Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@zuzap33 Pracujem v podstate od operácie, keďže nerobím manuálne a väčšinou robím za počítačom, z toho čiastočného invalidného sa aj tak nedá vyžiť a pracu mam ako psychohygienu. Ja sa snažím zamestnávať neustále, nakoniec ved mam školopovinné dieta, čiže aktuálne som aj učiteľka na plný úväzok, dom, záhradu, o ktorú sa treba starať, to mi robí radosť. Veľa čítam, ale tie myšlienky potvory sa stále ponúkajú a vtierajú. Uz som nad tym onko psychologom aj rozmýšľala, keďže moja psychologička mi poradí vždy len to, aby som si dala pol xanaxu, ked budem citit uzkost, co mi nepride ako nejaka super rada. Naucila ma autogenny trening, za čo som jej vdacna (skuste si nájsť psychobalzam Chudíka alebo ešte lepšie Machatu na youtube, je to super na pocuvanie aj pre tych, co nenervacia ako ja) ale ta terapia mi moc nedava, to je fakt.
@nelaja Ahoj moja ja viem je to ťažké mňa pred rokom robili mastektómiu bola opka chemo oziare a teraz mám Tamoxifen.Menzes zatiaľ od druhej chemo nemám.Vsetko bude dobre len sa ukľudní Musíme myslieť pozitívne choroba bola ale už odišla.A nepichaju ty do brucha na zastavenie menzesu resselingo .Mne jednu pichli a dr povedala že pichnúť už len vtedy ak by menzes prišiel.😄😃🤗
@nelaja ďakujem
@nelaja ahoj ja mám tamoxifen tretí mesiac takže z vlastných skúseností po dlhsej dobe ti neviem povedať nič ale kamošky s tým mali problém tiež a niektoré na tej kyretazi aj boli proste sposobuje to ten liek je to jeho vedľajší účinok. Tak isto aj bolesti kostí aj svalov je vedľajší účinok takže netreba hneď robiť paniku je jasné že hlava si robí svoje a je ťažké to vytesnat odtial ale keď tak neurobis len si to zhoršujes. Skús cvicenie hlavne beh pri tamoxifen by sme mali byť aktívne kvôli kostiam. Ja chodím skoro každý deň idem do prírody dám sluchatka na uši reve mi hudba a bežím si vycistim hlavu spotim sa jak kôň ale potom mi je tak dobre po sprche a myslím že toto mi veľmi pomáha po psychickej ale aj telesnej stránke nič ma neboli akurát svalovka občas v noci spím jak drevo ani návaly nemavam
@ira25 no zaciatky sú vždy ťažké. Ja ked som začala s behom tak som šmátrala nohy cez seba len aby to bol akože beh ale postupne sa to zlepšovalo a aj teraz tých posledných 500 metrov keď ma niekto vidí tak si povie tá je ožrata . Zo začiatku som ledva dala 3 km a to zo mňa lialo jak z krhly svalovka neskutocna teraz dám vyše 6 km svalovku už nemavam vôbec a sem tam dám jogu stojku urobím jak nič čo som si po opke povedala ze toto bude pre mňa určite už pasé ale ide to.
@helga9 tak ako píšeš nič nie je nemožné,tak ja sadnem na bicykel a to bude môj pohyb a jogu ok len tiež všetky cviky nezvládnem.
Takže tým,že behas nemáš negatívne potiaze z hormonálnej liečby,tak som si to vysvetlila .Zrejme je jedno akú hormonálnu liečbu nasadí dr.je to len o nazve lieku,ale tá účinná látka.
Alebo závisí od veku pacientky...teda ak už nev prirodzenej menopauze,alebo umelo vyvolanej
Dievcence dakujem velmi pekne za reakcie. No ja mam s tym pohybom urcite obmedzenia, behat ani skakat nemozem kvoli vyskocenej platnicke v krizoch, chodim na prechadzky, cvicim pilates, obcas bicykel a lahsia turistika. Mne sa totiz este po operacii rozbehol unavovy syndrom pravdepodobne ako vysledok stresu. Onkolog hovori, ze to mali aj na nejakej konferencii, odporucal postupne zvysovanie zataze, ze je to reakcia tela na prekonany fyzicky a psychicky stres. Ja som v porovnani s vacsinou z vas vlastne nemala nejaku zatazovu liecbu. Tri mesiace pred operaciou (a teda urcite s rakovinou v prsniku) som presla s teplotou a chripkou z Hrebienka na Zbojnicku chatu, dokopy 13 km, prevýšenie 700 m a pol roka po operacii som ledva presla po rovine kilometer. Okolo domacnosti som robila 2 hod. a potom prisiel stav, ktory som si nazvala OFF. Normalne vypnutie, ako keby dosli baterky aj s problemom hovorit. Neverila by som, ze takato unava moze existovat. Toto trvalo mozno dalsieho pol roka, teraz je uz dobre, ale tych 13 km by som ani dnes nedala. Urcite ze fyzicky pohyb na psychiku prospieva, to som zistila napr. pri bicyklovani, asi aspon toto zaradim viackrat do tyzdna. Držte sa, ked Vás citam, tak mam pocit, ze liecbu vsetky vyborne zvladate, tak nech to tak zostane aj nadalej.
Este k tej hormonalnej liecbe - nie je v roznych liekoch rovnaka ucinna latka, zenam pred menopauzou, pokial sa nezastavuje menstruacia injekciami (ako aj u mna - onkolog rozhodol, ze mi menzes nebude zastavovat), je mozne podat len tamoxifen. Na rozdiel od ostatnych horm. pripravkov by nemal spôsobovat osteoporozu. Pokiaľ je zena po prechode (ci uz prirodzenom alebo umelom) ma možnosť výberu tušim z troch liekov, ale co javiem, vacsinou aj po prechode davajú tamoxifen.
@ira25 Tamoxifen je ten, co sposobuje rakovinu maternice, ale len v minime pripadov. Preto je pri uzivani dolezite kazdeho pol roka chodit na kontroly na gyndu a pri kazdom abnormalnom krvacani tiez. Pri mojich 20 dňovych cykloch som tam kazdy druhy mesiac. Gynekolog mi hovoril, ze rakovina maternice sa da velmi vcas zachytit, takze treba len dodrziavat tie intervaly kontrol. Mne onkolog povedal ze tamoxifen prave posobi proti osteoporoze.
@ira25 ahoj, dneska som mala poslednu 15 radio, jupiiii, a reagujem,co ste pisali.. ja pri kazdom oziari som musela zadrziavat dych,vzdy ma ozarovali 3x na jednom a zakazdym som sa musela nadychnut na nejakych 25 sekund, tym,ze sa nadychnes, chranis pluca..
@ira25 Inka mne maju nasadit teraz tieto dni uz Letrozol, pytala som sa mojej dr,ze kedy mi nasadia Tamoxifen este par mesiacov dozadu,a ona mi povedala,ze mne nedaju tamoxifen, ze mne Zoladexom sposobia umenu menopauzu a daju letrozol,kt sa dava ,ked je uz zena v menopauze, tu v Uk davaju letrozol aj pacientkam,kt odmietnu, al nemozu chemo,lebo letrozol nici rakovinove bunky a vela pacientkam znicil letrozol nador,citala som,ze ano sposobuje osteoporozu a vsetky neziaduce ucinky ako tamoxifen...,
mne budu davat,lebo tu to tak davaju ako prevenciu aby sa rak nevratila, kazdych 6 mesiacov po 3r infuzky kyseliny zoleandric ,ta chrani klby pred osteoporozou-tuto infuzku davaju aj pacientom s osteoporozou,co nemaju rakovinu...inzuzka trva 15minut
@jankastraza tak už máš za sebou ožiare...teší ma to a ako sa po nich máš,?
To s tým nádychom zaujímavé že tu nik o Tom nehovoril.
Tak ja som zvedavá aku hormonalnu mi nasadí ,inak tu dávajú tu infúziu,ale zle sa znáša,tak dúfam, že zostane u mňa u polročnej injekcie do brucha tá sa znáša dobre.
@nelaja Treba si upratat v hlave...mne to pomohlo, aj ked pri uplne inej situacii, treba si povedat, ze si zdrava...skusit uvedomele dychanie, spojit sa sama so sebou...sice to znie cudne, ale mne to pomohlo...a ked som sa dozvedela, ze mam raka, prijala som to, nebojovala a povedala si, ze budem zdrava. Chemo aj opku som zvladla super, samo, ze unava bola, ale nador uplne zmizol este pred operaciou, dokonca mi nedali poslednu chemo. Hlavu hore, vsetko je a bude super😊
dievcence niektora pic? som z toho dost v strese, netusim co cakat...
@jankastraza super ze uz más oziare za sebou! 🙏👍A pokozka!? Vporiadku!? Ja som dnes mala 7. oziar, no zacinam mat tak mierne cervenu 😔dufam ze sa to nezacne zhorsovat. Natierat Linolou ako mi kazali a plus este aj pudrujem ako ti viacere spominali. Neviem ako zvladne moja pokozka dalsie oziare!? 😔
@cejuska ja mám picc. Nemusíš byť v strese, zvykneš si na to. Ja už to vôbec nevnímam.
@jankastraza super, že už máš ožiare za sebou.

@nelaja chcem sa opýtať pracuješ alebo si na Id. Skús si zamestnať hlavu, nemyslieť na chorobu. Ja som stále v liečbe a našu chorobu beriem ako chronickú, mám tiež rôzne bolesti, hlavne kostí, ale nevnímam to ako ďalší prejav choroby ako súčasť liečby a reakciu tela na ťažkú chemo