icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

sudkynajudy
9. okt 2020

@ira25 tak sa mi podarilo zohnať ten tamoxifén 10 mg... všetko je o ľuďoch, vďaka jednej magistre, ktorá mi nezložila telefón s odôvodnením, že nie je dostupný ho už mám, Už si bola na mamo po operácii? Ja som bola operovaná v apríli a v novembri idem na mamo aj usg. Keď si predstavím, že mi budú stláčať ten operovaný prsník, tak ma chytá panika 😢

ira25
9. okt 2020

@sudkynajudy takže už je Tamoxifen k dostaniu.
No ja bola na sono prsníka a brucha po rádioterapii tri mesiace a na mamografiu pôjdem v novemer-december.

victory1
9. okt 2020

@sudkynajudy aj ty mas este ten prsnik bolestivy po operacii? 😔

sudkynajudy
9. okt 2020

J
@victory1 len raz ma pobolieval, ale mám ho taký stuhnutý, pevný dr. povedal, že to bude trvať aj 2 roky,

ira25
9. okt 2020

@sudkynajudy presne ako u mňa taký tuhý prsník ..u mňa aj tmavý stále po ožiaroch.

sudkynajudy
Autor odpoveď zmazal
sudkynajudy
9. okt 2020

@ira25 ja ho mám len trošku tmavší, po radiácii som mala stupeň 1

ira25
9. okt 2020

@sudkynajudy no aj mne písala dr. stupeň 1 a mám ho červeno hnedý,tak ako po opaľovaní a mne zase povedala,že jej jedna pacientka mala rok červený prsník.
No na ultrazvuku má dosť bolel keď mi ho prezerala a bol stále presiaknuty po oziaroch.

sudkynajudy
9. okt 2020

ja som zvedavá v akom stave bude môj prsník, keď pôjdem na ultrazvuk 😉

sudkynajudy
9. okt 2020

@ira25 spravili ti aj genetiku? ja som bola, našťastie dopadla dobre

ira25
9. okt 2020

@sudkynajudy nie,zrejme to robia len mladým babám a ani by som ju nepodstúpila .

victory1
9. okt 2020

@sudkynajudy mna boli od operacie,picha ma v nom stale,raz viac raz menej...🙄

sudkynajudy
9. okt 2020

@ira25 mňa poslali preto, lebo máme rodinnú anamnézu (maminka zomrela mladá na rakovinu prsnika)

sudkynajudy
9. okt 2020

@victory1 časom to prejde, bude dobre 🙂

victory1
9. okt 2020

@sudkynajudy 😘 si mila

ira25
9. okt 2020

@sudkynajudy tak preto,lebo nie každého posielajú,ale hlavne, že dopadla negatívne a nemáš ten ožarovany prsník oproti druhému teplejší,lebo ja áno

ira25
9. okt 2020

@victory1 však občas to pichanie,alebo bolesť mám aj ja v prsníku,no našťastie je to len niekedy,tak prikladám to tomu, že sú tam dva operačné rezy.

sudkynajudy
9. okt 2020

@ira25 nie nemám a to ti ostal taký po ožiaroch?

victory1
9. okt 2020

@ira25 mna tam picha ako nozom kazdy den a boli ma,pali koza..ale to nema s RT nic spolocne,pocit palenia mam od operacie 😔

ira25
9. okt 2020

@sudkynajudy áno po ožiaroch...ja to volám,že už je vykurovacie obdobie,tak jeden prsník hreje a druhý je vypnutý.

ira25
9. okt 2020

@victory1 divné keď je to stále a nezávisí od ožiaroch,zrejme to potrebuje čas a tak kremuj mne dobre robí mlieko imunoglukan

victory1
10. okt 2020

@ira25 ja neviem,uz som sa zamyslala nad tym,ci mi to pri operacii nejako zvlastne neponatahovali,ci nezoskreli...ale na povrchu koze nebolo nic 🤷‍♀️ Buduci tyzden 8dem na kontrolu,tak mu o tom poviem..
Zatial pouzivam linolu radio derm...mam v dekolte vyrazky,co svrbia a po natreti je to lepsie. Na prsniku mam uz novu ,citlivu kozu,tak musim pozriet nieco na rychlejsiu regeneraciu epitelu...idem kuk ten imunoglukan..dakujem

ira25
10. okt 2020

@victory1 imunoglukan krém aj to mliečko je super.
Mňa ťahalo v prsníku a pod pazuchou kde vyberali uzliny a teraz s tým mliekom už je to ok...,nakoniec sono ti ukáže či je všetko ok.

victory1
10. okt 2020

@ira25 aj ti pomaha regenerovat pokozku?

victory1
10. okt 2020

@ira25 inak ,ked som sa stazovala dva mesiace po operacii kolena,ze ma este stale boli,tak mi lekar povedal,ze ved sa to hoji aj pol roka,rok....tak mozno aj ten prsnik sa tak dlho hoji,ved tolko vrstiev tkaniva tam bolo treba zosit 🤷‍♀️

ira25
10. okt 2020

@victory1 aj to ako píšeš aj koľko odstránili a ako je to vnútorné šitie,no a nakoniec mne onkologicka povedala,že má bude už prsník bolieť,no je to len občas.
Áno aj pokožku mi to mliečko regeneruje,tmavne už nie je hrozné červené,proste ako po opaľovaní a pohyb rukou sa zlepšil už má nič neťahá , takže za mňa je to dobrá voľba,lebo v Tom imunuglukane okrem imunoglukanu sú aj iné dobre na regeneráciu pokožky

katka14
10. okt 2020

Dievcence aj mna ty moje neprsia teraz nejako castejsie bolia a klby ako taku staru babku. Musim sa donutit viac hybat inak je to masaker. Pokozka v pohode po oziaroch. Za cca tyzden este 1 opka vajka i maternica. Zas budem ubolena ☹

victory1
10. okt 2020

@ira25 zajtra skocim do lekarne a vyskusam to mlieko...dakujem...to je to Imunoglukan Lotion? 🤷‍♀️

victory1
10. okt 2020

@katka14 budeme tti drzat palce 😘

ira25
10. okt 2020

@victory1 áno je to to mliečko....ja som najskôr natierala krémom a potom mi bolo výhodnejšie to mlieko cena a gramáž