icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

katenka2
19. máj 2021

@ira25 Irenka, ja si pirulu este vecer postavim vedla hrnčeka na kavu, aby som rano nezabudla. Je to jedina cesta pre mna 😂. A uz som zaockovana 1.davkou Pfizeru, lebo vidim, ze ten Sputnik sa u nas nerozhybe. Bola som v pondelok, zatial vsetko OK, ziadne problemy, bolesti, ani unava.

ira25
19. máj 2021

@katenka2 Katka,ja mám upozornenie v mobile, lenže stále má niečo vyruši,odbehnem a podobne a až večer prídem na to, že som ráno nevzala.
Ja mám ich pri posteli aj s tabletkami na štítnu žľazu....ono by to bolo jednoduchšie keby som ich mohla zobrať spolu a tým pádom by sa mi to nestalo....ja zoberiem najskôr na štítnu žľazu a hodinu Tamoxifen.
Zrejme nemôžem zobrať teraz aj tabletku z rána spolu s večernou a či?

ira25
19. máj 2021

@katenka2 takže si sa rozhodla zaočkovať.
Nakoniec už budem z vás len ja nezaockovana😂

katenka2
19. máj 2021

@ira25 2 naraz radšej nie

katenka2
19. máj 2021

@ira25 a určite aj Helga 😉

hracka123
19. máj 2021

@ira25 ahoj moja ani ja som ešte neockovana neboj. No a mne onko povedala ze keď zabudnem mam ďalej normálne pokračovať užívať. 🥰🥰🥰

ira25
20. máj 2021

@hracka123 ďakujem ❤️ musím sa onko na kontrole, ktoru mám už čoskoro na to opýtať či keď sem tam nezoberiem ovplyvňuje liečbu.
Ono keby som mala len ten jeden liek tak by som zrejme nezabudla ho užiť,ale mám aj na štítnu žľazu, na srdce,tak kým sa to berie osobitne,tak sa to stane aj keď menej ako zo začiatku.

A snažím sa brať v rovnakú hodinu a preto mám pripomienku v telefóne a vidíš aj tak sa stane.
Ty sa máš ako....no tak nie som sama nezaockovana a nejak sa ani do toho nehrniem.

zuzap33
20. máj 2021

@ira25 ja beriem s súčasnosti 20 tabletiek denne. Treba si nejak urobiť postup, ráno, pred raňajkami, po, po obede, večer. Aj mne sa stalo, že som si nebola istá, či som zobrala Letrozol alebo nie. Napríklad na skrinke pri telke mám lieky čo na večer. Mám blister na jednej strane a ak zoberiem, tak ho otočím. Pomôcka, že som zobrala. A už som tiež zaočkovana

ira25
20. máj 2021

@zuzap33 Ahoj Zuzka,no áno však to že postup som si urobila... ešte aj primomienka v telefóne,ale aj tak stane sa mi,že ráno Tamoxifen nezoberiem a stavali sa mi, že miesto Tamoxifenu som ráno vzala na dvakrát tabletku na štítnu žľazu až keď som prehĺta tak mi tuklo čo som zobrala...teraz sa mi to nestáva,ale ráno sa zarozpravam,lebo kontrola od syna, švagriná a brat, takže popritom zvoní budík v telefóne a áno dohovorim a dám tabletku,no zase niečo do toho skočí a ja od decembra mám zlú pamäť takže mi to vypadne ,kľudne sa naranajkujem,idem na nákup,upratujem varím a vôbec mi netukne , že som Tamoxifen nezobrala až večer.
No moja , berieš viacej liekov ako ja.
Ja som si vysadila lieky na cholesterol, že aby som toľko nebrala a dala si vitamíny, ktoré tiež zoberiem ako kedy,ale to ma zase netrápi.
Ako hovorím už ostanem asi sama nezaockovana....som tu sama a ak budem mať silnú reakciu,tak mi nebude mať kto ani vodu podať, však neviem ako moje telo zareaguje, napríklad moja suseda po druhej dávke Pfizerom sa dostala do nemocnice,ale nie som proti očkovaniu,naopak zrejme iná cesta nie je ako sa zbaviť toho vírusu.

helga9
20. máj 2021

@ira25 ahoj Irenka no nie som dr takze keď pôjdeš ku onko sa opýtaj ale liečivo je dané 20 mg na deň takze ak zoberieš 2 naraz nemalo by to vadiť lebo tamox je aj 20 mg a berie sa jedna tabletka ten 10 mg sa berie kvôli lepšej znášanlivosti. Ja sa chcem pobaviť s onko či neprejdem už na letrozol ak nie tak si dám tamox 20 mg lebo som naň už zvyknutá a bude len jedna tabletka. Tak skus u onko aj ty žeby si brala jednu 20 mg dávku.

ira25
20. máj 2021

@helga9 ahoj, vidíš to je dobrý nápad to by som mohla nakoľko mne Tamoxifen vyhovuje,žiadne bolesti kostí ako píšu po letrozole a po Tom druhom Tamoxifene( nespomeniem si na názov) ale gynekológ mi odobril tento,že je najlepší a môžem poďakovať svojej onko,že mi dala práve tento tak nemienim meniť keďže mi nič nerobí a je potešiteľné,že som z neho po roku nepribrala a bála som sa bolesti kĺbov...však stačí mi moja koksatroza.
Moju známu po letrozole bolia kĺby aj pribrala,chce popýtať zmenu hormónu ,ale zrejme aj to je individuálne.
Helka a kedy sa berie Tamoxifen 20,mne by vyhovoval na večer,lebo večernú dávku som ešte nevynechala tak ako ráno.

helga9
20. máj 2021

@ira25 podľa mna kedy chceš keď ti vyhovuje večer dáš si večer. Aj mne sa už stalo asi dvakrát že som zabudla zobrať

nori21
20. máj 2021

Ja beriem 20 mg tamoxifen a raz denne.

ira25
20. máj 2021

@nori21 berieš Tamoxifen,alebo zitazium,ak správne to píšem,tiež je to Tamoxifen a je jedno kedy zoberiem?tak ak ráno zabudnem večer môžem dať dva...musím sa opýtať onko, lebo mi to lezie na nervy.

zuzap33
20. máj 2021

@ira25 no Letrozol a bolesti kostí.... Viem o tom svoje

ira25
20. máj 2021

@zuzap33 😓😰

nori21
20. máj 2021

@ira25 už sa stalo, že tamoxifen nemali a dali zitazonium, ja to beriem večer

adrika762
21. máj 2021

@zuzap33 Ahoj, chcem sa opýtať na Letrozol, zmenili mi ho z Tamoxifenu , a čítam že sú z toho bolesti klbov? No beriem len týždeň, tak som zvedavá ako bude namňa pôsobiť, a dúfam že nepriberiem.

zuzap33
21. máj 2021

@adrika762 ja nepriberam, ale kosti bolia fajne a to nielen kĺby. Spôsobuje aj osteoporózu. Beriem ho od januára. Myslím, že priberanie v mojom štádiu už veľmi neriešim

jankastraza
22. máj 2021

@adrika762 ahoj ja beriem Letrozol uz rok a bolia klby,kosti vnoci,ked som v pokoji,aj cez den,pocas brania tychto liekov musi byt zena fyzicky aktivna,inak by trpela,ked sa hybes,je to ok,ako Zuzka pisala,sposobuje osteoporozosu,preto musis brat calcium vysoke davky a vit D,a u nas kde som ja v Uk davaju kazdej zene bud infuzky kyseliny Zoleandric kaz 6 mes pocas 3 r ,alebo v tabletkovej forme kazdy den,alebo injekcne tusim raz do tyzdna- to uz som si neni ista..klinicke studie a este iny vyskum v Usa potvrdili ze tiez okrem osteoporozy zabranuju aj navratu rak do kosti.. Letrozol je sviniar ale je najlepsi v prevencii navratu rakoviny a taktiez zienky kt odmietli chemo Al nemohli podstupit,tak tym Letrozol znicil tumor- zabil rak.bunky,vela hra rolu tvoj pristup,ako sa k tomu postavis.. vsetko je v hlave..drzim palce 💕

zuzap33
22. máj 2021

@jankastraza ja tiež beriem vápnik a vit. D skoro každý deň. A áno najlepší je pohyb, po prechádzkach sú bolesti menšie. Ale čo už keď mám sedavu prácu pri PC. Letrozol je malá, ale účinna tabletka v boji proti rakovine. Ja to tiež beriem pri liečbe na mety. A hlava robí strašne veľa....

adrika762
22. máj 2021

@jankastraza žienky ďakujem za info, tak určite to zvládnem 🥰

jankastraza
23. máj 2021

@zuzap33 presne tak Zuzi!

jankastraza
23. máj 2021

@adrika762 jasne,ze to zvladnes ☺👍

lucmirka124
24. máj 2021

Zienky moje ja sa chcem spytat ci je to normalme. V tych papieroch ( priznaky po chemo) je ze teplota tie prve 1-3 dni po davke. No ja to mam asi takto... prve 1-4 dni som KO ledva vnimam, sem tam ma nadrapuje vracat.dakedy sa da dakedy nie.slabost, spavost. Nejde mi vsak do hlavy ta teplota moja. Chytam ich po 2,5tyzdni od davky chemo.opakuje sa mi to teraz vlastne 2x.zajtra krv, v stredu chemo. Bojim sa povedat ze mam teploty. No krv bola aj minule na tych teplotach ok.teplotujem 38,5 druhy den.dakujem❤️🌸🌺🌷🍀

katenka2
24. máj 2021

@lucmirka124 uff, to je dosť vysoká teplota. Niečo naznačuje, hoci netuším čo. Ja by som to lekárke radšej povedala...

helga9
24. máj 2021

@lucmirka124 odporucam volať dr aby si náhodou nedostala sepsu

lucmirka124
24. máj 2021

@helga9 mne to pride ze sa mito vtele rozklada cele 2 tyzdne a potom takto reagujem. Nechapem. Presne to iste. Nie prve dni teplota po davke chemo ale po 2,5 tyzdni,

jankastraza
24. máj 2021

@lucmirka124 aj ja suhlasim s dievcatami, urcite to treba povedat dr, ja nechcem strasit,ale ja som mala pocas chemo teplotu 37.6 a ups o par hodin sepsa,moze sa to rychlo zvrhnut,teplota pocas chemo je nebezpecna ,netreba vymyslat a ospravedlnovat si to vselijakymi vysvetleniami..treba im dat vediet, vzdy ked teplota stupne nad 37.5 treba volat,teda aspon mne tak bolo povedane a zachranilo mi to zivot..neutropenia velmi rychlo narobi zle..

katenka2
Autor odpoveď zmazal