icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

katenka2
4. jan 2022

@ira25 tiez by ma zaujimalo, ci to aspon trocha pomohlo, ako slubovali

ira25
4. jan 2022

@katenka2 čo konkrétne?

katenka2
4. jan 2022

@ira25 ten kyslik Irenka 🙂. Fajn, ze pises 👍👏

ira25
4. jan 2022

@katenka2 ani neviem...teraz mi bol zbiť syn teplotu nad 39... už klesla.... myslím,že zachvatovy kašeľ poľavil a saturacia 90, 92...len tie vysoké teploty má vyčerpávajú

hracka123
4. jan 2022

@ira25 jasne ze vyčerpávaju vysoké teploty a už dlho pretrvávajú ja by som aspoň zavolala na 112 a spýtala sa co máš robiť

matasaska
4. jan 2022

@helga9 ahoj Helenka,aj ostatné dievčatá...od 20.12. som začala žiť podobný príbeh ako vy. Vašu debatu,takmer celých 608! strán som prečítala za týždeň.je úžasné,ako sa držíte,ako si radíte. Rada by somysa k vám pridala,ak smiem a ak ešte máte chuť a silu trochu ma podporiť 😉 helga,ty si doktor, amatér, ak by si si našla čas,a napísala mi,ako podľa teba vyzerá výsledok mojej biopsie a čo ma podľa teba čaká, budem rada. 19.1. idem na opku a čo môžem čakať potom, netuším... Bude podľa teba aj chemo? ďakujem ak si nájdeš čas 😘 držte sa baby 🙂

matasaska
4. jan 2022

@hracka123 Súhlasím, ira25, zavolaj 112 a opýtaj sa

matasaska
4. jan 2022

A nádor 1ks veľkosť 11x7mm

matasaska
4. jan 2022

@ira25 ira, volaj 112 a konzultuj svoj stav s nimi, ako ti radili dievčatá.Ak to sadne na pľúca, bude to horšie.drzim prsty,nech ti je skoro lepšie 😉

katenka2
4. jan 2022

Viete dievčatá, áno, rozum káže volať pohotovosť, ale ja Irenku chápem... Neukamenujte ma, prosím, ale nie je nemocnica ako nemocnica a človek ako človek, doba ako doba a s tým všetko súvisiace... Aj strach a úzkosť z takéhoto miesta, keď je už hodne zle. Neviem, či píšem aspoň trochu zrozumitelne...tie obavy sú neraz neprekonateľné a viac napísať teraz, žiaľ, nemôžem. Irenka veľmi si želám, aby si to dala a dostala sa z choroby bez nasledkov! 🙏🙏🙏

helga9
4. jan 2022

@matasaska ahoj vitaj medzi nami. Čo sa týka biopsie tak pri tejto diagnóze máš ju vełmi dobrú. Nízke grade, ki67 úplne minimum a pozitívne hormóny. Na akú opku ideš? Lumpektómiu? Čo sa týka chema je to dost diskutabilné záleží od koncovej histologie od uzlín od tvojho veku. Tipovala by som to na hormonálnu liečbu a rádioterapiu.

matasaska
4. jan 2022

@helga9 ďakujem za privítanie 🤗 myslím, že vezmú spodný kvadrant,pred opkou idem na sentinel,tak dúfam, že uzliny vyjdú v pohode... ďakujem pekne za odpoveď, mám 42rokov. Viem, že sa všetko dozviem po operácii, podobne ako vy všetky 🙂ozvem sa ešte a veľmi rada,ak môžem. dobrú noc prajem,opatrujte sa všetky ❤️

katenka2
5. jan 2022

@ira25 Irenka, dobré ráno, AKO si ???

helga9
5. jan 2022

Dievčatá nemáte niektorá na Irenku kontakt? Dúfam že sa jej nepohoršilo.

hracka123
5. jan 2022

@helga9 mam posielam ty

lucmirka124
5. jan 2022

aj ja sa bojim co sa deje,, dufam ze je uz v nemocnici na kysliku, ta flasa je kus pomoc ale nie v takomto stave do frasa😢

lucmirka124
5. jan 2022

@katenka2 katka mas pravdu nemocnica och,,, ani som vtedy nechcela ostat ked ma tak odpisalo, doktorka na urgente, ze ci si chcem dceru este vychovavat alebo fungovat s takou saturaciou mozno 2 tyzdne a koniec, uz som cusala,modrela som, fialovela, hybat neslo, oci zazltnute, des,, ked dlho neokyslicuje organizmus ako ma je to problem velky😢😢 ale neboj rozumiem ocom pises, len horucky jej dlho trvaju😢 kolko tyzden? Zoslabnuta musi byt strasne😢

helga9
5. jan 2022

Irenka mi napisala je doma má teploty syn isiel k dr viac neviem ale aspoň odpisala

katenka2
5. jan 2022

@lucmirka124 ano Lucka, v tom mas uplnu pravdu, ale ty si mlada, nemozu ta len tak odpisat. Irenka ma uz nejaky rocik, aj dost chorob a neni ockovana... vies, inak sa pozeraju na tychto "malo perspektivnych" pacientov. Samozrejme, nie vsade! To nechcem krividit, boze chran. Ale vies, na koho natrafis? 😖

lucmirka124
5. jan 2022

@katenka2 boze katka ja by ju uz davno nalozila do auta a do nemocnice, sestricky na plucnom vtedy vraveli, ze dlho ludia doma otalaju aj ked je zly, tazky priebeh covid, myslia, ze to doma sami zvladnu, a potom taki vysileni,dojdu,ked uz ozaj posledne sily, ale aj obvodna Irenkina to co totoma byt za dr. nechapem?tak pani irenke nieje nic lepsie a neriesi, preco jej aspon sanitku neposlala aby zdravotak zhodnotil, oni vedia ako ludom vysvetlit...velmi dufam ze uz sa jej polepsi

katenka2
5. jan 2022

@lucmirka124 v tom mas uplnu pravdu, ta obvodna je uuuuplne ze k nicomu, som zvedava, co tam Irenkin syn vybavi. Ja by som ju asi pekne... 😠!

katenka2
5. jan 2022

som to ratala, dnes bol 7.den, co Irenka tusila, ze ma covid. Tie monoklonalne latky do kolko dni sa maju podat, aby to malo zmysel? Do 10, 7, 5 ? Neviete? Pomohli by este Irenke?

nori21
5. jan 2022

@matasaska Ahoj,vitaj medzi nami,držím Ti palce, no dobre že si všetko prečítala,aspoň tak nás spoznáš.

matasaska
5. jan 2022

@katenka2 do 10od prvých príznakov, myslím

katenka2
5. jan 2022

@matasaska tak to by bola v limite. Mozno, boh da, ze jej uz stekaju....

matasaska
5. jan 2022

@nori21 ďakujem, áno, prečítala som vás všetky, avšak toľko informácií je tu, že sa mi to všetko zlieva dohromady 😁 hoci podstatu máme všetky rovnakú... postrehla som, že niektoré tu sú Prešovčanky,BB, zo západu máločo.ja som priamo z KE,ak je niektorá z vás Košičanka, rada sa aj stretnem niekedy 😉

matasaska
5. jan 2022

@katenka2 dúfam,aj ja..v tom nesystéme v našom biednom zdravotníctve je to hrôza.bola pred covidom a po covide ani nehovorím... Človek musí bojovať aby ho liečili...to je katastrofa...bo poisťovne,bo peniaze... zdravie jednotlivca je pre nich nepodstatná. Nadávam na systém,nie lekárov/zdravotníkov-ti častokrát robia maximum... čo si pacient nevydupe,akoby nemal... bohužiaľ

katenka2
5. jan 2022

@matasaska to ti verim, ze z toho musis mat gulas 😉. Ja som tu uz dlho a beztak sa nevyznam. Ale teda, vitaj, ked si uz neblahym zasahom osudu medzi nami. Vyznievas dost rozvazne, prakticky a pozitivne /boze, ako ja to slovo nenavidim 😂/. Juj, a uz aj realiticky /prave nabehla tvoja dalsia spravicka/. Ano, toto je zaklad, ked chces prezit - ak ta vyhodia dverami, vlez oknom, niekedy je to jedina sanca. Ja som do ochorenia bola utiahnute, zakriknute stvorenie a co sa zo mna casom stalo.... Ale, ako hovoris, s lekarmi treba slusne jednat, su to tiez len ludia a aj so svojim starostami, a ako moja triedna profesorka do nas hucala - dievcataaaa, usmev je najlacnejsia investicia, tak musim potvrdit, ze to tak funguje lepsie 🙂

matasaska
5. jan 2022

@katenka2 ďakujem.Je milé čítať, že takto vyznievam... Vnútri sa bojím/obávam asi ako každá z nás... áno,som praktická,a veľmi realistická,takto som sa k tomu aj postavila Je to holý fakt a jediné čo mi ostáva, je pokúsiť sa zachovať chladnú hlavu a brať to tak ako to je.. prvotný šok trval cca 2tyždne, to som prežívala iba strach... zvláštne mi to je samej, pretože cca 4-5rokov dozadu som bojovala s ťažkými úzkosťami,panickymi stavmi, skončila som v nemocnici s vyoperovanym žlčníkom (kamene, určite zo stresov) a dodnes mi ostali niektoré fyzické prejavy (občas pocit, že sa neviem nadýchnuť, závraty a únava)hoci teraz rozmýšľam, či niektoré z tých prejavov nesúvisia s aktuálnym ochorením, hlavne tá únava...ja sa unavená už budím 😁 ach, ženy, neviem ako u vás,ale ja mám pocit, že za mnoho chorôb môže stres...no ale nestresuj sa v dnešnom svete... 🤷

ira25
5. jan 2022

@katenka2 do 10 dní a moja sprostá dr.,že v piatok doniesť z pľúcneho a v piatok mi dá na tie protilátky, lenže už bude neskoro.... čo ti poviem