Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@sherinka17 muž ma čakal v čakárni, do tej miestnosti kde sa podáva chemo ho nepustia, pozrela si si stránku centra? je tam tv, sedíš v takom kresle a je to super. no super ako super, ale dalo sa, po pravde aj mi to chýba, tie cesty tam. nie určenie diagnózy, ja teraz chodím na kontroly každých 5 mesiacov.
manžel si môže zobrať Pko, čiže nie na celý deň, my sme chodili od nás okolo 11hod a o cca 14hod domov, ale to záležalo od toho koľko bolo ľudí, stalo sa že okolo 12:30hod tam nebol nikto alebo bolo aj také že o 14:30hod bola plná čakáre.
budeme hladat nejake riesenie.No co uz, vsetko sa zmeni
sherinka17 Budem ti v pondelok silno držať palce. Prajem veľa síl a skoré uzdravenie.
@hyta dakujem velmi pekne
@stardust Ak myslíš Danku-bubenu, tak pokiaľ viem, podstupovala chemoterapiu dlhšie, alternatívu spomínala už pred koncom😢
baby ako je to pocas PN, mate len par hodin vychadzky, alebo sa mozem volne hybat, bez strachu z kontroly ?
@dankabodvanka neviem, ci si citala jej blog, ja ano. Ona liecbu prerusila, dala sa na alternativu a potom sa vratila ku klasickej liecbe. A viac sa do tejto temy zapajat nebudem, kazdy si zodpoveda za svoje rozhodnutia sam.
@dabkabodvanka https://www.modrykonik.sk/blog/bubena/?page=42 jej blog este funguje, mozes sa tam docitat vsetko, cim presla...
@sherinka17 všetko sa zmení, ale verím že nás to do budúcna posilní 😉
@sherinka17 vychadzky mas neobmedzene pri liecbe, rok mozes byt pn. Vyssie sisa pytala ci muz tam moze byt s,tebou ,nevsimla somsi info,ci budes mat dlhsiecestovanie. Ja chodim na klenovu do ba a vzdy nam to pocas chema vychadzalo tak ze ma,tam muz,rano cestou do prace odviezol a koncila som ku koncu prac.doby,takze cestou domov ma bral. Da sa to. Vzdy sme este cestou sli do jednej skoly po jedno dieta,do druhej po druhe a najmensieho,kt.mal dva roky si striedala cela rodina. Ako sa hovori ,co ta nezabije,ta posilni 😇
@zupap Dakujem Asi by mi preplo byt doma s obmedzenim.Zatial cetpam este minulorocnu dovolenku, ale od februara PN.No my to budeme mat zlozitejsie, dochadzat do BB cca 130 km.Ale nejako to zvladneme, musime
@tilly Sledovala som Danku od začiatku.
poradi niekto nejaky obchod, najlepsie eshop, kde kupim bavlnenu satku nieco take ako motorkari nosia?
@sherinka17 v obchode,s parochnami kupis pekne a mozes,si to aj vyskusat aka ti pasuje. A na leto ja som si taku kupila,aj napr z tchiba,so siltom,aj klobuk.
@zupap dakujem .V nemocnico budem mat. ad, tak popozeram
@lalinko2010,tak uz odrezany prsnik, vybrane vsetky uzliny, primar ze z chirurgickeho hladisko vsetko OK, ze onkolog mi povie po vysledkoch z patologie.Vraj optimalne podmienky pre liecbu.To fakt mam zase 2tyzdne cakat?naozaj nevie aspon ci su pozitivne alebo negativne tie uzliny?
@sherinka17 Aspoň že máš operáciu už za sebou. Držím palce, nech je výsledok negatívny a prajem ti skoré zotavenie.
@hyta Dakujem
@sherinka17 preco ti vybrali vsetky uzliny? budu ti robit rekonstrukciu? rychle zotavenie prajem.
to mi nepovedal, iba ze zobrali vsetky
Zaujimave, že zobrali vsetky. Tu v USA už vôbec neberú uzliny, iba prvé dve-tri na biopsiu. Ostatne nechajú, aj keď sú maligne.. lebo problémy z odobratia všetkých uzlín sú dosť neprijemne. A ukázalo sa, ze vyber všetkých nezníži riziko rozšírenia sa rakoviny. Tak preto som sa pytala.
nic viac nepovedal, len ze vsetko vzali, cvicit mam. aby sa predislo lymfedemu a to vsetko.
@sherinka17 ahoj, ak zobrali všetky tak podľa všetkého boli mts ale to sa poriaši, len poriadne cvič, aby nenapuchla ruka.
inak ako sa cítiš?
ja som počas chemo chodila do roboty, by som zblbla doma a potom som si vybavila ID a preukaz ŤZP.
2 týždne budeš čakať na výsledky, potom pôjdeš k Mudr. Mišurovej a potom o dva týždne na liečbu ak nariadi, trvá to ale dá sa. čiže liečbu začneš tak cca za 4 týždne od operácie.
mňa operovali 17.12.2014 a na chemo som šla 22.01.2015.
@sherinka17 tak cvic a snad nebude opuchat, daju sa potom kupit aj take stahovacie rukavy ak by ta lymfedem trapil.
@sherinka17 aj pri chemo vlasky nemusia vypadať, maminka bojovala s rakovinou prsnika 30 rokov, pri chemo vrackala, horuckovala, ale vlasky ostali. Tiez vybrali vsetky uzliny, ruku si davaj do vyvyšenej polohy, ak by ti nahodou aj začala opuchať pomaha lymfomasaž. Drž sa, ak by si sa niečo chcela popýtať tak napíš.
dakujem za vsetky rady a informacie, dnes po obede ma pustaju, este okolo obeda ma pride ptimar pozriet, prevaz urobia a dren vytiahnu.Skusim sa popytat este A baby ste super, najlepsie sa rozprava s tym, kto to prezil.Vsetkym prajem skore uzdravenie
@sherinka17 bude to fajn, treba sa len pýtať.
inak tá drenáž, v piatok doma a potom potom zase lebo mi to napuchlo, sa tvorila tekutina, inak super bolo že stehy boli také že sa vstrebali.
držím silno palce.
no na tie stehy sa musim spytat.A ked napuchlo kam si sla?

@lalinko2010 no pre istotu beriem, mobil sice mam, ale vacsie je vacsie..a na chemo ta muz moze cakat dnu?neviem si ani predstavit ako to budeme robit, asi dovolenkou to bude musiet muz