icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

hracka123
12. feb 2021

@l1plienka ja by som sa nedala ale to je na tebe

zuzap33
12. feb 2021

@ira25 ahoj, som rada, že si sa ozvala

ira25
13. feb 2021

@zuzap33 ahoj,no aj som na teba myslela,že ti zavolám, keďže som znovu nakukla do diskusií , že ako sa vám darí ,no ty tiež nepísala,no je pravda,že som nechcela sa preluskat celú dvojmesačnú,tak som pozrela cca dvoj týždňové a preto som dala za pravdu Helke,že nejak diskusia ztichla čo som tu nechodila.
Inak si v rámci našej diagnózy ok?

ira25
13. feb 2021

@l1plienka nie nedávajú sa očkovať, musí byť dva týždne odstup.

hracka123
14. feb 2021

Krásneho Valentína dievčatá 💖💖💗💗💗💗

zuzap33
14. feb 2021

@hracka123 a môj starší má dnes 15 rokov 🍾

katenka2
14. feb 2021

@zuzap33 tak nech všetko naj oslávi aj s obomi rodičmi tiež o 30-35 rokov 😉🤗🙏!

ira25
14. feb 2021

@zuzap33 tak sa pripájam ku gratulácii a o ďalších 15 už budeš oslavovať a zároveň bláznit sa s vnúčatami 🥂

helga9
14. feb 2021

@zuzap33 vsetko naj prajem

ira25
18. feb 2021

Dievčatá mám zvýšené pečeňové testy ....ma to súvis s Tamoxifenu?

l1plienka
18. feb 2021

@ira25 ja mam o hodné zvýšené viaceré pečeňové aj S-ALT, aj S-AST, aj S-ALP a vravel mi onko,že je to kombinácia tamoxifen a zoladexu

ira25
18. feb 2021

@l1plienka ďakujem, takže predsa len sa na tých zvýšených pečeňových testov podpísal aj Tamoxifen.
Chcela som , že si nasadím pestrec mariánsky,no dočítala som sa, že pri rakovine prsníka nie je vhodný,lebo obsahuje estrogén.
A čo ti dr.poradila na regeneráciu pečene?
Zrejme nič ako moja a či?

l1plienka
18. feb 2021

@ira25 ja mam drveny pestrec,pýtala som sa priamo na to a este sám onko mi povedal,že pri takých light zvýšených stačí práve pestrec aj caj a mam aj kvapky diocchi na pečeň (ale tie užívam len vtedy,ked nezabudnem a väčšinou zabudnem)

ira25
18. feb 2021

@l1plienka lenže ja mám obavy, keďže pri rakovine prsníka na podklade hormonálnych receptorov nie je vhodný,tak hľadám ni čo iné.... zatiaľ kurkuma,selén,zinok,vit d a probiotiká.

katenka2
18. feb 2021

@ira25
@l1plienka
dievcence, mne obvodny lekar uz daaaavno radil Lipovitan. Uzivala som ho dlllllho /niekolko rokov - len 1-2 tabl.denne/, teraz mam pauzu, lebo uzivam vselico ine, tak nech to zas neprehanam. Vysledky pecene sa rychlo a krasne upravili. Avsak pozerala som, obsahuje aj B12. Tak som sa pytala na onkologii, a tam mi zas povedali, ze take bezne mnozstva nemozu ublizit.... Tak si vyberte🙄

nori21
18. feb 2021

Ja beriem Lagosu,mne sa zvýšili počas chemo a veľmi pomaly idú dolu,teraz mám niektoré hodnoty už na norme a niektoré sa blížia k norme,a to chemo som ukončila v dec.2019 ale beriem aj tamoxifen.

ira25
18. feb 2021

@nori21 lagosa je zrejmé na predpis, voľné
nekúpim však?To je tiež pestrec?

ira25
18. feb 2021

@katenka2 ja som brala dosť vysoké dávky vit. D.... možno sa aj to podpísalo aj s tamoxifenom na pečení,však všetko prechádza cez ňu...filter

helga9
18. feb 2021

@ira25 ja beriem tiež D vitamín vyššie dávky už dlhodobejšie a zitazonium beriem rok zatiaľ pecenovky boli ok

ira25
18. feb 2021

@helga9 tak ale niečo sa už len podpísalo na zvýšené pečeňových testov.... že by stres a nedostatok spánku?
No ja brala dlhodobo 5000 D a nám v krvi namerané 133,síce neviem hranice,ale najnižšia je 75 a to som nikdy nedosiahla až teraz a vraj prsník potrebuje vyššie dávky vit.D.
Berieš okrem vit. D aj iné doplnky?

helga9
18. feb 2021

@ira25 beriem D3+Calcium to je spolu v tabletke a K2/čítala som že decko sa dobre nevyužije pokial sa neberie s K2/. Beriem magnezium kvôli cvičeniu a sem tam si hodím lipozomalne céčko. A užívam znovu aj penoxal brala som ho počas chemo ale mal by sa aj preventívne no čaká ma operácia takze som ho asi pred mesiacom nasadila zas že je dobrý aj na pooperačné stavy.

ira25
18. feb 2021

@helga9 prosím a ten penoxal objednávas, alebo kúpiš ho normálne v lekárni?
K2 sa nemá brať spolu s vápnik? Takže ho dokúpim...ja beriem ešte zinok,selén a to C.
V popise mamografiu mám divný popis, samé nálezy....nevyznám sa.

helga9
18. feb 2021

@ira25 penoxal objednávam cez internet. Ideál je brat spolu D3 +K2+ vápnik tak to spolu aj užívam. Pošli ten mamograf možno sa z toho vysomarim

anvien
18. feb 2021

Zdravim krasky... Mam Otazocku ohladom oziarov :D oblecena ci naha? Kovove asi veci zo seba prec? Lambada podprsenka moze byt? Nechce sa mi potom jak blbcovi tam saskovat :D. A sice mam este dobre mozno i 2 mesiace pres oziarmi ale tak budem. Musiet pospekulovat s tymi podprsenkami lambadami a mozno si aj usijem tak nech mam cas 🙂 vdaka za odpovede

helga9
18. feb 2021

@anvien ahoj do pól pása musis byt naha

hracka123
18. feb 2021

@anvien ahoooooj podprsenka na nič do pol pása nahučka

anvien
18. feb 2021

@helga9
@hracka123

ta super sa tesim :D heh
A popaleninky sa objavuju mam doma sprej s kys hyaluronovou budem moct davat?

helga9
18. feb 2021

@anvien nemusí ti byt nič to každý inak ja som nemala žiadne popáleniny ani nič take trooosku ale to fakt len trosku som mala cervensiu kozu na kľúčnej kosti tam to zvykne lebo na tej kosti je len koža a malo tuku

hracka123
18. feb 2021

@anvien ako Helgicka vraví nemusí ty byť nič 👍ja som mala trochu spalenu kožu ale trepala som na seba aviril a krém radiocare😁😁😁

anvien
19. feb 2021

@hracka123
@helga9
Ja idem na dolny sektor prsnika tak Uvidime. Wste doteraz od začiatku novembra co som operaciu mala mam okolo bradavky akoby modrinu a boli to kustik i cirlive je to ak sa dotknem a posunulo sa to. Lekarovi som. Ukazovala ale vraj farbivo no neviem... Na ct nic nepopisali. Ale citim inak tiw nervy tam su porezane a to modre skor ako stala modria.. Tak co a tym spravi radio uvidime.
Dakujem za rady 🙂
Ja som si kupila na ranu pooperacii cicatridina som davala asi 3dni uvidim jak teraz