icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

lucmirka124
4. jún 2021

@jankastraza
@katenka2 joj zienky ja aj rada ze to konecne prasklo a vyteka to❤️❤️❤️🍀🍀🍀 uz len nech to precisti och

helga9
4. jún 2021

@lucmirka124 ahoj no teda a čo nevideli že je tam abces. Ale keď sa ti uľavilo už bude len lepšie. Tiež som mala dvakrát posunutú chemo to nevadí.

katenka2
4. jún 2021

@lucmirka124 úprimne, nemám s tym skusenosti, ale tieto odborne člsnky su dobré, skús prečítať https://www.medicc.eu/sk/odborne-clanky/item/17... .
Na toto poradenie je dobra Helga, ta toho vela naštudovala a asi to vie aj jednoduchšie podať. A v jednom máš recht, teda pravdu. Nedaj sa odbiť! Nedaj! Ked to jeden lekár zmietne zo stola, chod za iným, aj uplne cudzim. A sed tam dovtedy, kým ta nezoberú! Žiaľ, inak to nejde 😔.

helga9
4. jún 2021

@lucmirka124 aký typ nádorov si mala?

miskahrncarikova
4. jún 2021

@lucmirka124 ahoj,ja mam biologicku liecbu.Chodim na injekciu do stehna kazde 3 tyzdne,malo by to byt na rok.Injekcia dost stipe,ale inak ziadny problem

lucmirka124
4. jún 2021

@helga9 ja to viem len tak laicky, co mi na onko vysvetlila.ale oba hormonalne, ak ti treba odfotim to z lekarskej spravy.ked sa vratim. Vies ten primar vcera, ze by bol radsej za biologicku liecbu.ale ja znasam tie chemo obstojne no este 5 davok ma caka. On sa vcera vyjadril ze necakal ze mi bachne dr na onkologii chemo, kedze vybrali vsetko, aj vsetky uzliny mi vzali.lenze na onkologii pani doktorka mala nazor ze mam malo rokov, aby riskovala ze budem toto vsetko absolvovat o 4-5 r zas. Preto sa rozhodla pre chemo.ale zas na oboch nedam dopustit. Ani jeden z nich nekuka na mna ako exemplar. Myslim ze obaja mi chcu len dobre.primar vcera ze ta biologicka liecba je setrnejsia.

ira25
4. jún 2021

@lucmirka124 keď našli príčinu,tak už to bude dobré.
Vyjadrenie tvojej onko má len utvrdili v Tom, že táto hormonálna sviňa sa vracia,aj vyjadrenie primárky u mňa na onko,nech sa nezamýšľam kedy sa to vráti či o mesiace päť rokov,alebo neskôr.
Inak mne povedali, že u hormonálnej biologickú liečbu nedávajú,zrejme okrem hormonálnych nádorov sú ešte odlišnosti.
Držím palce✊✊

ira25
4. jún 2021

Helka, prosím ako sa darí zakladateľke tejto diskusie?
Som rada, že takúto skupinu vytvorila,nech sa má len a len dobre❤️❤️❤️

helga9
4. jún 2021

@ira25 ahoj Paj sa ma dobre tak nech to tak aj ostane.

helga9
4. jún 2021

@lucmirka124 no na hormóny biologická liečba nie je aspoň teda o žiadnej neviem tak nemám tušenia čo tým dr myslel. Každý dr ma iný názor iné postupy.

katenka2
6. jún 2021

@lucmirka124 ako? Je to lepšie? 🍀

lucmirka124
6. jún 2021

@katenka2 ahojko moja. Uz je vdaka bohu po horuckach. Cistia to. A nechci vediet co z tade povyberali pri cisteni och.som rada ze je po horuckach za 2 tyzdne ma to vystavilo.a z toho co mi povysvetlovali uz pred mesiacom bolo zle s tym prsnikom. Nakontroly som chodila tak ja uz nechapem.ale nevyriesim to. No len trpiet som takto nemusela.

katenka2
6. jún 2021

@lucmirka124 jo, jo... to su tie nechcene skusenosti. Hlavne, ze je lepsie, dufajme, ze uz sa to bude len lepsit. A len tak pre zaujimavost a pripadne varovanie, kdeze chodis na onkologiu? 🙄😒

katenka2
6. jún 2021

ja dnes nic nemozem moc robit, opat zapalena napuchnuta ruka, tak citam. Ak by niekto chcel citat so mnou 😂, tak napr. https://www.medicc.eu/sk/odborne-clanky/item/10...

ira25
6. jún 2021

@katenka2 Katka,idem čítať s tebou,lebo aj tak v noci nespím a dnes obzvlášť,zajtra kontrola na onko,tak stresujem.

katenka2
6. jún 2021

@ira25 buď v pohode, bude to dobré 🍀. Cítim to a na moje pocity sa môžeš spoľahnúť 🤗. Ale ta stránka je dobrá, dá sa na nej nájsť všeličo rozumné a aj zrozumiteľne napísané 😏. Peknú a pokojnú nôcku a príjemne čitanie, hoci v čakárni u lekára. Aspoň ten čas rýchlejšie ubehne. 👋 Irenka

ira25
6. jún 2021

@katenka2 ďakujem moja,idem na krv a sono,tak neviem či budem mať zajtra výsledky.
Tak nech tvoje pocity sú pravdivé. .som viacej v poslednej dobe precitlivena.
No ty napriek svojím problémov dávaš mne a iným povzbudenie.
A ja ti tak prajem zdravie,aby všetky bolesti a problémy z teba odpadli jedny po druhom🙏 a konečne si užívala život bez bolesti.
Drž sa ❤️

katenka2
6. jún 2021
katenka2
7. jún 2021

@ira25 🍀✊🍀✊🍀
Napíš, ked budeš vedieť výsledky. Zo sona budeš vedieť hneď a to je dosť dôležité. Myslím na teba, NEBOOOOJ!

ira25
7. jún 2021

@katenka2 nemám výsledky,onko dala ziadanku na sono prsníkov a uzlín,no a tiez sono brucha.
To vies nech som dlhšie v strese.
Si zlatá,že takto na mňa myslíš.

nori21
7. jún 2021

Aj ja idem 18.6.na usg aj mamografiu tiež už mám nervy.

hracka123
7. jún 2021

@nori21 Ahoj moja neboj všetko bude ôk. Ako sa máš? Chodíš do prace? Ja som tiež mala v marci mamo aj sono aj rengen pľúc. Tiež som mala nervy. Tieto kontroly joj

hracka123
7. jún 2021

@ira25 vseeeeeetko bude ôk myslím na teba

nori21
7. jún 2021

@hracka123 Mám sa dobre,chodím do práce,ostatné vyšetrenia som mala minulý mesiac,všetko bolo v poriadku,dúfam že aj toto bude tak.

ira25
7. jún 2021

@nori21 ahoj,tak nie som sama čo má stresy pred kontrolou...držme si palce, že budú dobré výsledky 🙏

ira25
7. jún 2021

@hracka123 ďakujem aj ja myslím na teba❤️

katenka2
7. jún 2021

@ira25 to ja mam sono aj mamo hned v rukach a markery o par dni a potom to vsetko osobne dam svojej doktorke, ked idem na kontrolu. Teda, aby som upresnila, vysetrenia mam hned na pockanie, markery a ostatne vysledky krvi idu priamo mojej lekarke. A vzdy sa aj priamo na vysetreniach povypytujem, ako to vypada a ci mam mat obavy a lekari su vzdy priatelski a ustretovi a povysvetluju, pripadne upokoja 🙂

ira25
7. jún 2021

@katenka2 bola som na odber a myslela som,že hneď pôjdem na sono, lebo som mala v papieroch poznačené ,že odber a sono a nakoniec výsledky budú až na druhý týždeň.
Áno však výsledky budem vedieť hneď,len mám malú dušičku nakoľko som mala pred 4 mesiacmi z mamgrafie doporučene vyšetriť ultrazvuk,lebo nálezy nemohli spoľahlivo vylúčiť,ale verím svojej onkologicke.No zrejme aj sono brucha je pri našej diagnóze potrebné robiť.

katenka2
7. jún 2021

@ira25 "No zrejme aj sono brucha je pri našej diagnóze potrebné robiť." - ano, mne ho robia kazdeho pol roka uz dlhyyy cas, lebo vraj pecen, pluca a mozog su najviac napadane metastazami. Ale teda, zeby mi niekdo mozog kontroloval...😂, to sa mi nestalo. Pritom moja sesternica, okrem ineho lekarka, z rakoviny prsnika dostala metastazy do mozgu a uz je chudina, par rokov po smrti 😢

ira25
8. jún 2021

@katenka2 ahoj, vieš mi povedať keď sa ide na sono brucha či treba veľa piť?
Posledné písal dr,že mechúr nenaplneny...no ja som pila pred vyšetrením dosť, takže to by ma zaujímalo ako to je.