icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

standina
15. aug 2022

@andy1985 ďakujem za info 👍 no riadne dlho to trva, začínam mať z toho stres 🤦

domke
15. aug 2022

Ahojte, len dnes som narazila na túto diskusiu. Je dosť rozsiahla, takže sa mi nedá prečítať všetko, neviem, či sa tu už niečo také riešilo, ale k mojej otázke: Mám 28 rokov a taktiež mi diagnostikovali karcinóm v pravom prsníku, asi o mesiac sa chystám na mastektómiu. Doteraz som brala (a vlastne stále beriem) hormonálnu liečbu (Zoladex a Etruzil, cdk inhibítory mi poisťovňa neschválila), chcem sa opýtať, či je tu niekto, kto po mastektómii odmietol chemoterapiu. Povedali mi, že to, či ju budem musieť podstúpiť, záleží od výsledkov z histológie po operácii, ale pravdepodobne áno. Nie som s tým stotožnená, pretože máme v rodine dedičné ochorenie obličiek a bojím sa, že by mi ich chemo odpálila a musela by som chodiť ešte aj na dialýzu.. má s týmto niekto nejaké skúsenosti?

standina
15. aug 2022

@andy1985 ahoj, tak môj prvý paclitaxel tiekol pár kvapiek a hned aj dotiekol, dostala som silnu alergicku reakciu, všetci ma tam kriesili 🤦

andy1985
15. aug 2022

@standina to ma mrzí. Tak nabudúce potom ako to doriešia?

standina
15. aug 2022

@andy1985 budúci týždeň v stredu idem na tri dni do nemocnice, aby som bola pod dozorom lekára a dajú mi docetaxel. Dúfam, že mi dajú aj niečo na ukludnenie, lebo už teraz mám z toho panický strach...

tdaniela
16. aug 2022

@domke ahoj nieje to moc k tvojej otázke ja iba že tiež mám 28rokov a zistili mi to pred cca pol rokom.... chcem len to že držím prsty a až všetko dobré dopadne ✊❤️

nori21
16. aug 2022

@domke Ahoj,nie som odborník,ale chemoterapiu by som neodmietla,skoro všetky sme tým prešli, zatiaľ nič lepšie nevymysleli ako tú pliagu zničiť, samozrejme má mnoho vedľajších účinkov ale treba to konzultovať s odborníkmi.V tele mohli ostať nejaké zvyšky z nádoru,ktoré chemo vie zničiť.

domke
17. aug 2022

@tdaniela ďakujem, tiež Ti držím palce, nám obom, aby sme to prekonali a najlepšie už navždy 🤞 . Je to zvláštna náhoda, lebo aj ja som sa to dozvedela presne pred pol rokom 🙂 Ty máš už operáciu za sebou?

domke
17. aug 2022

@nori21 ďakujem pekne za odpoveď. Asi máš pravdu, len ma vždy zaráža, že v tejto dobe ešte neexistujú nijaké rozumnejšie riešenia. Každopádne, som rada, že viem o tejto skupine a môžem aspoň vedieť, že sa tým dá prejsť a nie som v tom sama 🙂

tdaniela
17. aug 2022

@domke ja som sa to dozvedela že mám nádor v prsníku 17.12. presne deň pred narodeninami 🤦... To že je zhubný som sa dozvedela až 6.4. deň pred operáciou ... Takže áno mám operáciu za sebou a od mája beriem chemoterapie 🙂 už mám za sebou 4 červené silné ...a 3 týždňové a ešte ma čaká 9 🙂 a potom oziare ... Mám typ Triple negative ...2 štádium... Uzliny čisté a bez metastáz🙏... Ako si natom ty ? 🙂

domke
18. aug 2022

@tdaniela ja som zistila, že nádor je zhubný deň po vypuknutí vojny na Ukrajine, to si pamätám. Koncom februára. Napíšem Ti však správu, rada by som sa aj povypytovala nejaké veci a nechcem to tu spamovať 🙂

lulu1217
26. aug 2022

Ahojte kočky, tak o 3 týždne začínam aj ja po červených s paclitaxelom, 12 cyklov. Dúfam, že budem zvládať tak dobre, ako vy ☺️

lulu1217
26. aug 2022

Ešte otázka, užívali ste niektorá tieto kvapky? Je to má zvýšenie červených krviniek. Mám mierne znížené, natrafila som na toto, tak či nemáte skúsenosti. Ďakujem 🙂

vivuna28
27. aug 2022

Ahojte ,bola som na CT a už dva týždne cakam na oźarovanie,koľko ste vy cakali?poslalai ma domov už zakreslenu a ze mi zavolaju a už dva týždne nič aspoň ma mohli informovat ze sa tak dlho čaká,hlavne ze si to nemám zmyt a vonku teplo strasne

daniela232
28. aug 2022

@vivuna28 mne volali 8.8 a zacinala som som 22.8 ale veru zakreslena som bola tiež 3 týždne lebo ako teba ešte v ten den ma pocmarali,a oštara s tým,a to nehovorim o tom ze ja bicyklujem,a ked som sa vratila tak len veľké machule po sebe🤦

ariad
28. aug 2022

Ahojte dievčatá. Tak ja ešte jedna červená a potom 12 paklitaxelov. Hlava už oholená,obočie teraz začalo utešene padať po tretej...Ale inak fyzicky sa to dá zvládnuť,no a hlava sa musí prispôsobiť zvyšku 🤔👽

@standina 🍀,ty ako? Po tej reakcii na paklitaxel si dostala ten docetaxel? Všetko ok?

standina
29. aug 2022

@ariad ahoj, našťastie dobre 👍 hej dali mi docetaxel, štyri dni pred podaním som už užívala premedikaciu, zo začiatku bola so mnou doktorka aj sestrička, tieklo mi to asi štyri hodiny úplne pomaly. Ďalšia dávka už bude ambulantne, tak dúfam, že to bude ok. Ešte mám dostat teda tri tieto docetaxely, neviem sa dočkať konca.

ariad
29. aug 2022

@standina držím palce,nech už je dobre.
To budú trojtýždňové , že?

standina
29. aug 2022

@ariad ďakujem ❤️ hej trojtýždňové. Inak pre mňa bola štvrtá červená najlepšia, nič mi nebolo. Ozaj a čo picc? Už je to v pohode?

ariad
29. aug 2022

@standina áno,picc našťastie už funguje ako má,pichám si Fraxiparin Forte.
Ja som prvé dve zvládla docela dobre,trochu mám vždy pár dní žalúdok na vode,ale zvládnem to aj bez liekov.
Problém mám iný,a ten nesúvisí s chemo,aj keď to možno celé zhoršuje, že mám krvácanie pri 💩🚽 a majú podozrenie na Crohna. A to už rok riesim kadejaké "nenapadne" príznaky (krv,nadúvanie, bolesť brucha....)a až teraz onkologicka s tým prišla,že to nie je ok...

lulu1217
29. aug 2022

@ariad ahoj, mňa čaká rovnaký scenár, ako teba 🙂 včera som si prečítala v diskusii, ako zlezie po pacli obočie a mihalnice a som z toho taká na nič 🙄 myslela som si, že opadávanie telesného porastu skončí tou mrchou červenou 😡a teraz si mi to aj ty potvrdila. Mne býva akosi na 💩z tých červených, pár dní sa dávam dokopy

standina
29. aug 2022

@ariad ach to ma mrzí, držím palce, nech to dobre dopadne 🙏 ja som zas dostala alergiu aj na fraxiparin, tak mi dali teraz clexane, tak snáď to bude ok. Toto je najhoršie pre mňa, že stále sa k tomu niečo ešte nabaľuje, nejaké iné problémy a nemá to konca 🤪

standina
29. aug 2022

@lulu1217 mne tiež všetko opadlo, okrem nôh, tie mám jak orangután a musím stále holiť 🤣🤣 ale našťastie som si stihla dať vytetovať obočie pred chemo, tak to som rada, že som sa na to dala nahovoriť 😃

lulu1217
29. aug 2022

@standina Holé podpazušie a to dole vnímam veľmi pozitívne 😂Dobre si spravila. Ja som zaváhala a teraz ľutujem. Chcela som ísť, keď som ešte nevedela o diagnóze. Ale našla som salón, kde to kočka robí aj ženám v liečbe, primárka mi to odobrila, ale neviem...

standina
29. aug 2022

@lulu1217 mne povedala kozmetička, že počas chemo to zle chytá, že to tá chemo ako keby chcela vypudiť z tela, asi ako vlasy, tak neviem, či sa to oplatí už teraz dávať robiť...

lulu1217
29. aug 2022

@standina toho sa bojím, že dám 250€ do vzduchu. Uvidím teda 🙄 veď to sa nedá denne kresliť, to je hrozné 🙈😂

ariad
29. aug 2022

Ja som tmavovlasá a mám prirodzene tmavé a výrazne obočie,takže teraz síce padá,ale furt tam zatiaľ niečo ešte mám 😁 O to srandovnejsia budem,keď vypadne úplne, ten kontrast. No nič,už nech je tá liecba za nami. Aj keď mám pocit,že keď mi neprestanú hnačky,tak nedozijem konca chemo

ariad
29. aug 2022

@standina presne toto, furt nejaké prekvapenia k tomu. Nemá to konca ,ako píšeš

daniela232
29. aug 2022

@ariad po chemo narastie🙂ja mam pocit že ho mam oveľa krajšie ako keď som bola zdravá

lulu1217
29. aug 2022

@ariad je pravda, že iné veci okolo toho sú dôležité. V prvom rade, nech liečba zaberie. A nech nie sú ešte "bonusy". Držím palce, nech sa ti to ustáli, veď vyflusneš aj dušu