Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
caute dievcata, tak ja vcera posledny den v robote a od dnes aj Anglicko v lockdown,ale deti zatial mozu do skoly,do 2.12. mame mat a vsetci trpneme,co vlada vymysli,ci to nepredlzia do Vianoc 😢
@jankastraza ahoj aj ja doma tiež nás zatvorili 😁😁😁
Dievcata ahojte, idem si k vam po radu. Nikde som podobnu temu nenasla. Vy to budete vediet. Mam asi od leta hrcku v prsniku. Je uplne pod kozou,si ju nahmatam,velkost hrasku, tvrda,nebolestiva a plus flak. Mne to pride ako nejakej vyrazke alebo co... ale aj ked mam niekde nejaky flak,nikdy nie s hrckou len tam. Od leta som.objednana na usg az v JANUARI. Takze cakam....
Chcem sa opytat, ako to rozoznam, ci to je ono co spominam ci nieco horsie? Vacsinou ak si zena nahmata hrcku tak skor akoby 'vo vnutri' prsnika alebo ako to je? S flakom,bez flaku....?
Cakam momentalne na vysledky z genetiky, vzali mi krv a poslali a mali by povedat ci to mame dedicne v rodine lebo onko mala po maminej strane babka,dedo,ujo,teta,mama...a udajne ten hnusny gen su prsnik,vajecniky a hrube crevo. Vsetko u nas....som sledovana castejsie len toto ma zaujima,jak rozlisit tu hrcku alebo co s tym?
Dakujem,zuzka
@zuzankkaa1 ahoj no čo sa tohto týka tak žiadna ti tu nepovie či je to dobré či zlé musíš už vydržať do vyšetrenia a držím palce nech je to len to dobré
@zuzankkaa1 no tak to nevieme, každý to má inde a tak na diaľku sa nedá vedieť. Aj ja som čakala dlho treba vydržať alebo keď je nejaká možnosť posúriť.
@zuzankkaa1 no ja by som obvolal vsetky sona v okoli ze urgentne... pretoze flak je tiez priznak onko ☹ rychlo by som sa pytala na tu tenku ihlu.. ale dufam v len to najlepsie 💪
@zuzankkaa1 na dialku je nemozne urcit akukolvek diagnozu.. pockat na vysetrenia, skusit v okoli niekde skor sa objednat..
ja osobne som mala hrcku bez flaku po kozou, hore nad bradavkou.. bez bolesti, bez flaku, bola volnym okom viditelna..
@zuzankkaa1 ja som mala hrčku na vonkajšom kvadrante, tvrdú ako orech aj taká veľkosť. Druhý nádor, ktorý som si ani nenahmatala bola hlbšie, našla ju dr. Žiadne fľaky. Presne to určí až dr a biopsia.
@zuzankkaa1 ahoj no ja osobne by som necakala az do januara,ved by ma porazilo..ale kazdy sme iny,hrcku treba pozriet co najskor ,ja byt tebou pre pokoj duse volam v pondelok,nech ti to niekto kukne co najskor, toto su urgentne veci,ale myslim to tak vseobecne nie konkretne ze ty,drzim palce 💕
@zuzankkaa1
Pokial sa ta hrcka ta zdvihnut spolu s kozou (ked tvoris koznu riasu, tj. ked chytis kozu aj s podkozim medzi prsty, ale pozor, podkozie v oblasti prsnika je pomerne tenke), je to skor nieco kozne. Benigne, maligne primarne tj. kozne, prip. to moze byt kozna MTS z tumoru na inom mieste - prsnik, ale aj cokolvek ine.
Rozhodne by to mal vidiet lekar. Pokial je to lokalizovane na kozu, USG vela nepovie, v tom pripade by bolo by fajn skusit sa dostat na plastiku, leziu odstranit a pockat na histolku, na zaklade ktorej sa daju presnejsie zacielit dalsie vysetrenie.
Pokial je hrcka pod kozou, urguj USG vysetrenie s tym, ze mas aj flak na kozi. Rozhodne necakaj do januara.
@demetria presne suhlasim s tebou,tu nejde o to,ze chceme vystrasit,ale kazdu hrcku treba vzdy skontrolovat a rozhodne nie cakat,to ma vzdy sokuje,ked niekto caka,tomu nikdy nerozumiem..akurat kamoska ,co zije v Rakusku mi pisala pred 2tyzdnami,ze mala pod pazuchou hrcku vo velkosti hrasku a chcela cakat,vyhovarala sa,ze to ma cas ale bola na 2str vystrasena, som ju vyhnala,nech stupaco najskor ,vysvetlila som jej,ze na co sa bude trapit scenarmi v hlave,ked to moze dat pozriet a ma pokoj,tak isla,a nic to nie je,no a je to,vsetci sme pokojni 😅
Dakujem.dievcata za spravy. Dajak sa uz rozhodnem. Nevedela som sa z toho vysomarit,lebo mama napr.bola na ct brucha a zobralo jej to aj prsniky a mala tam cystu a nevedela o nej. Asi tak.hlboko bola? Teta zas naopak, mala hormon.pozit.nador a mala aj zvonku nejake zmeny,tuším aj nieco s bradavkou,sla k dr uz az ked to bolo zle,podstupila mastekt.,chemo,radio, je 10r po tom vsetkom a je ok. Dam vediet ked nieco podniknem,dakujem ešte raz 🙏
Koniec karantény. Koneeeeecne. Kolegyne, ktoré boli negatívne pri prvom testovaní, všetky pozitívne pri druhom...
@katka14 ja zajtra cestujem do Blavy - OUSA na mamografiu aj sono... my sme s manželom kvôli tomu, že cestujeme boli 2x na testoch. Ja mám certifikát zo soboty, Ani ja neviem, dokedy má platnosť. 🙂
Ja som bola 3.11.na OUSA,nik odo mna test nechcel...skuste sj tam zavolat...stal tam len vojak,pytal sa,ci kaslem a kam idem a to bolo vsetkl...
A to mozem len tak? Dobrovolne? Nebudem platit? Teraz davali ze 21.a 22. bude zasa plosne testovanie. Asi pojdem tam a budem sa modlit aby som bola uz negativna. Aj ked normalne by sme mali mat pokoj 90 dni od testovania.
@victory1 ja som si to tiez myslela. Ale Bella chce negativny test. Aj detska dr aby pustila deti do školy. Musim si to asi cele este raz obvolat. Ved co ked mi aj koncom mesiaca vyjde pozit test? To akoze zasa do karanteny aj s detmi? Ved to je blbost podla mna. Ale vraj sa tu mam dat testovat. No cele je to domotane.

@katka14 Ahoj. Citala som ze uz mas po opke, tak to je fajn ale s tym manzelom ma to mrzí...A teraz musíte byť všetci v karanténe, či ako? Ja chodím na oziare a vahame či sa dať testovať. Presne toho sa bojím že by bol pozitívny a mne by zrušili liečbu sk by som musela byť v karanténe koli nemu. Držím vám palce a prajem skoré uzdravenie