icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

jankastraza
8. mar 2022

@nori21 ahoj,ano musime verit ❣drzim palce

ira25
8. mar 2022
tinadzeladin
8. mar 2022

@jarmila40 prosim vás tie drotiky do prsnika sú bolestive?

jarmila40
8. mar 2022

@tinadzeladin dobrý deň, aké drôtiky?🤔🙄

nori21
8. mar 2022

Dievčatá,z tej zásaditej vody,koĺko môžem vypiť,nedá sa dopátrať.

biankaaa12
9. mar 2022

Zdravím vás všetky. Som tu úplne nová. Som po mastektomii laveho prsnika. Uzliny boli vsetky cisté. Karcinóm bol multifokalny, 4 nálezy v prsníku, malinké cca do 1 cm. Bolo mi povedané, ze budem bez chemo, len oziare. A dnes na onko šok. Chemo 4- 6 cyklov, potom oziare. Aj herceptín. Ten herceptín je tá chemoterapia? Nevyznam sa v tom este. Mali ste to takto niektora? Mam 42 r. Som na prášky z toho vsetkeho a nemam sa koho popytat. Dakujem. A prepacte ze som sa sem takto votrela.

maria123
9. mar 2022

@biankaaa12 herceptin je biologická liečba. Ja som ju brala vyše roka, injekcie.. Tie chemo musíš brat, lebo taký je postup. 4injekcie mi dali spolu s chemot.. Potom ďalšie už bez. Spolu som mala 16ks...podobne ako ty.. Šok... Ale bolo mi povedané, že len samotná biololog. liečba bez chemo.nedaju.ja som mala najprv oper. po nej 4 cykly chemo. potom 25oziarov....a následne 4chemoako som vyššie písala s injekciami a potom už len i j. Pýtaj sa. Ak niečo budeš chcieť. Každý to ale ma iné... Umná bol postup tento

biankaaa12
9. mar 2022

@maria123 takze si mala spolu 8 chemo a 25 oziarov? Ako si to zvladla. Hlavne z chemo ti nebolo zle? Fungovala si? A vlasy vypadnu, co? Och boze..

jankastraza
9. mar 2022

@nori21 netusim vobec 😔

helga9
9. mar 2022

@nori21 ahoj ja si kupujem v DM nepijem pravidelne proste keď si spomeniem a vypijem pól litra

helga9
9. mar 2022

@biankaaa12 ahoj no ja som trochu vedľa. Pri mastektomii a čistých uzlinach nezvyknú dať ožiare neviem prečo ti ich chcú dať žeby zato že tých nálezov bolo viac?Herceptin je biologická liečba máš teda nador her2 pozitívny tak sa to volá a dávajú herceptin buď do infúzie alebo sú injekcie zvyknú to aj kombinovať a liečba trvá 1 rok. Ak ti môžem poradit pýtaj si chemo týždňový paklitaxel nie trojtýždňový. Ten ťa viac odpáli sú horšie vedľajšie účinky a tým že je ta dávka rozdelená na menšie je dosť možné že ti vlasy nevypadaju. Pri trojtyzdnovom určite padnú.

helga9
9. mar 2022

@tinadzeladin ja som ich nemala ale čo som čítala u pacientiek tak to vraj boli ale nechcem ťa strašiť nakoľko nemám osobnú skúsenosť

ada2007
9. mar 2022

@helga9 môžem sa spýtať kde nájdem vo výsledkoch či mám her1 alebo 2? To každému robia také hodnotenia? Lebo ja som chodila iba na ožiare a teraz beriem len tamoxifen,na operacii som bola v auguste.

helga9
9. mar 2022

@ada2007 je len her2 v histologii to určite je keďže máš len tamoxifen určite her2 nemáš

ada2007
9. mar 2022

@helga9 ďakujem, pozriem tie výsledky, to by malo byť v tých po operačnej histologii?

biankaaa12
9. mar 2022

@helga9 ahoj. Ano nador bol her pozitiv. Lekar povedal ze kazde 3 tyzdne infuzia. Povedal ze vlasy vypadnu uz mi predpisal parochnu. Ty si mala ten tyzdnovy?

helga9
9. mar 2022

@ada2007 býva to aj v biopsii aj v pooperačnej histologii

helga9
9. mar 2022

@biankaaa12 mala som týždňový 12 krát a dosť mojich kamošiek ho malo tiež a vedľajšie účinky minimálne ja konkrétne absolútne nič mi nebolo musela som si po podaní na hodinku dať šlofík lebo dávajú silnú premedikaciu dithiadenom a to uspáva ale inak mi nebolo nič

biankaaa12
9. mar 2022

@helga9 tak to je super ze si to takto pekne zvladla. Skusim sa opytat dr. A vlasky? Odisli? Ja sa toho desim velmi

helga9
9. mar 2022

@biankaaa12 nie vlasy mi ostali no ja som chodila aj na studenú čiapku ale raz som ju vynechala na vlasy to nemalo vplyv no v čakárni som sa rozprávala s pacientmi a boli tam čo dlhodobo chodili na paklitaxel a vlasy im nevypadali niektorí mali že trosku redšie ale holohlaví neboli

maria123
9. mar 2022

@biankaaa12 zvládla, bo som musela a nevedela som vopred ako mi bude... Ale každý to znáša inak. Jedna lepšie druhá horšie, to sa fakt nedá zovšeobecniť. Vlasy vypadali a to hneď dvakrát v jednom roku. Asi preto, ze som tie chemo mala rozdelené, čiže po prvej na jar vypadli. Potom narástli, a ďalšiu chemo na jesen, tu niekto písal, že ten paklitaxel, ja som už názov zabudla 😀, vypadli znova, ale hneď po d obráti poslednej začali rast. Ja som mala všetko 3tyzdnove cykly. Tak sa mi vtedy život odohrával.. Od cyklu k cyklu.

Tie veci zvládneš.

katenka2
Autor odpoveď zmazal
katenka2
12. mar 2022

Prepáčte, dievčatá, v članku zas len kúsok ( platiť a platiť), tu je toho troška viac, ak by niekoho zaujímalo https://www.dobrenoviny.sk/c/202701/onkopacient... . Aj ked použité trochu účelovo

helga9
12. mar 2022

@katenka2 ja si s ňou píšem

katenka2
12. mar 2022

@helga9 ty si tuším s každou chorou dušou píšeš 😂👍

helga9
12. mar 2022

@katenka2 😂😂😂

ninaelizabeth
14. mar 2022

Prosim vas zienky. Tie ktore ste mali hormonalne pozitivny nador a po masektomii ste si davali robit plastiku prsnika. Museli ste vysadit na urcitu dobu hormonalnu liecbu? Ak aano na aku dobu prosim?

nelaja
14. mar 2022

@ninaelizabeth ahoj, ja som pred 3 týždňami absolvovala laparoskopicky odstránenie maternice a vaječníkov a vysadila som kvôli riziku trombozy tamoxifen 7 dní pred zákrokom a nasadila späť 8.den po operácii. Ak mas tamoxifen ten by sa nemal užívať s liekmi proti zrazaniu krvi kumarinoveho typu ako warfarin, tak pozor na toto. Mne kazal takto vysadiť onkolog, porad sa s nim

helga9
15. mar 2022

@ninaelizabeth ahoj áno aj ja som musela vysadiť 10 dni pred opkou a 10 dni po opke nasadiť naspäť