icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

adrika762
2. jún 2020

Nie neberiem lebo počas chema sa mi zastavil, bože toho priberania sa bojím dosť mi ostalo po 2 pôrodoch a teraz zase no uvidíme co bude, už to bude jedno len nech ta pliaga už nebude,

zuzap33
2. jún 2020

@adrika762 ja som popri chemoterapii brala prednison a pribrala dom 8kg, ktorých sa neviem zbaviť 😫

katka14
2. jún 2020

@zuzap33 aj ja som mala prednison a chemo. A 10 kg dolu.

zuzap33
2. jún 2020

@katka14 ta to jak sa ti podarilo??? A ja neviem zhodiť. A výrazne som obmedzila chleba, cestoviny žiadne, sladkosti prakticky nejem, už neviem ako

ira25
2. jún 2020

Dievčatá ja budem radšej tučná ale zdravá bez rakoviny,ako byť štíhla s rakovinou.😃

katka14
2. jún 2020

@zuzap33 no ja ti nevim. Ja po bielej chemo mam tak hnusny jazyk ze nic necitim ziadne chute a vsetko jedlo chuti ako hlina a piesok. Tiez som musela vyhodit bielu muku a jej vyrobky lebo ma vsetko zapeka ...

katka14
2. jún 2020

Preco nemozme vit. B12? Ja beeem zelezo vo forme sirupu a az dnes som si vsimla ze obsahuje aj b12 okrem inych vitaminov. Poradila mi ho onkologicka lebo zelezo v tabletkach ma strasne zapeka .... ☹

gajdosovci
2. jún 2020

Baby a ste PN?? Ak ano, ako mate vychadzky prosim?? 4 hodiny denne??

nori21
2. jún 2020

@gajdosovci ja som bola pn teraz už nie ale mala som tak ako píšeš a dvakrát kontrolu

gajdosovci
2. jún 2020

@nori21 aj kontrolu? Lebo niekde som sa docitala, ze pri takejto diagnoze mozu byt vychadzky celodenne...

katenka2
2. jún 2020

@katka14 Katka, ja som prave v tychto dnoch robila dotaz na B12 do onkol.poradni. Mam teraz kozne problemy, lekarka doporucila uzivat B-komplex forte, kde dokonca B12 je v 4-nas.dennom mnozstve.... a odpisali mi toto:
Dobry deň.....nazory vo svete su rôzne....ale urcite pri kratkodobom uživani ked to je indikovane Vam to urcite nepoškodi. To sa nemusite obavat.
MUDr. Fremal

PhDr. Gabriela Horváthová
projektová a programová manažérka

Liga proti rakovine SR
www.lpr.sk

BEZPLATNÁ ONKOPORADŇA PRE PACIENTOV A ICH BLÍZKYCH
0800 11 88 11

katka14
2. jún 2020

@gajdosovci ja az od vcera. Nemam tam vyplnene nic pri vychadzkach. A kontrola 25.6. A to mam presne opku. Co sa mam rozdvojit? Musi mi to prehodit.

zuzap33
2. jún 2020

@gajdosovci celodenne vychadzky boli este pred dvoma rokmi neobmedzene pre onko a psychiatrickych pacientov, ale teraz uz je to zrusene.

gajdosovci
2. jún 2020

@zuzap33 pre psychiatrickych pacientov to zrusene nie je... Skoda, ze nemame narok na celodenne vychadzky aj my...

gajdosovci
2. jún 2020

@hracka123 ano, uzliny som mala dobre... Asponze to... 🙏

katka14
3. jún 2020

@katenka2 jeej Katka si ma potešila. Lebo železo brat musim kvoli dobrej krvi a tabletky ma zapekaju. Fakt diky za info .... 🙂

kika_32
3. jún 2020

@helga9 takze Ti budu robit mastektomiu druheho prsnika aj rekonstrukciu!? Mne chirurg povedal najskor az 2 roky po mastektomii je ideálne ist na rekonstrukciu alebo najskor 1 rok po mastektomii. Ja mam negatívnu genetiku tak som mala iba jednostrannu mastektomiu s usetrenim troska koze (ale bradavku zobrali komplet) a preto by som chcela aj plastiku druheho prsnika aby boli aspon ako tak podobne🤔🙄len neviem ci mi to spravia naraz pod jednou narkozou a ci mi to bude hradit poistovna alebo si budem musiet tie operácie hradit sama. Preto sa takto dopredu informujem ako to funguje!? Neviem si ani predstavit ako spravia rekonstrukciu, jednu cast tej koze tak zospodu mam vdaka oziarom take zatvrdnute ako keby tam kost bola. 25 oziarov mam za sebou, koza dost cervena, teraz zacala dost svrbiet, dufam ze je to znak toho ze sa to hoji a ze sa mi nevytvoria pluzgiere! 😔Bolesti mam stale, dobrala som antibiotika co mi predpisala doktorka v Komarne, asi 2 dni som sa mala ako tak dobre, ze som si nemusela dat nic od bolesti. Ale teraz znova to iste trapenie.zajtra mam ist k obvodnej, chce mi nejake odbery urobit ci sa nieco neukaze z coho by som mohla mat tie bolesti. A buduci tyzden v utorok idem na kontrolu k onkologicke, tak som zvedava co mi povie. 😔

helga9
3. jún 2020

@kika_32 ja budem teraz v júli rok po mastektomii takže vo februári budem rok aj pol čo je akurát. Ja som sa riadila dr z oziarov ona povedala po oziaroch 6-12 mesiacov podľa stavu tkaniva po oziaroch ale ideál je ten rok. Takže to budem tiež. Myslím že hradiť si opky nebudeš a naraz ti to asi neurobia ale toto je na doktorovi neviem. Keď sa ti uzdraví pokožka po oziaroch musíš tu kožu masírovať aj jazvu proste celú Operovanu stranu olejom ja používam arganovy a to každý deň aby koža bola elasticka a nemala si fibrozu.

zuzap33
4. jún 2020

Dnes prvý krát oziare. Ráno radiocare a teraz okolo mňa pudrovy mrak 😁

kika_32
4. jún 2020

@helga9 ja uz teraz mam zo spodu fibrozu, aspon podla doktorky v radiolog. amb., ze je to bezne pocas oziarov....a to sa da napravit tym arganovym olejom!? A mam pockat kym sa to zacervenanie zlepsi a az potom zacat natierat, masirovat tym olejom!?

zuzap33
4. jún 2020

@helga9 môžem ten olej používať aj počas oziarov? Jazvu mám síce peknú, hladkú, ale aj tak. Kde ho kupuješ? Dnes som videla na oziaroch pani s príšernou ranou po oziaroch a to ich má len 17 za sebou.

helga9
4. jún 2020

@zuzap33 ahoj vieš čo počas oziarov by som to asi nedavala. Objednavam ho z internetu zo stránky soaphoria.

helga9
4. jún 2020

@kika_32 ahoj počkaj kým sa ti vyhoji koža určite. Môžeš aj iný olej ja bežne používam tento arganovy. Masáže by mali pomôcť na tú fibrozu.

ira25
4. jún 2020

@helga9 ahoj,prosím ktorý olej objednavas ,je ich tam viac.Idem si ho objednať či aj mne nepomôže,lebo prsník stále nemá svoju formu,je väčší a tuhší a tiež si objednám nechtikovu masť z tejto stránky, vyzerá kvalitný.

helga9
4. jún 2020

@ira25 tento pouzivam

ira25
4. jún 2020

@helga9 dik moja idem ho objednať aj s nechtikovou mastičkou, dnes sa mi začala šúpať koža,tak bude dobrý ❤️

cejuska
4. jún 2020

@himalaja prosim kde v ke si chodila na oziare? dakujem

cejuska
Autor odpoveď zmazal
nori21
5. jún 2020

@cejuska aj ja som chodila do KE na ožiare oproti ústavu.
Len tam je.

hracka123
5. jún 2020

@alica_tn ahoj moja ako sa máš?Dávno si sa neozvala😀Ako zvládaš hormonálnu liečbu😃