icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

victory1
10. sep 2020

@ira25 no ja som bolaxnajskorvl3n vyhadzana v dekolte,potom ocervenel prsnik a krk ocervenel az ku koncu...teraz mam pocit,ze okrem brwdavky je ten krk najhorsi...
Hm..a ono to nikdy nezbledne,ci ako? Ked pises,ze to mas cerveno hnede,ty uz mas dlhsie po RT,nie?
Liecitelka mi este pred RT povedala o tom lubovnikovom oleji. Ale na tie vyrazky mi nerobil dobre... U nej som bola az teraz po RT...skusim prekladat ten olej s Linolou 🤷‍♀️

ira25
10. sep 2020

@victory1 u mňa to vyzerá, že nezbledne do pôvodnej pred ožiarom.
To na hrudi zhnedlo behom cca dvoch týždňov a toto ostatné sa pod pazuchou a časť prsníka vonkajšia strana zhnedla nedávno a ostatné je ako po opaľovaní... teda nie už spálené,ale ako píšem tmavšie tak červeno hnedé,ale vieš čo ja to už po viac ako 4 mes. som prestala riešiť....zobrala som na vedomie,že mi ostane tmavý q veľký.
Neviem ako dlho účinkuje ožiar v Tom prsníku, keďže je stále teplejší než druhý.
Ja rozmýšľam,že po výbuchu v Černobyľe dávali jód,tak či by nejak nepomohol.
Neviem či bude to rovnako u teba,ale ešte je krátko čo si skončila ožiare,ten olej by mohol pomôcť keďže je na spáleniny.

victory1
10. sep 2020

@ira25 vies,ze ten jod aj mna napadol? 🤔 ...no moj je mensi o cislo,ale tak mne zobral skoro pol prsnika...ziadne "ciarka",ako mi baby v nemocnici rozpravali. 🤷‍♀️ mam to zosite do harmoniky a este riadne bradavku zdeformovanu...a tak prezijem,len sa zamyslam,ci sa to inak nedalo 🤷‍♀️

victory1
10. sep 2020

@ira25 dam ti potom vediet,co robi ten olej..

victory1
10. sep 2020

Dievcenece,poculi ste nieco polyfenoloch? Vytazok z jadierok hrozna...na energiu,na travenie,krv...dcerin priatel je z toho uplne uveliceny,on to dlhodobo uziva,citi sa super. Vraj Polnohospodarska univerzita robi velky vyskum,tyka sa to aj onko pacientov...to mam zatial len sprostredkovane info...viete o tom nieco,prip.skusenosti? 🤷‍♀️

katenka2
10. sep 2020

@victory1 Google ako prvé vyhodil toto https://www.zidobre.sk/o-polyfenole/
ale, je to hodne čitania...

victory1
10. sep 2020

@katenka2 dakujem...ak mi ten dcerin priatel mi posle dake linky,tak to sem hodim..

hutch17
11. sep 2020

@victory1 @ira25 dievčatá, jód v tomto prípade určite nepomôže, pri jadrových haváriách zabraňuje vstrebavaniu rádioaktívneho izotopu jod-131 štítnou žľazou, preto sa užíva. Ja som mesiac po oziaroch, na konci som mala už celkom spaleny prsník, najskor červený, časom hnedý a teraz už mi to krásne vybledlo. Ku koncu oziarov som používala ialugen a potom som chcela vymíňať drahý radiocare, veď ho predsa nevyhodím, aj keď ste viaceré písali, že po oziaroch už nie je vhodný. Ale mne to krásne stiahol a mesiac po to už ani nie poznať.

ira25
11. sep 2020

@hutch17 no mne po 4-5 mesiacov sa ožiar nechce stiahnuť a už som vymastila všetko,radiocare ešte tuba po ožiaroch,potom Linola,tak zo štyri tuby imunoglukan, tiež jeden ialugen keď sa to tu spomínalo, repikove a nechtikovu obklady a masti a bezo zmeny a teraz len mlieko imunoglukan a krém Vitacell.Tqk som sa zmierila,ze mné ostane tmavý a veľký.
Takže už mám kúpený rybí olej s jodom vraj dobrý aj na prsníky,tak beriem už aj ten .
Tebe gratulujem, že sa ti ožiar pekne pekne vstrebal.Victory má ešte šancu,že sa jej pokožka zahojí však ešte nedávno len skončila ožiare.

zuzap33
11. sep 2020

@ira25 podľa mňa je ten prsník väčší preto, lebo jednoducho povolil svaly po opke. A je to aj vekom. Je to ako po pôrode, tiež ostanú svaly na bruchu ochabnuté a nie každéj sa to vráti do pôvodného tvaru. Takže žiadne obklady a masti ochabnuté svaly nedvihnu. Mne po opke brucha ostali povolené svaly tiež a brucho sa vyklenulo.

ira25
11. sep 2020

@zuzap33 Zuzka ale mne prsník nevidí,ale stojí,skôr je do šírky ako keby pri opke ho roztiahli ...ja nemastim aby sa zmenšil,ale aby sa pokožka znormanilizovala ,teda ak už nie ako pred opkou tak aspoň ako tak zhnedlo,tiež aby nebol tak horúci.
Ale ako píšem už som sa zmierila nech je to hoci tak len nech sa sviňucha do mňa drží čo najďalej a nevráti sa.
Tamoxifen asi šarapati,lebo boli vaječník.
Tento týždeň mi nevyšlo ísť na gynekológiu,tak na budúci týždeň pôjdem.

victory1
11. sep 2020

@hutch17 takze moze to vyblednut,super...ja som zatial v stadiu supania,svrbenia a cervenania...dnes som kupila tu Linolu,co vzetky baby spominaju,je fakt,ze po natreti to svrbi menej...
No,s tym jodom..to mi len preblesklo hlavou,ale nic moc som o tom nezistovala...takze blbost...🤷‍♀️

ira25
11. sep 2020

@victory1 no keďže sa ti to šupe,tak ti to vybledne, nakoľko ja som v štádium šupania a svrbenia nebola jedine okolo bradavky sa ošúpalo aj tak neostalo ružové ale hnedé aj s tmavším pruhom okolo, vyzerá to divné ,ale mne to nevadí, vlastne už som si zvykla,ale občas ma prsník bolí a nie je to počasím, ale to mi moja onkologicka hovorila,že ma prsník bude bolievat..... zatiaľ všetko čo mi hovorí tak aj to je tak.

hutch17
12. sep 2020

@ira25 @victory1 áno, aj mňa to svrbelo, aj sa osupalo, aj pobolieva ešte občas, hlavne, keď si ho v noci prilahnem, dokonca som predčasne aj sono absolvovala, lebo pri toľkom kremovani som si nahmatala hrcu, ale našťastie išlo len o bežné pooperačné zhrubnutie a post radiacne zmeny. Hold, ono to už nikdy nebude celkom ako predtým.

ira25
12. sep 2020

@hutch17 No mne nevadilo na ňom spať po opke ani po ožiari,ani teraz.
Áno ako píšeš už nebude ako pred tým,je tuhší, takže človek nevie či tam niečo nie je,ale to mi tiež radiologicka hovorila,že bude tuhší a väčšinou tmavší a u niekoho sa zmenší....tak to posledné sa u mňa nekonalo a na sone aj o viac ako tri mesiace po ožiaroch stále ukázalo presiaknuty po oziaroch .

katka14
12. sep 2020

Ahojte dievcence. Zdravim po vystupe na Tematin. Prva vacsia tura po dlhsej dobe a citim sa super. Vladat som vladala akurat ma nohy riadne bolia ale dala som to !!! Jupiiiii. Ja este minam ialingen plus a pekne mi to bledne i sa šupe. Dominam potom radiocare snad to postači. Pekny slnečny vikend prajem všetkym 🙂

jazminn
13. sep 2020

Som tu nová, zajtra nastupujem na ožiare, mam rakovinu lymfomu a ožiarovať mi budu uzlinu pod pazuchou...poradte čím to natierať pred ožiarmi a čím po...dakujem.

zuzap33
13. sep 2020

@jazminn ahoj. Skús pozrieť pár strán dozadu, podrobne to tu preberáme. Ja som skončila oziare v júli
Radiocare, lalungen.

victory1
13. sep 2020

@ira25 no uvidime...aktualne mam zosupanu aj jazvu pod pazuchou a uplne bordovu kozu pod prsnikom a na boku prsnika,co bolo len mierne zacervenane...akoby to vyliezalo von..🤦‍♀️

victory1
13. sep 2020

@hutch17 mna boli od operacie...🙄 ..tak picha ako nozom...

victory1
13. sep 2020

@katka14 👏👏👏👏👏 aka macherka...👍 ...ja som vcera absolvovala 20 minutovu prechadzku a zacala sa mi tocit hlava,trpnut pery,boliet hlava,aj na 🤮 mi bolo...
🙄 ja neviem,ci len ja som taka nrmozna,ci co...🤦‍♀️

ira25
13. sep 2020

@victory1 no ja som mala najviac spálené pod prsníkom a bok prsníka a stále červené, ale jeden poznatok, večer a ráno je to oveľa svetlejšie,tak stiahnutý ožiar a počas dňa zvýraznenie ožiaru.
Hovorí sa ,že ožiare ešte účinkujú aj po skončení rádioterapie niekoľko týždňov....u mňa to tak bolo,viac mi zcervenel cca dva týždne po skončení.

victory1
13. sep 2020

@ira25 hmmm...tak evidentne je to pravda,mne krk zacervenal az po ukonceni RT a celkovo mam teraz,tyzden po ukonceni oziarov, horsiu a cervensiu pokozku...🙄

ira25
13. sep 2020

@victory1 ale fakt nechápem prečo keď ozaruju prsník,tak prečo máš aj červený krk a možno aj štítnu žľazu zastihol ožiar a preto máš takéto stavy aké máš.....a ja keď som pýtala ochranu na štítnu žľazu,tak nedávajú, však tam ožiar nedávajú...hm,ale ožiar má väčší zásah,však vidím,že mám aj na hrudi a chrbte

helga9
13. sep 2020

@ira25 pokial ja viem neozaruju len prsník ale aj hore od jamky v kľúčnej kosti preto krk červený tam sú uzliny a toxicita rádioterapie nastupuje až po ukončení

zuzap33
13. sep 2020

@ira25 aj ja som mala na chrbte, ved luce prechadzaju cez nas. Tak ako pise @helga, tiez mam kus slahnutu klucnu kost. A uzliny samozrejme musia byt oziare. Oziare nie su take zle, chemo zasahuje cely organizmus. Mne ocividne to zasiahlo pankreas, stale mam zvyseny cukor na 7 na 7,5. Uz bolo aj 9. A moje mocove cesty sa stale nespamatali. Stale mam krv v moci aj bielkoviny. To z cyclofosfamidu chemo. Tak farbu pokozky neriesim, ten cukor ma hneva omnoho omnoho viac. Vlasy narastli, mam sice dost kuty aj male plesinky, ale snazim sa zacesat

ira25
13. sep 2020

@helga9 no až tak vysoko som to nemala, že by až krk...hej hruď som mala taký trojuholník aj pod pazuchou a neviem prečo keď uzlín my boli čisté.
No u teba rádioterapia nenarobila škody, keďže pokožka ako keby nebola ožarovana.
No u mňa stále rádioterapia účinkuje,však inak by som horúci prsník nemala,ale áno píšu,že u niekoho nastane sčervenanie skoro a u niekoho aj po niekoľkých týždňoch.

ira25
13. sep 2020

@zuzap33 v Tom musím s tebou súhlasiť,ale ako som písala už to neriešim a nakoniec mám iné vážnejšie starosti než riešiť môj spálený prsník.
Vidíš a ja som si nevšimla žiadne kúty, vlásky máš nádherné,len nech sa aj ostatné parametre upravia,ale vraj to trvá aj roky.

zuzap33
13. sep 2020

@ira25 boli zacesane. Kefa a fen urobia dost 😐. Diabetolog povedal, porucha inzulinovej tolerancie. Doslova pomaly mi reaguje pankreas a pecen. Co uz.

victory1
13. sep 2020

@ira25 ja neviem...raz som si zabudla retiazku na krku...a uz v tuneli v strese som si ju davala dolu...a potom mi ten laborant,ci technik povedal,ze ved my sme retiazku videli,bolo to mimo ozarovaneho pola...tak neviem ako ziarili,proste ten krk ocervenel az po oziaroch..