icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

l1plienka
21. jún 2020

Dievčatá,prosim vás,pichali Vám niektorej zarzio pri rapidnom poklese bielych krviniek (ťažká leukopenia 0,3)po chemo a este aj operácii. Chcem vedieť,ako ste to znášali,lebo ja horuckujem a mam neskutočne bolesti kosti,kĺbov,hlavy 😢Dakujem Vám

katenka2
21. jún 2020

@l1plienka ahoj dušička, sama som tu injekciu nedostala, ale rozprávala som sa s pacientkou, čo ju podobne ťažko znášala. Všetko, čo opisuješ, ešte aj problémy s dýchaním. Ale za pár dní by to malo prejsť. Pýtaj zatial injekciu od bolesti, pýtaj ju aj viac-krat, ak bude treba, určite neodmietnu. Ak si náhodou už doma, vezmi 1-2 tabl. od bolesti a horúčky, alebo nejaké kvapky od bolesti, nenechaj sa trápiť, lebo hnusoba bolesť nabúra aj psychiku.
Mooooc držím palce 🤞, nech to čo najskôr prejde a hlavne pomôže!

zuzap33
21. jún 2020

@l1plienka mne dali pri kazdej chemo. Teplotu mas z nizkych bielych krviniek. Ja som mala 1,1. Silne bolesti kosti a klbov. Zaberal mi panadol

zuzap33
21. jún 2020

@l1plienka v stvrtok krvinky 1,1 a v pondelok uz 8,3. To ze bolia klby, injekcia zabera, aktivuje sa kostna dren. Od bolesti panadol a vydrzat

l1plienka
21. jún 2020

Dievčatá,dakujem Vám,ste úžasne 😘 Hej,som v nemocnici,ked mi dajú proti bolesti infuzku,tak je hneď aj myseľ veselšia. A to som bola po prvej chemo hrdinka,že ved to nič nie je 🙂 ale zvládneme všetky vsetko

zuzap33
21. jún 2020

@l1plienka mne po prvej chemo tiez tak klesli krvinky, teploty atd. Pri dalsej chemo mi uz zredukovali davky o 20% a nebolo uz tak. Ale tu injekciu som si musela pichnut pri kazdej chemo.Vzdy som mala silne bolesti klbov, klucnych kosti asi vsetkeho. To trvalo tak dva dni. Ale ta injekcia ohromne zabera. Drz sa

l1plienka
21. jún 2020

@zuzap33 Dakujem za podporu Zuzi,Ty si mala koľko chemo? Ja som týždeň po prvej mala este 4.4,ale desiaty deň 0.3,dali mi dve a teraz mam 18.4. Vždy si si pichala iba jednu?

zuzap33
21. jún 2020

@l1plienka hej picha sa iba jedna a to do 24hod po chemo. Prvu mi pichli v nemocnici, potom som si pichala uz sama, nechcelo sa mi po chemo letiet do nem. Krvinky klesaju najviac tyzden po chemo, ja som 1,1 mala na osmy den a o styri dni 8. Teploty 37,5 za tri dni. Oni by boli aj vyssie ale brala som panadol. To je neutropenicka horucka. Chema spolu sest

l1plienka
21. jún 2020

@zuzap33 ja som mala desiaty deň po prvej chemo operáciu,strašne veľa krvi mi tieklo do drenov (este aby nestačilo,som mala aj menzes),takze mne nielen biele,ale aj červene uplne odpálilo na 70. No vsetko dohromady. Čo som si myslela,že za tri dni som pri malom synčekovi,tak sa mi to teda poriadne predĺžilo. Som z toho zúfalá 😢

katka14
21. jún 2020

@l1plienka ahoj. A teba operovali hned po prvej chemo? Aj mne davali tieto injekcie. Klby a nohy ma bolia stale a to som 3 tyzdne po 8.chemo. poslednej. Raz mi dali aj transfuziu krvi a rovno s nou i chemo. 3 hodky som tam presedela. Ja si nedavam nic od bolesti. Ked nevladzem oddychujem. Ked vladzem čo to porobim. Najhorsie je to ked je taketo upršane počasie ... drz sa neboj to daš.

katenka2
21. jún 2020

@l1plienka verim, je to zle, ked dietatko zostane doma bez mamy. Nech by sa akokolvek rodina vedela dobre postarat, mama sa aj tak vzdy boji... Fakt len vydrzat, bude lepsie, ver tomu! Este si s drobcom uzijete vela krasnych chvil a laskyplnych stiskov 😍 a aj vela, vela ostatneho 👍

l1plienka
21. jún 2020

@katka14 desiaty deň po chemo, cely krvný obraz bol v poriadku a teraz mi to takto padlo. Vyzerá to tak, že aj mne asi dajú transfuziu kvôli tomu hemoglobínu, no uvidíme. Dakujem Kati

l1plienka
21. jún 2020

@katenka2 ja viem, že treba zabojovať, ale už sa to všetko tak dlho ťahá, že pomaly ťahám črevá 😪

kika_32
21. jún 2020

@helga9 ahoj. Nemam sa dobre, je to coraz horsie😔cele dni iba lezim, nevladzem nic robit, ked aj nieco chcem zacnem sa strasne potit, busi mi srdce, picha na hrudniku a medzi lopatkami 😥som uplne bez energie.manzel a svagrina robia skoro vsetko namiesto mna. Este pocas oziarov sa mi zacali tie bolesti, darmo som sa stazovala, lekari ma odbili tym ze to z oziarov nie je. Krvne testy som tiez mala horsie a horsie, zle pecenove testy, crp stale vyssie a vyssie (naposledy uz 97),okolie rany pokozka uplne spalena, nakoniec asi 2 tyzdne po skonceni oziarov sa mi rana otvorila a zacal vytekat hnis, vtedy sa mi zacala kálvária... Chodenie na chirurgiu do Ba, ranu mi viac otvorili, dali gumenny dren aby hnis mohol vytekat... Nakoniec to nestacilo rana sa necistila, nehojila dostatocne... Tak mi ranu chirurg viac rozrezal, z coho som dost krvacala, teraz mi davaju pre istotu po vycisteni aj bandaz aby som nekrvacala. Brali vzorku aj na kultivaciu a vysledok ze vraj sterilny, nechapem ako je to mozne!? Ten hnis bol zltkasty, a dost zapacha ako moze byt kultivacia sterilna!? Musela som brat znova atb, dve balenia Dalacin 300mg kazdych 8 hodin 😔 vo stvrtok mi brali kontrolnu vzorku na kultivaciu, v piatok este vysledok este nebol. Dnes ideme znova do Ba na cistenie rany😔z toho cestovania som strasne unavena. Kvoli bolestiam ma onkologicka poslala aj na vysetrenie kosti-scintigrafiu! Vysledok nastastie dopadol dobre, veku primerane zmeny na kostiach ziadne mts.... Bola som aj u neurologa, podla neho su moje bolesti sposobene Chemoterapiou ktorú som mala, ze neuropatia sposobena Chemoterapiou!! Predpisal mi liek Pregabalin ak si dobre pamatam nazov!ze ma s nim dobre skusenosti. Zatial som si ho dala 3.den, ale citim troska zlepsenie, bolesti stale mam ale su o nieco miernejsie! 🙏Tak hadam casom zaberie este viac. Flector si uz davam iba raz denne, dufam casom ani raz nebudem musiet. Takze tak. Nejako sa vsetko na mna vali, hadam uz sa to bude iba zlepsovat lebo niekedy mam pocit ze to uz nezvladam ani fyzicky ani psychicky 😥

sabova3
21. jún 2020

@kika_32 Ahoj Kika.Je mi to veľmi ľúto,že máš také problémy,ale uvidíš,že sa to zlepší.Teraz tomu neveríš,ale určite bude lepšie.Ja som tiež mala obdobia,keď som si myslela,že horšie už nemôže byť.A všetko to nakoniec prešlo a už je dobre.Aj tebe bude,len vydrz.

nori21
21. jún 2020

@kika_32 Mrzí ma,že máš bolesti.Vydrž bude dobre.

l1plienka
21. jún 2020

@kika_32 kika,vydrž,bohužiaľ lekári t.c vsetko pripisujú neuropatii po chemoterapii. A celkovo hnis v beznych ránach trvá aj niekoľko mesiacov,kým sa uplne vyčistí,nieto este v takej rane,ako mas Ty. Bohužiaľ,je to klišé,ale vsetko chce čas

ira25
21. jún 2020

@kika_32 mne sa tiež otvorila po opke operačný rez cca 2 cm a hnisalo,chirurg mi dal na to mastičku,pekne sa to scelilo, lenže mi bolo povedané,že kým nie je zahojena rána,tak ožiare sa nesmú dávať, lenže tebe sa otvorila až po ožiaroch, takže postradiacny následok ožiarov to by mali ATB upravít a ty si rob obklady z repika,,lepšie je praslicka na vymývanie, len nie horúce na ožarovanu pokožku nevhodné ono to potrebuje čas však chemo a ožiare dajú telu zabrať,doteraz majú dievčatá bolesti nôh po chemo.... jasné každý má iný prah bolesti.
Chemoterapia nenici len rakovinové bunky,ale aj zdravé,tak aj cievy ,nervy,tak to potrebuje čas aby sa organizmus zregeneroval.
Ja verím, že sa ti polepší a vtedy pôjde aj psichyka hore,ktorú máš teraz na bode mrazu...nech ťa aspoň teší, že nič negatívne nenašli pri vyšetrení kosti a pod.
Bude dobre len tomu ver.🙏

victory1
21. jún 2020

@ira25 prosim ta dlho po operacii si zacala chodit na oziare?

zuzap33
21. jún 2020

@katka14 ja pol roka po chemo, stále ma bolia kosti

ira25
21. jún 2020

@victory1 opka bola na Silvestra a prvý ožiar som mala 19 marca...zakreslenie pred CT bolo tri týždne pred prvým ožiarom....

ira25
21. jún 2020

Dievčatá chcem sa spýtať, či ste niekedy neobjednavali doplnky z USA konkrétne z ihetb?
Chcela by som vedieť ako je to s čelom alebo daňou.

ira25
21. jún 2020

* myslela som ako je to s clom.*

victory1
21. jún 2020

@ira25 aha...dakujem....ja som bola operovana 11.5.,v stredu idem na CT..zda sa mi to dost skoro,na rane mam este chrastu a ten prsnik mam bolavy...a nechapem,ale boli ma na nom koza na dotyk...🤷‍♀️

zuzap33
21. jún 2020

@victory1 oziare majú byť mesiac po opke. Ja osobne mám tri mesiace po opke. Veľa ľudí, korona...

victory1
21. jún 2020

@zuzap33 no v nemocnici mi lekar povedal-ze najneskor do 6 mesiacov,inak to nema zmysel...myslela som,ze treba,aby sa to lepsie zahojilo

kika_32
21. jún 2020

@sabova3 dakujem. Dufam ze to tak bude. Lebo ma uz trapi tato situacia, ani v domacnosti neviem nic robit ani okolo deticiek, vsetko musia za mna robit iny, na toto nie som zvyknuta, citim sa taka nepotrebna na tarchu rodine 😥 pozerala som na FB ale neprislo mi zatial ziadne pozvanie na pridanie medzi priatelov, alebo to neviem najst 🤔

kika_32
21. jún 2020

@nori21 dakujem, dufam 😔🙏

kika_32
21. jún 2020

@l1plienka uz 3 tyzden chodime do Ba na cistenie rany, dobrala som uz aj 2 balenia atb( Dalacin), uz aj pocas oziarov som brala atb (Suprax) lebo som uz vtedy mala zvysene crp (zapalovy marker)... Od liekov ma uz boli zaludok, nic mi nechuti😔dokedy este!?

kika_32
21. jún 2020

@ira25 dakujem Ti, je to velmi tazke, uz to zacinam nezvladat, ale snazim sa. Obklady si nemozem davat lebo ranu mam vzdy zakrytu a chirurg kazal nedavat dole. Ranu mi vo stvrtok este viac otvorili a nejaky Silvercell mi tam chirurgovia pchaju🤷‍♀️ani neviem co to je, ani sa tam nepozeram, osetrenie nastastie neboli ale je velmi neprijemne. Tiez mi vadi ze ta rana hnusne zapacha, nechapem preco ked kultivacia bola cista!?