icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

hracka123
31. aug 2021

@nori21 všetko najlepšie k meninám 💗💗💗💗💗

nori21
31. aug 2021

@hracka123 Ďakujem pekne,som Eleonóra takže aj vo februári mám meniny a aj teraz

ira25
3. sep 2021

@zuzap33 ahoj,koľko trvá laborka na markery?

zuzap33
3. sep 2021

@ira25 no vysledky sa dozvies az pri dalsej kontrole. Inak su samozrejme spravene este v ten isty den. Markery sa robia v KE, rano zoberu krv, poobede su vysledky

ira25
3. sep 2021

@zuzap33 ďakujem, takže gynekológ ich už podľa toho má,ale nevolali mi ,tak asi sú ok keď ma nenahana.

helga9
4. sep 2021

@ira25 ahoj tiež si myslím že máš ok keď nevolajú inak by ta naháňali. Ja mám s tými chĺpkami opačný efekt po chemo som si na tvári všimla že tie jemne chĺpky boli fakt dosť že som proste mala na celej tvári. Potom ustali. Ale chlpy na tele sa dosť preriedili čo ma teší hlavne na nohách bo ja som mala furt jak opica tmavé dlhé chlpy😁. Teraz odepilujem a mám dlho pokoj.

ira25
4. sep 2021

@helga9 tak som zvedavá,lebo opka mala byť v závislosti od markerov,takže je to ok🙏ale stejne markery nie sú spoľahlivý ukazovateľ.
No ja som bola tiež v mladosti dosť ochlpena 😊,nejak to už nerastie a možno po depilácii strojčekom,ale na brade nechcem depilovat,ale čo s tým,určite sa na Tom podpísal Tamoxifen.
Helka, čo berieš na preventívu aby sa rak.nevratila,lebo ma stále mátajú slová primárky na onkológii,hneď pri vstupe do ambulancie,že nech nemyslím kedy sa to opäť vráti či o mesiace,5-10 rokov,ale že sa to vráti...no povzbudzujúce slová pacientke v strese že?

helga9
4. sep 2021

@ira25 vieš čo Irenka ak ti je toto schopná povedať dr tak akože dovi dopo a ja by som ju poslala veľmi hlboko. Beriem len déčko a vápnik a magnezium sem tam céčko ale teraz cez leto veľmi obmedzene lebo bolo veľa domáceho ovocia ako jahody maliny ríbezle atd. Popravde ja si myslím že tebe sa to nevráti teraz nechcem ta uraziť ale starým ľuďom je určite omnoho menšia pravdepodobnosť lebo bunky sa ti už nedelia tak rýchlo ako nám mladým. To je vedecky fakt takze na tvojom mieste by som akékoľvek myšlienky o tejto téme vypustila z hlavy.

ira25
4. sep 2021

@helga9 no nemyslím,lebo mojej susede a oveľa staršej sa už vrátila 3 x,tak asi vedela o čom hovorila.
Ďakujem ,že si mi odpísala a návšteva ako ešte je u teba a si ok?

zuzap33
5. sep 2021

@ira25 velmi sa mi do toho nechce, ale musim. Irenka vzhladom na tvoj vek, typ nadoru,to je hormonalne pozitivny a kryciu liecbu Tamoxifenom, sa ti nador urcite nevrati. Netreba sa zaoberat neistou buducnostou, co bude alebo nebude o 5 az 10 rokov, ale zit pritomnost. Z onkologickeho hladiska si zdrava a neries. Akurat to uskodi psychike a to bude uz o niecom inom. Co pises nepriaznive ucinky Tamoxifenu, vypadavanie vlasov, chlpy, pokles prsnikov, atd suvisia aj s pribudajucim vekom a ma ich kazda starsia zena. Mnoho zien na tomto fore bojuje v liecbe alebo po nej aj s nasledkami mastektomie a chema. Ty si nic take ani namala, co mozes byt rada.Na obranu pani primarky poviem, ze je velmi empaticka, cely svoj zivot zasvetila onko a pacienti ju maju velmi radi. Vela nadeji sa upina k nej, lebo pomohla vela ludom a chodi k nej vela ludi s tazkymi dg a stadiami. Vratane mna. To co povedala, za ci sa vrati alebo nie, je pravda. Nijaky dr na svete nevie predpovedat buducnost v akejkolvek dg.

helga9
5. sep 2021

@ira25 návšteva sa nekonala lebo svokor mal špatný úraz. Ja sa cítim dobre čaká ma operácia. Keď sa vystrábim z opky pôjdem na CT po roku. Inak markery mám ok. Chcem podebatovať s dr či zameniť alebo nie zitazonium za letrozol. Čo som čítala štúdiu jednu tak najlepšie výsledky boli zaznamenane pri kombinacii 2 roky tamox a 3 letrozol. Ale jasne že to nefunguje rovnako u každého tak uvidím čo mi povie keďže som v menopauze už 2,5 roka.

ira25
Autor odpoveď zmazal
ira25
5. sep 2021

@zuzap33 skôr mi to odoslalo,ale tu sa rozpisovať nebudem je to na osobný rozhovor a nakoniec asi som ti to už hovorila moju skúsenosť a nebolo to o mne .
Keď by to bolo tak ako píšeš ty aj Helga,tak moje susede starej pani sa to vrátilo už tretí krát ako dobierala hormonálnu liečbu,2x chemo 3x ožiare, takže vracia sa tá sviňa... Inak hovorí, že ju zachránil Milas 4 štadium áno toto by som mala takto ako vy uvažovať, pred vami sa skláňam.....
No a nie som po onkologickej stránke zdravá,to niktorá z nás nieje
,lebo je to choroba na celý život,len som v regresii možno , uvidím po sono toho podozrivého útvaru tento mesiac,ale je mi to jedno,lebo už mi nemá kto byť oporou ako som bola ja manzelovi.
Prajem pekný deň....ale sem tam mi naložte ,alebo mi dajte zo svojej pozitívneho myslenia však 60 - siatka ešte môže žiť a či nás už netreba liečiť?😊

ira25
5. sep 2021

@helga9 po letrozole bolia kĺby,e ja mám dojem,že aj z Tamoxifenu bolia....rok som ani nevedela, že ho beriem, až začali padať vlasy,ale už je to po Tom čo som si nasadila výživový doplnok už je to ok,len chĺpky má dosť šťavu a bolesti kĺbov ,len tie nemusia súvisieť s Tamoxifenu.
Ja budem o dva mesiace dva roky čo mi zistili rakovinu,ale okrem zamerania pred oziarmi som na ešte CT nebola a myslím,že pľúca dostali pri rádioterapie zabrať,lebo odvtedy pokaslavam,zhlboká sa nadýchnuť nemôžem,ale to si ja takto vysvetľujem,azda to nesúvisí z hormonálnou liečbou.

ira25
5. sep 2021

@zuzap33 Zuzka moja zabudla som poznámenat,že mne prsníky nepoklesli ešte ani teraz po Tamoxifenu mne stoja ako za mladá a tak j podprsenku nenosím,len keď idem von,lebo "bradavky"hehe,ale v zime okrem k lekárovi nenosím a to som si myslela,že po Tamoxifene budem mať lentilky,alebo mi budú ležať na bruchu a oni sú rovnako stojace trojky😂

lucmirka124
7. sep 2021

Ahojte zienky, chcem vam len povedat ze posledne mensie davky pacli nezvladnem dobrat, som na kysliku v nemocnici, moje pluca su v haji, dufam ze to rozchodim. No pokracovat v pacli uz neechcem urcite, prvy x v zivote som sa bala o svoj zivot a ze neuvidim uz dceru, som tu od soboty rana a ked som chvila bez kysliku mam len 75% kysliku v krvy. Mavala som 96%.Slaba som, sila ziadna, aspon som uz zacala sama pit, a zjem po 2 kusky. Velmi som chcela chemoterapie dokoncit no moje pluca by nevydrzali. Dufam ze sa pozbieram a zosilniem. Prajem vam vsetkym len to najkrajsie a hlavne silu, zdravie , odhodlanie dokoncit tie liecby.

lucmirka124
7. sep 2021

Heli prosim ta, ostali mi 4 mensie davky ( 1 x tyzdenne 140 mg pacli) je to ako jedna velka davka cca? Vlastne jedna by chybala ? Aj ked uz je to jedno len vediet by chcela. Moja onko ako na potvoru dovolenka. Dakujem

helga9
7. sep 2021

@lucmirka124 ahoj už som toľkokrát na teba myslela že ako si na tom. Som sa vtedy potešila že si týždňový paklitaxel lepšie zniesla. Jedna veľká dávka sú 3 malé. Nie som doktor ale možno sa to dá odložiť bežne sa chemo presúva že sa vystrabis a dokončíš liečbu.

katenka2
7. sep 2021

@lucmirka124 Och Lucka, to mi je luto, ze nakoniec sa to tak mizerne zvrtlo. Este koncom augusta si verila, ze doberies , ze zvladnes... 😔, no mas to o tie pluca horsie, nez mi tu vsetky, to je fakt. Neviem, ci ta moja sprava aspon trocha utesi, alebo upokoji, ani ja som chemo nedobrala, ale kvoli zilam. Uz ho proste nemali kam pichat, tak som mala zily aj na rukach, aj na nohach znicene. Tak mi posledne 2 davky "odpustili" a 10 rokov som aj napriek tomu mala pokoj od tej hnusoby a stale som tu. Mozno, ze nejako postaci aj to, co si uz do seba dostala. Budem ti mooooc drzat palce 🙏. Ponahlaj zo spitalu domov za malou 😍👧

l1plienka
7. sep 2021

@lucmirka124 veľmi veľmi Ti držím palce 🙏 to naše telo nás veľa potrápi a hapruje,ale tiež verim v jeho schopnosť zamakať a pomaly sa spamätávať. Uz si si toľko odtrpela,že uz MUSÍ byt len lepsie. Drz sa ✊

lucmirka124
7. sep 2021

@katenka2 katka dakujem 🍀 dokoncit som to chcela kedze to je dolezite,len uz viac by moje telo nevydrzalo, ani neviem kedy sa to tak zvrtlo.v takomto stave som v zivote nebola.mam strach ale musim to rozchodit, ist domov za malou uz v poriadku relativnom. sa od malej uz ani nehnem❤️

lucmirka124
7. sep 2021

@l1plienka
@helga9 Dakujem a drzkajte sa🍀🍀❤️❤️🍀

helga9
8. sep 2021

Caute baby tak som po operácii. Cítim sa celkom fajn. Ešte podriemkavam.

sabova3
8. sep 2021

@helga9 Super,som rada,že už to máš za sebou.Ja zajtra smer Košice.

ira25
8. sep 2021

@helga9 no veľmi ma teší,že sa máš vcelku ok,tak rýchlo sa zotav a šup domov.🍀

katenka2
10. sep 2021

@helga9 ahoj dievca, uz si doma? Vsetko OK a uz rozhanas rodinu 😉😅

helga9
10. sep 2021

@katenka2 ahoj ešte som v nemocke možno zajtra alebo nedeľu. Trochu serom mi ešte tečie a keďže som zďaleka tak radšej ostávam a domov s redonom nepôjdem. Inak je všetko ok len sa strašne nudim. Toto nie je pre mna ja vrtuľa v zadku a nie byt vylepena na posteli. Furt príde sestrička že oddychujte a mna ide jebn…

katenka2
10. sep 2021

@helga9 😂, ved poumyvaj izby, umyvadla, poodnasaj riady.... sestricky sa potesia 😉. Primar asi nie, ale....

katka14
10. sep 2021

Čaute dievčence. Prave som prišla z konzultacie ohladom rekonštrukcie prsnikov. A mam dilemu ?!?! Jedna moznost su silikony pod sval alebo z vlastnych zasob tuku. Radsej by som zo svojich, ale ta opka je dost narocna a su tam rizika ze to moje telo neprijme. Ale silikony nestem . Termin mam po velkej noci, takze kopec casu na premyslanie....

helga9
10. sep 2021

@katenka2 aaano včera som odniesla riady z večere kukali na mna reku nič mi ani nehovorte 😂