Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@sarkkka1 ahoj, ano plastika po mastektomii je hradena poistovnou. Kedy a ako ti ju urobia zalezi od mnohych faktorov, niekedy ju robia hned po mastektomii, niekedy treba cakat aspon 2 roky. Ja som cakala takmer 3 a robili mi plastiku z vlastneho tkaniva (odobrali spodne brucho), rok na to mi dorobili bradavku a upravili druhy prsnik, aby boli velkostne rovnake.
@helga9 Ahoj Helguska 🙂, ale ano, klby ma bolievali uz dlhsie, u nas je to zial aj dedicne, aj blba zivotosprava. A kym sme mali firmu, ja 25 hodin denne za PC, zhltla som prve, co prislo pod ruku a kebyze sa ma spytas, ake to bolo...tak neviem, co som jedla. Nie zeby sa toto velmi zmenilo, ale uz sa aspon viacej hybem. Mavam take obdobia, ze raz boli viacej, potom to akosi ustane a isty cas je dobre a opat boli. Mazem vseliakymi nastudovanymi mastickami, obkladam bylinkami podla starych herbarov, kupujem odporucane potravinove doplnky atd, atd. Nemyslim, zeby ten liek bol prave zodpovedny za terajsie bolesti, hoci aj to v neziaducich ucinkoch spominaju. Ja pomerne dobre znasam vsetky lieky. A jak som bola teraz naposledy u praktickeho lekara /toho - uz vas to bude boliet do smrti 😂/, spominala som mu, ze som aj 1.davku ockovania dostala a hned sa chytil, ze aj to moze byt dovod....a ja mam ist teraz 14.6. na druhu davku vakciny. Clovece, co som sa ja nahladala vedeckych clankov, lekarskych doporuceni, konspracnych sprav 😝, roznych videi, pytala sa vseliakych lekarov... uz tyzden ine nerobim a nemam pocit, zeby som bola co i len o kusok mudrejsia. Este aj v najblizsej rodine mam 2 tabory - pre a proti 😖 Osobne by som najradsej nesla na zaklade toho, co som uz pozistovala, ale! Teraz si predstav, dojde dalsia vlna /a to dojde/, zas bude zdravotnictvo v prd... a budeme potrebovat nejaku lekarsku pomoc. Bojim sa, ze ti neockovani budu odsuvani s tym, ze mali ste sa dat zaockovat. Alebo daco podobne. No, vidim, ze ja strucne pisat nedokazem, som tu uplne cierna ovca medzi vami, co vypisujem litanie 😵. Aj moje dieta vravi, mami PODSTATNE, len to podstatne prosim! 😂
Ale aspon dakujem za Tvoj zaujem, i ostatnych dievcat, samozrejme 😍
@lucmirka124 Lucka, mna prvykrat operovali v 1996 a ano, vtedy mi vybrali nador z prsnika /skoda, ze s dobrym umyslom mi primar nevzal cely prsnik, dnes by som to uvitala, ale je to uz daaaavno/ a aj postihnute uzliny pod pazuchou. Uz vtedy to bolo 3.stadium. Absolvovala som aj silnu chcemosku, aj ozarovanie a ta ruka zacala napuchat az takych 7-8 rokov po operacii. Vraj sa to stava. A doteraz bolievala, len ked bola zapalena, co teda bolo 3 aj 4x do roka - robila sa mi ta, ludovo povedane, ruza. Ale naucila som sa to rychlo zvladat a fungovat dalej. Ziadna nemocnica! Ale ci to uz dlho trva, tie opuchy, asi to prilis zatazilo tie vazy ramena a aj klb, teraz uz bolieva viac. Hlavne pri niektorych pohyboch a hlavne v noci. K tomu kolena.... no brrr!
@emjee, @katenka2, @helga9 a ďalšie. Ďakujem. Ja som ešte len začiatočník. Aby som sa vám predstavila volam sa Šárka a mám 46. Pred mesiacom som bola zdravá. Hrčka, odstránenie, výsledky a bum. Budete v poriadku, ale celý prsník musí ísť preč. Ešte ma to len čaká. Stále revem, hlavne keď zbadám muža. Rodinu mám v Čechách. Mama mi napísala, sou duležitejši věci než prso a nezapomeň kolik ti je.... nechcem to všetkým vešať na nos ale...... Tak hľadám spriaznené duše. A tu vás mám. Potrebujem sa s tým len zmieriť a mať nejakú nádej. Na nete je spústu veci Ale keď potrebuješ jasnú odpoveď není.
Nepotrebujem súcit. Potrebujem poradiť a nastaviť sa.
Pomaly si poprečitujem príspevky a rady a ak vám to nebude vadiť v prípade otázok vás oslovím. Vďaka
ahojte, tak ja dnes prvý krát na lymfodrenáži, celkom to bolo fajn, uvidíme, ako bude ďalej... a hneď odtiaľ som mašírovala na druhú dávku očkovania, dúfam, že nebudem mať teplotu, aby som mohla ísť zas zajtra na lymfo...
@katenka2 mňa tiež poslednú dobu bolia viac kĺby... som síce asi mladšia, ale mňa už na strednej škole bedrový kĺb pobolieval... bola som teraz aj na rtg kĺbov, našťastie to je v poriadku, tak mi len suché teplo odporúčal.... tiež si dávam všelijaké vitamíny, teraz mi muž naordinoval tabletky freedom z LR, jemu sa po nich trochu uľavilo, aj svokrovcom, že pomohli, tak neviem, či je to len nejaký "psycho-efekt", alebo len potrebovali zmenu (predtým sme im kupovali GS Condro)
držím palčeky všetkým, nech si môžeme užívať pekné počasie a nech nás choroby netrápia 🙂
@sarkkka1 neboj, si tu správne... viem, aký je to šok, všetky sme tu tým prešli... presne ako píšeš, treba sa nastaviť, nepodliehať panike, nečítať blbosti a skúsiť dôverovať lekárom... a pekne, krôčik po krôčiku napredovať 🙂
Ľahko sa to píše, horšie prežíva, tiež som prešla všelijakými stavmi...a je to tak stále, snažím sa byť pozitívna, ale občas tie škaredé myšlienky aj tak prídu....
Verím, že nájdeš podporu aj vo svojom okolí, ale tu ju nájdeš určite ! aj mne dievčatá veľmi pomohli, hlavne po tej psychickej stránke. Aj čo sa liečby týka, radi poradia, vysvetlia....
Drž sa a hlavu hore 😘
@sarkkka1 Ahoj, aj ja som mala strach zo všetkého, po operáciách aj od chemo potom aj od ožiarov, aj herceptínu, aj od hormonálnej, ale potom to prejde, chcela som sa uzdraviť, aj pracovať, myslím si, že aj v práci si mysleli, že je mi koniec, a teraz sa udivujú že žijem, robím to čo ma baví, doma všetko čo treba, sem tam bolia kosti, potom prestanú, nechty mám zničené, ale to nevadí, nosím epitézu - je fantastická, každý deň si urobím pauzu po práci cca30 minút, keď si oddýchnem, lebo bez oddychu ozaj nevládzem, potom som fit.Bude dobre neboj sa.
Joj zienky tak dom tam mala drenazku aby hnis vytekal,dnes kontrola bola ale nahmatal este dake lozisko hnisu co nechcelo vytiect tak to roztvoril na 5 cm😢😢😢 a este kopa toho tam. Rozumiem ze to musi vsetko ist vonku a hotovo. Len som dufala ze to bude uz ok. Proste smutna som. Chemoterapia sa musi teda posunut ktovie ako to pani dr na onkologii vyrata
Ahojte zienky, ja tu už ani nepíšem. A čo mám nové? Liečba tabletkovu chemo beriem, zajtra začínam 5.cyklus, trocha haprovali pečeňové testy, ale dali sme nejakú liečbu je dobre. Teraz sa znížili krvinky biele, dnes pichnem Zarzio a pôjdu hore. Markery klesajú, metastázy mám stabilné, čo je super. Stále chodím samozrejme do práce a večer spapam aj každodenný Letrozol. Takže možnosti liečby sú v dnešnej dobe veľké, žijem svoj život ďalej aj chorobou a idem ďalej.
@zuzap33 držím ti palce ty bojovníčka naša 🙏
No si mi pripomenula ,že musím odniesť na onko tie zarzio injekcie.
Ak som dobre dnes videla( predsa rúška skreslia tvár) tak na sono dnes bola Tkacova, dosť bola zamyslená,inak už končí tak ktovie ku komu budeš chodiť....dosť teraz chýbala,lebo robila svadbu tak asi preto si bola pri inej dr .
Pekný deň, dobre, že chodíš do práce,lebo doma by si zblbla ❤️
Dobry den prajem. Chcela by som sa spytat.sestra je mesiac a pol po operacii a v mieste pod pazuchou ma ako keby opuch. Neboli ju to ani nic, len sa zlakla co to je, take tvrdšie. Moze to byt ten lymfedem? Da sa to odstranit nejako cvicenim? Prikladam aj foto. Je to v mieste kde drzi prsty. Sestra stale berie chemoterapeutika v tabletkach a letrozol. Vysledky z krvi su v poriadku. Len sa zlakla co to moze byt. Vie mi niekto poradit prosim? Dakujem
@ninaelizabeth vybrali jej 15 uzlin
@ninaelizabeth ahoj, ja osobne si myslim, ze je to v poriadku,je to este cerstve mesiac a pol po operacii, este sa to hoji a ano treba cvicit uplne samozrejme 3x denne, ja som poctivo cvicila special cviky co mi dali v nemocnici 3x denne polroka vkuse a bola som ako srnka, podstupila som obojstrannu mastektomiu a ano masirovat samozrejme kazdy den v jednom smere, treba vyhladat ako sa to masiruje urcite ale to taktiez treba spomenut na kontrole, myslim ze je to tekutina z lymfy to sa casom vstrebe, potom napis ako sa jej to polepsilo cvicenim masazou
@jankastraza dakujem velmi pekne 🙏
Dievčatá,ako sa vyznať v popise zo sona prsníka.... keď píšu,že v DO,alebo v DQ neviem presne ,preto dávam obe,lebo nie je to dobre vidieť.... ktorá časť prsníka to je?
Kto sa rozumie ? Dík.
@ninaelizabeth nie je vobec za co, prosim ta opytaj sa sestry,ci jej nedali cviky v nemocnici? mala mastektomiu,ci iba lumpektomiu?
@ira25 fuu, Helga urcite bude vediet
@jankastraza ahoj,ako to je u vás s covidom,noviny dosť píšu aká je u vás zlá situácia,volala som bratovi,ale nedvíha...to vieš futbal.
@jankastraza ano ma cviky. Len pri dvoch malych detoch trosku zanedbala to cvičenie. Necvicila podstivo kazdy den. A mala masektomiu

@helga9 to mas riadne naprataný hrudník, cica 😜👍 do koľko Ti idu este nafukovat? A uz vies aj implose aké Ti daju?