Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@michaelanova ako si dopadla?
@helga9 dala mi nejake lieky na plynatost a bolest brucha, sono nerobila, len ohmatala brucho, vravela, ze 2 mesiace po ct bez nalezu mi nemoze byt tak zle, aby tam bol nejaky nalez
@michaelanova ty kokso niektorí dr akože nemám slov
@michaelanova ty kokos nemám slov
@helga9 pockam co lieky a 2.1.zacina moj obvodny, tak pojdem za nim, vravela mi, ze mozem tak reagovat aj n aprobiotika.,ze niektore tak nafukuju, tak musim pockat
@michaelanova ale to je všetko len ale! A žiadne poriadne vyšetrenie veď to na hlavu. Užívaj čo máš a uvidis ak teda do 2.1. Nebude lepšie hybaj obvodnému čo už 🤷♀️
@michaelanova tí lekári čím ďalej tým horšie,aspoň to sono mohla spraviť,to ukáže aj plynatosť
@nori21 ja som bola 15.12.na gynekologii, tam mi robila vnutorne sono a ona mi hovorila, ze je tam velka plynnatoat, ze jej vytlaca tu sondu az von...
@mirkab79 ahoj (niekto tu vyssie pisal ze si tu vsetci v skupine tykame tak snad sa neurazis 😁) aj mne zistili presne to iste ako tebe ivazivny duktalny karcinom v lavom prsniku a v januari mam termin operacie, predtym ziadna chemo rovno operacia, este cakam na nejake vysledky ale ak vijdu dobre, tak operacia bude toho januara ak zistia nejake metastazy tak budu najprv chemo 😏
@zuzanka2106 ahoj, samozrejme so môžme tykat 🙂 ja mám termín 11.1.ake vyšetrenia ti ešte po biopsii a jej výsledku robili? Lebo mne žiadne len rovno termín operácie.
@michaelanova Miška, ako sa citis? Je to s bruchom lepsie? 🙏
@katenka2 ani nie, stalea nafukuje, skrvka, musim uz pockat, 2.1.zanesiem vzotku k obvodnemu a 4.1.sa opytam onkologicky, ci nemozem aspon na to sono, uvidim aj krv, ako dopadne, posledna toho 20.12.bola ok
@michaelanova Miska, ja som si tu uz presla vselicim, ved som aj onko pacient vyse 26 rokov. Momentalne s metastazami v plucach, vraj neoperovatelne, lebo sa dotykaju srdca. Ale nie o tom. Kedze podchvilou mi nieco najdu, tak som vydesena pokazde, ked niekde nieco zaboli, pichne...No a psychika, to je jedna zakerna svina, co nie aby cloveka podrzala, ale naopak. 3/4 vsetkeho, coho som sa desne bala, bola ina pricina. Sice zdravotna, ale vacsinou "neskodna". Ta 1/4.... problemov mi zachranila doteraz vzdy zivot, lebo dala o sebe vediet.
Posledne som tiez mala problemy s bruchom. Ale nebolelo, to moje brucho a zaludok, to su nezmary, mozem pojest cokolvek a kedykolvek, dokonca sa stalo, ze i pokazene a vzdy som to prezila OK. Ale ano, nafukovalo sa a HROZNE skvrkali creva. Tak moc, hlavne v noci, ze mna samotnu ten hluk zobudil. Co ti budem vraviet, nervy opat v haji. A ja teda na nie velku radost lekarov, veeeelmi casto hladam vsetko na nete. A tam som nasla, ze to kludne mozu byt nervy a strach. A strach som teda mala, bola som pred dalsou operaciou. Alebo po nej? Ani neviem, mam toho fakt nejako moc.
No a tak som si zasla rovno za psychiatrom /kde som chodievala uz davnejsie, ked bolo velmi zle/, poprosila nieco na ukludnenie. Este mi to ani zabrat nemohlo a moje problemy s bruchom pominuli. Uz ta myslienka, ze toto je pricina a liek mi pomoze, uz to mi polepsilo. Ked sa mi to potom este niekedy prihodilo, vzdy som si spomenula, preco to bolo a pomohlo mi to + pravda, ja vzdy aj nejaku pirulu 😅. Ja patrim medzi tych, co si liekmi pomahaju vzdy, mozno az prilis... ale zas su tu aj zienky, ktore ju neuziju, ani keby umriet mali. Spravne je to niekde v strede.
Nehovorim, ze aj tvoje brucho je presne ako moje /ja napr. narkozu zvladam velmi dobre, to nie kazdy/, ale za pokus by to stalo. Proste vyskusat nieco na ukludnenie. Aj obvodak moze predpisat kratkodobo lieky, netreba ani odbornu pomoc hladat.
Moc ti drzim palce /naozaj, lebo tie strachy poznam/ a pamataj, STRACH je najvacsi nepriatel a strasna hnusoba! Prec s nim!!!
@katenka2 dakujem krasne za Tvoj prispevok🙏je to tazke, obdivujem Ta, ako to tolke roky zvladas, ja som pn 2 mesiace a uz mi to lezie... Ja som labilnejsia, aj ked nie nejako navonok, ale to podvedomie si ide svoje, castokrat sa budim a prva myslienka je teda skareda... Ale mozog si toci svoje. Mam aj tetaniu, ale ta sa prejavuje skor tak, ze sa mi aj mesiac dva, ked mam nervy, tazko dycha. Ale toto brucho... Uvidim, teraz s tym nic nenarobim. Ale ja to mam s bruchom cely zivot prepojene, kazda skuska na VS isla vzdy vaha dole, lebo som len wcku vysedavala😂tak mozno si to brucho prilis prispustilo k telu😂prajem Ti, aby sa podarilo Tvoj nalez aspon stabilizovat, musis byt velmi silna, ked Ta ta choroba nedala, si bojovnicka💪❤️
@michaelanova nieeeee, stale dokola opakujem, nie som ani trocha silna. Len som pri tej smole mala aj kus stastia. Ked je zle, som uzlicek nervov s placom na krajicku, ale stale hladam, ako si pomoct. A preto tvrdim aj ostatnym, ze ak to dam ja, tak ostatni tiez! Bodka. 😉🙂
@katenka2 super, ja si tiez myslim, ze kusok stastia je tam treba, ale tiez silnu psychiku. Ale tolke roky... Si bojovnicka, darmo💪❤️
@michaelanova to ma len doteraz ani ta zubata nechcela 😂. Ale stastia je tu treba vela, vela a k tomu este dobrych lekarov, veru...
@katenka2 ved to sa modlim, ze som bola dostatocne zla, ze ma hore este nebudu chciet😅a tiez verim a dufam, ze chemo ta zapecati tak, ze uz sa to nevrati🙏
@michaelanova Miška, mozno sa to uz pytali, nestiham citat vsetko, ale kolko mas rokov? Aj deti? A... brucho stale rovnako? Hmmm? 😇
@katenka2 41,2 deti, brucho ako kedy, vacsinou nafuknute, dali mi nanpohotovoati nejaky metespasmyl na bolestive krce a vetry, tak uvidim, ci to zaberie, bola som sa trosku prejst, tak mi je trochu lepsie, beriem ich zatial lrn 2 dni
@michaelanova velmi pekne zhrnute 👍. Ak sa da, von chod co najcastejsie, kaslat teraz na robotu, deti /ak by chceli/ vezmi na prechadzku tiez. A pondelok je tu cobydup, ja tiez v stredu budem volat, ci uz budu vysledky a ake. Tentokrat ZATIAL nemam ziadne bolesti, takze som este za hrdinu. Casom uvidime 😕
Miska, co najlepsieho Silvestra dla moznosti, co najmenej bolesti a problemov a co najviac sil do dalsieho roku. Aj vam vsetkym dievcence, co to precitate! PF 2023!
@katenka2 a na ake vysledky cakas?
@michaelanova na cytologiu z bronchoskopie. Aby vedeli, ak sa bude dat, o aky nador ide. "Vyhrou" by bolo, keby to bol novy iba plucny nador a nie dalsia metastaza z prsnika. Taky nador by sa dobre mierenou liecbou mozno dal aj vyliecit. Metastaza nie, len spomalit, a ak panbozko miluje aj ateistov, tak zastavit sirenie.
Dievčatá, ako dobre sa vás číta 🤗ste úžasné, ako dokážete podporiť, pomôcť, poradiť.
Mne bolo toto fórum tiež veľkým prínosom, veľmi mi to pomohlo prijať chorobu, našla som tu informácie o tom, čo ma čaká.
Ja sa pripájam, zajtra majte veselého Silvestra a potom vkročme do nového roka tou správnou nohou. A nech je rok 2023 proste fajn v každom smere. Netrúfam si želať, nech je lepší, ako tento, to sa mi minulý rok po ťažkom roku 2021 nepodarilo 🙂 Želám si zdravie, pre všetkých ♥️
@katenka2 pane Boze, to su nervy... Budem Ti velmi silno drzat palce. A ako Ti na to prisli? Ak nevadi, ze sa pytam
@michaelanova tri mesiace som stale pokasliavala. Niekedy az velmi. Obvodna mi dala urobit vsemozne vysetrenia - vsetko negativne. Aj 2x RTG pluc - ciste. A vraj ten nador za nachadza za tienom srdca a tak ho na RTG nevidno. Az ked ma vlastne neurologicka nemohla pocuvat ako kaslem a dala mi urobit CT, tak sa zistil uz velky nalez. Neskoro...

@helga9 dakujem pekne, ja ja verim, onkologicka ma ubezpecila 2x,ze isto nie