icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

katenka2
31. máj 2021

@lucmirka124 velmi, opravdu velmi drzim palce, nech mas za tym. Viem, ake musis mat nervy, najhorsia je ta neistota, ked clovek nevie, co s nim je. Dufam, ze pomozu, najdu vinnika toho zapalu. 🙏❤

hracka123
31. máj 2021

@lucmirka124 chod skôr nečakaj do kontroly a ešte aj horúčky su

katenka2
31. máj 2021

@hracka123 myslim, ze sedi u lekara a caka na kontrolu. Nemyslela to tak?

helga9
31. máj 2021

@katenka2 tiez som to tak pochopila že sedí u dr

katenka2
31. máj 2021

@helga9 boze, chuda, normalne mam o nu strach. Par krat som take "nevysvetlitelne" zhorsenia mala a veru, nervy som mala v cudu!

helga9
31. máj 2021

@katenka2 jasne nervy určite. Neviem čoby to mohlo byt v takomto rozsahu že to len ten prsník takto chytilo.

matazmena
31. máj 2021

ahojte dievčatá,
tak po dlhšom čase sa hlásim... dúfam, že sa máte všetky v rámci možností dobre a všetky výsledky sú v poriadku.

Ja som čosi vyše roka po ukončení liečby, začiatkom mája som mala kontrolu, tak markery sú v norme, sono je v poriadku, tak verím, že je to OK 🙂

Akurát ma pod tou operovanou pazuchou začalo viac ťahať, tak som vybrala 5 cvičení u fyzioterapeutky, celkom to pomohlo, ale teda mala by som cvičiť tú zostavu každý deň, k čomu sa samozrejme pri všetkých ostatných povinnostiach neviem dokopať.
No a ste sa mi trafili do úvah, lebo tiež ten operovaný prsník je stále väčší a cítim v ňom taký tlak, alebo napätie, som to pripisovala aj vrátenému cyklu, ale na rehabilitáciách mi odporúčali aj lymfodrenáž toho prsníka. No a presne ma napadlo, či sa tým rozprúdením lymfy nemôžu rozprúdiť aj "nežiaduce bunky". Je pravda, že sa ma primárka aj pýtala, či som bola na kontrole, či mám v poriadku markery, až potom rozhodla. Mám s tou lymfodrenážou začať budúci týždeň, tak dúfam, že to bude v poriadku.

myslím na vás a budem sa snažiť prísť častejšie 🙂

helga9
2. jún 2021

@lucmirka124 ahoj no čo je s tebou?

lucmirka124
2. jún 2021

Ahojte horuckujem stale,39, takze uz je to na psychiku pre vsetkych. V odberoch z prsniku nebolo nic. Tak len kukol dr. v pondelok ze je to cervensie. Ze dalej brat ATB.sonom kukli nic nenasli.takze viac riesit nemaju moc co.obvodna mi zmenila ATB. Kedze na ciprinole ziadny efekt.na moje pluca je toto Nafigu horuckovat tak dlho.chladim prsnik vela ale horucky neustupuju.

ira25
2. jún 2021

@lucmirka124 tak podľa môjho názoru,toto sa nelieči doma,ale v nemocnice...napríklad interné- infúzie.

katenka2
2. jún 2021

@lucmirka124 dokelu! Tieto nevysvetliteľné stavy milujem 😡! Určite si už vyskušala čerta s diablom a keďže u Teba ešte to ďalšie vážne ochorenie a ja len obyčajný laik, ČO poradiť? Keď som mavala take teploty a niečo zapálené, babička mi robievala tvarohove obklady. Z toho najobycajnejsšeho jednoduchého tvarohu. Kocku tvarohu ( v izbovej teplote) rozotrieť na biele platno, ideálne bavlnenú plienku a priložiť na rozhoručene zapalene mieto. Po pol hodine- hodine zložiť, opláchnuť vlažnou vodou a priložiť ďalší tvarohovy obklad. Ak by si zaspala, nech ta nebudia, obklad môže zostať kľudne dlhšie. Myslím, že to nemôže ublížiť a ten tvaroh tak " zázračne" vtahuje zapal a horučku do seba. Keďže veľmi nič nepomáha, ja by som to vyskúšala, niekedy ta prvá pomoc našich babičiek je to najlepšie. A ničím ďalším nedraždit. Keď sa toho veľa strieda, lebo si človek chce všemožne pomôcť, je to skôr na škodu. To ma naučila kožná lekárka a tiež cievny odbornik. Že väčšinou menej je viac. V prvom rade ide o to stiahnuť teploty a zápal. Ak ma kto varovať malú (a verím, že teraz rodina pomáha!) a dalo by sa ti spať, tak spať, čo najviac spať!
Ja dufam, že sa ti uľaví, ja tomu verím a budrm stale na teba myslieť. Drž sa dievča! A ozvi sa čo najskôr, najlepšie s tym, že sa to zlepšuje...🙏🤞🍀

katenka2
2. jún 2021

@lucmirka124 a nech manžel kúpi aspoň kilo toho tvarohu a zábaly opakovať do zníženia teploty. Inak Irenka ma pravdu v tom, že odborne určená infuzia by mohla pomôcť ovela rýchlejšie!!! A bolo by to veľmi rozumné, no dnes sa mi javí aj návšteva lekára neraz zbytočná. I ja som sa dnes z vyšetrenia vrátila s tým, vitajte v klube, to vás bude už bolieť stále! Nuž, pomôž si človeče, aj pánboh ti pomôže...🤦🏻‍♀️

helga9
2. jún 2021

@lucmirka124 musis byt z tých horúčok riadne vyčerpaná. Súhlasím s dievčatami mali ti dať infúziu. Mimo pľúc máš ešte aj chemo to riadne oslabuje a do toho ešte toto. Neviem čo ti poradiť keďže ti to neustupuje ja mám take skúsenosti 1-2 horúčka dám paralen a je vybavené. Ale ty sa trápiš už dlho.

helga9
2. jún 2021

@katenka2 no tak to ten dr zabil že bude bolieť stále nemám slov

maruskahurnanska
2. jún 2021

@lucmirka124 neviem,ci vam to pomoze,ale mne sa to osvedcilo,avsak nie pri takej dg.ako mate vy. Namocte si ponozky do octovej vody( cca liter vody+1 dcl octu), trosku vyžmýkajte,obujte na nohy a cez to suche ponozky. Nechajte tak dlho,kým.na vás nevyschnú. Znižuje to horúčku. Prajem veľa zdravia!!!

ira25
2. jún 2021

@maruskahurnanska nemyslím,že to pomôže nakoľko u tejto diagnózy keď sa berie chemo tak sa to lieči infuziami a berie sa na to špeciálny odber krvi, výsledky trvajú aj týždeň,lebo sa zisťuje prečo sú horucky,ale však za vyskúšanie nič nedá....mne pri horúčkach pomohol vždy kompót egrešovy,ale tu by som lekára bombardovala, nakoľko pri tejto diagnóze a chemo je horúčka nebezpečná.

maruskahurnanska
2. jún 2021

@ira25 ja viem,pracujem.na detskej onkologii.

zuzap33
2. jún 2021

@ira25 pri horúčke sa berie krv na hemokulturu. Výsledky sú za tri, štyri dni. Robila som päť rokov v labaku v nemocnici...

ira25
2. jún 2021

@zuzap33 Zuzka tak nejak,ale my sme čakali aj týždeň,niečo robili u nás a ostatné posielali do Košíc.
Verím, že ty to vieš,načo robia laboratórne vyšetrenia.

zuzap33
2. jún 2021

@ira25 do Košíc chodí mikrobiológia, t. j. Vytery, hemokultur, sputa, atď. U nás časť biochémie, ale markery napr. KE. Výtery 2-3 dni, stále som hovorila ľuďom pri okienku, že baktérie nerastú na počkanie 😏. Ono skôr je to tak, že výsledky sú už dávno v pc, ale pokým oni sa do toho pozrú... Poznám to

ira25
2. jún 2021

@zuzap33 Zuzka a ako sa máš....ešte chodíš do práce?

zuzap33
3. jún 2021

@ira25 ako pracujúca dôchodkyňa 😆. Priznali mi celý invalidný. A ja doma sedieť nebudem, stále som v práci

lucmirka124
4. jún 2021

Zienky moje zlate mne to do rana na tom siti puklo asi na 3 mm, a tlaci to hnis hnis vela. Dnes to chceli otvorit a cistit, lenze primar pride len na 14.hod. Nic sa uz neposere ak to neham do tej 14.00 proste vytekat? Na gazu?poviem potom doktorovi. Ze to od noci kvapka

katenka2
4. jún 2021

@lucmirka124 fu! A neskusiš sa telefonicky spýtať na onkologii? Ale aspoň vieme dôvod tvojich problémov a po vyčistení by sa to už malo zlepšovať 🙏. A teploty ako?

lucmirka124
4. jún 2021

@katenka2 davali sme tvaroh, aloe gel, tahali z toho proste horucku. Gelovy chladivy vankus nato,ja som to chladila stale,aj vnoci menila obklady, za 2 dni to na dvoch miestach natom siti chytilo taku belobu zelenkavu, ja uz vedele ze to proste na tych miestach praskne,teploty som drzala do 38 ale davky liekov na teplotu uz ani nechcem vediet😂. Vcera som mala kontrolu, no oni stym moc stale nic robit.a neni tam hnis. Sli sme za primarom proste som si tam 4 h odsedela, kym dorobi operacie,on ma aj operoval,no on sa ktomu postavil uplne inak, ze to ideme otvorit teda dnes a pozreme, precistime. Len mi povedal ze chemoterapie budeme muset na kus prestat na 2-3 tyzdne odialit😢 Bude to velky problem?? Posunut davku o 2-3 tyzdne? Povedal ze po takych horuckach a ked to otvorime, neexist aby mi isla 4 davka 16.6.

katenka2
4. jún 2021

@lucmirka124 spraviš prestávku, nič sa nedeje. Ja som mala 2x prerušenú chemošku a kukni, už som tu s tou hnusobou 25 rokov. Treba najprv poriešiť toto, ved by si nejakú otravu mohla dostat! Ja by som sa teraz ukludnila, je to na dobrej ceste, nechala vyčistiť a už nič na ranu nedavala

katenka2
4. jún 2021

@lucmirka124 maximálne umývať nejakými bylinkami, ak doporučia. A spať, spaaať a ešte raz spať! Keby to nehovoril aj ten psychopat Matelko, tak ti poviem, neboj, dobre bude! ✊👍✊ Ešte si dosýta aj chemoterapie užiješ....

lucmirka124
4. jún 2021

@katenka2 vies moja u mna je uz problem aj v tom ze so svojou CF a vekom 37r, mam vlastne dieta( to sa nikdy nepredpokladalo) lekari poniektori ked sa rapidne zhorsi stav kukaju stylom ze sak co chcem? Ja uz tu ani nemala byt🤦‍♀️ Teda co cakame vsak uz mam krasny vek😂 je to tazko. Vdaka bohu ze niektori lekari to tak neberu.primar ma uz svoj vek pekny,a dlho vymyslal ako na ten nador aby mi neposkodili. Tiez vie ze ozaj sa skapat nechystam, ze som si nevybojovala mat dcerku,aby ma teraz zlozil nador, lebo sa ma budu vsetci lekari bat.dakujem ti Katka za rady❤️❤️❤️ A este mi vies prosim povedat co je ta bioologicka liecba pri onkologickych pacientoch zac? Ako to funguje?

jankastraza
4. jún 2021

@lucmirka124 ahoj Lucka chuderka moja,no to konecne ten primar jediny normalny s mozgom ,konecne ti pomoze ,presne ako Katka pise,uz bude dobre a nic nedavaj,oddialenie chemo je veru potrebne,nemozu ti zatazit organizmus este chemoskou,bezne sa to robi,drzim palce Lucka,vsetky s tebou citime a trapime sa,ze takto trpis,uz bude lepsie teraz,hned pis,ked ti to vycisti a verim ze sa hned zacnes lepsie citit a aj teplota polavi ❤

jankastraza
4. jún 2021