icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
1. jún 2020

@janaooo ou tak to ma mrzí že nezabral. Joj ta kus vyj... strašne ma seru takéto správy. Velmi držím palce nech toto zaberie.

helga9
1. jún 2020

@tanicka2311 posielam ti súkromnú spravu

janaooo
1. jún 2020

@tanicka2311 ked som chodila pod ciapku, tak som mala chemo yondelis+caelyx. Vtedy mi vlasy nepadali skoro vobec. Padaju mi teraz ako beriem carboplatinu bez capice. Ciapka sa da vydrzat, nie je to nic strasne, chladi to hlavu, trosku tlaci, ale nie je to nic, co by sa nedalo vydrzat. Tiez som na nu vselico citala, ocakavala som nieco ovela horsie, ako to bolo v skutocnosti. Treba si zobrat nejaku satku okolo krku, aby ti nebolo zima.

janaooo
1. jún 2020

@helga9 dakujem, dufam,ze zaberie tato, alebo nejaka ina

katka14
1. jún 2020

Ahojte dievcence. Caka ma opka 25.6. Potrebujem dačo speci do nemocky? Mam mat uz nachystanu pooperacnu podprdu alebo este dačo? Budem potrebovat po navrate opateru inej osoby? Sama este neviem ci bude jedno alebo obojstranna opka. Odporucane mam obe kvoli pozit.genetike. len vraj lekari to neodporučaju.

helga9
1. jún 2020

@larike Ahoj ty už chodíš na chemo?

helga9
1. jún 2020

@katka14 ahoj pyzamo s gombikmi určite inak speci nič. Domov som išla vo svojej normálnej podprde potom som si išla kúpiť. Odporucam ti dať obe naraz preč určite ja keby som vedela že mám gen pred opkou tak to tak určite riešim. Načo ďalšia narkoza určite tlač na dr nech oba preč naraz ani nerozmýšľaj o inej variante.

tanicka2311
1. jún 2020

@janaooo ja by som mala dostať antracyklin.

katka14
1. jún 2020

@helga9 ahoj. Aj tak chcem ze obe len ci nebudem moc mimo potom. 2 ruky denglave ... horsia ako 1. Ale zasa rada by som sa vyhla dalsej opke. A ako je to s tou starostlivostou? Bo neviem ci si zabezpecit opateru ci netreba?

helga9
1. jún 2020

@katka14 nebudes denglava hybnost je ok len ruky dohora uplne nevystries to treba rozcvicit. Ja som sa v pohode aj prezliekla. Ja nemám malé deti tak s tým buď opatrnejsia ale domáce práce som všetko bez problémov zvládla. Mňa vo štvrtok poobede operovali a v sobotu ma už chceli pustiť domov len neskoro prišiel primár tak ma pustili v nedeľu ráno. Jasné že pooperačný stav každý inak zvláda ja som sa tiež bála nikdy som operovana nebola ale po opke bolo všetko ok ani dreny sa mi neplnili a bolesti ale absolútne žiadne aj sestricku som s injekciou vyhodila že to nechcem. Nemaj obavy bude to dobré.

tmarky1
1. jún 2020

@helga9 a kde ta prosím operovali?

tmarky1
1. jún 2020

@katka14 a kde ta budú operovať?

helga9
1. jún 2020

@tmarky1 mňa operovali v Topolcanoch dr Miškeje z Nitry bol mi odporuceny a veru som bola nadmieru spokojná dr empaticky milý všetko vysvetlil a jazvu mám krásnu a to som sa bála že čo bude lebo mne keloiduju jazvy ale nemala som ziadny problem a jazva je tenucka a pomaly už polovicu mám vyblednutu

ira25
Autor odpoveď zmazal
katka14
1. jún 2020

@helga9 jeej diky si ma potesila. Lebo rozmyslame ci ostane pri mne manzel na očr alebo prideku mne sestra. Mam 2 deti. Jedno mensie ale viac menej uz samostatne. Len este neviem ci budu v skolke a tabore alebo so mnou doma. A 2 tyzdne po opke mame objednanu chatu na liptove. Tak uvidim ci pojdem aj ja ale rada by som ...

katka14
1. jún 2020

@tmarky1 onkologia sv. Alzbety

blondyblond
1. jún 2020

@tanicka2311 najväčšiu hrôzu z vypadania vlasov? Zo smrti strach nemáte? Nechcem aby ste to vzali že vás starším, ale dať vlasy za život nie je žiadna cena. Tak hlavu hore a vidieť iba cieľ... Byť zdravá. Zvládlo to tu moc žien zvládnete to aj vy. Držím palčeky. My ženy sme silné.

helga9
1. jún 2020

@katka14 ja som 2 týždne po mastektomii bola v Chorvátsku plávala v mori

katka14
1. jún 2020

@helga9 fiha tak to si mala fajne. A mala si len 1 stranu či obe?

hracka123
1. jún 2020

@ira25 To máš na jazve

helga9
1. jún 2020

@katka14 jednu lebo ešte som nemala genetiku

katka14
1. jún 2020

@helga9 pozitivna? Aj ja. Planujes aj rekonštrukciu?

helga9
1. jún 2020

@katka14 áno mám brca1. Rekonštrukciu už mám naplanovanu 4.2. Mám termín

l1plienka
1. jún 2020

@katka14 Katka, ja mám obojstrannú mastektomiu robenu teraz 6.5, normálne pracujem, behavam, Light cvičím, v piatok nastupujem na chemo, po druhej chemo je v pláne vloženie implantátu, rekonštrukciu komplet mi nerobia, keďže mám subkutannu (ponechali kožu a bradavky)

katka14
1. jún 2020

@helga9 a kde ju mas v plane si spravit? V tej istej nemocke? To sa takto dopredu objednava?

katka14
1. jún 2020

@l1plienka ahoj. A kolko si sa asi tak davala dokopy po opke? Potrebovala si pomoc? A kam ides na rekonštrukciu?

ira25
1. jún 2020

@hracka123 nie je to pod bradou a zhoršuje sa to

l1plienka
1. jún 2020

@katka14 ja som mala dve operácie za dva týždne, takže už som bola "rozbehnutá", operovali ma v stredu, v nedeľu pustili domov a fungovala som. Vychovávam sama 4 ročného syna, ale jasné, že zo začiatku sa mi snažili pomáhať aj sestra aj starká. Ale kupodivu to nebola ani nejaká strašná bolesť, dalo sa to zniesť. Pred tými operáciami som mala menší strach ako teraz pred chemo

helga9
1. jún 2020

@katka14 idem do NOU k dr. Boháčovi bežná čakacia doba je od trištvrte roka takže som sa bola objednat

helga9
1. jún 2020

@l1plienka ja by som v žiadnom prípade nešla na opku počas chema. To ti odporučil dr? Že ti možno bude pod psa budeš slabá krvinky v riti a opku. No ja veru by som nešla.