icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

gazgaz
4. máj 2019

@astika ja by som to tiez isla prekonzultovat...mojej mamine pred 16 rokmi povedal gynekolog,ze ma len zvapenatenu cystu, nedalo jej to, vybavila si vysetrenie na Klenovej a bolo to zhubne...pred 4 rokmi absolvovala biopsiu,vysla negativne,ale stale sa im to nezdalo a po roku prisla o cely prsnik...dalej jej chceli robit biopsiu z uzliny,mamina sa toho bala,prekonzultovali sme to s dalsimi dvoma radiologmi a ti podozrenie vylucili.Tymto ta samozrejme nechcem strasit, len chcem poukazat na to,ze sa aj doktori mozu mylit a vzorky mozu byt nespravne odobrate...

hyta
4. máj 2019

@astika Ahoj, chodím sem čítať čo žienky píšu, lebo mám kámošku s rakovinou plúc. Keby bola čakala na miestnych lekárov, tak už nežije.....Moja rada, viac hláv viac rozumu....ide o tvoje zdravie, takže by som sa išla poradiť aj na iné pracovisko. Držím ti palce.❤

helga9
4. máj 2019

@astika ahoj tiež z vlastnej skúsenosti rieš ďalej mne na sono Dr povedal ze je to Ok po trištvrte roku uz Ok nebolo a otázky boli ze prečo to Dr pred trištvrte rokom nedal vyšetriť

astika
4. máj 2019

Dievčence, ďakujem všetkým za názory, budem sa snažiť pátrať ďalej, len neviem ako. V júni idem na vyžiadanú kontrolu, medzitým skúsim ešte iné pracovisko, ale neviem, čo poviem. Že, prosím, zoperujte ma? No, trapas, či?

helga9
4. máj 2019

@astika ak ideš v júni na mamo tak podľa mna počkaj lebo mamo by ukázalo zmeny

astika
4. máj 2019

@helga9 Mamo až v septembri, toto len sono, či to rastie alebo nie

yellow28
4. máj 2019

@sabova3 presne aj moja mamina tak mala... Tri vzorky biopsie ukazali, ze je negativny. Otvarali sme sampanske, tak sme sa velmi tesili. No mamina doktorka ju stale hnala na operaciu, ze jej sa to nepaci. Mamina sa neponahlala, ved vyslo negativne a o tristvrte roka jej vybrali nador a uz aj napadnute uzliny... Nastastie uz je tomu 7 rokov a je v poriadku...

sabova3
4. máj 2019

@yellow28 ja som mala aspoň to šťastie, že na operáciu má poslala hneď.neviem si predstaviť, čo by bolo,ak by som nešla.

daniela1616
4. máj 2019

@astika ahoj, ja som mala tiež biopsiu negatívnu a dokonca aj MR. Jednej super pani doktorke sa to stale nezdalo tak ma odporučila na vybratie ložiska. A dopadla som tak, že mam na ľavej strane mastektomiu, uzliny sú ok. Keby ona nemala zaujem a hlavne ja, tak neviem neviem. Asi 3mesiace som sa doprosoval aby ma poslali k tejto uznavane odborníčke, všetci lekári ma ubezpečovali že sú to neškodné vapnikové kalcifikaty.

astika
4. máj 2019

@daniela1616 Veď práve toto, len ako sa dostať k tomu, aby to niekto zoperoval? Z ktorého si mesta, prosím?

hyta
4. máj 2019

@daniela1616 No,teraz si ma vystrašila. Ja mám nálezy na oboch prsníkoch, no všade mi píšu že sú to cysty a kalcifikáty. Teraz mám o čom dumať....😉

daniela1616
4. máj 2019

@astika som z PB a pani doktorka ktorá to odhalila je z TN

daniela1616
4. máj 2019

@hyta prepáč to som fakt nechcela

astika
4. máj 2019

@daniela1616 Ďakujem za odpoveď, to je od nás ďaleko

astika
4. máj 2019

@hyta Ďakujem, skúsim riešiť ďalej

hyta
5. máj 2019

@daniela1616 Nie, to je v poriadku, no asi tiež zabehnem k lekárke, nech mi dá papiere na vyšetrenie.❤

helga9
5. máj 2019

Baby radšej sto vyšetrení aj keby bolo všetko Ok / prajem to každej/ ako žiadne alebo neskoro a bolo by to v pecku

helga9
6. máj 2019

Caute baby to je hnusne pocasie ani nos nevystrcit von. Nemám náladu ani robit. Vrrr

hyta
6. máj 2019

@helga9 Veru, najlešie by bolo ako v rozprávke, byť Janom na peci.😀

helga9
6. máj 2019

@hyta však kukam do pc a do programu a len kukam ani obraz ani zvuk no o ničom. No poobede to istí šlofík

romiada
6. máj 2019

Ja som išla kupiť krpcovi teplaky....a tvrdnem v detskom kutiku v ramci predajne 😉 maly ani za svet odtialto nechce ist....ani hladny nie je......tušim sem pojdeme kupiť teplaky aj zajtra🤣 lebo vonku sa ani nadychnuť nedalo kvoli naporu vetra

helga9
6. máj 2019

@romiada u nás nefuka ale od rana smoklilo a je zatiahnuté. Teraz co prestalo prsat. Ono zas trebalo dáždik lebo bolo dlho sucho tak ale radšej mam pekne pocasie. No v stredu by malo byt lepsie je voľno chystáte sa niekde?

romiada
6. máj 2019

@helga9 ja budem musiet detom vymysliet program lebo ma zožeru zaživa 🤣 tyždeň som sama s nimi doma. Muž pracovne na vychode. Tak by som sa s chuťou išla potulať do Košic😋 Keby bolo pekne, zdrapim deti a idem za nim na vylet. Len počasie a kružky nepustia. A s krpcom 5 hodin v aute....to si hodim mašlu.

helga9
6. máj 2019

@romiada ja este neviem mi sme tak ze ako sa rano zobudíme a rozhodneme tam ideme. Možno dáke ZOO alebo niečo take. Uvidím este zajtra podľa krvi lebo minule keď mi klesli krvinky tak Dr odporučil sedieť doma aby som neochorela tak medzi ľudí nepôjdem a to uz mi pichnu aj tu injekciu tak bohvie ako sa budem cítiť

helga9
6. máj 2019

@romiada mamina ako? Vlasy este nepadajú. Mne tie co ostali zatiaľ nie som dva týždne po druhej chemo. No co ma sere ze chlpy držia jak svine. Depilku na nohách som uz neriešila veď vypadnú no prdlais

romiada
6. máj 2019

@helga9 mama sa drzi.mm.jej vlasy tiez. Ide 17teho na 2.chemo. mame ist za rodinou do TN ale az po 20tom. Tak som zvedava ze ci tam pojde este s vlasmi

helga9
6. máj 2019

@romiada mne začali padať asi štvrtý tyzden po prvej. 14.5. Ak budu dobre krvinky budem mat tretiu a potom este jednu. Tak mam pred sebou este 4 týždne a hádam tú najhoršiu liečbu budem mat za sebou. Zajtra som zvedava co ukáže sono. Neviem co ma čaká po opke dúfam ze chemo uz nebudem potrebovať lebo rádio bude určite.

romiada
6. máj 2019

@helga9 Ty máš scenár: chemo, opka , radio. A keď to beriem tak ako píšeš s tými vláskami, tak to tu rátam že akurát po tom 20tom asi pojdu mamine vlasky dole lebo 26.4.mala prvu chemo. No to neviem či bude chcieť niekde labzovať. Ale tak možno nás prekvapí. Včera mi akurát ukazovala fotky zo svojej mladosti. Nosila asi 3 druhy parochní, a to nemusela.....len vtedy bola taká móda (tesiláky prúžkované tričko parochna a ideeeš - Sladké mámeníííí ) 🙈 Tak snáď už keď to má "nacvičené z mládí" ju to nerozhodí 😉

helga9
6. máj 2019

@romiada no idem opačným smerom ako mamina ta ma opku chemo a rádio a ja chemo opku a rádio teda dúfam ze to tak bude ze uz chemo nebude treba a keď bude no co uz veď vydržím chcem vyzdraviet. A určite bude hormonálna liečba . To všetko ukáže rozbor po opke. Ja si hovorím ze do opky to bude celé prec a hotovo / mam teda taký plán dúfam ze vide/. Veď zajtra budem vidieť na sono ze ako mi chemo zaberá ja vidím ze zaberá zato som sa objednala lebo chcem vidieť ci dostatočne tato Dr ku ktorej idem mi povie ci je to Ok. Je veľmi milá empatická ale hlavne všetko vysvetli. A este som zvedava na jej názor ze co si mysli ze dat prec vaječníky alebo jest lieky. Ja by som sa vaječníkov vzdala ak je to rovnako účinne ako lieky .

romiada
6. máj 2019

@helga9 Ty mas ten nador aj nejak hmatateľný (resp.viditeľný volnym okom)? Si vravela že to maš od stredu hrud.kosti k prsniku. Lebo moja mamina to mala ako slepačie vajce na hornej vonkajšiej štvrtine laveho prsnika. Možno keby nemala kilečka navyše (a dosť tuku prsia a brucho) tak si to všimne skôr. Ty si štihla tak sa Ti to asi tak neschovalo do kôpky tuku ako mojej mame, že?
Teraz si po chemo pribrala ci drzis si vahu? Mne mamina vravela ze praveže schudla cca 3-4kila.