Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Ahojte dievčatá chcem sa vás opýtať alebo idem si k vám po radu... Mám problémy s prsníkom že ma stále svrbí bradavka.. Bola som na kožnom dali mi mastičky a bola som 2X na sone u odborníkoch v KE že vraj to nič nieje. Myslíte si že treba ísť aj na magnetickú či stačí tie 2 usg prsníka?? To svrbenie raz je potom zmizne, potom zasa začne.Lekári na tom usg vravia že je všetko ok, no to svrbenie mi nevedia vysvetliť.
@zuzap33 ved totok každý dr inak povie. A prečo povedia že nie krémová keď radiocare je nato? Ja som kremovala ráno potom už len puder cez víkend linolu a tu som dávala ešte 2 týždne po skončení oziarov. Linolu mi odporučila kamoska čo chodila do protónového centra do Čiech na oziare tam to odporúčali tu u nás som o linole vôbec nepočula žeby baby napísali že dr mi odporučil linolu. No ja som bola nadmieru s nou spokojná aj keď teda ja som nemala nič s pokožkou a to som chudá a biela.
@modrymotyl8 no keď nič na sone neukázalo a bola si u dvoch. Možno máš mykozu. Na magneticku sa ani neposiela
@zuzap33 prečo sa neposiela na magneticku?? niekde som čítala že ak sono nič neukáže tak že vraj posielajú na MR ale neviem no preto sa pýtam..
@modrymotyl8 sono a keď po štyridsiatke, tak mamograf. Ja som si našla hrčku, ešte pred 40, tak ma poslali na mamograf kvôli potvrdeniu
@zuzap33 kontroly som mala neviem asi 3 otázka že ako sa máte? Pche to my sme kusy další prosím ako možno to pochopím z tej strany že predsa sme pacienti s diagnózou ako takou že sa musia obrniť psychicky ale zato ľudskosť by nemusela chýbať. Aj mne umreli dvaja zákazníci a ma to zobralo ved sme ľudia.
@helga9 ja som na prvú kontrolu išla po 18 oziari, aby sa nepovedalo. Tam taká mladučká dr. A len tiež, Ako sa máte? Hm, ste popálena. A povedala mi, aby som si medzi podprsenku a prsník dávala gazu. Pozerala som na ňu, ako na mimozemšťana. A von 30 stupnov. Hovorím, veď sa mi to ešte zapari. A už všade ta doživotne odpinknu, že si onko pacient. A všetky problémy, čo budú, tak vyplyvaju z našej diagnózy a liečby. Mňa zobralo úmrtie Kiky, nejak stále na ňu pomyslím, aj keď som ju osobne nepoznala.
Inak neviem či chcete info ohľadom Kiki som v kontakte stále s jej mužom. Zvládajú to jak sa dá no k dcére bude chodiť psychologička je mala ma 3 roky a stále hľadá maminu. Chce to čas. Veľa času.
@helga9 Ahoj Helga, ahojte aj ostatne dievcence! Akosi nestiham, nic nestiham a velmi ani na nic nemam chut 😒 /teda, co sa uzitocnych cinnosti tyka/.
Zatial len 2 tyzdne uzivam tu hormonalnu liecbu - Exemestan /podobne ako Tamoxifen, aj vedlajsie ucinky su take desne, ba i horsie, v pribalovom letaku/. Nastasie, zatial velmi vedlajsie ucinky necitim, iba unavu, hlavne doobeda. No, ked ju prekonam /a doteraz som prekonala vzdy 😂/, uz potom sa da a spavat chodim tradicne az pred polnocou...
Buduci tyzden idem na krv a sono brucha, pecene a tychto zalezitosti a ten dalsi tyzden aj s vysledkami na kontrolu svojej lekarke. Uvidim, ako sa to bude vyvijat dalej. O chvilku sa idem pochystat, ideme KONECNE s vnucikom do kina, ved sme t.r. ani neboli, co nas najprv korona a potom moje ochorenie pribrzdilo... Tak vam vsetkym prajem co najlepsie prezitie horucich dni a len a len dobre vysledky na onko a ziadne problemy pri liecbe 😘!
@nori21 no až na mňa ja mala spálenú a aj mám....podľa vašich rád som tak robila,ale tu sa ukazuje aké sme nielen v chorobe,ale aj v liečbe odlišné.Ale na druhej strane keby som pokožku neosetrovala radiocare a púdrom a Linolu,tak kto vie ako by som dopadla asi ako na ožiaroch mali až pľuzgiere až im hnisalo,tak nakoniec som rada,že je to tak ako je.... mňa prsník pri ožiaroch nebolel kľudne som mohla na tej strane spať a tak už nechavam to na to nech sa telo s tým vysporiada samo a myslím,že na moje dohovaranie😃 si dáva povedať už sa pomaly popálenie sťahuje,ale vyzerá,že zostane tmavý ako po opaľovaní a ten kontrast s druhým , ktorý je ako vápenka je asi preto tak viditeľné.
A nech aj tak zostane,len nech sa sviňa nevráti 🙏
@zuzap33 Zuzka, podľa tej gázy,tak to bola moja mladá doktorka na rádio.
Ona má zakreslila aj bola pri prvom ožiari kedy sa to nastavuje a ja teda ju môžem chváliť,všetko otvorené mi povedala na prvom zakresleni, že prsník už bude tmavší a tuhší a ja to tak mám.
Tiež, že to Radiocare, Linolu a tiež až bude páliť pokožka a červená,tak studené obklady a nechtikovu mastičku...takže ja nemôže na ňu krivé slovo povedať,aj to mi povedala,že sa nedá vyhnúť poškodeniu pľúc,takže otvorené mi povedala čo mám očakávať,aj sme sa pri ukončení nasmiali,že mi pridala 4 ožiare naviac a nerobím cirkus ako niektoré pacientky.
@ira25 no s tou gazou to bolo od veci, ešte viac by to drazdilo. Tie dr sú milé, ale ešte neskúsene tak to aj vyzerá. A každá povie niečo iné, navrhne iný postup. Nejak som ich veľmi nevnimala a precupitala oziare aj tak. Na kontrolu som bola celkovo raz a potom raz pred koncom. Ja tmavší prsník napríklad vôbec nemám. Zmenený samozrejme už po opke. Ale keďže veľa dievčat má mastektomiu, to vôbec neriešim, som rada, že je to aspoň tak ako je. Som rada, že už nemám dostať chemo, čo je omnoho horšie. Bola som na gyndu, som v klimaktériu. Ale po tých dávkach chemo som taká utlmena, že sa podľa dr budem zotavovat minimálne rok a pol.
@zuzap33 ja som si tu gázu dávala ako kázala pod prsník, nakoľko ja mám veľký prsník a tam sa potom drží pot čo po ožarovaní nie je dobre.
No u mňa jej to vyšlo,len mi nepovedala, že tak dlho budem mať prsník spálený a tiež ,že prsník už nebude ako bol pred.
Ja už veľkosť prsníka neriešim,lebo viacej žien majú od prírody jeden prsník väčší a už ani spálenie, ktoré ale už sa zlepšuje bledne z červeného do ružového a na hrudi a pod pazuchou je svetlo hnedé ako po opaľovaní a čo má potešilo je, že Smer k pazuche ten presný sval už je menej opuchnutý,tak aescin zaberá a už vidno aj priehlbynka kde bol nádor vybratý,doposiaľ to tak nebolo, takže u mňa staršej to trvá dlhšie ako u mladých báb.
No po chemo sa moja suseda zotavovala 5 rokov,ale je o 10 rokov staršia ako ty ,no ako ťa poznám ty sa dáš rýchlo do pohody.

@mk22 Lekári väčšinou neradia nič až keď je viditeľne zle. My sme tu radili na základe vlastných skúseností my to máme za sebou.Pokožku sme nemali spálenú.