Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@kika_32 ja som chemo skončila pred Vianocami, ale nohy ma bolia stále a všetko tiež. Nejak som sa naučila ráno hneď zobrať panadol extra, ten mi pomôže sa rozhýbať. Pri zmene počasia mám bolesti v rane a minule som nemohla ani sedieť, ani ležať, tak som chodila, všetko ma bolelo. Návaly mám strašné. Mám kolegyňu, ktorá dobrala liečbu pred troma rokmi, ale doteraz ju bolia nohy a hovorí, že jej veci padajú z rúk
@kika_32 ja som chemo ani nemala a tiez ma strasne zacali boliet nohy pri oziaroch mudr tak isto tvrdila, ze to s toho nemoze byt ,no bolia ma do teraz niekedy menej niekedy moc.Lenze ked mi pri oziaroch zacalo silne palenie zahy az tak ze sa mi vsetko zo zaludka vracalo spät ked som si vecer lahla,tiez tvrdili ze to s toho nemoze byt lebo oziar ide iba na prsnik.Ked som oziare dokoncila pokozka ostala taka cervenkasta a zacinalo to na kraji praveho prsnika cez stred hrudnika a potom cely lavy prsnik aj lava pazucha. Tak neverim ze oziar siel iba na lavy prsnika pazuchu.Myslim mono ze zle ale na kazdeho to ma vseliake ucinky .A ta bolest noh moze byt aj nasledkom toho ziarenia. Ked to meni krvotvorbu, preco by to nemohlo ovplivnovat aj nohy ....
@blondyblond úplne súhlasím,tak presne to mám aj ja všetko ako si popísala,dokonca kŕče palcou ako neuropatia.
@zuzap33 je to hrozne, ta bolest cely den aj v noci, unavena idem spat vecer a unavena aj vstavam lebo ani v noci sa nevyspim od bolesti,ani Novalgin nepomaha. Ja som skoncila chemo 27.februara, 20. marca som mala operaciu(mastektomiu) a 20.aprila som zacala oziare... Nohy a klby ma boleli 2-3dni po paclitaxeli a po skonceni chemo tiez ma strasne boleli ale po operácii sa to zlepsilo, ta bolest presla a teraz znova sa to zacalo 😔to uz budem mat stale!? Ako budem takto fungovat!? Je mi do placu, dcerka sa mi dnes rozbehla ked sa otvarala brana... No ledva som ju dobehla a chytila aby mi nevybehla na ulicu😥 ja som nadarmo chcela utekat rychlejsie, proste to neslo😥bol to hrozny pocit, clovek chce a nejde to 😔😥
@blondyblond doktorka tvrdila ze to z oziarov nemoze byt 😔aj odbery mi robili-minuly tyzden som mala vysledky vporiadku a tie dnesne ani neviem, lebo kym ma doktorka vysetrila este vysledky neboli v pocitaci, ale zajtra mam ist na sono, lebo sa jej nepacilo to zdurenie okolo jazvy...ci tam nie je zapal alebo ci sa tam netvori nejaka tekutinu. Tak s vysledkom sona sa mam zastavit u doktorky, tak hadam mi povedia ak by som mala dnesne krvne testy zle
Žienky prosím Vás máte nejaký typ na kvalitné podprsenky vhodné po mastektómii? Pani kvôli ktorej tu píšem, nemôže zohnať nikde takú normálnu. Všetky rezu a nie sú pohodlné. Ďakujem
Caute baby je mi ľúto že sa po liečbe takto trapite prejsť liečbou bolo náročné a ešte aj po nemáte pokoja. Moja známa mala tiež bolesti a dosť dlho a jej predpisali Thioctacid. Pytajte sa naň. Inak sa čudujem lebo kvázi po liečbe veľmi veľa ľudí máva bolesti a nič Vám nedajú?
@helga9 vieš dá sa pochopiť že istý čas po chemoterapii bolia nohy,ale ja chemo nemala a tak ma bolia kĺby a palce na nohách a tiež som nikde nečítala, že s ožiarov sú tieto potiaze a tiež som sa z ožiarov ledva doteperila domov ,ako keby mi ožiare vykradli kosti...no a keď nastúpi hormonálna tak už sa môžem rovno zmarnit,takto sa žiť nedá a tak chápem Kiku a malé dieťa vyžaduje stálu starostlivosť a opateru matky...dnešné zdravotníctvo jej nevie v tomto pomôcť?
@helga9 vieš čakám na telefonát od kamošky, išla sa vadiť u vás v nemocnici, nakoľko jej dali domov zubozenu o 10 kg ľahšiu mamu,ale to ju s prepáčením neserie,to ju dá do kopy,ale,že jej poslali vecí nahadzane v mechu a ani nie jej,ale nové nocné košele,uteráky lieky a iné a samozrejme cestovná taška nikde ale je toho viacej,tak som zvedavá ako pochodi,povedala,že to dá do TV ak nepochodí,ale svoje veci chce naspäť.
@kika_32 Kika moja neviem ti poradit,ja mam taky stav raz za cas mozno raz za mesiac a jeden den a potom je dobre,pisem oneskorene..prepac,nestiham vas sledovat,ako sa citis dneska? uz lep[sie?
@kika_32 Kika,ale ja teraz kukam kukam, v ed ty si mala len nedavno operaciu,prechadzas ozarovanim momentalne a predtym chemo, ved to je v poriadku,ze sa takto citis, telo je unavene, to vsetko sa ti da naspat na poriadok, je to este cerstve, chemo,opka, oziare momentalne,ver mi,neplas sa, uvidis,ze tak 2-3 tyzdne po posled.oziaroch sa zacnes citit dobre,ver mi! ❤
@lula94 ahoj, mate na Slovensku Asdu George? ja som si tam pokupovala fantasticke makkucke pohodlne podprdy za 6£ jednu tiez som po dvoj mastektomii
Dievčatá mimo témy,viete mi poradiť dobrý matrac?Od kedy má tak bolia kĺby,že mi každý tlak vadi tak chcem po 7 rokov vymeniť za nejaký mäkký,len ktorý?
@adrika762 a lekari preco potom tvrdia ze to z oziarov nie je!? 😔Ako to tu citam, viacere sa na toto iste stazuju tak to musi byt z oziarov, no nie!? Zajtra budem volat onkologicke kde som chodila na chemo ci mi povie, a ci mi nejake lieky predpise!? Uz sa takto trapim od vikendu(novalgin a Paralen nepomohol) 😔 som unavena aj z tej bolesti aj preto ze sa neviem v noci vyspat lebo sa budim kazdu chvilu na bolest 😔
@jankastraza dufam ze budes mat pravdu😥lebo toto uz je niekedy az neznesitelne 😔dnes som bola este aj na sonografii, lebo sa mi vytvoril taky mierny opuch okolo jazvy, doktorke sa to nepacilo tak ma poslali aj na sono.. Co som vcera nestihla vybavit, ale dnes ano... Sono potvdilo ze tam mam lozisko velkosti 85x55mm vyplnene tekutinou...tvrdili ze to z oziarov nie je, ale ze je to este pooperacne 🤷♀️nechapem ako, ved som uz skoro 2 mesiace po operácii a teraz sa mi tam zacala znova tvorit tekutina ? Tak dnes som riesila aj chirurga.. Nastastie este dnes ma zobrali a ambulantne tu tekutinu vytiahli, cca 12 ml ale chirurg tvrdil ze je tam toho viac, ale ze na jednom mieste to uz mám take zatvrdnute ze tam nema vyznam pichnut. 😔A keby sa mi znova vytvoril opuch mam sa vratit a znova do toho pichnu ak bude treba 😔

Ahojte idem sa troska postazovat, uz som sa chvilu neozvala. Dnes som mala za sebou 15.oziar.este ma caka 10! Mala som aj znova kontrolu v radiolog. amb...doktorka zhodnotila ze tu pokozku mam dost cervenu, ale okrem toho okolo jazvy to ozarovane miesto mam ako keby troska uz aj zdurene. Nepacilo sa jej to tak ma chcela este pre istotu poslat na sono, aby sa na to pozreli ci tam nahodou nie je zapal alebo ci sa. Ki tam netvori tekutina🤷♀️ale kedze som u doktorky skoncila dnes dost neskoro sono mi uz v sluzbe nechceli spravit, ze mam prist zajtra na 7.30 hod tak som zvedava ako dopadne to sono. Ja cez vikend som zacala pokozku natierat kremom Imunoglukan... V lekarni mi ho poradili, ta Linola mi nepomahala, pokozku som mala coraz viac cervenu aj samotna jazva je uz dost cervena 😔 ale nepisem kvoli tomu, ale preto ze som neskutocne od vikendu unavena, zle spavam, po nociach sa spotim ako pes, vsetko ma neskutocne boli, aj chrbat aj prave rameno z lezania, kedze na operovanej strane nemozem lezat, skusam, chvilku vydrzim ale po chvili sa musim otocit bud na chrbat alebo na pravy bok, lebo ma ta jazva zacne boliet a tak akoby trhat pichat. A vratili sa mi tie bolesti noh co som predtym opisovala ked som este chodila na chemo a pár tyzdnov aj po chemo.. Ze je to neuropatia po chemo a ze to same casom prejde. Aj preslo, pár tyzdnov som mala klud a teraz od vikendu znova, ledva chodim, okrem toho ze som unavena aj vsetko ma boli este aj tie nohy a bedrove klby ma strasne bolia, ja uz neviem co zo sebou😔 doktorke som to dnes vravela ale tvrdila ze tie bolesti z oziarov nebudu. Ani som nic podobne nikde necitala takze z oziarov to urcite nebude. Ale z coho potom!? Preco tak zrazu sa to znova zacalo!? Prejde to vobec niekedy!? Som unavena z tej bolesti, ani vyspat sa v noci kvoli tomu neviem, ráno vstavam este viac unavena ako vecer ked som si isla lahnut. Bude to zeby z tohto pocasia!? Ma sa ochladit, aj silny vietor hlasia!? Ja uz neviem co si mam mysliet. Mali ste niektora taketo tazkosti pocas oziarov!? 😔