icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

michaelanova
30. dec 2022

@katenka2 fuha, tak to je sila a Tebe tiez brali prsnik teraz niekedy?

katenka2
30. dec 2022

baby, ale ja tu tymto strasim ostatne chore, dost uz! Nie kazdy musi mat navrat ochorenia, vela zien sa vyliecilo celozivotne. Tak prosim, mna si neberte ako priklad 😖! Ako moj byvaly obvodny hovoril - neplacte, ze vas rakovina zabije, skor vas to auto zrazi 😂

katenka2
30. dec 2022

@michaelanova pred 2,5 rokom

michaelanova
30. dec 2022

@katenka2 tak to ma mrzi... Velmi budem verit, ze vysledky budu dobre🙏🙏🙏ale mas pravdu, nikdy nevies, co sa Ti stane dnes, zajtra, pozajtra...

snowwhite81
31. dec 2022

Ahojte , vsetkym prajem krasneho Silvestra a do Noveho roku vela, vela zdravia……. 😍

helga9
31. dec 2022

Dievčatá všetkým prajem krásneho Silvestra a šťastný nový rok! ❤️

michaelanova
31. dec 2022

Stastny novy rok celej skupinke, vela zdravicka a nech si novy rok odnesie, co nam stary priniesol❤️🙏

sabova3
31. dec 2022

Aj ja sa pripajam a prajem vsetkym Stastny novy rok.

mirkab79
31. dec 2022

Štastný nový rok 2023 a vyzdravenie pre nás všetky ♥️🙏🙏

hracka123
31. dec 2022

ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK VŠETKÝM 🍷🍸🍾🍾🍾🥂🎉

nori21
31. dec 2022

Šťastný nový rok dievčatá,len to najlepšie.

katenka2
6. jan 2023

@michaelanova Miška, ako sa mavaš? Ako brucho? 🙏

michaelanova
6. jan 2023

@katenka2 ahoj, brucho zazracne preslo, urobili mi sono v nemocke a do vecera som bola ok... Asi nervy. Som 2 dni po 1.chemoske a je mi ze fuj, boli ma hlava, klby, zaludok na vode. Dufam, ze sa to skludni. A ty ako?

katenka2
6. jan 2023

@michaelanova som rada aspon, ze to brucho sa umudrilo. Aj mne si tym pomohla, lebo ja si sice stale opakujem, ze polovica bolesti je z nervov, ale niekedy sa musim VELMI presviedcat 😅. A ako na tom som? Blede, fakt blede. Vzdy sa snazim bojovat, len musim poznat svojho nepriatela. A teraz uz 2 mesiace chodim po roznych vysetreniach a stale sa vlastne nevie, o aky nador sa jedna. Ci je to nador z prsnika, alebo novy nador pluc. A kazdy sa lieci uplne inak. A choroba pokracuje milovymi krokmi, ale nase zdravotnictvo akoby malo casuuuuu. Tak...ozaj potrebujem teraz silne nervy. A verim ti, ze chemoska veru cloveku neprida. Snaz sa co najviac zamestnat /teda aj v ramci rozumneho oddychu/ a hovorit si - bude lepsie, bude lepsie. A uvidis, ze bude lepsie 😉. Moc ti to prajem a nech uz mame tento rok za sebou! 🙏

michaelanova
6. jan 2023

@katenka2 velmi ti drzim palce, hlavne, nech sa to da liecit a vyliecit. Ja som taka rozhodena, jednak som sa celkom fajm vyzberala po tej mastektomii, brucho sa umudrilo ozaj ze do vecera, po tom, ako mi povedali, ze na sone je vsetko ok. A teraz ta chemoska, bolia ma snad vsetky svaly, klby, ten zaludok ako ked som bola tehotna, uz to mam tak 2 dni, dufam, ze to uz aj odoznie trochu, ze mi tak nebude pocas celej. Budem rada, ked sa ozves, myslela som na Teba, len clovek sa nechce vypytovat, nie vzdy ma ten druhy chut pisat o tom, ako sa citi🙏❤️

michaelanova
7. jan 2023

Ahojte, baby, 4.1.som mala prvu chemo, v ten dem mi bolo ok, len som do vecera prespala. Od 5.1.mi je na prd, zaludok na vode, bolia ma svaly, klby na streidacku, dnes slachy na nohach, ale najhorsie, ze 3.den ma boli hlava, teplotu nemam, najhorsia je noc. Dala som si uz paralaen, moc nezabral, prosim vas, kedy sa vam ulavilo?

daniela232
7. jan 2023

@michaelanova ja som vždy ten deň prespala, druhý deň som lietala po dome ako strela varila upratovala,no a 3,4,5 deň zle(presne ako píšeš) ale ja som mala aj tabletky na nevoľnosť,no aj tak😔v noci som nespala 😔na 6 deň to ustupovalo

michaelanova
7. jan 2023

@daniela232 dakujem pekne, lebo mi vravela mudr, ze ak bude krv ok, ze by mi tie prve 4 silne dala po 2 tyzdnoch, nie po 3,co si neviem ani predstavit, teraz som 3 dni a som rada, ze som dnes v noci neumrela, uz som myslela, ze ci nedostanem porazku, ako ma ta hlava bolela

daniela232
7. jan 2023

@michaelanova ani tabletka ti nezabera? Inak tie prve 4 chemo ,boli teda rovnaké,ale ja som sa po každej inak cítila,(inak zle) niekedy mi fakt išlo hlavu roztrhnúť niekedy nie,uvidíš, možno aj u teba to tak bude,drzim palce nech to zvládneš 💪❤️

michaelanova
7. jan 2023

@daniela232 dakujem krasne, a tych 12, to uz je lepsie? A kedy mam ocakavat vypadnutie vlasov? To ide nejako postupne? Trochu sa toho hrozim, mam dlhe a huste... Dakujem za odpoved, velmi mi to pomaha

daniela232
7. jan 2023

@michaelanova no ja som nečakala kým začnú nejak veľmi padať, neznášam vlasy po zemi v posteli,ja som na 10ty den po prvej chemo masinkou dala dole, tiež som mala dlhé vlasy,a tie ďalšie chemo,ja som mal 4 , chodila som každé 3 týždne, žiadna bolesť hlavy, nevoľnosť a nechutenstvo vôbec,ale zase bolesť klbov a stále nie som v poriadku,to bol paklitaxel tie 4.toto je moj prípad neznamená že bude aj tvoj, väčšinou sa dobre znáša,ja som nejaká výnimka 🙈

michaelanova
7. jan 2023

@daniela232 aha, ja vobec neviem, co bude po tychto 4,len viem, ze liecba je na pol roka, ale tieto 4,ze ak bude KO dobry, ta da po 2 tyzdnoch, no neviem, ako sa vobec spamatam, zajtra su to 4 dni, uz mam zasa migrenu, musim si dat na noc paralen, vcera som nechcela a do rana som skoro umrela. Cez den sa to este nejako da, sem tam nieco zjem, zapijem, podriemem, ale noc je brutal, nechcem po byte buntosit, tak len postel, wcko...

daniela232
7. jan 2023

@michaelanova určite si tabletku daj, nečakaj na silnú bolesť,ja som sa novalginom krmila🤦🤦ale onkologicka mi kazala ,ze nemam čakať na silnú bolest

michaelanova
7. jan 2023

@daniela232 dakujem, ja som sa bala, ze xi mozem popri chemoske, ale uu aj si dam, lebo to nevydrzim, modlim sa, nech to uz ustupi, a to mam za sebou len prve kolo...

daniela232
7. jan 2023

@michaelanova neboj sa zvládneš to ❤️❤️❤️

katenka2
7. jan 2023

Viete čo ma se*ie dievčence? Mám naštudovaných desiatky onko brožúr a rád pre pacientov a všade napísané - dnes už vieme zvládnuť nežiadúce účinky, už nikto nemusí trpieť bolesťou, ani umierať v bolestiach! Neviem, či to o nejakom paralelnom svete píšu, ale "naše" 21.storočie teda pacientom moc nepomáha. Videla som toľko ubolených a utrápených chorých ľudí, až je mi z toho zle. Alebo sú lieky a možnosti o ktorých nevieme? Alebo aj vieme a aj tak nechávame pacientov trpieť? K čomu je to dobré?! 🤦🏻‍♀️Aby strach a bolesť ochromili človeka a sťažili tak liečbu a uzdravenie? Ja fakt NE RO ZU MIEM!

tdaniela
7. jan 2023

@michaelanova tie prvé 4 sú taký riadny zahul... Mne začali padať po prvej chemo asi 2 tyzdne ... Na 16ty deň už úplne rapídne tak mi to manžel oholil na 6tku ale to bolo naprd lebo začali aj tie malinké vlásky padať tak potom hneď bez nadstavca sme to dali dole 🙂... Tých 12 ďalších chemo už sú v pohode ... Len deň ako mi chemo podali som celý prespala skoro ale ďalšie dni už úplne v pohode som fungovala s tými červenými sa to nedá ani porovnať 🙂...

tinadzeladin
7. jan 2023

@michaelanova ahoj..tie prvé 4 chemo sú najhorsie...tiež som preležala prvé 3 dni, potom sa telo ukludnilo..jedla som len banán a pila caje...akej onkologičke chodíš a kde?

michaelanova
8. jan 2023

@tdaniela dakujem pekne, dnes som konecne v noci nezvracala, sice ma stale boli hlava, ale aspon zaludok ma nechal spat. Tak si vravim, ze 1 zo 4 mam hadam za sebou

michaelanova
8. jan 2023

@tinadzeladin do tt k doktorke Grmanovej, uz by som to chcela mat za sebou, strasna predstava, ze este 3x tento hnus