icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

andy1985
17. sep 2022

@lulu1217 cez moju obvodáčku tu v nemocnici v NZ budú robiť predoperačné. Tak snáď už áno. Nech to už mám za sebou lebo stresujem aj kvôli tomu že ako budú zvládať aj malú doma, manžel bude snou doma.....

lulu1217
17. sep 2022

@andy1985 tvoja je ešte maličká, však? Neboj, dajú to. Len buď v kľude. Baby vraj prepúšťali po 3-4 dňoch

tdaniela
18. sep 2022

@lulu1217 ja som mala tie 4 červené a teraz beriem biele ktorých mám 12 ...v utorok idem akurát na 6.bielu 🙂 ...

lulu1217
18. sep 2022

@tdaniela držím silno palce ☺️💙ako si na tom s obočím a riasami? Mne už to ide dole 🥹

ankov
18. sep 2022

@helga9 môžem sa spýtať ako je rozdiel medzi jednotlivými druhmi? Tento týždeň idem na kontrolu a v najbližších dňoch by mi mali nasadzovať liečbu. Aj keď ešte neviem akú. Chcem byt len v obraze.

lulu1217
18. sep 2022

@ankov záleží, aký typ nádoru máš. Máš dostať červenú chemoterapiu?

ankov
18. sep 2022

@lulu1217 podľa prvotnej biopsie mam duktalny karcinóm. Celkový výsledok z celeho odobrateho nádoru ešte nemám. Preto ešte neviem akú liečbu mi zvolia.

ankov
18. sep 2022

@lulu1217 brala si niečo aj na posilnenie imunitu počas chemoterapie?

helga9
18. sep 2022

@ankov záleží od druhu nádoru a od uzlín

lulu1217
Autor odpoveď zmazal
lulu1217
18. sep 2022

@ankov aha, tak ty už si po operácii. Neviem ti povedať, akú liečbu asi dostaneš, baby ktoré mali postup ako ty, sa určite ohlásia s odpoveďou. Ja podstupujem najskôr liečbu a potom idem na operáciu.
Moja onkologička nie je fanynkou výživových doplnkov, telo sa má vraj sústrediť na iné. Ale išla som tak podľa seba v tomto, užívam vitamín C a D + palinu. Mám tabletky z huby reishi, ale popravde, akosi na ne zabúdam 😁

tdaniela
19. sep 2022

@ankov ja som mala najprv operáciu a až potom mi bola nasadená liečba ... mala som typ Triple negative.... ako som vyššie spomínala 4 červené a 12 bielych a čaká ma ešte cca 28 oziarov ...🙂

tdaniela
19. sep 2022

@lulu1217 vieš čo zatiaľ drží všetko 🙏... Uvidíme dokedy 🤦... Ale napríklad aj pri červených keď som brala tak mne nevypadli vsetky vlasy stále som nejaké mala rástli síce rieducke strašné ale mala som stále vlasy🙂... Keď som začala brať biele prvé 3 tak mi obočie žriedlo a mihalnice zoslabli také tenučké som cítila že ich mám sa mi zle maľovali ... Potom som mala 2 týždne pauzu od chemo a sa mi zasa vzchopili trošku aj obočie trošku zhustlo ... Teraz zatiaľ držia no uvidíme dokedy 😁🤦

lulu1217
19. sep 2022

@tdaniela pozerám, že máš krásne na fotke, nech ti to aj ostane 🤗ja som vlasy oholila hneď, ale čosi tam mám. Mihalníc mi asi tretina zišla. To len vidím a cítim, že ju mám akúsi slabú, vykrútenú, dotknem sa jej a padne. Keď som si prečítala, že to babám všetko opadlo aj mesiac po ukončení celkovej liečby, tak ma skoro vykotilo. No čo už, narastie, len nech tá k***a zmizne

ariad
19. sep 2022

Ja som skončila červené minulý týždeň. Štyri som mala (doxorubicin+cyklofosfamid)
Akože,pri pohľade na krabicku od liekov alebo infúznu hadičku sa mi dvíha žalúdok. A keď si pričuchnem k ruke,kde mám picc a cítim tú dezinfekciu,tak tiez má už naťahuje.
Žalúdok hore nohami, čreva na padrť,podozrenie na Crohna, obočie ale staaaale mám 😂.
Vlasy oholené od druhej chemo, ostalo mi také strnisko,ktoré moc nepadá už,ale ani nerastie.

O dva týždne by som mala začať týždňové paklitaxely. Už teraz mi je na grcanie.

andy1985
19. sep 2022

@lulu1217 áno ročnú mám doma. Mne dr
Povedal 7-10 dní uvidíme. Všetky ktorým som hovorila boli dlhšie ale mali niaké komplikácie asi..... uvidíme

lulu1217
19. sep 2022

@andy1985 to je veru ešte drobček. Ale tatino zvládne. Fúha, to je akosi dlho. Ja sa začínam obávať operácie, keď mám aj uzlinu pozitívnu 🙄ale snáď bude všetko v poriadku

lulu1217
19. sep 2022

@ariad ja som tiež ako kaktus 🌵😂fujha veru tie pachy. Ja som sama sebe po tretej červenej tak smrdela, že dovi. Ja som po prvom taxole, som sa trošku obávala alergickej reakcie, ale našťastie všetko prebehlo ok a cítim sa super, ako keby som ani nič nedostala. Nebe a dudy oproti tej červenej.
Držím palce 🍀

ariad
19. sep 2022

@lulu1217 ďakujem.
Nejaká som unavená a demotivovaná,pochmúrne myšlienky mám. Myslela som si,že sa budem tešiť,že mám polovicu chemo za sebou,ale neviem v sebe teraz nejak moc optimizmu nájsť.
Akoby nestačilo,synovi diagnostikovali epilepsiu, takže strach aj o neho...

Tie pachy sú "sranda", že? Neverila som,keď som o tom počula,a ozaj. Aj niektoré jedlá,že pozriem do chladničky na Bambino a napne ma. A normálne proti Bambinu nič nemám 😀.
Mne sa strašne žiada kyslé jedla po chemo. Že kvasené uhorky sú top,to zjem za jeden deň celý ten sáčok,čo majú v Lidl. A potom pomarančový džús. Kľudne aj spolu s tými uhorkami 😂

lulu1217
19. sep 2022

@ariad je to ako na hojdačke, lepšie dni striedajú tie zlé. Musíme byť silné, aj keď niekedy sa to ťažko dá vykonať. Teóriu ovládame veru každá. Tiež mám dni, kedy by som behala kade tade, som veselá, život gombička a na druhý deň drb. A ešte keď mám PMS a o 2 dni chemo 😂
To ma mrzí. Neboj sa, s liekmi to bude fajn. Čo vám povedal neurológ?
S tým džúsom to mám rovnako, zásoby vždy 😁mi to bolo smiešne, keď som potom vo fóre čítala, ako baby pijú pomarančový džús.

andy1985
20. sep 2022

@lulu1217 tiež môže budú vyberať aj uzliny lebo aj ja to mám pozitívne. No tatino bude musieť ju zvládnuť inú možnosť nemá.

andy1985
20. sep 2022

Baby ktoré ste už po operácii. Bola treba aj snímka z RTG k operácii? Lebo to mám na papieri aj som bola len či zobrať aj snímku tam so sebou. Ďakujem

ankov
Autor odpoveď zmazal
ankov
20. sep 2022

@tdaniela aké si mala vedľajšie účinky po červených? Mňa čaká 8 červených v 3 týždňovych intervaloch. Tak sa bojím, že ako budem reagovať.

ankov
20. sep 2022

Je tu niekto kto by mi vedel poradiť v liečbe rakoviny prsnika ? Som po mastektomii praveho prsnika a chcem sa spýtať podľa čoho sa určuje, že sa dá konkrétne chemoterapia, hormonálna liečba alebo biologická liečba. A konkrétne aký druh chemoterapie? Nevyznám sa ani v liekoch podávaných počas chemoterapie. Ďakujem za akúkoľvek odpoveď

ankov
20. sep 2022

@zachranarkazh ja mam obdobne výsledky. Invazivny duktalny karcinom 4x3 cm, in situ, hormonálne pozitívny ER 80 %, PR 30 %, Her2 negatív, uzliny som mala 2 z 18 pozitivne. Som po OP uz 2 týždeň a v októbri nastupujem chemoterapiu, Mám navrhnutú sekvencnu adj. chemoterapiu, ak nebude KI 4xAC, 4x Docetaxel sólo, resp. 12x Paklitaxel. Môžem sa spýtať aký si mala ty postup liečby? Ak si to už písala tak prepáč že sa pýtam, ale nechce sa mi hľadať v toľkých príspevkoch 😊.

standina
20. sep 2022

@ankov ahoj ja mám podobné výsledky ako ty, len nádor menší a 3 uzliny pozitívne. Liečba rovnaká ako máš ty, mám už za sebou 4 x AC a 2 docetaxely. Držím palce.

tdaniela
20. sep 2022

@ankov bola som ako po opici 3-4 dní .... To som prelezala celý čas a potom už fajn 🙂

tdaniela
20. sep 2022

Ja dám takú otázku inú🙈🙊 ... Baby chudnete počas liečby ? ... Lebo mám pocit že asi len ja priberám 🤷🏼‍♀️😁

ankov
20. sep 2022

@standina a máš nejaké vedľajšie účinky? Ako si to znášala?