icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

anvien
29. nov 2020

@katenka2 no asi tak... Vraj by mi mohlo znicit srdce cize uz viac dostat nesmiem a vlastne sa cudovali ze toho som tolko dostala.... Ale teraz vlastne som zistila ze tej mojej doktorke predoslej asi hormony udreli do mozgu kes mi nedala ani ochranu vajecnikov sak som mala 20r a aj ked som mala problémy s hormonmi a menzesom stale lepsie do istoty dat take nieco ako ma odkazat doslova - aj tak pochybujem ze budete mat dieta.... Cize kaslala na to. Som rada ze mam dcerku no dufam ze jej nic nehrozi

anvien
29. nov 2020

@helga9 cervenu s bielou som mala 8 cyklov po 2 tyzdne.. Abvd ci ako oznacovali... Teraz idem uz bez cervenej

jankastraza
29. nov 2020

@anvien a budes mat aj herceptin?

anvien
29. nov 2020

@jankastraza este neviem.

anvien
29. nov 2020

@jankastraza ale zase ja som triple negative

cejuska
29. nov 2020

@anvien mne vypadli vlasy len po cervenej.. pocas bielych mi uz rastli.. teda ak su vsetky biele rovnake...ja so mala Paclitaxel

anvien
29. nov 2020

@cejuska mam Dore... Nieco vraj vypadaju vlasy tak uvidime.ale zatial mam len kopec vyrazok a bolesti. Mam aj na parochnu listok :D vraj mam narok na 30e od poistovne... Ja som mala v orvej rakovine v jeden den aj cervenu aj biele za sebou cize rozdiel nevidim nejak akurat asi v tom ako mi je. Po prvych chemo mi tak blbo nebolonako teraz.. No co uz 🙂 nejak bude

zuzap33
30. nov 2020

@helga9 už máš výsledky? Ja som dnes volala na onko a ešte nie sú 🤦‍♀️

helga9
30. nov 2020

@zuzap33 ahoj ešte nie skúsim v stredu zavolať

tanicka2311
30. nov 2020

Baby neviete mi prosím vás poradiť ako sa volá ten vitamin B čo my môžme? Mám herpes a neviem čo si môžem dať. Bola tu raz taká diskusia, že B12 nemôžme? Ďakujem

katenka2
30. nov 2020
tanicka2311
30. nov 2020

@katenka2 ďakujem 😀

helga9
1. dec 2020

@zuzap33 ahoj mám výsledky volal mi onko mám to v poriadku. Tebe strašne ale strašne držím päste a verím že budú aj tvoje výsledky v poriadku

sabova3
1. dec 2020

Ahojte.Na FB je skupina Chceme spravodlivosť - onko. Je tam video o troch ženách,jedna z nich moja kamoška.Vo videu sú fotky rozmazané,ale keď kliknete vpravo na šípku pod videom,tam sú fotky riadne.Tieto ženy majú spoločné jedno, rekonštrukcia prsníka.A spoločné aj meno doktorky.Je to dobré pre tie, ktoré rozmýšľajú nad rekonštrukciou a hlavne na výberom doktora.To video môžte pozrieť aj na YouTube a volá sa chceme spravodlivosť onko.

katka14
2. dec 2020

@sabova3 teda si ma riadne vystrasila. Ja o tom uvazujem o rok v lete. Ako si na tom ty? Mas rekonštrukciu? A si spokojna? Mozes aj do spravy ak nechces tu napisat ... ja si neviem predstavit zit uz len takto plocho s epitezami 😢

sabova3
2. dec 2020

@katka14 Ahoj.Tak ja našťastie to mám spravené dobre,akurát ten ozarovany prsník je trocha iný,ale oproti tomu,čo je vo videu,je to ok.Takze keď sa budeš rozhodovať,ku komu ísť,tak určite nie doktorka Zabavnikova Košice.

katka14
2. dec 2020

@sabova3 dakujem za info 👌🤗 ja planujem urcite Bratislavu. Len neviem či a ako lebo mi tam nic nezostalo ani koza ani bradavky. Tak uvidim co sa s tym da robit. Mozno aj nic...

helga9
2. dec 2020

@katka14 ahoj jasne že sa s tým dá robiť dajú ti expandery ktoré vymenia neskôr za implantáty ja idem v januári na opku a tiež nemám bradavku nič. V Ba chod do NOU k dr. Palenčárovi môžem ho odporučiť a chod po novom roku sú dlhé čakacie doby na opky 6-9 mesiacov kvôli korone aby to nebolo aj dlhšie tak si chod zarezervovať termin

helga9
2. dec 2020

@sabova3 nemôžem si pomôcť - irónia už len kvôli tomu menu Zabavnikova si urobila zábavku

sabova3
2. dec 2020

@helga9 Helga a ty už máš aj termín?

helga9
2. dec 2020

@sabova3 áno koniec januára

katka14
2. dec 2020

@helga9 ale najprv asi potrebujem odporucanie od onkologa, ci? Bola som tam teraz. Objednala som sa na sono na marec. Vtedy bude aj dalsia kontrola a ze dame rec aj o rekonstrukcii

l1plienka
2. dec 2020

Ja som päť mesiacov po rekonštrukcii a som maximálne spokojná,este viac než s mojimi vlastnými,a dakujem panu Bohu a samozrejme aj plastikovi z Martina 👍 že zo takto dobre dopadlo
@katka14 ak budes potrebovať kontakt,posuniem Ti,odporúčanie som nepotrebovala,ale vsetko konzultovali onkolog,plastik aj chirurg,čo mi primárne riešil nádory

helga9
2. dec 2020

@katka14 odomna pýtali odporúčanie od onkológa on sa vlastne podpísal pod to že som ok čo sa týka zdravotného stavu a môžem ísť na rekonštrukciu. Žiadali si sono a mri prsníkov / niektorí dr žiadajú mamo to ako kto/ a onko ma poslal aj na ct či je po roku všetko ciste

katka14
2. dec 2020

@l1plienka aj ty si mala uplnu oboj mastektomiu? A mas umele ci z vlastnych "zdrojov"?

l1plienka
2. dec 2020

@katka14 áno Kati,obojstrannú,nechávali mi len kožu a bradavky,lebo ja som mala karcinóm v hornom kvadrante a ani vo sne by mi nenapadlo,že este budem mat dvojdielne plavky ❤️ 🧜‍♀️

l1plienka
2. dec 2020

@katka14 este dopĺňam,lebo som Ti neodpovedala na otázku-nebrali mi tuk,mam implantáty v takej veľkosti akej boli povodne prsia.

helga9
2. dec 2020

@l1plienka expandery si mala?

helga9
2. dec 2020

@l1plienka a ešte mám otázku máš imploše pod kožou alebo svalom?

l1plienka
2. dec 2020

@helga9 ne,mne to povodne mali robiť pri druhej operacii-bilat.mastektómia ihneď s náhradou,ale že to bola časovo náročná operácia,tak implantáty dávali päť týždňov po opke a pod sval (to si daj aj Ty,ked behavas,to bolo prvé,čo som sa pýtala,kam to vopchat,ked behám). Jedine,čo bol u mna pruser a to dosť veľký realizovalo sa to medzi jednotlivými cyklami chemo 😩