Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Dievčatá ja budem radšej tučná ale zdravá bez rakoviny,ako byť štíhla s rakovinou.😃
Preco nemozme vit. B12? Ja beeem zelezo vo forme sirupu a az dnes som si vsimla ze obsahuje aj b12 okrem inych vitaminov. Poradila mi ho onkologicka lebo zelezo v tabletkach ma strasne zapeka .... ☹
Baby a ste PN?? Ak ano, ako mate vychadzky prosim?? 4 hodiny denne??
@gajdosovci ja som bola pn teraz už nie ale mala som tak ako píšeš a dvakrát kontrolu
@nori21 aj kontrolu? Lebo niekde som sa docitala, ze pri takejto diagnoze mozu byt vychadzky celodenne...
@katka14 Katka, ja som prave v tychto dnoch robila dotaz na B12 do onkol.poradni. Mam teraz kozne problemy, lekarka doporucila uzivat B-komplex forte, kde dokonca B12 je v 4-nas.dennom mnozstve.... a odpisali mi toto:
Dobry deň.....nazory vo svete su rôzne....ale urcite pri kratkodobom uživani ked to je indikovane Vam to urcite nepoškodi. To sa nemusite obavat.
MUDr. Fremal
PhDr. Gabriela Horváthová
projektová a programová manažérka
Liga proti rakovine SR
www.lpr.sk
BEZPLATNÁ ONKOPORADŇA PRE PACIENTOV A ICH BLÍZKYCH
0800 11 88 11
@gajdosovci ja az od vcera. Nemam tam vyplnene nic pri vychadzkach. A kontrola 25.6. A to mam presne opku. Co sa mam rozdvojit? Musi mi to prehodit.
@gajdosovci celodenne vychadzky boli este pred dvoma rokmi neobmedzene pre onko a psychiatrickych pacientov, ale teraz uz je to zrusene.
@zuzap33 pre psychiatrickych pacientov to zrusene nie je... Skoda, ze nemame narok na celodenne vychadzky aj my...
@hracka123 ano, uzliny som mala dobre... Asponze to... 🙏
@helga9 takze Ti budu robit mastektomiu druheho prsnika aj rekonstrukciu!? Mne chirurg povedal najskor az 2 roky po mastektomii je ideálne ist na rekonstrukciu alebo najskor 1 rok po mastektomii. Ja mam negatívnu genetiku tak som mala iba jednostrannu mastektomiu s usetrenim troska koze (ale bradavku zobrali komplet) a preto by som chcela aj plastiku druheho prsnika aby boli aspon ako tak podobne🤔🙄len neviem ci mi to spravia naraz pod jednou narkozou a ci mi to bude hradit poistovna alebo si budem musiet tie operácie hradit sama. Preto sa takto dopredu informujem ako to funguje!? Neviem si ani predstavit ako spravia rekonstrukciu, jednu cast tej koze tak zospodu mam vdaka oziarom take zatvrdnute ako keby tam kost bola. 25 oziarov mam za sebou, koza dost cervena, teraz zacala dost svrbiet, dufam ze je to znak toho ze sa to hoji a ze sa mi nevytvoria pluzgiere! 😔Bolesti mam stale, dobrala som antibiotika co mi predpisala doktorka v Komarne, asi 2 dni som sa mala ako tak dobre, ze som si nemusela dat nic od bolesti. Ale teraz znova to iste trapenie.zajtra mam ist k obvodnej, chce mi nejake odbery urobit ci sa nieco neukaze z coho by som mohla mat tie bolesti. A buduci tyzden v utorok idem na kontrolu k onkologicke, tak som zvedava co mi povie. 😔
@kika_32 ja budem teraz v júli rok po mastektomii takže vo februári budem rok aj pol čo je akurát. Ja som sa riadila dr z oziarov ona povedala po oziaroch 6-12 mesiacov podľa stavu tkaniva po oziaroch ale ideál je ten rok. Takže to budem tiež. Myslím že hradiť si opky nebudeš a naraz ti to asi neurobia ale toto je na doktorovi neviem. Keď sa ti uzdraví pokožka po oziaroch musíš tu kožu masírovať aj jazvu proste celú Operovanu stranu olejom ja používam arganovy a to každý deň aby koža bola elasticka a nemala si fibrozu.
Dnes prvý krát oziare. Ráno radiocare a teraz okolo mňa pudrovy mrak 😁

Nie neberiem lebo počas chema sa mi zastavil, bože toho priberania sa bojím dosť mi ostalo po 2 pôrodoch a teraz zase no uvidíme co bude, už to bude jedno len nech ta pliaga už nebude,