Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@bubo780 pekne dakujem za radu. Len nevies, ci sa tato moznost vztahuje aj na plastickeho chirurga, kde si cely vykon musis hradit sama? Toho mi doporucila kozna lekarka, co vydala predpis na odstranenie kozneho utvaru /inak tiez sukromna kozna lekarka, lebo inde som sa ani nedostala do poradovnika 😔/, aby som nemala velku neforemnu jazvu. Treba odstranit aj cast okolia kvoli onkol.ochoreniam a samozrejme histologiu. Ked mam nejake masticky, lieky ap. od tejto koznej, musim si vsetko zaplatit sama, poistovna nic nehradi, ak si u "sukromnika". Tak neviem, ci by mi pomohlo, ak by ten chirurg mi predpisal masticku, ci by som ju i tak nemusela platit...?
@katenka2 to neviem 😔 mne len povedali v lekarni, ked som si chcela kupit dermatix, nech si ho dam napisat, lebo potom je zdarma jedenkrat za zivot.. inak sa kupuje.. a predpisat ho vie ako zdravotnicku pomocku chirurg, gynekolog a dermatolog.. ale ako je to so sukromnymi, to netusim.. 😔
@helga9 Ahoj, vies co, nech posunu niekomu, kto viac potrebuje. To su asi take pre pacientov, co maju uz problem prijimat potravu.
Ja sa chvalabohu citim dobre, aj po vsetkej tej chemii, co mi uz skoro rok pchaju. Jest mi chuti 🙂 a snazim sa teraz posledne mesiace jest co najviac prirodzenu stravu, bez vsetkej chemie, konzervantov, Ecok.
Vobec sa necitim na to, co hovoria tie moje vysledky :D napr. posledne prazdninove dni sme boli v Sl.Raji, ja som lozila po rebrikoch a podobne aktivity 🙂 2.9. som isla na kontrolu a ze hemoglobin 78. Nechapem teda ako fungujem, skoro kazdy tyzden chodime na lahku turistiku 6-8km,alebo bicyklom 20-30 km.Ten hemoglobin som nad 100 nemala od ziaciatku roka. . Ale ved chvalabohu, ze to zvladam, velmi mi je dobre v prirode.
Ahojte dievčatá. Chcela by som sa spýtať či sa dávate očkovať proti chrípke. Ja som sa ešte nikdy doteraz nedala a teraz mi odporučil imunolog že treba a dokonca aj proti pneumokokom.
@tanicka2311 nezmysel sa dať očkovať. Je to nebezpecne- môj názor
@tanicka2311 ahojky, ja som sa nedala na chripku,ale dala som sa proti pneumokokom,zapalu pluc.. kazda mame na to iny nazor,takze respektujem, ja osobne som proti vakcinam -chripkovym...takze ja som sa nedala na odporucanie,ale ja som vzdy byvala fit a len ked tak prechladnuta cely zivot,mam pocit,ze nebudem do seba davat vakcinu,taktiez mojim detom nedavam,ked im v skole davaju,nebyvaju chori ,zaklopem si..zijeme zdravym zivotnym stylom, jeme vela zeleniny,ovocia, pohyb v kazdom pocasi a taktiez moj nazor.. aj tak nikto nevie,aky druh chripky udrie tento rok,takze len typuju tiez...
@tanicka2311 ja som sa dala raz zaočkovať a dostala som chrípku resp iné vírusové ochorenie tak isto a s takým istým priebehom,ako v iné roky. Ale teraz,po chemo, imunita oslabená,chodím do roboty,dieťa do škôlky,tak zvažujem všetky pre a proti či sa tiež nepôjdem dat očkovat
@tanicka2311 nikdy som sa nedala ani sa nedám nemám v to doveru
@tanicka2311 ani ja som nikdy nebola a ani sa nedám😁
Ďakujem vám.
@tanicka2311 raz som bola pred piatimi rokmi a nikdy viac! Dostala som vysoke horucky cez 39, bolesti klbov a scervenela som. To trvalo dva dni, nevladala som niiiiiic, aj zmurknutie okom ma bolelo. Vraj reakcia
Nedam sa...moj ex je imunolog,neodporucal presne kvoli tomu ako pise
@jankastraza ...predpoklada sa,ze pride napr.chripkovy virus typu A,zakupia sa vakciny,ludia sa zaockuju a pride typ B ...ludia ochoreju ,ale lekari sa tvaria,ze maju miernejsi priebeh 🤦♀️ btw.ako mozu vediet aky priebeh by mala chripka bez ockovania🙄
A ak dofici antikoronova vakcina,tiez sa nedam zaockovat 🤷♀️
Dievcence,aky mate nazor na aroniu, 100% bio stavu...mne sa to celkom paci...

@l1plienka vobec nemysli na najhorsie. Akym vysetrenim nasiel tie utvary?
Nemam skusenost s vytvorenim noveho nadoru, ale zial metastazy mi aj pocas chemo pomaly rastu.