Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@biankaaa12 chemo funguje na báze kumulovania čím viac tým viac nežiaducich účinkov. Pýtaj si týždňovú dávku. Daj na mňa. Ja to tu prezentujem už dávno. 3 dávky týždňového paklitaxelu sú ako jedna čo ti dali teraz. Chápeš silná dávka. Týždňovú dávku zvládneš. Ja som bola pokusný králik na týždňovom paklitaxele a všetky moje kamošky išli na moju radu naň. Dali bez problémov!!!
@helga9 diky za radu. Ja som mu to povedala ešte na začiatku. Povedal ze začneme klasicky raz za 3 týždne. Ja som to nemyslela tak ze vynechať chemo. To by som neriskovala. Ale také stavy už nechcem zažívať. Veľmi som zvedavá co povie zajtra ale určite tie týždňové intervaly mu poviem.
@biankaaa12 trvaj na nich! Si pacient máš aj práva a je to dobré rozhodnutie. Oni to nechcú robiť lebo to je pre nich záťaž aj v ordinácii aj podateľni keďže je podanie každý týždeň a že ti dá silnú dávku a odpáli ta myslíš že jeho to sere ved jeho nic neboli. To je bohužiaľ typický prístup doktorov u nás a hlavne onko dr sú jak obrnený transportér oni tak musia byt predsa je to diagnóza aká je. Ale pokial sú možnosti treba ich využiť.
@helga9 pozri heli ja viem ze ty si rozkukana, ja sa v tom nevyznam ani teraz, ked som sla na tu 9 malu davku pakli,vravela som dr onko ze mi je zle, ze sa citim hrozne, ze ci to nemozme odlozit, posunut, neodporucala mi to, ze to mam dobrat, ta 9 mala davka ma polozila, dnes viem ze som mala dat na svoj vnutorny pocit, mala som pocit ze tu dalsiu uz nedam a tak aj bolo, do 3 dni som skoncila v nemocnici na kysliku, onkologovia su tak nastaveni ja viem dobrat, dobrat, vsetky chemo,,, vsak som sla dalej ale telo mi skolabovalo,, ja uz som v nemocnici bola uz rozhodnuta ze dalej uz nejdem, mam malu dceru, nechcem zomret, ale lekari sa potom sami tak dohodli, onkologicka i tak povedala potom ze kedze mam dlhsiu pauzu jak je odporucane musela by som zacat znovu, takze sme to nehali,
@lucmirka124 áno ja viem ale ty si iný prípad povedzme to na rovinu pri tebe klobúk dolu že žiješ so svojou diagnózou máš dcéru a zvládla si v rámci svojej možnosti aj tuto liečbu. Ja len poukazujem nato že sú aj možnosti ako si tuto ťažkú liečbu možno aj trochu odľahčiť. Nikoho nenahovaram ani neodhovaram od liečby len proste je možnosť ak má aspoň trochu možnosť treba ju využiť. Ja mám onkológa ktorý so mnou komunikuje o možnostiach keďže vie že ja do tohto šprtám. Chcem len pomôcť keď to ide nič viac
@biankaaa12 Ahoj bianca, ako čitam tvoje problemy, vsetko sa mi vracia ako som ja neznasala tento druh chemo. mala som 4 kusy v 3tyýždnovych intervaloch, predtym 4 červene. tie červene boli v pohode, no tento paclitaxel mi robil strasne stavy. pri 3som si povedala že to už nedam, no nejako som to zvladla. aj zachranka bola u nas, bo mi bolo strasne zle a doma 2 male deti. ale nic mi nezistili, dali magnezko a lexaurin na ukludnenie. potom som sa zatala, nadajala som sa litrami vody, dzusov, vitaminov a nejako som dala i tu poslednu ... držim ti moc palce nech to das čo najlahšie
@biankaaa12 to ide podľa schémy. Aj ja som mala 4 pakli spolu s injekciou a potom už len injekcie.asi by som sa riadila tým co povie lekár
Kde ste všetky?voľáko tu ticho.

@daniela232 v našom prípade nastali problémy po chemo. Neskutočná kazivosť zubov.
@biankaaa12 tiež som mala prvý krat po podaní pakli veľké problémy, vôbec som nechodila,ani na wc-ko,ani sedieť ani ležať,lieky nezaberali ani flector,povedala som to dr.a ona mi povedala vraj nemam čakať kym uz budú silne bolesti lebo vraj už je neskoro,ale hneď ako zacitim slabú bolesť treba si dat. No a druhý krat som tak urobila,a veru oveľa lepšie mi bolo, v utorok idem na 3 cyklus tak som zvedava ako bude.
Ahojte dievčatá, je tu niekto kto užíva iba tamoxifen? Ako mávate menzes,poprípade aké máte vedľajšie účinky? Ďakujem.
Dievčatá, kedy sa prosím vás robí odber na ten gén BRCA? Ďakujem.
@ada2007 pri karcinome ovarii ( high grade) by automaticky mal poslat onkolog( patolog) ziadanku na vysetrenie BRCA z tkaniva a zaroven aj z krvi. Pri karcinome prsnika sa robi vysetrenie iba z krvi. Este sa moze vysetrrit aj pri karcinome prostat y a pankreasu, tiez iba z krvi, odporuca onkolog
@snowwhite81 beriem tamoxifen a na vaječníku mám nejaké cysty, raz sú normálne a minule sa dr. nezdali,zobral mi krv na nejaké onkomarkery a tie som mala negatívne,myslíš že sa ho môžem spýtať aj na ten odber BRCA? Minulý rok v auguste som bola operovana na prsník a beriem odvtedy tamoxifen,menzes mávam všelijako...akoby som bola už v prechode, všetky priznaky mám, dá sa zistiť odberom kvi či už som v prechode?
@ada2007 urcite sa treba opytat. Aka bola histologia na prsnik? Alebo by som si rovno poziadala o listok na ambulanciu klinickej genetiky a objednala sa tam, treba povedat ze si onko pacientka s dg Ca prsnika. Onkolog akurat da vymenny listok a lekarsku spravu. Vysledok BRCA je za cca mesiac -dva ( v minulosti to bolo dlhsie ovela) ..... uprednostnuju sa pacientky, ktore potrebuju vysledok k liecbe
@snowwhite81 z histologie mám HER2 negatív, iba nejaké ER pozitív a PR pozitív to neviem čo je...musím sa spýtať...na genetike som bola tam mi brali rozbor na 35 génov a všetko bolo bez nálezu, bojím sa tých vaječníkov čo to môže byť...možno už ten prechod...neviem...

@helga9 ahoj. Dáva mi paklitaxel 1× za 3 týždne. A k tomu herceptin do stehna. Ináč nič neberiem. Povedal ze potrebujem 4-6 cyklov chemo a potom ešte oziare. Iné potiaze nemám, myslím to dýchanie. Zaujímavé že sa to stalo až o týždeň po 2. dávke. Dnes dom mu povedala ze ja už nedám ďalšiu chemo. Tak povedal ze uvidíme co urobíme.