icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

larike
16. máj 2019

@helga9 prečo tri operácie?

helga9
16. máj 2019

@larike v prvej operácii odstránia nádor alebo žľazu co bude treba v druhej operácii dajú expandér co rozťahuje miesto pod sval a v tretej vymenia expandér za implantát takze tri u nás to inak nerobia no v iných štátoch sa to robí hneď

larike
16. máj 2019

@helga jááj takto si to myslela 😊

helga9
16. máj 2019

@larike veru tak. Dr ti nepovedala co bude po opke?

larike
16. máj 2019

@helga9 myslíš, či bude chemo+ rádio? zatiaľ sa nevyjadrila, ale dúfam, že chemo už nebude

helga9
16. máj 2019

@larike môj Dr tiež nie a rada by som sa pobavila s nejakou co mala môj typ nádoru atd len tu žiadna nie asi skúsim tie amazonky

sabova3
16. máj 2019

@helga9 ja som tam išla na tú stránku na FB,je to uzavretá skupina,chcelo to odo mňa odpoveď na jednu otázku a nič sa neudialo.

helga9
16. máj 2019

@sabova3 tiež neviem ako to funguje no napisala som mail jednej z tých žien co sú tam uvedené a zhodou okolnosti mala môj typ nádoru tak uvidím ci mi odpise

helga9
16. máj 2019

@larike aj ja dúfam ze chemo uz nebude treba no uvidime po štvrtej cheme ze v akom štádiu to bude no mizne to a to je teraz podľa mna veľmi dobré

larike
16. máj 2019

Tiež som sa prihlásila, treba počkať jeden dva dni a oni vás tam príjmu

helga9
17. máj 2019

Caute baby no ako sa máte? Mne je uz lepsie aj mi začína chutiť jest.

larike
17. máj 2019

Ja dnes fungujem aj papám všetko ok, ale ak to bude tak ako pri predchádzajúcich tak od zajtra som 2-3 dni nepoužiteľná.

helga9
17. máj 2019

@larike ahoj no musíme to pretrpieť nic iné nam neostáva musíme vyzdraviet zbaviť sa tej pliagy. Chodí ti menzes pri chemo?

larike
17. máj 2019

Zatiaľ mi vždy na druhý deň po chemo prišla, (ale nemala prísť bolo to skoro) menštruácia aj týždeň som ju mala, potom bolo špinenie 2-3 dni prešlo to a potom znovu špinenie proste des. Mám to celé rozhádzané Dr. povedala, že to tak teraz bude a dokonca môžem úplne prestať menštruovať.

sabova3
17. máj 2019

Čaute ženy.chcem sa vás spýtať, či máte nejakú skúsenosť s dobrým anjelom.jedna pacientka mi poradila,dala mi číslo.zavolala som tam,oni mi pošlú domov nejaké papiere,treba dať potvrdiť onkologovi a poslať naspäť.a mala by som niečo dostať.

sabova3
17. máj 2019

Ale je to pre tých,čo majú nezaopatrené deti ,do 18 rokov.

helga9
17. máj 2019

@larike mne po prvej došla a taký normálny priebeh mala po druhej tiež prišla ale kratšia a slabšia skôr tiež také špinenie a teraz po tretej som zvedavá či príde. No aj tak mi navedú stav menopauzy takže budem bez

helga9
17. máj 2019

@sabova3 nemám potuchy, viem, že niečo také je, lebo keď niečo objednávam cez internet, tak je tam možnosť pár eur poslať, ale ako to funguje neviem ani komu to dávajú, pokiaľ som schopná pracovať, neuvažujem o tom, no kto nemá príjem určite mu nejaké peniaze prídu vhod

sabova3
17. máj 2019

Ja som tiež nad tým neuvažovala,ale povedala mi to tak,že každý onko pacient môže požiadať.tak uvidím,keď mi prídu papiere,čo tam budú chcieť vypísať.nakoniec zistím, že nespĺňam podmienky.

helga9
17. máj 2019

@sabova3 ak som sa dobre dočítala, tak hlavným kritériom tam je, že rodina nemôže mať príjem vyšší ako 1000€ je to na 4-člennú rodinu, ale treba skúsiť, že nejaký doktori to tam posudzujú.

helga9
17. máj 2019

@sabova3 inak ako? Už ti dali chemo do nožičky? A máš tu fajnovú izbu so super tapetou? Nato jak mi teraz v utorok zle pichla, tak ruku mám v poriadku, nemám ani modrinu nič, no tak hurááá sa teším, v utorok idem zas na odber, tieto odbery sú des

sabova3
17. máj 2019

@helga9 áno,chemo bola dnes do nôžky,parada.prave pozerám hokej.je tu nuda.v nedeľu ráno domov konečne.

helga9
17. máj 2019

@sabova3 no nech ti to rýchlo ubehne, tam musí byť fakt nuda, ale aspoň máš telku

romiada
18. máj 2019

Žienky tak ja sa hlasim..najprv cely deň kukam že nič nepišete...ani včera ani dnes a teraz ma napadlo: mala som omylom vypnute upozornenie na prispevky🙈....
Moja mamina každe 3t chemo. Včera bola na 2chemo. Zatial sa citi ok. Ma ich vraj dostať 6ks a potom bude nasledovať radio...že každy prac.den okrem vikendu. Ak to tak ratam tak skonči v polke augusta. A že lekarka jej len povedala, že'ak pojdete na slnko tak si dajte tričko (na plavky?) Ja som myslela že mama nebude moct cele leto s nami von na slnko, na kupalisko a tak...zle sme to pochopili, či? Neviete mi to ujasniť prosim?

emjee
18. máj 2019

@romiada odporuca sa pocas liecby sa uplne vyhybat slnku, po liecbe tiez opatrne

romiada
18. máj 2019

@emjee dakujem. Musim to teda mamine zdorazniť aby sa este raz opytala tej Dr.ze ako to myslela....lebo sa asi nepochopili.

astika
18. máj 2019

@romiada moj ocino je takmer 15 rokov po chemo a doteraz sa slnku vyhýba ako čert krížu ak na slnko tak jedine dlhe rukávy, nohavice a vzdy pokrývka hlavy. Určite niečo na tom bude, odporučila mu to jeho onkologicka. Poznám aj prípad ženy. Ktorá po karcinome prsníka išla ďalšie leto k moru a do roka sa jej to vrátilo a nasledoval smutný koniec.

helga9
19. máj 2019

@romiada ahoj no u nás je sobota pracovná ja som cely den umývala okna skončila som večer a to uz len gauc a telka. Tiež viem ze počas chema sa ma vyhýbať slnku ale tak ze vonku byt moze ale v tieni teda aby priamo na človeka nesvietilo slnko. Takze podľa mna s Vami kľudne ist moze len nech je pod slnečníkom a poriadne natreta.Ja nosím klobuk dlhy rukáv a snažím sa co najviac v tieni. Ono sa neda úplne tomu vyhnúť veď po vonku človek musí chodiť. Mamina ma štandard tých 6 chemo a potom rádio no medzi tým tuším je nejaká pauza asi mesiac možno aj viac.

helga9
19. máj 2019

@astika ahoj nemyslím si ze ta pani keď išla k moru sa jej vrátila rakovina a ona kvôli tomu umrela. Bohužiaľ podľa výskumov to vyzerá tak ze je to zle ak sa rakovina do roka vráti ak pani mala tuto predispoziciu tak to ci išla k moru to určite nespôsobilo. Ono práveže sa odporúča ist po liečbe na pobyt pri mori ale treba určite zásady dodržiavať a to ze medzi 11-15 nebyť na slnku, poriadne sa natierať minimum 30 faktor.

romiada
19. máj 2019

@helga9 my sme tiez boli zapriahnuti na chalupe. Tak na zahrade som trhala burinu , okopavala motyčkou. Krpaty tak poctivo zbieral kamene že mal až hlinu v ušiach 😂