Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Takže saturacia 87,teplota 38,6.
Joj dievčatá čo by som bez vás robila
@ira25 Irenka, uz z tych zarucenych a overenych sprav, ktore su tu 25 hodin denne, uz z toho sme mnohí chorí. Ked je niecoho privela, som v strehu a prestavam verit vsetkemu. A potom, ako spravny ateista, poviem - porucene bohu, nejako bolo, nejako bude. A ono naozaj vzdy nejako je 🙂. Mam pocit, ze ta nedostala rakovina a nedostane ta ani corona. Ta saturacia, co uvazdas je naprd. Bud mas zly oxymeter, alebo si uz davno po smrti a nevsimla si si to 😉. Ale som s Tebou! Aspon takto na dialku, neboj! Ked do pekla, pojdeme spolu.
@ira25 v tom pripade nie si po smrti , ale chce to kopec casu 😒 Nas 2x ockovany skorozat mal teraz coronu. Mysleli, ze cudak pluca vykasle... Doktorka ho ani vidiet nechcela, len po telefone ATB predpisovala a codein proti kaslu. Trvalo mu 3 tyzdne, kym sa dokazal vyspat. Aj horucky, aj kasel, aj saturacia nizka. Ale teda, nakoniec to preslo, hoci tvrdi, ze stale sa neciti ktovieako 😖. No hlavne to chce caaaas!
@ira25 pani Irenka hnacky to moze sumamed on je taky ATB, mne kazala obvodna muzovi vysoke davky C,D, (C aj 2000mg denne) nato ale musite cosi zjest prosim, muzovi obvodna napisala prednison ked uz sme vedeli ze teploty nejdu dolu, bolo to hrozne na psychiku pre mna co vam poviem, ked si muza snazite nosit na Wc, snazit sa ho osprchovat, on typicky chlap co umiera na soplik🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Takze on vsetko odmietal slo ma porazit..( dnes uz ale vie ze vdaka mne to prezil, ale nejdem tu pisat vsetko ako som mu tahala dolu horucky)
Na dychanie sa stazoval aj on, tiaz na plucach,v kuse sme vetrali, silu nemal,nutila som ho proste pit vodu, jest aspon vyvar, piskoty, proste ze musi...
Ked to uz najhorsie preslo a chodil po kontrolach mal dake zmeny na plucach a pecen rozhodenu, ale za 3 mesiace sme to dali doporiadku.drzte sa a hlavne vetrajte,,, dychajte cerstvy chladny vzduch,
Pri vysokych teplotach nam kazala obvodna davat paralen ( 2x500=1000mg) nie len 1, ( a to moj chlap ma 60kg)
My 2 s dcerkou sme to od nehoza cele 3 -4 tyzdne nechytili, a to sme boli s muzom v kuse,
@lucmirka124 dúfam,že to syn n dostane... určite sumamed na hnačky
toto som kukla na nete, ale samozrejme, ty mozes len velmi obmedzene, lebo s Tvojim zdravotnym stavom a este aj horuckou, nebudes cvicit. Ale kopirujem, ako som nasla:
Ako získať viac kyslíka?
Kyslík je životne dôležitý pre naše bunky, funkciu tela a našu silu. A čím máme väčšie množstvo kyslíka, tým lepšie budeme fungovať.
Existuje niekoľko spôsobov, ako môžete trénovať svoje telo, aby získalo väčšie množstvo kyslíka. Kardio cvičenie je jedným z nich, avšak nestačí sa sústrediť iba na cvičenie, keď sa snažíte zvýšiť hladinu kyslíka.
Uvádzam tu 5 dôležitých spôsobov zvýšenia obsahu kyslíka v tele:
1. Choďte na čerstvý vzduch
Otvorte okná alebo choďte von. Čerstvý vzduch vám dodá energiu a prinesie ďalšie množstvo kyslíka do pľúc.
2. Pite vodu
Aby sme okysličili a vytlačili oxid uhličitý, musia byť naše pľúca hydratované. Dostatok vody ovplyvňuje hladinu kyslíka. Denne stratíme v priemere asi 400 mililitrov vody len dýchaním.
3. Jedzte jedlá bohaté na železo
Niektoré potraviny môžu pomôcť zlepšiť hladinu kyslíka v krvi. Železo je minerál potrebný pre naše červené krvinky. Preto môžeme byť unavení a vyčerpaní, ak nám chýba železo.
Skvelým zdrojom potravín bohatých na železo je zelená listová zelenina, ako je kel a brokolica, ovocie ako jablká, strukoviny a chudé bielkoviny, ako sú vajcia, hydina a ryby alebo aj horká čokoláda.
4. Cvičenie
Čím lepšie sme adaptovaní na využívanie kyslíka, tým viac energie sú naše bunky schopné produkovať. Zvýšené využitie kyslíka preto posilní našu vytrvalosť a aj silu.
Medzi výkonom a množstvom kyslíka, ktoré dýchame, existuje jasná korelácia. Meria sa to v maximálnom príjme kyslíka VO2. Čím vyššia je VO2, tým vyššia je výdrž. Intervalový a šprintérsky tréning sú najlepšie tréningové metódy na zvýšenie hladiny kyslíka.
5. Trénujte dýchanie
Samotné cvičenie nestačí na zlepšenie kvality dýchania, pretože silový či kardio tréning nezaručuje, že skutočne využívate kapacitu pľúc na príjem kyslíka. Trénovanie dýchania je však nevyhnutné pre zvýšenie našej hladiny kyslíka v krvi..
Pomalé a hlboké dýchanie zvyšuje hladinu kyslíka v našej krvi. Kyslík je transportovaný do krvi v tele prostredníctvom dýchacieho systému, a preto ovplyvňuje vašu hladinu kyslíka, ak vaše dýchanie nie je optimálne.
@ira25 @katenka2 bod 1. 2. 3. a nieco z bodu 5. by si mohla opatrne skusit. A este, da sa kupit kyslik na dychanie, lenze ty by si to potrebovala hned, TERAZ!
https://unizdrav.sk/tovar/3365/kyslikova-flasa-...
Kde to vlastne byvas?
boze, uz som zbrklá, pisem sama sebe 😖
@ira25 toto treba co najskor, najlepsie hned, zavolat/napisat lekarke, nech ti da nieco od hnaciek a tiez proti kaslu. Najlepsi by bol codein, aj ked je to taka slaba droga. Ale teraz treba riesit vsetko, co ta tak velmi vycerpava. Irenka, zavolaj synovi, je to asi jedine riesenie. Nech ti aj ten kyslik objedna, alebo niekde kupi /neviem teda, ci zdravotnicke potreby sa teraz nezasobili aj tym 😕/. Dievca, moooooc Ti drzim palce, ale daleko byvas, dalekooooo
@ira25 pani Irenka chojte na urgent do nemocnice, volajte si zachranku, ak budete mat stale takuto nizku saturaciu bude velmi zle,,, prosim,,, ja som dosla na urgent mordro-siva, hotova,ked obvodna je nafigu necakajte,potrebujete kyslik nonstop, aby sa organizmu ulavilo, aku mate horucku? Co vam vravi syn? Pani irenka strasne tazko sa hrabe nazad😢 strasne tazko a to som ani covid nemala len mi neokyslicovalo organizmus.
@lucmirka124 zajtra ma chce poslať ak neklesnú...na noc do 40...v noci som odpadla... nepamätám ako som sa dostala na zem a ako dlho som tam ležala.
Saturacia je vyššia...88,89.
Mňa najviac vysilyju záchvaty kašľu
Ďakujem dievčatá, že na mňa myslíte ❤️🍀
@ira25 aky je ten kasel? Suchy drazdivy? Ci odkaslievate hlieny?

@ira25 ma nejake priznaky? Bol u Teba s ruskom, nie?