Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@sudkynajudy takže už je Tamoxifen k dostaniu.
No ja bola na sono prsníka a brucha po rádioterapii tri mesiace a na mamografiu pôjdem v novemer-december.
@sudkynajudy aj ty mas este ten prsnik bolestivy po operacii? 😔
J
@victory1 len raz ma pobolieval, ale mám ho taký stuhnutý, pevný dr. povedal, že to bude trvať aj 2 roky,
@sudkynajudy presne ako u mňa taký tuhý prsník ..u mňa aj tmavý stále po ožiaroch.
@ira25 ja ho mám len trošku tmavší, po radiácii som mala stupeň 1
@sudkynajudy no aj mne písala dr. stupeň 1 a mám ho červeno hnedý,tak ako po opaľovaní a mne zase povedala,že jej jedna pacientka mala rok červený prsník.
No na ultrazvuku má dosť bolel keď mi ho prezerala a bol stále presiaknuty po oziaroch.
ja som zvedavá v akom stave bude môj prsník, keď pôjdem na ultrazvuk 😉
@ira25 spravili ti aj genetiku? ja som bola, našťastie dopadla dobre
@sudkynajudy nie,zrejme to robia len mladým babám a ani by som ju nepodstúpila .
@sudkynajudy mna boli od operacie,picha ma v nom stale,raz viac raz menej...🙄
@ira25 mňa poslali preto, lebo máme rodinnú anamnézu (maminka zomrela mladá na rakovinu prsnika)
@victory1 časom to prejde, bude dobre 🙂
@sudkynajudy 😘 si mila
@sudkynajudy tak preto,lebo nie každého posielajú,ale hlavne, že dopadla negatívne a nemáš ten ožarovany prsník oproti druhému teplejší,lebo ja áno
@ira25 nie nemám a to ti ostal taký po ožiaroch?
@sudkynajudy áno po ožiaroch...ja to volám,že už je vykurovacie obdobie,tak jeden prsník hreje a druhý je vypnutý.
@ira25 ja neviem,uz som sa zamyslala nad tym,ci mi to pri operacii nejako zvlastne neponatahovali,ci nezoskreli...ale na povrchu koze nebolo nic 🤷♀️ Buduci tyzden 8dem na kontrolu,tak mu o tom poviem..
Zatial pouzivam linolu radio derm...mam v dekolte vyrazky,co svrbia a po natreti je to lepsie. Na prsniku mam uz novu ,citlivu kozu,tak musim pozriet nieco na rychlejsiu regeneraciu epitelu...idem kuk ten imunoglukan..dakujem
@victory1 aj to ako píšeš aj koľko odstránili a ako je to vnútorné šitie,no a nakoniec mne onkologicka povedala,že má bude už prsník bolieť,no je to len občas.
Áno aj pokožku mi to mliečko regeneruje,tmavne už nie je hrozné červené,proste ako po opaľovaní a pohyb rukou sa zlepšil už má nič neťahá , takže za mňa je to dobrá voľba,lebo v Tom imunuglukane okrem imunoglukanu sú aj iné dobre na regeneráciu pokožky
Dievcence aj mna ty moje neprsia teraz nejako castejsie bolia a klby ako taku staru babku. Musim sa donutit viac hybat inak je to masaker. Pokozka v pohode po oziaroch. Za cca tyzden este 1 opka vajka i maternica. Zas budem ubolena ☹

@ira25 tak sa mi podarilo zohnať ten tamoxifén 10 mg... všetko je o ľuďoch, vďaka jednej magistre, ktorá mi nezložila telefón s odôvodnením, že nie je dostupný ho už mám, Už si bola na mamo po operácii? Ja som bola operovaná v apríli a v novembri idem na mamo aj usg. Keď si predstavím, že mi budú stláčať ten operovaný prsník, tak ma chytá panika 😢