icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

lula94
2. aug 2020

@barunka_1 a v minulosti hormonálne pozitívna?

barunka_1
2. aug 2020

@lula94 co presne mas na mysli? Nador nebol hormonalne pozitivny, ci?

zuzap33
2. aug 2020

@aerdna11 ja som vynicila jeden skoro celý. Natierala som sa tri hodiny pred oziarom, cez víkend nie. Tak mi povedala aj dr na oziaroch

zuzap33
2. aug 2020

@ira25 chrbát už celkom ok občas ako ľahnem zabolí. A ozarovane miesto sú už len slabo hnedé ako opalene. Na dvorci sa akurát supem, ale nebolí to. Ten lalungen mi výrazne pomohol

ira25
2. aug 2020

@zuzap33 idem ho vyskúšať,ako často treba natierať?
Mne len pod pazuchou a hrudníku zhnedlo ako po opaľovaní,bradavka vlastne dvorec sa trochu o skončení zlupala,no ostala hnedá a ostatné červené,ale nie tak ako o ožiari,slabo už,ale ten opuch viac k vonkajšej strane a ešte sa urobil ten malý červený fliacik a ja mám jazvu stále rovnako červenú ako pred ožiarmi, takže u mňa prebieha celkovo zle hojenie.
Doteraz mi prsníky stály aj bez podprdy,noten neoperovany už zmlandravel,takže Tamoxifen už účinkuje.
Tu už máš hormonálnu liečbu?

zuzap33
2. aug 2020

@ira25 beriem zatiaľ len to reseligo. To je tiež hormonalna blokáda. A mám ísť na gyndu. Jazvu mám len tenulinku čiarku

zuzap33
2. aug 2020

@ira25 to reseligo mám už štvrtú dávku a vraj na dva roky, ale neviem ako to účinkuje, keď už štvrtý deň trochu spinim 🤷‍♀️

ira25
2. aug 2020

@zuzap33 ako často chodíš na tú injekciu?
Vravia,že je bolestivá.
Ialugenom potirat ako často?

zuzap33
2. aug 2020

@ira25 lalungen pocas oziarov ráno a večer pred spaním. Injekcia klasická do brucha. Aká bolesť?? Pichne a ideš. Rychlovka. Raz za 28 dní

zuzap33
2. aug 2020

@ira25 pre mňa je postrach každý odber a keď niečo treba dať do žily, lebo už ich vôbec nemám. Už mi berú krv len z hanky, minule som vykrutila ruka, tak sa podarilo z lakťa. Už mi bolo povedané, že keď nejakú infúziu bude treba, tak bud do nohy alebo zavedú kaval kateter a toho sa bojím jak čert svätenej vody.

zuzap33
2. aug 2020

@ira25 na onkológii zomrela pred dvoma týždňami jedna super sestra. Kto by to povedal, že aj ona je chorá, ešte mi dávala poslednú chemo. Zistili že aj bola onko.

ira25
2. aug 2020

@zuzap33 o to horšie,že z operovanej strany sa nemôže aj ked mne povedala sestrička, že ak nebude kde pichnúť,tak môžu aj z druhej ruky len nemôžu ruku stiahnuť s tou gumou.
Ja som tu mastičku dostala po opke keď sa mi otvorila rána hnisalo a pekne mi to scelilo a preto idem s ňou potierať ten červený fliacik.
Sranda je,že stále píšem ako mám stále červený prsník a keď sa mi urobí ten červený fľak,tak úplne iné videnie toho začervenanie, nakoľko silno svieti ten fľak a to už je teda červené a poriadne sa odráža od farby prsníka

ira25
2. aug 2020

@zuzap33 viem o Tom,zomrela doma,ale vedeli sme o Tom.
Aký to paradox však?

zuzap33
2. aug 2020

@ira25 mne beru veselo len z tej operovanej. Ma sa az po troch mesiacoch, ale zacali uz po mesiaci. Aj gumkou stahuju. Ved ako nieco najdu?Len infuzie sa tam uz nesmu davat.

ira25
2. aug 2020

@zuzap33 to fakt a to sa hovorí,že až po roku sa môže z operovanej ruky brať krv.

zuzap33
2. aug 2020

@ira25 mne povedali že po troch mesiacoch sa môže. Ale brali už po šesť týždňov 😏

lula94
2. aug 2020

@barunka_1 aha áno to som myslela.

aerdna11
3. aug 2020

Ahojte ženy, dnes som ani nechcela pisať, že som prvy krat v zivote prezila mamografiu, a ako zacali pucit prsia tak z oboch isiel ten hlien ci vytok ci co to je.. doktorka navrhla punkciu aj druhej hrcky, ktoru nevie definovat.... ALE ine som chcela.. bola som si po vysledok rendgenu pluc... A .. tam je napisane lozisko 14x14 mm charakteru MTS pri ZO... to mam metastazy v plucach???? neviem čo je to ZO... 😢

aerdna11
3. aug 2020

Kde ste všetky? 😢

helga9
3. aug 2020

@aerdna11 ahoj odfot ten nález

aerdna11
3. aug 2020
helga9
3. aug 2020

@aerdna11 no bohužiaľ podľa popisu to tak vyzerá. Nemala si doteraz iné vyšetrenia? Ct alebo mri?

aerdna11
3. aug 2020

@helga9 nie, nikdy mi nic take nerobili... boze ☹ 😢

helga9
3. aug 2020

@aerdna11 tak nech urobia ct tam lepšie vidno jak rtg

aerdna11
3. aug 2020

@helga9 neviem komu to mam povedat ked teraz tam 2 tyzdne nerobia :( a myslis ze to chemoterapia stiahne? ci co s tym?

helga9
3. aug 2020

@aerdna11 ty si po opke? Pôjdeš teraz na chemo? Nemám už celkom prehľad.

aerdna11
3. aug 2020

@helga9 nie mne na to len teraz prisli.. iba punkciu mi robili a dnes mamo

helga9
3. aug 2020

@aerdna11 aha tak ta podľa mna určite pošlú

zuzap33
3. aug 2020

@aerdna11 ahoj, zo je zakladne ochorenie. Mne to iste pisali minuly rok, ked mi nasli nalezy na peceni. Kazde tri mesiace som chodila na magnet a stale to nevedeli co to je. Boli tri tiez priblizne take velke. Automaticky to brali ako mts. Na potvrdenie ma poslali na pet ct a boli to cysty.

nori21
3. aug 2020

@aerdna11 určite treba ct alebo magneticku rezonanciu lebo tak ešte to nie je isté.