Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Dievčatá,prečo sa pri užívaní Tamoxifenu,nemôže brať čaj z medovky,ktorá pomáha pri spaní?
@jankastraza ahoj,ako znášas hormonálnu liečbu a inak si ok?
@ira25 Irenka, dlho som hladala nieco o tej medovke, nasla som zatial len toto: https://www.bylinkovecaje.sk/obchod-2/nerozhodi...
a ano, uz 24 rokov sa liecim na onkologii, a ano, z prsnika to metastazovalo do hrudnej kosti a ano, aj v pondelok som bola na biopsii, co sa lekarke zas nieco v prsniku nezda ☹. Ale! stale som tu, a skusam zit co najnormalnejsie a robit vsetko co doteraz /len snad trocha inak 😅, ako telo dovoli/. A tiez mam problemy s kolenami, hlavne teda jednym, no doktor povedal, ze artroza, ze chemoterapia to zhorsuje /ale to uz ma trapi 15 rokov a chcemoska bola pred 23 rokmi a hormonalnu liecbu mi ZIAL vysadili pred 6-timi rokmi po takmer 8 rocnom uzivani/.
Tym vsetkym chcem povedat, ze to netreba vzdavat /oooo! aky som hrdnina, ked ma doktorka takmer prinutila ist na operaciu, co som sa bala ako fras!😂, ale dnes som jej za to neskonale vdacna, zas mi par rokov zivota "kupila"/. Takze, co dodat - pomoct si, ako sa len da a trochu aj doverovat svojmu telu. Ved vlastne ani nevieme, co konkretne ragulcu zabilo...😢. Uz som pochovala niekolko onkologickych priatelov, ovela mladsich, ako ja a vzdy to bolo veeeeeelmi tazke a bolestne a vzdy som si nakoniec povedala, ake stastie mam, ze tu stale som...sme...
@katenka2 tak predsa je pravda,že sa s Tamoxifenom sa nesmie užívať dokonca ani s liekmi na štítnu žľazu
Tak som ti veeelmi vďačná,že si si dala tú námahu a okolo toho si hľadala .
Joj si fakt bojovníčka a preto si ma povzbudila, že sa nesmiem utápať v depresii,len keď ja som slabá a všetko sa má tak dotkne,že nedokážem to tak rýchlo vytesniť zmysle.
Tvoj príbeh má povzbudil,že s tou svinou sa dá bojovať... vieš ani som nevedela čím si si ty už prešla,aj keď som dosť preluskala toto fórum,no nedá sa všetko so pamätať kto a čo.
Ďakujem ti urobila si mi pekný deň a to som chcela opustiť toto fórum..dobre,že som tu prišla by som o tak super baby ako si ty a iné dievčatá...no a pátrala by som ďalej ci môžem piť medovku...❤️
Ešte mám herceptín a začínam aj tamoxifen 20mg.Tie ktoré beriete kedy beriete ráno alebo večer?
Dievcence, mala niektora z vas "bolesti hrdla" z oziarov? Tento tyzden ma zacalo boliet hrdlo (ako pri angine) na ozarovanej strane - tazko sa prehlta.. Najprv som si myslela, ze som prechladla, zjedla alebo vypila nieco studene - ale nie.. Tak mi napadli oziare.. Moze byt nejaky suvis? A ak ano, ako mojmu hrdlu pomoct?
@helga9 jasne, skusim to v pondelok na kontrole spomenut.. ja nastastie tiez nemam ziadne problemy, koza uplne v poriadku.. len ma z nicoho nic zacalo na jednej strane boliet hrdlo pri prehltani, tam mi napadli oziare..
zeny v cakarni, ktore zacali so mnou, maju popaleniny, bolesti, niektore kvoli tomu musia na chvilu prerusit - u mna fakt nastastie nic, ani cervena koza nieje (este som doma rozmyslala, ze co a kde mam natierat, ked ani nevidim ozarovane miesta).. ale vzdy vecer natriem radiocare, pocas dna prepudrujem (mam v zalohe aj ialugen plus krem) - dufam, ze to takto bez problemov aj ostane..
moja onko dr. mi tiez povedala, ze vsetko s mierou - radikalne zmeny mozu viac ublizit, ako pomoct.. ja osobne nikdy v zivote ziadny alkohol ani cigarety som neskusila, kavu pijem max 2x v roku, maso velmi nemusim.. som cajovy zavislak, milujem syry - a teraz citam, ze medovka nie, mata nie, soja / tofu nie.. uz pri pomysleni na cviklovu stavu ma napina na zvracanie 😔 isty cas som prestala citat cokolvek, co suviselo s touto diagnozou - lebo vzdy, ked som si to konecne v hlave urovnala, nastavila sa na ciel VYLIECENA, po precitani nejakeho clanku alebo komentara dosla na par dni depka 😔 ale vzdy sa pozriem na syna (5,5r) a poviem si - chcem ho vidiet chodit so skoly, maturovat, vylepit mu jednu pri prvej cigarete alebo pohariku 😉 a hlavne chcem vidiet, koho si domov privedie ako nevestu 😋

@zuzap33 a ja úplne jak ofca