icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

lucmirka124
Autor odpoveď zmazal
zuzap33
26. máj 2021

@lucmirka124 boli ste aj na ožarovanie? Také niečo som po opke nemala. Až po oziari ostalo presne také červené, ale už vybledlo

zuzap33
26. máj 2021

@lucmirka124 ja by išla na pohotovosť

hracka123
26. máj 2021

@lucmirka124 smer pohotovosť to co zapálené

hracka123
26. máj 2021

@hracka123 a horúčky ešte máš

l1plienka
26. máj 2021

@lucmirka124 Fuha,no ja by som išla kvôli vlastnej istote na pohotovosť,príp ráno onko. mne sa po chemo zapálil operovaný prsník (mala som tri a trikrát som mala zápal) palilo to, pulzovalo a vždy mi vyletela teplota nad 38,takze počas chemo som mala vždy antibiotiká. Velmi držím palce 💪

jankastraza
26. máj 2021

@lucmirka124 ahoj jezis chudiatko ,okamzite na pohotovost a kontaktovat svoju onko,drzim palce,potom nam napis ,predsa ta teplota nieco napovedala..
Helka @helga co na to vravis?

lucmirka124
26. máj 2021

@jankastraza moja dr povedala onko ze proste mam aj ine zavazne dg mozem teplotovat trochu, nevidela to ako zavazny problem, len videla ze som zoslabnuta uz viac, krv bola zo vcera praveze ok.pustili sme teda 3 davku, dosla som domov zlozilama zimnica 38,7 horucka no triaslo so mnou hrozne.dala som ibalgin. Zaspala.No ked som sa sla z upoteneho prezliect toto uz bolo takto nafigu🤦‍♀️ Bojim sa jezis.ale sama vidim ze daco neni dobre😢😢nejde mi to do hlavy neni to horuce na dotyk neboli,tie prve 2 chemo to takto nevyzeralo,no po tej 3 dnesnej toto. Na oziare nechodim.zatial.

lucmirka124
26. máj 2021

@hracka123 ano, daco nebude dobre. Pride mi ze sa to zapalilo vsak?

ira25
26. máj 2021

@lucmirka124 lenže s tou teplotou treba okamžite na onkológiu...už tá napovedá,že je zápal a s tým neradno si zahrávať... nečakaj choď hoci na interné.

jankastraza
26. máj 2021

@lucmirka124 pocuvaj svoj vnutorny pocit, ked ty sama citis,ze to neni v poriadku,tlac na nich, musia ta vidiet a ti daju antibiotika, som zhrozena,ze ti vobec dali chemo,ale ja nie som dr,takze oni musia vediet,co robia..to je jedno,ci mas ine diagnozy,ci nemas, platia vseobecne prisne pravidla pre vsetkych pacientov, ked je chemo, a stupne teplota nad 37.5 okamzite to treba riesit v nemocnici , moze byt neutropenia,sepsa,to sa moze stat z polhodiny na polhodinu. Toto mas zapalene, neboj sa,ked ti daju atb,ulavi sa ti a bude dobre! Drzim palce! Ja viem,ze toto nemozem porovnavat,pretoze ja nie som na Slovensku,ale u nas v takychto pripadoch zostane pacientka v nemocnici niekolko dni pre istotu

ira25
26. máj 2021

@jankastraza presne u nás upozornia, že ak teplotu ked berieš chemo musí sa hlásiť ihneď na onkológii a cez víkend na internom.

lucmirka124
26. máj 2021

@jankastraza vies moja ja mam aj ti cysticku fibrozu, to je moja geneticky vazna dg, vsetky lieky mi nehali. No rano to takto vobec nevyzeralo to by zas dr krivdila. Vsak sa so mnou hodinu rozpravala a riesili co dalej. Ci teda pokracovat alebo stopnut. Ja som sa aj velmi na tych chemo rozkaslala vsetko mi to rozpusta, aj z toho je org KO. Pojdem pytat atb. Vsak ona mi dnes 3 druhy liekov popisala aby ma v kuse nenadrapovalo vracat. Ze taknezvladam fungovat

ira25
26. máj 2021

Dievčatá mňa už porazí,ráno prišla kamoška tak som budik vypla že potom zoberiem,tak som zabudla bežala som na cintorín a teraz pozerám,že zase sombezobrala Tamoxifen....beriem večer o 9... čo zobrať aj ranajsu dávku...o týždeň kontrola tak sa opýtam,no mám obavu,že či to vynechanie sa nepodpíše na liečbe....aj vy máte stresy keď sa blíži kontrola?

jankastraza
26. máj 2021

@lucmirka124 ano rozumiem, tak teda ako vravis, informuj ich o tom zacervenani,to musia vediet, neboj sa, urcite ti pomozu,len im to musis povedat..neviem, ci musia nehat nejaky cas odstup medzi atb a chemo,oni uz vedia a potom nam pis,co ti povedali, vela pi a oddychuj, to bude reakcia,je toho predsa vela,ale bude dobre neboj, a ktoru chemo ti nasadili? uz beries Docetaxol?

jankastraza
26. máj 2021

@ira25 Inka, to sa nemozes takto stresovat,ked zabudnes,zabudnes, to vobec jedna tabletka nevadi a aj ked sa to stane viackrat.. ja som napriklad uz viac raz citala na tych diskusiach co chodim usa a Uk,ze niektore zienky beru dokonca tak,ze iba 3x v tyzdni a 4dni,neberu nic,pretoze maju hrozostrasne vedlaj.ucinky z hormonalky,ci uz tamoxifen, ci uz letrozol a pod,takze to nevadi Inka

ira25
26. máj 2021

@jankastraza ďakujem ❤️,no štve ma to.
Mne teda Tamoxifen vôbec nič nerobí ak neberiem do úvahy extrémne padanie vlasov....tiež je otázne ako sa podpísal na maternici a vaječníkov,to musím ísť navštíviť gyndu po roku liečby.

lucmirka124
26. máj 2021

@jankastraza moja toto mi dali. Vyznas sa v tom? Mala som 2 druhy rakoviny hormonalnych nadoroch v tom co vybrali ,ak som ich vtedy dobre pochopila.

jankastraza
26. máj 2021

@lucmirka124 ano asi rozumiem,a ked skoncis chemo,bude radioterapia a hormonalka,a kolko uzlin ti brali? Neboj to zvladnes,my co sme tu baby to uz mame za sebou ❤niektore z nas mali este navyse Herceptin biologicku rok extra

lucmirka124
26. máj 2021

@jankastraza uzliny mi vybrali 4, tej prvej bola metastaza tak vxbrali dalsie 3 a tam uz nebolo.prosim ta tie lieky chemo mi dali , ze Dobre? Najprv mi prsnik vzali , a potom dali chemo. Bo doktor sa bal ze so svojou dg (CF) by tazsiu chemo nezvladala.a ze po operacii by sa mohla naordinovat lahsia chemo.nakoniec sa, ale prislo nato, ze nie jeden druh, ale 2 druhy nadoru tam. Doktor mi hned povedal Lucka, este dobre, ze sme vzali vsetko otom druhom tie biopsie , sona, nic nenasvedcovali.velmi ti dakujem, za podporu, aj ze si mi vysvetlila. Ja sa v tomto len ucim, nevyznam sa.

hracka123
26. máj 2021

@lucmirka124 bola si na tej pohotovosti nečakaj choď

helga9
26. máj 2021

@lucmirka124 ahoj opka bola pred dvomi mesiacmi rádio si ešte nemala a takto ti to očervenelo? Máš to červene len od dneska? Či to bolo aj predtým červene?

helga9
26. máj 2021

@ira25 ahoj Irenka ja som dnes bola na gynde po roku na preventivke. Beriem vyše roka tamoxifen. Tiež som bola veľmi zvedavá že či mi to niečo robí. Lebo som rozmýšľala nad tým už že ak mi to ničí maternicu prejdem na letrozol. Ja už vajka nemám. Zamyslala som sa nad tým čo je väčšie zlo. Lebo tamox robí zle maternici ale chráni kosti pred osteoporozou a na druhej strane letrozol dá maternici pokoj ale vykráda kosti. No môj rozum mi hovorí takto že radšej budem brat tamox ktorý možno na tej maternici urobí podotýkam možno a keby niečo maternicu vyhodim von je len jedna ale kosti mám v celom tele tie musím chrániť viac. Takze tamox si myslím že je vzhľadom k menopauza jednoznačne lepší. V marci bol rok čo ho beriem a maternica je v poriadku aj krčok.

ira25
26. máj 2021

@helga9 ja bola pred pol rokom na gynde a pýtala som sa dr.ze sa bojím , že z jednej rakoviny spadnem do druhej pri Tamoxifene a on mi na to, že za svojej dlhodobej praxe sa ešte nestretol že by z Tamoxifenu mal nádor na maternici,alebo vaječníkov a mám sa poďakovať onkologicke, že mi dala najlepší hormón a ostatné už také nie sú a preto nebudem meniť,ale aj tak radšej kontroly a predísť včas ak by náhodou niečo bolo.
Helka, máš pravdu moja známa tiež prešla na Tamoxifen,lebo také reseto kostí mala a aj bolesti a ja toto nepoznám,no moc si nenavyberame, predsa každý hormón na niečo škodí

ira25
26. máj 2021

@helga9 no a nechcela si prejsť na letrozol?
Alebo sa mýlim,že si toto spomínala?

helga9
26. máj 2021

@ira25 rozmýšľala som nad tým ale zatiaľ nie pokial je maternica ok nebudem meniť. Čo som čítala tak studia hovorí že ideál je 2 roky tamox a potom prejsť na letrozol

helga9
26. máj 2021

@ira25 na to padanie vlasov neskúsiš ten šampón milva s chininom? Mne je veľmi dobrý. Aj balzam a dokonca aj voda v spreji proti padaniu

ira25
26. máj 2021

@helga9 áno ten šampón používam aj zinok a stále vypadávajú vo veľkom

helga9
27. máj 2021

@lucmirka124 ahoj bola si u dr?

lucmirka124
27. máj 2021

@helga9 ahojko bola som u svojej onko, dali ATB, a teraz cakam na chirurgii kde mi operovali prsnik. Pani dr s onko chvelaaby to videl primar. Dam potom vediet. V noci som uz nehoruckovala, ako mi to vyrazilo citim sa praveze lepsie.