icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

zuzap33
23. jan 2021

Idete na testovanie? Ja som už bola a našťastie stále negatívna

katenka2
23. jan 2021

@zuzap33 ja pojdem v pondelok alebo v utorok, bo v stredu cestujem do BA na onkologiu na gamagrafiu kosti. Kedze je to dlhe vysetrenie a treba hodne pit, tak asi bude treba aj negativny test, aby som mohla obcas rusko zlozit. Sice mi to nekazali, ale ja som uz taky zodpovedny tvor 😂

nori21
23. jan 2021

Aj ja som bola teraz aj minulý týždeň lebo to pýtal zamestnávateľ,zatiaľ aj ja som negatívna.

helga9
24. jan 2021

My sme boli 3 krát testovaný stále neg.

bubo780
24. jan 2021

Tak dnes je presne rok, co ma v takuto hodinu viezli na operacku.. Rok 2020 bol divoky - celych 366 dni, doslova.. 2.1. som sa dozvedela diagnozu (24.1. opka, 8.2. prva chemo).. A aby ten rok neskoncil ruzovo, 18.12. covid pozitiv - takze prisna karantena (byva s nami aj moja 91r babka).. "Ziadne" vianoce v riadnom termine sa nekonali - vsetko, vratane jedla a darcekov, sme presunuli o tyzden neskor.. Takze sme mali 2v1 - vianoce aj Silvester..
Prosim ta, rok 2021, bud stastnejsi a zdravsi, ako tvoj predchodca.. 🙏🍀💕

l1plienka
26. jan 2021

Dievčatá, čo Vam zaberalo na velmi nízky počet neutrofilov? Leukocyty mam v norme,ale neu strašne nízko. Dakujem ❤️

helga9
26. jan 2021

@l1plienka daj si trikrát denne pyridoxin aspoň týždeň potom znížiť dávku

l1plienka
26. jan 2021

@helga9 no....ten som od chemo ani nevidela,skúsim Dakujem 😘

katka14
28. jan 2021

@bubo780 ahoj bubo. U mna skoro detto. November 2019 diagnoza. Januar az maj 2020 chemo. Jun opka. August oziare. Oktober dalsia opka plus covid. Z nemocky rovno do hniezda corony. Vianoce uz krajsie. V kruhu rodiny aj ked bez sestry. Hranice zavrete. Rovnako ako 2 okruhle oslavy. Vlastne 3. Mama, sestra i dcerka. 70, 40 a 10. Cakame na uvolnenie hranic a bude riadny mejdan.a aby toho nebolo malo, predali sme byt kupili dom a momentalne sme v podnajme v brutal retro byte.... kedy vsetko toto skonči

katka14
28. jan 2021

Dievcence ktore ste po obojmastektomii. Co pouzivate na rany? Tie moje vyzeraju strasne. Strana kde bol nador je pekne zavreta i zahojena. Bol tam oziar. Druha strana priserna. Neviem si predstavit ako mi z tohto raz niekto vymodeluje nahradne prsia. Ak vobec ... 😢

helga9
28. jan 2021

@katka14 ahoj ja som používala gél Rystora jazvu mám krasnu a to mám problém s keloidom. Čo odporúčam fakt každý večer masírovať s olejom ja používam arganovy. A vydržať ale poctivo masírovať. Pri rekonštrukcii jazvu opraví nemaj strach to je bežne.

l1plienka
29. jan 2021

@katka14 Kati aj ja som mala jazvy jak robocop,dávala som si silkyderm a masírovala soľou a krémom dr nona,potom ked mi dávali výplne,tak plastik to pekne skorigoval,jasne,že tie jazvy sú viditeľne,ale uz to nie je taka katastrofa

anvien
29. jan 2021

Zdravim. Som po 4 chemo a posledne 2 som akasi oliata. Docetaxel s cfe dostavam i dithoaden mam. I akynzeo a doslova aj dexametazon ale akosi som nafuknuta. Strasne ma smadi vypijem aj 3 ci 4litre denne tekutin co nepocitam polievku a ine a cukor mi vysiel vyssie nez 7,5 pred chemo. Som ako balon.. Nemate nejake rady co by mohlo pomoct? Spominala som na onko tak cukor sa uvidi, na zapchu ci pocit opuchu mam lactulozu prehanadlo ale inak nic :( este ma cakanu 2 chemo a potom oziare ale i tak tie dni som ako tehotna a strasne ma vsade tlaci :( dakujem za rady

jankastraza
29. jan 2021

@katka14 ahoj Katka,to ma mrzi,ze sa to nehoji moc pekne,ja som sice nemala ziadny problem a hned sa mi to,ale ja som si na odporucanie bab tu u nas natierala tymto Bio oilom a vsetko tip top,drzim palce

jankastraza
29. jan 2021

@anvien ahojky no ja som mala Docetaxol, Herceptin,Perjetu a vsetky tie steroidy ten dexametazon je masaker fuj vdaka nemu sice nezvracias a pod ale ja som hlavne na ten sa nikdy netesila,ja som praveze pocas tej liecby chudla pretoze mi nechutilo jest,ale osobne si myslim ze to mas zo steroidov,ale odporucila by som ti jednoznacne to povedat dr co najskor nech ti nejako ulavia,zda sa mi ze aj moc vela pijes, urcite volaj nech ti poradia a potom napis,drzim palce 💗

anvien
29. jan 2021

@jankastraza uz som doktorke spominala ze pijem vela vraj je to z chemo take to susenie a smad ale ked nepijem zase mam doslova usta ako susenu slivku, tecie mi z nosa krv aj 2 tyzdne tiez vie lekarka, spominala som minule ze so nemohla ani na velku ist cez tyzden tak mi dala prehanadlo ale inak nic viac. :(

jankastraza
29. jan 2021

@anvien aha, tak to potom ano, veru radsej pit viac ako menej, ja som zase nemohla nic do seba dostat,doslovne som sa musela poctivo premahat,byvala som na pokraji dehydratacie.. ano, vela som citala,ze zienkam hodne tecie z tejto liecby krv z nosa,to vsetko casom prejde, uz len vydrrrrz a uz mas potom len 2 ,viem,lahko sa to pise,ale viem ako sa citis,ja uz na to len spominam a citim sa uz normalne ,a mas aj herceptin aj perjetu,ci len herceptin?

midori123
29. jan 2021

@anvien ahoj, mna viac ako samotne chemo, odpalil dexametazon. Mala som alergicku reakciu pri podani druhej davky Taxolu, tak odvtedy som musela vzdy pred chemoskou zjest tabletkovy dexametazon 20mg vecer o 18.00 hod a druhy o 24.00 hod. A pred chemom mi ho este aj pichli do zily. Mala som tych Taxolov dokopy 12, ale jedla som ho od tretieho taxolu. Tak si vies predstavit, kolko som pojedla a kolko do mna napumpovali. Nehovoriac o tom, ze hadam 4-5 krat sa stalo, ze ja som tie davky vecer poctivo zjedla a na druhy den som mala zle vysledky z krvi a chemo som aj tak nedostala. Co sa tyka cukru, cely cas sa drzal na hranici 10,5 az 11. Dr neriesila, vzdy skonstatovala, ze to ma na svedomi Dexik a upravi sa to same po vysadeni. Mala pravdu. Co bol u mna ale uplne najvacsi problem, a aj dodnes je, je akne. Po 6 davke, som skoncila u onkodermatologa, pretoze som mala na tvari, na krku, na ocnych vieckach, na oboci, v usiach a aj vo ,,vlasoch”, snad odhadom aj 60-70 strasnych vyraziek! To bolo nieco strasne! Vyfasovala som kortikoidnu mast na tvar, a este jednu na oci. Chvilu pomohlo, ale potom sa to akne stalo asi rezistentne, a nezaberalo uz vobec nic.
Posledny dexik do mna stiekol 10.8.2020 a dodnes sa s akne trapim.
Nie je uz nastastie az take strasne, ale nepresiel jeden jediny den, aby som nevytlacila pocas dna aspon 5-6 typickych dexikovskych vyraziek. Obcas uz stracam nadej, ze budem mat raz plet taku ako predtym.
Teba cakaju uz ,,iba dve”, tak ti drzim palce, aby si to zvladla co najlepsie.🙏😊

helga9
29. jan 2021

@anvien tiež som bola trochu akoby naliata alebo pripuchnuta neviem akoby som to definovala ale tak zhruba mesiac po skončení chema sa to stratilo.

anvien
30. jan 2021

@jankastraza snazim sa vydrzat al ked ide do tohjo stavu kedy mi bude tiect krv z nosa doslova ma. Boli hlava a cele dni v nose mat nieco jr na porazenie ale ide to, najhorsie to je ked mi steka krv do priedusiek vtedy kaslem ale davam. A co mam z chemo este k tomu tie nazvy si ja akosineviem zapamatat ale idem.opisat
@midori123
Inak tieto uzasne vyrazky a tukove vaky ci ine dobaky mam riadne a citim sa ako z hororu a veru mam ich po celej hlave aj tvary a vyzeram no otrasne. Ja som si doma robila domacu pletovku ak chces poviem ti co dat a mozno kus zmierni.

Lieky: pred chemo bud prednison 2x 2 tablety pred chemo alebo teraz dexametazon tiez 2tbl 2x pred chemo k tomu helicid a zenaro od alergie ten potom taham dalej
Infuzky dexamed 16, quamatel, dithiaden do zily a akynzeo zjest
Hlavne infuzky docetaxel 130mg a cfa 1000mg
Po chemo dexametazon 2tbl 3x aspon po 12hod s helicidom.

@helga9 dufam ze bude ok lebo sa citi akoby ma doslova prepchali a tlaci to vsade, ani jest ani pit a ked zjem tak ma napne doslova ako krmna hus.

helga9
30. jan 2021

@anvien uff tak to ťa napchávajú fakt všetkým možným je toho na telo veľa ja som toho až toľkoto nemala. Aj pupaky som mala ale po cheme vyšli tak 4-5 na tvári a strašne boleli natierala som ich strašne na hrubo antibakteriálnou tycinkou a to mi pomohlo. Posielam ti foto kupujem v DM drogérii pár EUR stojí ale mne veľmi pomohla.

jankastraza
30. jan 2021

@anvien dobre ranko a teda tebe Herceptin - Trastuzumab nedavaju? Vidim ze Docetaxol,ja som myslela ze to je standard s Herceptinom,ja som nebrala nic z toho co pises,iba ten Docetaxol a dexametazon,a Perjetu,tak asi preto ma nenalialo a nevyhadzalo ,uz si vydrzala to najhorsie,uz iba 2 a budes sa regenerovat,moc ti drzim palce 💕

helga9
30. jan 2021

@jankastraza docetaxol je štandardná chemo nemusíš mat her2

anvien
30. jan 2021

@helga9 dakujem za foto pozriem sa na to 🙂
Ved to ze strasne vela ale kedze mam triple tak uvidim co bude dalej. Este oziare mam mat ale netusim este ani kolko :D to na porazenie.
Ale musim poklopkat ze teraz som pila vodu takcca min 2 litre denne pred chemo aj teraz idem strasne do 3,5l za den lebo ma strasne susi, okrem ineho si davam nie len vodu ale kustik i caju, ale vcera vecer som skusila chilli klasicku omacku a musim povedat, ze som nestratila az tak velmi chut, tak uvidime jak dalsie dni dopadnu, lebo minule chemo som bola odpisana od 3 dna s chutou. Inak chilli mi pomaha i pri napinani na vracanie a travini 🙂

anvien
30. jan 2021

@jankastraza ja som triple negative cize asi netreba. Ja som taka akoby som povedala- co mi naznacuju uz z genetiky i u onko ze taka do buducna rizikova kedze toto je moja druha rakovina cize som zvedava.
Inak sestricka dosla ku mne a sme sa zakecali a mi potom akosi vyklzlo ze som uzmala hodgkina pred 11 rokmi a sme sa so sestrickou spoznali a pokecali len potom. Dosl a vraj kdesina seminaroch hovorili ze tie cervene chemo co som brala po dlllhom case moze aj nemusí vyvolať nar prsnik alebo leukemiu. Tak ma potesila ze konec. Bola som nagnetike tak uvidim co vyjde

jankastraza
30. jan 2021

@helga9 ahaa,to som nevedela 🧐 neviem preco som si myslela ze pre hormon+ 💕

jankastraza
30. jan 2021

@anvien no parada,ano cervena je svinucha,aj is som ju mala,myslim ze je to najagresivnejsia ale aj velmi uspesna chemo,red devil 😕😊ja mam genetiku,som brca2,mamina mala rak vajecnikov a prsnika pred 3 r tiez triple negative,teraz je uz fit a zatial cista..ona tiez brca2,potom starka bola brca1,ja som triple+ ,kvoli genu som radsej podstupila preventativnu obojstrannu mastektomiu a idem dat vajecniky von asi tak do 2 tt,cakam. Je mi luto ze uz musis po 2 X toto podstupit 💗

helga9
30. jan 2021

@anvien nech to znie akokoľvek nejedz cely deň pred podaním chemo to myslím úplne vážne jednak ti bude menej zle a pri hladovke sa aktivujú biele krvinky. Len pi deň pred chemo voda to jasne a skus zelený čaj v deň chemo to iste max chrumkaj tyčinky

anvien
30. jan 2021

@jankastraza drzim palce mas dost toho. Ja som zvedava na moje vysledky ale si pockam min pol roka :D nevadi aj tak nic nepomôže len do istoty kedze mam dceru.
Daj vedieť ako ti je potom :*

@helga9 akynzeo pomaha celko len teraz uz kus divne inak v pohode este ma nenaplo velmi len divne pocity. Akurat ta chut nic moc ale to bude ok. Len to te som jak balon na prasknutie mi ide na nervy kedze vsetko je take natiskane vo mne.
Dala som si cajik z brezy tak uvidime ci kustik vodu spustim. Sak kde to za 4cykli 4kg hore salenota.

zuzap33
30. jan 2021

@anvien cukor ti vyskočil z Prednisonu, od toho ta aj smädi. Mňa po 6. Dokonca poslali na diabetologiu, mala som cukor 9,6. Po teste dr povedal, že to je od Prednisonu, od toho aj to nalievanie.