icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

michaelanova
8. jan 2023

Dievcata, mam na vas prosbu, co vam pomohlo pocas liecby sa drzat? Stale sa mi vracaju myslienky, ze co ak sa ta rakovina hned vrati... Snazim sa mysliet pozitivne, onko markery mam neg, uzliny som mala neg, ale mala som grade 2,podla doktorky teda stredne agresivny, preto mi aj odporucala chemo, aby sme znizili sance recidivy, vravela, ze ked mam her2 neg, ze i to znizuje sance recidivy,ze po chemo dostanem hormo liecbu, aby sme nedavali telu uz hormony. Co vam pomohlo sa nejako tak nastavit, ze to bude dobre? Vyskakuje na mna kopa clankov s recidivami, je toho plny net a aj na fb mi tie pribehy vyskakuju. Mojej tete sa do pol roka vratila na pluca, ale mala teda uz pri mastektomii vsetky uzliny poz. Dakujem pekne za podporu🙏❤️

katenka2
8. jan 2023

@michaelanova jaaaaaj Miska, tazka otazka, apson teda pre mna 😔. S tymto roky zapasim, obcas ma zachranilo mnozstvo prace vo firme, nebolo kedy rozmyslat nad sebou, potom ochorel niekto mne blizky a mily a zas som riesila jeho a nebolo cas suzovat sa takymito otazkami. Ale ked sa vsetko utriaslo a ja zostala na invalidnom, bolo to horsie. Hlavne, ked niekde nieco zabolelo. A neraz to lekari aj podcenili, asi maju vela vystrasenych a fnukajucich pacientov. Nakoniec som zvolila medikamentoznu cestu, teda lieky na ukludnenie. Snazim sa co najmenej, bo viem, ze po prve su navykove a po druhe, tiez teda telu ktovieako neprospievaju. Striedam napr.xanax s liekmi na spanie /bo noci su najhnusnejsie/, s dlhou vycerpavajucou prechadzkou, alebo pracou v zahrade, ba i s 2dcl cerveneho. Neviem teda, ci by onkolog vyskakoval radostou nad mojou terapiou, ale funguje a hovorim si, ze radsej takto, ako sa zblaznit od strachu. Lebo, ver, ten strach sa najviac na ochoreni a remisii podpise.
Rozhodne nic zle neurobis, ked aspon nejakeho psychologa navstivis a poradis sa. Drzim palce dievca !

michaelanova
8. jan 2023

@katenka2 dakujem pekne, Katka, no, je to narocne, chemoska na nalade neprida, chcela by som byt akcma s detmi a neda sa... Vsade len citam tych 5 rokov, pravdepodobnost, atd, ale potom si poviem, mozem o rok aj infarkt dostat, ze...bola som na pokec v takej poradni v tt, co robia baby, ktore si tym presli, jedna uz ma 5 rokov po a to mala dokonca aj uzliny chytene. Ja dufam, ze sa mi to z prsnika nikam teda nedostalo a ze chemoska to nejako potvrdi, aby tam nic neostalo. Nuz, asi nam neostava nic ine, len sa s tym naucit zit a nemysliet na to. Na tej pnke je to asi narocnejsie, kedze mam kopec casu na premyslanie

zuzap33
8. jan 2023

@michaelanova ja mam mety. Uz stvrty rok. Inak moj nador bol grade 1 a her negat, ki smiesnych 10%. Myslis, ze s metami konci hned zivot? Este nie. Ani ja sa nikde este nepoberam. Inak stale mam liecbu, prave 19.cyklus tabletovej cienej liecby. Ano, zeny umieraju, ale popri liecbe zijeme roky. Inak chodim do prace ns ciastocny uvazok a zijem celkom bezny zivot. Ako dalsie moje kamosky s metami...

michaelanova
8. jan 2023

@zuzap33 to ma mrzi, ono je to asi celkom nevyspytatelne, ci a kedy sa vrati. Drzim Ti palce v dalsej liecbe, verim tomu, si velmi silna, ked ajj do prace chodis, klobuk dole.

zuzap33
8. jan 2023

@michaelanova a inak, kolko zien malo malo agresivny nador a su ok a zeny s malo agresivnymi maju mety. V onkologii nehladaj logiku, hovori moja onko. Ked budes len rozmyslat, co, kedy a ako, tak ti x toho ludovo povedane svihne v hlave. Zamestnaj hlavu, vyjdi medzi ludi venuj sa zalubam. A nerozmyslaj co bude ak raz mozno

zuzap33
8. jan 2023

@michaelanova nie nie som silna, ale beriem chorobu ako chronicku. Kolki ludia maju dialyzu, pichaju inzulin. Ja sa tiez liecim. Skus zit terajsi zivot, planovat veci 3 dni dopredu a neriesit roky

katenka2
8. jan 2023

@zuzap33 presne Zuzka, teraz si to presne vystihla! 👍

michaelanova
8. jan 2023

@zuzap33 mas pravdu, len tym, ze mam male deti, stale mi to beha hlavou...

zuzap33
8. jan 2023

@michaelanova aj ja ich mam. Ked som ochorela mali 10 a 12. Teraz 14 a 16. Myslim, ze aj oni ma stale potrebuju. A navyse uz nemam rodicov ani ziadnu blizku rodinu. Svokra je chora. Liecis sa, hlavu hore, zi a neries

michaelanova
8. jan 2023

@zuzap33 drzim palce, silno, ja zijem uz roky sama, len pre deti...

zuzap33
8. jan 2023

@michaelanova dakujem, drz sa aj ty. Vychovavaj deti, ber liecbu. Nezamyslaj sa a ries len sucasne problemy. To ti hovori ta, co dnes objednavala zahradny nabytok na leto... 🤣

katenka2
8. jan 2023

@zuzap33
@michaelanova baby, takze aj trvanlive mlieko kupujete ? 😇

ira25
8. jan 2023

@katenka2 no trvalo mi to než som pochopila ha-ha

michaelanova
8. jan 2023

@zuzap33 aj mne radili, ze netreba planovat, ale neplanuj s detmi, a ja som extremne planovaci clovek, to mam asi karmicku ulohu prestat planovat😂ale moj najblizsi plan je pozbierat sa po tej chemo, uz teda nezvraciam, ale zasa nemam chut v ustach, resp. furt tu istu, bozeee😂

michaelanova
8. jan 2023

@katenka2 jasne a s co najdlhaou zarukou💪

daniela232
8. jan 2023

@katenka2
@zuzap33 takéto ženy tu potrebujeme ako ste vy dve❤️ach mňa čaká 17 -teho operácia, vaječníky maternica😔neviem či už mám stresovať alebo ešte je čas 😏🤦

michaelanova
8. jan 2023

@daniela232 mala si poz genetiku? To zvladnes, budem Ti silno drzat palce💪

daniela232
8. jan 2023

@michaelanova dakujem ❤️ešte som nebola na genetike,ale nador horm.pozitivny,a dostala som na výber, buď zoladex na 5 rokov,alebo operácia, mám už dost rokov(47) aj detí ( 3) tak som sa rozhodla operacii

snowwhite81
8. jan 2023

@daniela232 ja idem 18teho 😊, ovaria laparoskopicky, maternicu zatial nechavam

michaelanova
8. jan 2023

@daniela232 tak to asi caka aj mna, aj ja som mala horm poz, a vravela mi, ze po chemo bude hormon liecba, aby sa zablokovali hormony, nez si pchat 5 rokov chemiu, radsej dam spodok prec, ak bude moznost. Drzim silno palce💪

zuzap33
8. jan 2023

@katenka2 ja jem vsetko....

zuzap33
8. jan 2023

Minuly tyzden na posedeni... Chapem Katenka, to len prehlad o mojom zdravom zivotnom style...😂

zuzanka2106
8. jan 2023

@mirkab79 to je zaujimave mne robili vsetko mozne... usg, CT, rtg konzultaciu, magneticku rezonanciu, brali krv na onkomarkeri este mam pred sebou predoperacne a predoperacne anesteziologicke vysetrenia... tak drzim palce hlavne nech vsetko dopadne ako ma ❤

katenka2
8. jan 2023

@zuzap33 Zuzi, ja som to myslela ako vtip, ze trvanlive mlieko vydrzi dlhsie..../ bojim sa, ze dlhsie ako ja už v tomto pripade /. Takze moj optimizmus a "sila" 😂😂😂 - v koši voda

katenka2
8. jan 2023

@zuzap33 a častokrat hovorim, ze keby doktorka videla moj jedalnicek, uz ma ani cez dvere do ordinacie nevpusti. Jednako som presvedcena, ze nie ten jedalnicek je na vine dalsieho navratu 😔

mirkab79
8. jan 2023

@zuzanka2106 ďakujem aj tebe nech to dopadne na jednotku kedy máš termín? Aký veľký si mala ten nález podľa mamo?

zlatusik22
8. jan 2023

@daniela232 ahoj drzim ti silno palce neboj sa bude to v poriadku,mne to robili v novembri🙂

zlatusik22
8. jan 2023

Ahojte zienky…tie ktore nemate vlasy po chemo starate sa o pokozku hlavy,myslim ci si ju kremujete niecim alebo tak…a dalsia otazka tie ktore mate uz ukoncene chemo po akom dlhom case od ukoncenie vam zacali rast vlasy a ci papate nejake vitaminy na rast
Dakujem😘🙏🏻

ada2007
8. jan 2023

@snowwhite81 môžem sa spýtať, kvôli čomu ti idú brať vaječníky?