icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

sabova3
9. máj 2019

@helga9 ja mám to isté.muz pracuje v Holandsku,5 týždňov preč, týždeň doma.v zime je aj tri mesiace doma.takze som väčšinou sama.

helga9
9. máj 2019

@sabova3 najhoršie bolo keď mi staršia išla do prvej triedy mi musíme do skoly dochádzať takze menšiu rano budiť obliect aby sme mohli ist do skoly cez zimu katastrofa a poobede ten istý scenár

helga9
9. máj 2019

@sabova3 škoda ze si tak daleko žeby sme dali kávičku snáď keď budeme z toho vonku sa stretneme

helga9
9. máj 2019

@emjee ahoj ak som dobre zachytila informácie tak ty si tu momentálne medzi nami asi najdlhšie s touto diagnózou tak by som sa chcela opytat ohľadom invalidného dôchodku na koľko percent ti uznali? Poberas ho aj teraz? Bola si po nejakom čase znova na komisii? Znížili ti alebo mas stále to iste

emjee
9. máj 2019

@helga9 mam plny invalidny, tento rok by som mala ist na komisiu. ID sa riadi tabulkou, ja som spadala pod 2c

helga9
9. máj 2019

@emjee Diky. Neviem kam sa mam zaradiť podľa biopsie som mala 2b štádium a jednu uzlinu bez mts. Ale prsník mi zrejme vezmú nechajú mi kožu a bradavku. Ze to mam v tesnej blízkosti toho parenchymu co tebe zobrali ale asi to mi nechajú v co teda dúfam. Teraz podľa sona uzlina je Ok ale určite pojde von. Počítam ze opku budem mat na konci júna začiatkom júla potom začnem vybavovať.

romiada
9. máj 2019

@helga9 to fakt? No vidim ze Tebe potom tiež nie je neznamy pojem "slamena vdova" 😉

hyta
9. máj 2019

@romiada Ja tak pracovne, doniesli sme svokrovi jedlo a pobrala som mu prádlo,tak som sa realizovala.😀

romiada
9. máj 2019

@hyta sa staraš o svokra? Tak že navariť, upratať, poprať, ožehliť?
Ja sa obavam že reťazovo nadviažeme opatrovanie. Maly pojde do školky a možme začať s rodičmi...sype sa to z každej strany (aj z mojej aj z mužovej) že rodičom sa zhoršuju už ich problemy a kopi sa to akurat tento rok....jeden dialyza, druhy operacia chrbtice, treti rakovina....

hyta
9. máj 2019

@romiada Áno, starám sa.Rodičov už nemám,tiež sme sa starali.Keď začne byť zle, nikdy neostáva len pri jednom.😠

helga9
9. máj 2019

@romiada no ja som si užila svoje a vzdy sa niečo posralo presne keď nebol doma. Takze keď mne niektorá milá suseda s jedným dieťaťom ktorej muž je o 16 hodine doma každý den a jej mamka je tu nasrata trikrát do týždňa vari jej umýva okna a okope záhradu povedala ze veď este tretie zvládneš a ja sa jej opýtam ze ci jej nejebe tak chudera nechape

helga9
9. máj 2019

@romiada ja uz mam len mamu otec mi umrel v 2010. Neviem kam mam zaklopať mama nato ze ma nad sedemdesiat sa drzi je schopná sa postarať o seba

hyta
9. máj 2019

@helga9 To je fajn, kým to tak ešte ide.Držím palce, nech to mame vydrží ešte dlho.❤

helga9
9. máj 2019

@hyta Diky. mam dvoch súrodencov ale to viem ze keby sa niečo stalo tak musim sa ja postarať aj s tým tak rátam ale nech sa drzí co najdlhšie keď uz niekto ostane nevladny je to aj preňho zle.

hyta
9. máj 2019

@helga9 Prežili sme to tiež, poviem ti úprimne, že ma to dosť poznačilo.No a ako i ty píšeš, tiež to ostalo iba na mňa.

helga9
9. máj 2019

@hyta určite sú to tažké časy zvládnuť to fyzicky aj psychicky ale je to potrebné sú to rodičia

hyta
9. máj 2019

@helga9 Presne tak.

sabova3
9. máj 2019

@helga9 všetko je možné.ked z toho vydeme,tak by bolo fajn sa stretnúť.ved Michalovce nie na konci sveta.

sabova3
9. máj 2019

@sabova3 akurát dnes som stretla moju bývalú poštárku.pted ôsmimi rokmi rakovina prsníka.tak sme hodili reč.pred dvomi rokmi sa jej to vrátilo presne na to isté miesto.tsk jej prsník vzali.no není mi z toho najlepšie.ja viem, že rakovina sa vracia ale nechcem na to myslieť.takze aj také sú prípady.ale prsníky určite dám preč.po takých stretnutiach sa v Tom len utvrdzujem.

helga9
9. máj 2019

@sabova3 mne ho tiež preventívne na sono povedala Dr ze dat prec aj keby sa mi to malo po cheme stratiť úplne co teda tak vyzerá ze sa to stratí ona mi tak odporučila onkolog sa vyjadri az po ct po cheme ale myslim ze nebudem špekulovať a dám ho prec presne kvôli tomu ze co ak sa to tam vráti no budem mat este druhý prsník ale verím ze raz a nikdy viac mam ho hormonálne pozitívny tak snáď keď odstavia vaječníky a tvorbu hormónov sa mi to nevráti. Tiež mam obavy ze sa to vráti a este nie som ani vyliecena no raz darmo nato sa neda nemyslieť ale teraz ma teší ze sa o polovicu zmenšilo a uzlina je v poriadku čítala som veľa príspevkov žien ze im chemo nezabrala a to ti poviem žeby ma piclo keby tie chemo beriem zbytočne. Na margo tých vaječníkov mi povedala Dr na sone ze vaječníky by si ona nechala ale ja som hormonálne pozitív ty nie.

helga9
9. máj 2019

@sabova3 este taká vec pri tej pani aspoň vidno ze je to liecitelne / aj keď liečba je taká ako je/ no vrátilo sa jej to ale zas ju vyliečili. Musíme veriť ze sa nam to nestane nevráti sa to.

sabova3
9. máj 2019

@helga9 presne tak.musime veriť.a k tomu invalidnému dôchodku.ja už ho mám tiež.nad 70 percent.ale neviem na ako dlho.lebo po dvoch rokoch volajú na posudok.a väčšinou ti povedia,že už si vyliečená tak ti ho stiahnu na polovičný .tak uvidím,čo bude.

helga9
9. máj 2019

@sabova3 kedy si začala liečbu a kedy si asi požiadala o invalidný? Ja asi počkám do operácie

sabova3
9. máj 2019

@helga9 liečbu som začala v septembri.a už v januári som mala schválený.ale y mňa to bolo tak,že ja som už poberala polovičný,no a keď prišla do toho ešte táto choroba,tak som požiadala o celý,asi v novembri.

hyta
9. máj 2019

@helga9 Moju kámošku operovali v októbri,no nie prsník, lež plúca.Dala si po operácii žiadosť o ZŤP a invalidný, schválili ho bez problémov, má t na 80% invaliditu.No o rok sa vraj musí hlásiť u posudkového lekára.

emjee
9. máj 2019

ja som si chemosky pred op odbila popri pracovani, na pn som isla az tesne pred op a bola som 10 mesiacov - pred koncom pn som zacala riesit aj id (viac ako rok po prvotnej diagnoze)

helga9
9. máj 2019

@emjee aj ja podám az po opke zatiaľ pri chemo som sa cítila dobre takze pracujem tiež

helga9
9. máj 2019

@emjee este by som sa chcela opytat ty si mala chemo pred aj po opke. Po chemo pred za koľko ta operovali? Myslim mesiac po chemo alebo este skor- neskôr? A potom si zas mala chemo po opke zas nejaký cas na rekonvalescenciu si mala? A potom este rádio po chemo a tam tiež bola nejaká pauza asi.

emjee
9. máj 2019

@helga9 po chemo som mala mesiac pauzu, potom op, potom pauza 6 tyzdnov a opat chemo, potom pauza tiez nejakych 6 tyzdnov a radio

helga9
12. máj 2019

Ženyyyy prajem Vám všetko dobré k dnešnému sviatku

sticker