Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@ira25 mala aj masku a na tvári tampón a takú specianu vodičku čo jej predpísali. Dáva aj krémy, ale aké neviem. Nemohla ani rozprávať, to mala taký akoby otvorenú ranu na šírku 2cm. V živote som take nevidela. V stredu ma prestavovali na stroji a neviem čo sa stalo, ale ocervenela mi koža, akoby ma pripalili. Tak chodím stále už napudrovana. Mám už druhé balenie
@victory1 ja by som ti vedela rozprávať o fóbií...celú dobu čo som chodila na ožiare som mala fóbiu,nie z ožiarov,ale z toho stroja,no utrpenie tam ležať oči som zavrela,len som počítala samotný ožiar,že kedy to skončí a vystrelila som z kabínky a až vonku som sa nadýchla a obliekla.
@hracka123 dakujem...no,ani nadvaha..ja som mala cely zivot nadvahu 15-20 kil...v 2019 som schudla,ciste zdravou stravou..3/4 roka som nevedela,co je to cukor,biela muka,olej iny ako olivac som nepouzivala...ziadny problem som nemala este v maji 2019...a vo februari 2020 som si nahmatala hrcku..
Cize zdravy zivotny styl tu svinu neovplyvni,si myslim...
@ira25 ahoj Inka, dakujem za opytanie, ani uz nestiham citat vase diskusie, mam sa dobre,hormonalnu znasam tak,ze sa snazim stale niecim zaneprazdnit, musim sa vzdy rozcvicit,aby klby,kosti tolko nepukali,lebo pukaju ottrasne odkedy beriem Zoladex injekciu a hormonalnu do toho uz ani nevravim,ale to len vnoci a rano,kym sa rozhybem,taktiez som neustale v pohybe,mavam vecer navaly,vnoci mini 2x taky naval,ze sa zobudim a musim predychavat a vyzliect sa,mala som to uz zo Zoladexu a z hormonalnej teda viac.a zmeny nalad riadne,ale povedala som si,ze musim byt vdacna za tento liek,pretoze je to najlepsia prevencia ,aby sa ta svina nevratila,citala som straaasne vela diskusii zien v Uk a Usa,co to beru,a onko mi povedala,ze tak vacsinou do 6-8tyzdnov si telo zvykne ,tak mam skusit vydrzat,a ty sa ako citis?
Ahojte. Mali ste prosim niektore pozitivne uzline aj v axile aj mediastine? Ak by boli napadnute aj tie v mediastine, tak sa daju vybrat? Sestra ma chvalabohu vysledky z gamagrafie dobre
.ziadne kostne metastazy. Podla mr a ct ma aj organy ciste, len nas znepokojuju tie uzliny v mediastine (zatial len podla ultrazvuku napadnuta cast). Vcera sestre vyoperovali vajecniky a po zotaveni zacne s hormonalnou liecbou.
@jankastraza ahojkaj,sa teším, že sa máš relatívne dobre.
Aj ja pomaly si zvykám na Tamoxifen.Je to lepšie ako v začiatku už nemám žalúdočné a tráviace ťažkosti ani hnačky ako v začiatkoch.Nastastie mňa kosti nebolia,síce mám dojem,že som kilečko pribrala a to som v začiatku na Tamoxifenom schudla,lebo mi nechutilo pre ten žalúdok nič jesť.Takze okrem nočného potenia je to vcelku ok...klop klop.
Čo sa týka prsníka, ešte stále koza červená síce oveľa menej,pod pazuchou a na hrudi už zhnedlo,prsník ostal zväčšený a okrem jazvy neviem o Tom,že mi niečo odstránili, žiadna priehlbiny... divné.
Po ožarovanou pazuchou sa nepotim a ani chĺpky tam nerastú,dokonca zaujímavé,že ani na druhej strane nejak rastú pomaličky než bývalo.
Ty berieš Letrozol však,inak to u vás ordinuju.
A okrem toho berieš nejaké doplnky na imunitu a jazvy a koza po ožiari ok...natieras.
Dobré,že si to tak počas Kovid zvládla.
Tak moja drž sa a zas sa niekedy kuk na diskusiu.
Pekný víkend.❤️

@zuzap33 takže môžem byť nakoniec spokojná, že len prvý stupeň.
Áno aj so mnou boli ženy s väčším popáleniny aj pľuzgiere.
Ty si s kožou v pohode?