icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
6. máj 2019

@romiada áno mne ho riadne bolo vidno nemám ho v makkej časti ale tak medzi prsiami a bola to riadna tvrdá hrča. Mala som problem aj podprdu nosiť ma to tlačilo a ležať na bruchu nehrozilo.Teraz je to viditeľne aj hmatateľne menšie a mäkké aj koža sa mi vyrovnala a uz mam normálnu bradavku nie vtiahnutu tak ze funguje chemo si myslim určite tak som zvedava na to sono zajtra podľa CT pred chemo mal 44x20 mm nechcem radšej ani tipovať koľko ma vcul ale verím ze o dosť menej. Na operaciu mi povedal Dr. na 30 mm aby sa zmenšil. Co sa týka váhy od začiatku chema mam menej len o 0,5 kg. Jem hlavne ovocie a zeleninu a nejem biele pečivo vôbec dávam si piect kvaskovy spaldovy chlebík ten jem uz dlho. Tak isto menej masa a keď tak len z domáceho chovu.

romiada
6. máj 2019

@helga9 držím palce aby Ta zajtra čakali dobré správy....resp.lepšie vzhľadom na situáciu😉. Najlepšie už bude keď bude úplne PO a "potvora" zažehnaná.

helga9
6. máj 2019

@romiada Diky. No mam este dlhu cestu. Ale ja to dám. Všetky to tu zvládneme.

sticker
larike
6. máj 2019

helga9 ahoj, verím tomu, že ti liečba zaberá. Aj mne moja Dr. napísala do lek. správy klinicky výrazný regres 14-eho idem na MR aby sa to potvrdilo. Aj ja som sa snažila jesť zdravo, ale u mňa to nerobilo dobrotu-bola som stále hladná a chudla som. Vrátila som sa k mojej nezdravej strave chvaľabohu chutí mi a pribrala som. Ale samozrejme nechcem v tomto pokračovať dlhodobo. Môžem sa spýtať ako vyzerá tvoj jedálníček?

helga9
6. máj 2019

@larike ahoj ideš na MR? Super ze ta Dr posiela. Ty si tiež po druhej chemo. No mne Dr povedal ze az po chemo poslednej ma pošle zato idem na sono na vlastnú žiadosť. Držím palce bude to dobre uvidis. Môj jedalnicek no to bude dlhé: nalacno každé rano pijem zelený čaj uz roky potom mam dva krajce kvaskoveho spaldoveho domáceho chlebíka s maslom a veľa paradajok to mam pravidelne mi to chuti ja zbožňujem paradajky a ku tomu si dávam plátok neudeneho syra alebo balkánsky syr a keď mam chuť dávam si prepelicie vajíčka na tvrdo a k tomu zeleninu akú mam napr červenú papriku teraz mam napr uz svoju redkovku. Robím pomazanku vajickovu drožďovu Bryndzovu.Na desiatu mávam ovocie pomaranč alebo avokado banán co mam doma.Na obed ja musim mat polievku to je jedno akú paradajkovu hlivovu brokolicovú vývar. Co sa týka druhého snažím sa skor cestoviny napr s pestom zo zeleného cesnaku alebo zapekaný karfiol a ľúbim pečene bataty a mäso skor len tak upečené na prirodno pečene kura s ryžou a skoro do všetkého kde mi pasuje si dávam kurkumu ale hlavne veľa šalátu ku všetkému. Na olovrant väčšinou puding bez cukru varím a ovocie na ňom musi byt a výnimočne niekedy zjem jogurt to sa donutim lebo ja nevypijem mlieko ani nezjem jogurt nic take uz dlhé roky to mi ostalo z tehotenstva. Večera je buď slahany tvároh s ovocím alebo kukuricna kasa krupica detská zapekaný chlebík s mozarelou a paradajkami. No počas dňa furt idem mimo toho este niečo zobnut orechy alebo tekvicové jadierka čučoriedky co proste najdem. A skoro každý den mam stavu z cvikli jablka zeleru a mrkvi.

helga9
6. máj 2019

@larike co nejem uz dávno je cukor v takej podobe ako keksíky cukríky zákusky z obchodu ani neviem ako vyzeraju. Keď do niečoho potrebujem pre chuť dám si med a keď doma peciem dam minimum cukru.Keď mam chuť napr na palacinky dám do nich spaldovu muku. Neviem ci je to pravda ale Zevraj sa treba vyhnúť bielej múke radšej celozrnnu. Ono to tažko každý ma iný názor.

larike
6. máj 2019

helga9 ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď.

helga9
6. máj 2019

@larike Hehe neni zač podľa mna jem tak polovicno zdravo hlavne toho musí byt veľa.

sticker
larike
6. máj 2019

U mňa to vyzerá tak že 3-4 dni po chemo veľa nepapám a potom to doženiem, ale musí to byť niečo čo poriadne zasýti. Švagriná mi úplne vážne povedala, aby som sa spýtala Dr., či je to v poriadku že toľko jem, lebo jej sa to nezdá 😆

helga9
6. máj 2019

@larike je to v poriadku aj ja v kuse jem ja práveže naopak ten prvý tyzden po cheme sa doslova pcham potom to trochu ustúpi ale jem jednoznačne viac ako pred chemo.

helga9
7. máj 2019

Babyyy krvickuu mam dobruuu še tešiiim

sticker
larike
7. máj 2019

Tešíme sa s tebou 🎉

hyta
7. máj 2019

@helga9 Super, si ty šikovnica.❤

helga9
7. máj 2019

Dakujem baby. Uz mam aj po sone. Nádor sa mi zmenšil o 25 mm a uzlinu co som mala chytenu tak ta je OK. Takze som nadmieru spokojna a idem to osláviť taký obed si dám ze prasknem.

sticker
hyta
7. máj 2019

@helga9 Super, dobre sa to číta a prajem ti i dobrú chuť.👍❤

helga9
7. máj 2019

@hyta uz odfukujem este aj slaninu som si dala. Dneska možem.

helga9
7. máj 2019

@larike aj tvoje výsledky budu dobre uvidis

daniela1616
7. máj 2019

@helga9 super, teším sa 😉

sabova3
7. máj 2019

@helga9 paráda.dobre sa to číta.len tak ďalej.

romiada
7. máj 2019

@helga9 🍀🍀🍀🏋️‍♀️

helga9
7. máj 2019

@sabova3 no teším sa uz od druhej som bola hore ze aké budu dnes výsledky.

helga9
7. máj 2019

@romiada no možem ist zajtra na vylet

romiada
7. máj 2019

@helga9 treba ist. Ma byt jasno a 16-18st. Ja musim tiez hentym dvom mojim aspon zmrzku na kolobezke (skejte), trojkolke ponuknuť ako alternativu na prežitie dalsieho dňa bez tatina (nechcu ho z tych KE pustiť🤣)

helga9
7. máj 2019

@romiada mi rozmýšľame asi ZOO a prehliadku zámku v Bojniciach. Od štvrtka sa ma zas pokazit pocasie tak sa aspoň trochu vyluftujeme

hyta
7. máj 2019

@helga9 Jasné, keď môžeš, treba si bruško zaplniť a zajtra sa i vyvetrať.🙂

helga9
8. máj 2019

Dievčatá užite si dnešný sviatočný slnečný deň

sticker
romiada
8. máj 2019

@helga9
@hyta
@sabova3
žienky ako Ste prežili dnes voľný deň?
My len piánko s deťmi prechádzka na zmrzline (v tom vetre 🙈)

helga9
8. máj 2019

@romiada ahoj mi sme boli v ZOO v Bojniciach a boli sme aj na prehliadke zámku. Nachodili sme sa riadne a potom sme si ako odmenu dali palacinky. Zajtra zas práca nemôže byt este sviatok?

romiada
8. máj 2019

@helga9 ja by som aj brala pracu 🤣 tyzden sama's 2 detmi (12+2r) už mi šibe. Zajtra dojde manžel tak mu dam asi vypoveď z manželstva aj materstva 😂🤣

helga9
9. máj 2019

@romiada ja som bola s deťmi sama 10 rokov muž bol montážnik chodil domov za 2-3 týždne na 2-3 dni takze ten stav si veľmi dobre pamätám.