Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Ahojte,chcem sa opýtať či niektorá nevie akú hormonálnu liečbu berie Feldekova? Vraj ju má na 7 rokov...väčšinou tu píšete,že na päť,alebo desať rokov tak by ma to zaujímalo.
@ira25 ahoj Inka, to je ta popularna osobnost na Svk? ona ma co? ano ja som pocula,ze niekomu daju hormonalnu miesto 5r aj na 7r,asi ak prehovori dr,ale vies to v Uk...
@katenka2 tesim sa, ze dobre znasate,len tak dalej ,Exemestan je velmi dobry..
@katka14 ano ano ty si hormon negativ a brca uz si spominam,je nas tu vela,tak niekedy sa to uz pletie...drzim palce a kedy idu vybrat vajecniky? ja tiez cakam,ale kvoli Covidu ma stale rusia ,nerv mam,nie som urgentny podla nich ochch,inak sa citim fajn, ked sa nehybem klby bolia,ale ja sa hybem stale nastastie,tak sa da, zacinam uz robotu tiez vo stvrtok,tak sa tesim,ved je na case po roku,kvoli covidu ma nechceli brat skorej,vela tu toho mame v uk vies...zevraj,ale ja tej saskarni aj tak neverim
@jankastraza áno Oľga Feldekova a tiež je onko rakovina prsníka, neviem čím všetkým prešla,ale chemo určite,lebo má parochňu a či ožiare neviem,ale moja či je populárna na sk to by som sa neopovazila tvrdiť
@ira25 no Olga feldekova je velmi znama osobnost na Svk si myslim, je to znama spisovatelka a este ja si pamatam,ze byvala aj v telke,ci mylim sa? chuderka tak aj ona? 😢
@ira25 aj ja mam rovnaku vahu stale ,pocas chemo som sice chudla z nechutenstva,ale uz naspat a beriem hormonalnu vyse pol roka,asi vela zalezi od toho,kolko pohybu fakt,helga,ja a ostatne tu nabehame vela km denne 💃😝
@jankastraza nie nemyslíš sa,je to spisovateľka a áno vystupuje v televízii,ale mne sa tá relácia nepáči.
Tak som pátrala a áno mala chemo, ožarovanie, ktoré zlé znášala ( takže som nebola sama čo mi bolo z ožiarov zle)
A chcela som vedieť aku hormonliecbu jej nasadili.
@jankastraza bude to určite pohybom,ale ako povedala aj moja onko,na otázku,že sa priberá,tak skomentovala,že ak budem"žrať" tak áno .
@ira25 ja mam so Zitazoniom 8 kil hore od maja.🙄 ....stravu kontrolujem,ale pohyb nemam..ja fakt nevladzem 🤷♀️ ...doobeda cosi porobim v praci,pridem okolo druhej domov a uplne som vypnuta,musim si lahnut...🤷♀️ ...a to som uz 3 tyzdne po skonceni oziarov. Ako uz neviem co si mam kupit na energiu...aby som furt nebola taka zdechla...🙄
@ira25 no, ja som ju videla pred vela rokmi,ked sme s maminou kukali tv,mne je to vzacne vidiet svk relacie 😂 ale zase nechcem si ich dat nainstalovat,lebo nechcem sediet pred tv a neobsedim aj tak 😂radsej kukam netflix,to som uz odbocila ako vzdy,chcela som pov.ze aj ty aj ona aj straasne vela zienok velmi zle znasalo oziare,co tu citavam uk a Usa diskusie denne,ale dali sa do poriadku casom neboj sa,bude dobre Inka,chce to cas na regeneraciu, napriklad mne ozarovali aj hrudnu kost a stale citim taku bolest ako - prirovnam to k bolesti,akoby som mala modrinu bolavu,tak tak ma niekedy ked je zle pocasie boli hrudna kost z oziarov,citala som ,ze je to normalne a moze to trvat dlhe roky,ja uz to neriesim,niekedy ma nic neboli,a ked sa potom pokazi pocasie,citim to...
@victory1 no to teda dúfam,že už viac nepriberies...ale zrejme pohyb pomáha,ale ja pre chory bedrový kĺb teda pohyb nemám,tak sa stravujem podľa mňa racionálne,ale už sa mi zdá,že som nejaké kg pribrala a podozrievam hrozno,lebo to je teraz kvantum a cukru tam je požehnané.
A ako je to ďalej z výpadkom Zitazonium a Tamoxifenu...mám na cca dva týždne,tak čo nakoniec budem brať som zvedavá.
@victory1 ahoj, to si z tych oziarov taka unavena,to prejde, pamatam sa,ja som presne 2tyzdne po oziaroch bola total k.o. trvalo to asi tyzden,tak uz by sa ti to malo pomaly zacat normalizovat,verim,ze musi byt asi tazke este aj do prace chodit,pocas liecby,takze klobuk dolu,ja som kvasila na zadku doma presne rok odkedy mi chemo zacala 15.8.min rok,tak necudo,ze som mala iskru v zadku,keby chodim do roboty,bolo by to asi ine a ty nepotrebujes calcium a vit D3? beries? mam zvysne cumlacie a vyse 180 ks,co som dostavala,ale nevyuzila som ich,su vysoko kvalitne,mozem ti ich poslatzdarma,aspon usetris,nemusis kupovat,cumlu sa 2cukriky denne a denna davka obsahuje 1200 mg calcium a 20 microgramov vit D3. ❤
@victory1 ahoj chcem sa opýtať tiež si unavená? Moja mama skončila min týždeň oziare 20 mala, počas ozisriv ôk a dnes mi vola ze jej je zle unavená prsník horúci a boli nevie ci prikladať obklad ci čakať
@jankastraza vieš mi prosím poradiť čo na bolesť prsníka a ze horí pali
@jankastraza ďakujem ti. Krémy áno natierala od začiatku, tu mi kočky poradili, kúpila som všetko, čo spomenuli
@mk22 ožiare pôsobia ešte aj cca 2 týždne po skončení aj u mňa to tak bolo ešte viac mi prsník scervenelo a bol horúci čo vlastne ešte je oproti druhému stále teplý w únava je stále aj päť mes.po ukončení 20 ožiarov a zrejme aj tvoja mama mala silnejšie ožiare viac ako 2gy.
Pomôže lynola,ona tak trochu ako keby chladiča a odoberá bolesť o radioterapii una to tak fungovalo a tiež studené obklady.
@katenka2 ahojkaj,no čo ti poviem je škaredý červeno hnedý a veľký,ale prestala som to riešiť a horúci aj keď už nie tak veľmi.
Jediné čo som si všimla je to lepšie s pohybom už ma to neťahá tak silno pri natiahnutí ruky,takže aspoň niečo sa zlepšilo a aj bolesti ustúpili v ňom aj keď netvrdím, že niekedy sa neobjavia...však to je normálne po operácii rezné rany bolia -hormony,počasie a pod.
No ako som ti písala kapky neboli pre mňa,len masticka a tú som už minula.
Ty kedy máš tu opku na krku,nejak mi to vypadlo a čítala som, že hormonálna liečba v pohode znášas,tak to má teší a tuším aj kontrolu niekedy teraz máš,alebo už bola?
@jankastraza tak cez liecbu som chodila len 2x tyzdenne,predsa len 400 km,bol zahul,uz len samotna ta cesta...teraz chodim skoro kazdy den,uz musim...A doobeda uz fajn,aj vladzem aj mi to rozmysla....a zrazu pride pol druhej,dve hodiny a hlava v hmle,ani sustredit sa neviem a unavena akoby som okopala 10 hektarov repy 🤦♀️
No calcium som akurat douzivala,to som ale blbost mala kupenu,200mg v 1 tbl.,uzivala som aspon 3,a D3 mam 1000-ku...to,ze treba toho viac,viem asi 3 dni 🤦♀️
A ty uz neuzivas calcium a D3? Naozaj nepotrebujes? Ak nie,tak jasne,ze by som zobrala..ale zas nie zadarmo,ved ty si tiez za ne musela zaplatit...😘

@katenka2 ahoj Katka. Ďakujem mam sa dobre. Turistikujem byciklujem a bola som teraz tyzden doma s dcerou. Zavretu skolu mali kvoli kovidu. Zajtra nastupuju naspat som zvedava na ako dlho. Ja idem zajtra na kontrolu po oziaroch, na gyndu pre termin opky vajecnikov a kontrola u onkologa. Ak bude vsetko ok chcem sa vratit do prace