smiať máš nákazlivý smiech a užívajme si každý deň.
@ira25 Tak stále som mastila,ale už neviem,jaky krém to bol.A asi pol roka to trvalo,keď to zmizlo.No musím poklopat,teraz je to dobré.Akurat kontrola sa odkladá,mala som ísť v júni,ale teraz ešte len v júni mám zavolať, aká je situácia.Pribrala som, mám z toho nervy.No čím to bude,tak si hovorím,že keď vybrali vaječníky,tak niečo sa udialo s hormónmi a ja kysnem.Taze tak to je.Uz máme koronu tu v Michalovciach.No tak uvidím,co sa bude diať.Asi nemocnicu zavrú a budú sa tam liečiť len doktory a sestričky 😄
@sabova3 jasné vaječníky,takže navodena menopauza,tak áno priberanie a ešte berieš hormonalnu liečbu?no ale povedzme si radšej tlsta ale zdravá než stihla a chorá.
No čítala som na teletexte o situácií v Michalovciach,tak to bude zlé,ešte,že si toho hodne stihla.... čo ty čo ešte len začínajú.
Tak je to jedno nech už skončím a budem krémovat,tak azda sa to upraví ,no zasa hormón liečba,tak budú iné potiaze
@sabova3 takže priberanie z nastolenim prechodu...to je najmenej,len nech už sa nevráti ochorenie...myslím,že nie však preventívne všetko odstránili... vidíš toľko nás je, že sa strácam čo aké ochorenie a liečbu má,alebo mal... bojovníčka tak len už nech sú kontroly a všetky stále len a len dobré.Len tá pandémia je na psichiatriu a či už budeme nosiť rúška stále ako v Číne?A kto nás bude liečiť keď lekári už majú kovik
Dievčatá môžem ožarovany prsník
umyť mydlom? Naniesla som hrubo nechtikovu mastičku,tak nechcem zajtra pred ožiarom mať mastný prsník a len samou vlažnou vodou to nepôjde.
@ira25 Ak mozem poradit tak radsej umyt mydlom teraz vecer ako zajtra spalit prsnik koly tomu ze bude mastny. Pokozka ma byt cista a sucha pri oziari.
@blondyblond dik už som umyla mydlom čo som dostala v nemocnici v balíku,také malinké okrúhle vraj bez alergénov,no predsa len vlažná voda tak musela som namydlit.Ja sa normálne bojím dať už pred ožiarom aj ten Radiocare ,dávala som cca 2-3 hod pred, ešte tie dva dám a budem ošetrovať tou nechtikovou mastičkou aj linolou....radšej mi mohli zobrať prsník ako ho nechať a dať takú silu ožiarov a čo keď to je začiatok a ešte sa zhorší.....prosiiim len to nie 🙏
@blondyblond takže myslíš, že Radiocare bolo mastný a preto mám spálený prsník?A linolu na noc tiež nedať,však ten mi pripadá ok,tak ako by ma chládok,ak dám ráno umytý?Mám z toho guláš v hlave.....
@ira25 Ja som to tu uz niekolko krat pisala ze ja mam inu skusenost ako tu niektore dievcata,ja som mala iba oziare 27 po opke,som blond a velmi bleda pokozka,moja lekarka od zaciatku mala obavy ze ma to moc spali ,tak mi kazala vsetko dodrziavat ako mi povie,na zaciatku len pudrovat a pudrovat vecer po osprchovani som tiez este zapudrovala a rano som sla na oziar a po navrate domov zas len pudrovala,kazdy tyzden som mala kontrolu,ked som bola tusim po 15 oziari alebo tak okolo 20 mi kazala uz si kupit radio care to natierat po oziari vecer po sprche zapudrovat. Ze ak by zacali pluzgiere a mokvat musi sa prestat s radio care a predpise nejaku tekutinku takze radio care si mam kupit iba jeden.Takto som to pekne dobojovala bez pluzgierov a spalenej pokozky,jedine bradavka bola velmi citliva ale ta je taka od operacie. Posledne 4 ozire boli uz len priamo na miesto kde bol nador a jazvy upozornila ma ze su o moc silnejsie ako boli tie doteraz,cestou domov to palilo po osetreni uz bolo ok aj ked mi povedala ze ak bude viac palit mam pouzit panthenoal sprej na popaleniny.Nic ine v ziadnom pripade nepouzivat ziadne masticky,nedavat studene obklady,a ani nekremovat pred oziarom... no kazdy lekar ine rady.
@blondyblond presne si to napísala čo lekár to iné rady,mne studené obklady a nechtikovu mastičku,ale to som sa pýtala inak by mi nepovedala čo a ako.Ja som očakávala, že u mňa bude problém so svetlou pokožkou,však vždy som sa na slnku spálila,ale divné, že nemám spálený celý ožarovany prsník,najviac spálené celé okolie bradavky a celá vonkajšia polka prsníka pod pazuchou a hruď je to ešte v norme....natrela som linolou na noc a tá má taký hojivý účinok,tak to cítim aj keď ten opuch prsníka je myslím však prečo by bol väčší aj mi zavádza pod pazuchou,tak musí byť opuchnutý,len dúfam,že po skončení to sa upraví.
Keďže si mala 27,tak zrejme si mala slabšie ožiare,zrejme ako každý 2Gy a nie tak silné ako ja aj to má vplyv prečo ja mám spálený prsník
Ahojte. Drzte mi palce, ja dnes zacinam s oziarmi. Dost sa bojim po tom ako tu pisete Vase reakcie na oziare 😔
@kika_32 neboj zvládneš to,však dievčatá písali,že to oproti chemo je malina a so mnou to neporovnavaj,lebo tvoj mladý organizmus lepšie zvládne ako môj a tiež svetlý typ som prsník citlivejšie reaguje ako keď už tam nie je .So mnou čo chodia tak všetci sú ok, takže ja som výnimka ktorá potvrdzuje pravidlo,že ožiar je ok oproti chemo.Tak hlavu hore držím palce, najhoršie je to každodenné chodenie,osetrij pokožku ako ošetrovali dievčatá ak inak tebe nekazala Dr.a bude dobre a preto ti držím palce✊😊🍀.... koľko ich budeš mať?
@ira25 v papieroch mam písané 2 Gy do 46 Gy+ 2,5Gy do 56 Gy
@kika_32 neboj to dáš aj ja som sa bála a tak to rýchlo zbehlo a bolo po nich.
@blondyblond nech uz to mam za sebou🙏
@blondyblond To druhé silnejšie to kde išlo na jazvu?ja presne neviem ako mi pridali zo 16 na 20 pri 16 som mala ako som napísala 2,66 a radiolog mi povedal, že pteskrtnute 16 a napísané 20 a ostala som ako mechom ovalena,tak to že pridali na 2,8 či 9 to presne neviemTo čo mi zmenili.
Ale ty to druhé máš silnejšie a nemala si spálený prsník napriek,že si tiež svetlý typ.
No už to dám 🙏
@blondyblond aha to sa ešte inak asi počíta,tak asi toto myslela Helga, že má 50Gy...musím preštudovať v papieroch ako to mám mne len radiolog hovoril toto číslo
Prvy oziar mam uspesne za sebou 🙏dufam ze aj ostatne tak budu. Kontrolu undoktorky mam az ő 2 tyzdne 🤔ja som si myslela ze je to potrebne raz tyzdenne, ale vsade to zavisi asi od lekara ako to uzna za vhodne. A mne doktorka odporucila natierat po ozarovani Linolou
@kika_32 ahoj moja vidis uz mas za sebou prvy,uz sa ti urcite ulavilo,lebo zacinat nove je strach a hroza,za chvilku to budes mat za sebou,veru dievcata su nasa velka opora,ja ked som mala prvy oziar tak som sa tak bala,ze sa mi tak spodna cast tela triasla,ze som sa citila velmi trapne pred nimi, pretoze moje telo tak vzdy reaguje na stres,aj ked som vzdy mavala CT,mri tak triasky napriek tomu,ze som si opakovala,ty krava co stresujes 😅no ale telo reaguje tak ci tak po svojom..♥️
@ira25 Inka aj ja mam zaludok z oziarov ako na vode fuj a pali ma pokozka a to som mala vikend volny od oziarov,dnes sa ich spytam aku silnu mam..vydrrrz uz to mas skoro za sebou,jupiii,ako ti Janka pisala,da sa to potom pekne do poriadku,ja mam tiez dost z toho ako kazdy dr vravi inak,vy tu vacsina pudrujete a mne doslovne zakazali ,ci to ine stroje maju ci co? Alebo zalezi aka sila oziaru? No a unavena si tiez? Ja som ako mechom udreta,stve ma to lebo ja som aktivistka s vrtulou v zadku a teda znasam to zle potom si domyslam co mi je, musim si furd pripominat ze to je prvy vedlajsi ucinok oziarov..❤️❤️❤️
@jankastraza dakujem. Tak prvy mam za sebou a este 24 pred sebou. No bála som sa ake to bude, ci budem nieco citit, tiez ake je to monstrum s tou robotickou rukou... No na moje prekvapenie vobec to nebolo take strasne, a ten pristroj je podobny ako CT... Neviem ci inde ako moze vyzerat🤷♀️ toto v Komarne je vraj nejaky moderny pristroj... Vola sa to linearny urychlovat Halcyon(Varian)

@cenculinka Ešte 13 máš ich ja len dúfam,že nepridajú, však pridali aj tak.
Ty vieš aký silný ožiar ti dávajú,ja som mala pôvodne brať 2,66,ale to bolo pri 16 a nakoniec mi dali 20 a aj dávku ožiaru dvihli,len si nepamätám,to mi z karty povedal radiolog,tak si myslím,že mám silné,lebo väčšinou majú 2Gy.
Možno sa vidíme v utorok a áno bude to z ožiarov ten žalúdok a na vracanie o iná e ani nehovorím