icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

katenka2
8. jún 2021

@ira25 - na vyšetrenie brucha, resp. brušnej dutiny sa odporúča deň pred vyšetrením nekonzumovať jedlá, ktoré môžu nafukovať (čerstvý chlieb, strukoviny, mliečne výrobky) a nepiť sýtené minerálky alebo iné sýtené bublinkové nápoje. Neodporúčajú sa potraviny a nápoje, ktoré môžu nafukovať, pretože zvukové vlny sa dobre nešíria cez vzduch. Odporúčané jedlá na 1 deň pred vyšetrením, ktoré nenafukujú sú ryža, hydinové mäso alebo vývar. V deň vyšetrenia pred vyšetrením nič nejedzte, nepite a nefajčite.
- na vyšetrenie obličiek, močového mechúra, maternice a vaječníkov (orgány nachádzajúce sa v malej panve) sa nevyžaduje príprava deň vopred ako v prípade brušnej dutiny. Stačí ak 1 až 2 hodiny pred vyšetrením vypijete aspoň 0,5 litra tekutiny (nesýtená voda, čaj), avšak pred vyšetrením sa nesmiete vymočiť.

Dolezita je posledna veta 😅. Ale teda o piti mi nikdy lekar ani sestricka nehovorili, len ze mam prist nalacno. Toto som si len v rychlosti vyguglila....

ira25
8. jún 2021

@katenka2 Katka,ja len pozerám staré správy a zrejme keď robí sono brucha,tak nerobí len pečeň,ale aj ladviny a močový mechúr,lebo mám to v popise,tak preto ma to zaujíma.

zuzap33
8. jún 2021

@ira25 na sono brucha sa štandardne robí celá brušná dutina. Tekutiny normálne, len gyn sono musí byť s plným močovým. Vyšetrenie trvá asi 3min. U nás v monobloku na prvom poschodí.

katenka2
8. jún 2021

@ira25 ano, myslím Irenka, že popozeraju všetko, čo majú "v zornom" poli. A Zuzka s tým prichádza v práci do styku bežne, tak ak vie lepšie, a preto lekari vravia len nalačno a nič o piti 😏

ira25
8. jún 2021

@zuzap33 ja idem k Leškovi na interné.

ira25
8. jún 2021

@zuzap33 na sono prsníkov idem do monobloku

zuzap33
8. jún 2021

@ira25 k tomu Leskovi na sidl.3? To je aj môj internista 😆. Sono urobí rýchlo, ale je detailný a celý čas si bude niečo pohmkavat 😉. Na sono prsníkov som bola tiež pred mesiacom v monobloku. Bolo ok, len tkanivo stále presiaknute od oziarov. Ale vraj je to normálne veeeelmi dlhý čas

ira25
8. jún 2021

@zuzap33 Zuzka nakoľko som bola u neho na sono brucha pri prvom vyšetrení na onko,tak preto ma poslala znovu k nemu.
Áno on si pohmkava...ja chodím k nemu tiež,on mi našiel cysty na pečeni, vyšetrenie robí dôkladne.

ira25
8. jún 2021

@zuzap33 Áno aj mne písali na sone,že tkanivo presiaknuté,ale aj sfibrozovane tkanivo a opuch prsníka

sarkkka1
Autor odpoveď zmazal
sarkkka1
9. jún 2021

@helga9 ahoj. Som tu nová. Ešte cez slzy nevidím na tel. Po operácii a čakaní na výsledky prišlo rozhodnutie. Masektomia. Chcem sa opýtať, mám nádej v podobe plastiky, je táto plastika hradená poisťovňou? Našla som len staré info z 2016. Ďakujem za odpoveď.

katka14
9. jún 2021

@sarkkka1 ahoj. Mrzi ma to moc. Ja som podstupila minuly rok obojstrannu mastektomiu. Momentalne chcem riesit plastiky. Onkopacientkam plastiku hradi poistovna.

l1plienka
9. jún 2021

@sarkkka1 Ahooj,moje meno je Lenka a som viac ako rok po obojstrannej mastektómii,preto uplne rozumiem tomu ako sa cítiš 😞 ale nič sa neboj,postupy ako získať opäť prsia sú rôzne a v tejto skupinke sa dozvieš množstvo cenných rad,ako sa ku ním dopracovať. Ja som po operacii cakala mesiac,následne vložili implantáty,ale nehradila mi cely výkon poisťovňa - jeden implantát som si musela kupovať sama 🤮

lucmirka124
9. jún 2021

@sarkkka1 vela vela sil moja. Ja bojujem od marca. Musime to zvladnut🍀 tiez mi tak povedala lekarka. Ze hradi onkopacientom poistovna. Len najskor az po liecbe , operacii, cca 1,5-2r a musis byt zdravotne ok. Ale mozno kazda klinika iny postup. Zvladnes to sme silne✊🍀. Operaciu zvladnes. Bala som sa. Bolesti, ale nebol to az taky extrem. A jeden? Obidva prsniky? Ja jeden

lucmirka124
9. jún 2021

@l1plienka
@katka14 drzte sa babulky❤️❤️❤️

l1plienka
9. jún 2021

@lucmirka124 Tebe je ako,Luci?

helga9
9. jún 2021

@sarkkka1 ahoj no vítam ťa medzi nami. Neboj spracuješ to chvíľu to bude trvať ale uvidis prejde to. Ja mám obojstrannú mastektomiu momentálne expandery ktoré mi napĺňajú ale vyzerajú neskutočne ešte krajšie ako moje povodne. Je to hradené poisťovňou. Neviem koľko máš rokov ale najprv porieš genetiku tlač na dr za 2 týždne môžeš mat výsledky ak máš genetiku pozitívnu určite chod naraz do obojstrannej mastektomie ja keby som to vedela hneď na začiatku dám oboj hneď. Rekonštrukcia je potom lepšia keď sú tkaniva zahojene. Išla som rok po radioterapii. Ja som bola na opke u dr. Gajdosa v Košiciach mám to vyše 700 km ale neľutujem.

katenka2
9. jún 2021

@helga9 baby, všetky ste skvelé ❤️! Dokážete podporiť, dodať silu, nádej, proste človeka podržať . Mám vas všetky rada!
Neboj @sarkkka1, alebo Šárka?😏 Nič nie je také hrozné, ako zo začiatku vypadá. Len nech máš čo najskôr úspešne liečbu za sebou a potom to už všetko pôjde. 👍
Dokelu! Tak mi tu chýba ten smajlík objatia! 😁 ...

katenka2
9. jún 2021

Ha! Pomôž si človeče, aj pánboh ti pomôže 😉

helga9
9. jún 2021

@katenka2 sme na jednej lodi musíme sa podporiť. Trápiš sa s tou rukou? Furt napuchnuta?

katenka2
9. jún 2021

@helga9 aaaale, kašlem na ňu, len keby tie klby neboleli 🤦🏻‍♀️. Je to hodinové hľadanie polohy každú noc, ako sa uložiť aby nebolelo 😜. Proste zdravotnici v mojom okolí usúdili, že mám být vdačna, keď sa ráno zobudím... Že čo by za to dali mnohí, čo to šťastie nemaju 😂.

helga9
9. jún 2021

@katenka2 no to je teda. Celkovo by som povedala že nič sa na podporu či už pri liečbe alebo po liečbe nemysli. Tie nepriaznivé účinky sa prejavujú dlho a aby dr niečo dal sám od seba? Pche. Však jeho nič nekvári. A blbe poznámky tak akurát tak pomôžu.

katenka2
9. jún 2021

@helga9 vieš, niekedy natrafim aj na názor (a nie je to zas tak zriedkavo), čo vlastne ešte čakám, veď už 25 rokov som mohla byť po smrti a stále chodím po svojich a 'otravujem" okolie. Ale už dom otrnulá 😂, sem-tam ma to ešte naštve, ale potom mávnem rukou, ozaj su aj horšie veci na svete. A vtedy si poviem A JUST TU BUDEM EŠTE ĎALŠÍCH 25! 😂😂😂
Len nech nie sú veľké bolesti....🙏

katenka2
9. jún 2021

@helga9 ale aby som bola spravodlivá, väčšina lekárov i sestričiek v OUSA je milých a snažia sa pomôcť ako vedia. ❤️

helga9
9. jún 2021

@katenka2 bolievali ta tie kĺby aj predtým ? Alebo teraz viac jak máš exemestane?

lucmirka124
9. jún 2021

@l1plienka ahojko horucky prestali, buduci tyzden by mala byt 4 davka chemo ale ktovie ako sa rozhodnu. Este stale mi to cistia.uz tam neni tolko toho.nechavaju mi tam akoby drenaz a vytaka mi to z tade cele dni, gazy menim. A uz viem ako to ma vyzerat vlastne ploche nic. Len sitie. Preto nechapem ze si nevsimli ze sa mi tam kopi bordel, kedze ja som aj po vybrati vody mavala 0-1 prsnik tam kde mi odstranili. Ked sa to vyhoji, pojdem si vybrat hadam uz tu prvu podprsenku s epitezou, lrn neviem ako to bude ked ja svoj mam D. No tricka sa mi velmi krutia a horucavy uz v mikine nevdrzim.

lucmirka124
9. jún 2021

@helga9 moja pekne je to velmi,ani nic nevidiet.

lucmirka124
9. jún 2021

@katenka2 katka a boli ta ta ruka z toho ze uzliny ti brali? Ci ako? Ci ti brali tkanivo z pod pazuchy?

helga9
9. jún 2021

@lucmirka124 ďakujem som spokojná. Ja som vždy bola chuda takze veľké prsia som ani nechcela sú take akurát

helga9
9. jún 2021

@lucmirka124 nooo Déčka tak to verím