Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Ahojte, len dnes som narazila na túto diskusiu. Je dosť rozsiahla, takže sa mi nedá prečítať všetko, neviem, či sa tu už niečo také riešilo, ale k mojej otázke: Mám 28 rokov a taktiež mi diagnostikovali karcinóm v pravom prsníku, asi o mesiac sa chystám na mastektómiu. Doteraz som brala (a vlastne stále beriem) hormonálnu liečbu (Zoladex a Etruzil, cdk inhibítory mi poisťovňa neschválila), chcem sa opýtať, či je tu niekto, kto po mastektómii odmietol chemoterapiu. Povedali mi, že to, či ju budem musieť podstúpiť, záleží od výsledkov z histológie po operácii, ale pravdepodobne áno. Nie som s tým stotožnená, pretože máme v rodine dedičné ochorenie obličiek a bojím sa, že by mi ich chemo odpálila a musela by som chodiť ešte aj na dialýzu.. má s týmto niekto nejaké skúsenosti?
@domke Ahoj,nie som odborník,ale chemoterapiu by som neodmietla,skoro všetky sme tým prešli, zatiaľ nič lepšie nevymysleli ako tú pliagu zničiť, samozrejme má mnoho vedľajších účinkov ale treba to konzultovať s odborníkmi.V tele mohli ostať nejaké zvyšky z nádoru,ktoré chemo vie zničiť.
@domke ja som sa to dozvedela že mám nádor v prsníku 17.12. presne deň pred narodeninami 🤦... To že je zhubný som sa dozvedela až 6.4. deň pred operáciou ... Takže áno mám operáciu za sebou a od mája beriem chemoterapie 🙂 už mám za sebou 4 červené silné ...a 3 týždňové a ešte ma čaká 9 🙂 a potom oziare ... Mám typ Triple negative ...2 štádium... Uzliny čisté a bez metastáz🙏... Ako si natom ty ? 🙂
Ahojte kočky, tak o 3 týždne začínam aj ja po červených s paclitaxelom, 12 cyklov. Dúfam, že budem zvládať tak dobre, ako vy ☺️
Ahojte ,bola som na CT a už dva týždne cakam na oźarovanie,koľko ste vy cakali?poslalai ma domov už zakreslenu a ze mi zavolaju a už dva týždne nič aspoň ma mohli informovat ze sa tak dlho čaká,hlavne ze si to nemám zmyt a vonku teplo strasne
@vivuna28 mne volali 8.8 a zacinala som som 22.8 ale veru zakreslena som bola tiež 3 týždne lebo ako teba ešte v ten den ma pocmarali,a oštara s tým,a to nehovorim o tom ze ja bicyklujem,a ked som sa vratila tak len veľké machule po sebe🤦
Ahojte dievčatá. Tak ja ešte jedna červená a potom 12 paklitaxelov. Hlava už oholená,obočie teraz začalo utešene padať po tretej...Ale inak fyzicky sa to dá zvládnuť,no a hlava sa musí prispôsobiť zvyšku 🤔👽
@standina 🍀,ty ako? Po tej reakcii na paklitaxel si dostala ten docetaxel? Všetko ok?
@ariad ahoj, našťastie dobre 👍 hej dali mi docetaxel, štyri dni pred podaním som už užívala premedikaciu, zo začiatku bola so mnou doktorka aj sestrička, tieklo mi to asi štyri hodiny úplne pomaly. Ďalšia dávka už bude ambulantne, tak dúfam, že to bude ok. Ešte mám dostat teda tri tieto docetaxely, neviem sa dočkať konca.
@standina áno,picc našťastie už funguje ako má,pichám si Fraxiparin Forte.
Ja som prvé dve zvládla docela dobre,trochu mám vždy pár dní žalúdok na vode,ale zvládnem to aj bez liekov.
Problém mám iný,a ten nesúvisí s chemo,aj keď to možno celé zhoršuje, že mám krvácanie pri 💩🚽 a majú podozrenie na Crohna. A to už rok riesim kadejaké "nenapadne" príznaky (krv,nadúvanie, bolesť brucha....)a až teraz onkologicka s tým prišla,že to nie je ok...
@ariad ahoj, mňa čaká rovnaký scenár, ako teba 🙂 včera som si prečítala v diskusii, ako zlezie po pacli obočie a mihalnice a som z toho taká na nič 🙄 myslela som si, že opadávanie telesného porastu skončí tou mrchou červenou 😡a teraz si mi to aj ty potvrdila. Mne býva akosi na 💩z tých červených, pár dní sa dávam dokopy
Ja som tmavovlasá a mám prirodzene tmavé a výrazne obočie,takže teraz síce padá,ale furt tam zatiaľ niečo ešte mám 😁 O to srandovnejsia budem,keď vypadne úplne, ten kontrast. No nič,už nech je tá liecba za nami. Aj keď mám pocit,že keď mi neprestanú hnačky,tak nedozijem konca chemo
@ariad po chemo narastie🙂ja mam pocit že ho mam oveľa krajšie ako keď som bola zdravá

@andy1985 ďakujem za info 👍 no riadne dlho to trva, začínam mať z toho stres 🤦